Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-1-2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8-10 ΠΜ
10:00 ΠΜ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ Πέμπτη, 15/1/09



1. Σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης επικύρωσης από τη Βουλή με νόμο της κλαδικής συμφωνίας υπουργείου υγείας – ΟΕΝΓΕ, κρίνουμε σαν τελείως απαράδεκτη την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Υπενθυμίζουμε :

- Η συμφωνία υπογράφτηκε από τις 1-12-08, μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας. Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η άμεση προώθησή της στη βουλή για κύρωση με νόμο.

- Στις 27-12-08 απαντώντας στις διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής, το υπουργείο επανήλθε με δελτίο τύπου που επαναλάμβανε τα γνωστά «καθησυχαστικά» (ότι η συμφωνία αποτελεί ειλημμένη δέσμευση ολόκληρης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κλπ) και βεβαίωνε ότι θα έχει ψηφιστεί στην ολομέλεια της βουλής ως 15-1-09.

- Στις 9-1-09 ο υφυπουργός κος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική επερώτηση επανέλαβε τις … διαβεβαιώσεις, μεταθέτοντας όμως την ημερομηνία ως 31-1-09.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την προώθηση και εφαρμογή της κλαδικής συμφωνίας δεν θα αποτελέσει μόνο κτύπημα στην ίδια την ύπαρξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, αλλά επίσης μείζον πολιτικό θέμα αφού θα σημάνει την απώλεια κάθε στοιχειώδους αξιοπιστίας από μέρους της κυβέρνησης.

Προειδοποιούμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοιου είδους εμπαιγμό.

Προτείνουμε στις άλλες νοσοκομειακές και τοπικές συνελεύσεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις από 1-2-09, με προγράμματα 2 και 4 εφημεριών, καθώς και με επισχέσεις εργασίας για καθυστερημένα δεδουλευμένα σε περίπτωση που συνεχιστεί η τακτική των υπαναχωρήσεων από την κυβέρνηση.

2. Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, με πρώτο και κύριο την έλλειψη προσωπικού. Μοναδική ορατή λύση διαφαίνεται ότι είναι η άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για 5500 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με γρήγορη διαδικασία, μια εξαγγελία που επίσης αποσπάστηκε κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων των υγειονομικών τον μήνα 12-08 (κυρίως από το προσωπικό των νοσοκομείων Νίκαιας και Αττικού). Για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας το νοσοκομείο μας χρειάζεται τουλάχιστον 250 προσλήψεις (200 νοσηλευτικό + 50 παραϊατρικό) με τη διαδικασία αυτή. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση για το πρόβλημα των ελλείψεων και στο λοιπό προσωπικό (διοικητικό και βοηθητικό) γιατί υπάρχουν τεράστιες δυσλειτουργίες.

3. Σχετικά με σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην καθημερινή διαβίωση των εφημερευόντων ιατρών στο νοσοκομείο (τραπεζαρία, ιματισμός, κοιτώνες κλπ) και άπτονται των προαναφερθέντων ελλείψεων προσωπικού, οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν πλέον την κατάσταση αυτή και αν δεν δοθούν επείγουσες λύσεις μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις.