Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Eurostat: 6,5% μειώθηκε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Ηρθαμε πρώτοι στην Ευρώπη στη μείωση των δαπανών των αποδοχών των εργαζoμένων
Πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας και πρώτη στην Ευρώπη στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα υπολοποιώντας το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat, για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι ειδικοί ευρωδείκτες δείχνουν ότι η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2%.
Είναι προφανές ότι η χώρα καλύπτει με ταχείς ρυθμούς το έλλειμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ουγγαρία και την Ιρλανδία να ακολουθούν με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.
Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά -5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των 27. Και πάλι, μόνο η Ουγγαρία και η Ιρλανδία μάς ακολούθησαν, με μικρότερες, όμως, μειώσεις.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, επιτεύχθηκε μείωση κατά -10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Πολωνία, που περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά -11%, την ώρα που αύξησε τις αποδοχές κατά 4%.

Αντίστοιχα, η Δανία πέτυχε μειώσεις στο -8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.

Σε επίπεδο κλάδων η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών -5% στη βιομηχανία, -9,4% στις κατασκευές και -5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -8,9%, -13,6% και -10%. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.  
(Cyn:Σε πόση περαιτέρω μείωση η Ελλαδα θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της; Μήπως στο 100%; )

Ήλθαν . . .



Οι νοσηλευτές και οι παρασκευαστές που χρειάζονται για την στοιχειώδη λειτουργία του ΑΤΤΙΚΟΝ όπως υποσχέθηκε η "πτωχή" πλήν "τίμια" ΔΥΠΕαρχης  ήλθαν !!!
Δεν πειράζει που δεν τους βλέπετε
Η Χριστινούλα ξέρει

Ενός κακού μύρια έπονται


Αδειάζει το ΕΣΥ

Στις 2.500-3.000 ανέρχονται οι νέες κενές θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που προστέθηκαν στα προϋπάρχοντα τεράστια κενά στελέχωσης στις μονάδες του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα μέσα στον προηγούμενο χρόνο.

Οι συνολικές αποχωρήσεις όλων των κατηγοριών και κλάδων και ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία της χώρας την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν στις 7.500.
Είναι γνωστό ότι προς το παρόν, για το 2011 έχει δοθεί έγκριση από το υπουργείο εσωτερικών για πρόσληψη στο τομέα υγείας των παρακάτω θέσεων:
- 681 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, όλων των βαθμών και ειδικοτήτων
-Πληρώματα Ασθενοφόρων (66 θέσεις)
49 θέσεις (ΦΕΚ 1162/06-12-10)
17 θέσεις (ΦΕΚ 1180/13-12-10)
- Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό Προσωπικό ( 70 θέσεις-ΦΕΚ 1162/06-12-10)
- Τεχνικό Προσωπικό ( 12 θέσεις-ΦΕΚ 1185/14-12-10)
- Διάφορες Ειδικότητες ( 22 θέσεις-ΦΕΚ 1180/13-12-10)
- Βοηθητικό προσωπικό ( 10 θέσεις-ΦΕΚ 429/26-5-10)
!!!
Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση , σε συνδυασμό με τη σκληρότητα (βαρύτητα) των μάχιμων υγειονομικών επαγγελμάτων, θα έχουν ως συνέπεια να σημειωθούν και νέες πολυάριθμες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ και το 2011.
Η κυβέρνηση,εφαρμόζοντας και στην υγεία την αναλογία 1 πρόσληψη : 5 αποχωρήσεις , η οποία το πιθανότερο είναι να μετατραπεί σε 1:7 ή 1:8, θα προσπαθήσει να "μπαλώσει" αυτές τις τεράστιες "τρύπες" με τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων, μετακινώντας τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέσα στα νοσοκομειακά συγκροτήματα (hospitaltrusts) σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών!
Ο στόχος αυτός (των μετακινήσεων με βάση «τις ανάγκες της υπηρεσίας» ) που αρχικά θα εφαρμοστεί στους νοσηλευτές και γιατρούς στα πλαίσια τωνυγειονομικών περιφερειών, θα γενικευτεί μετά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, σε επίπεδο χώρας πλέον, μέσω της μετατροπής τους σε κρατικούς υπαλλήλους. Δηλαδή ο δημόσιος υπάλληλος θα πάψει να έχει τη συγκεκριμένη οργανική θέση σε μια μονάδα (να και το κλειδί που θα ανοίξει τη πόρτα των απολύσεων ) και θα μετατραπεί σε κρατικό υπάλληλο (κάτι ανάλογο με ό,τι ισχύει για τους στρατιωτικούς).
Να σημειωθεί εδώ, ότι η κατονομή για τις 681 θέσεις γιατρών είναι ...top secret. Αυτοί που τη γνωρίζουν είναι μόνο οι υπουργοί και υφυπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές, που με ανακοινώσεις των πολιτικών τους γραφείων στην περιφέρεια εκλογής τους, αναφέρουν περίπου "ότι κατόπιν ενεργειών τους" θα προσληφθούν κάποιοι γιατροί στα νοσοκομεία αυτών των περιοχών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, τα προσεχή 2-3 χρόνια αναμένονται γύρω στις 120.000 αποχωρήσεις εργαζομένων.
Ήδη τον Ιανουάριο αποχώρησαν από το Δημόσιο 3600 εργαζόμενοι.

Εορταστικό