Από τα 158 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα με την αναδιάταξη θα μείνουν 40, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού
Με τη διοικητική και ανά περίπτωση λειτουργική συγχώνευση των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στον «άξονα της Βασ. Σοφίας» στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά ο πολυσυζητημένος «Καλλικράτης στην Υγεία».
Τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Ετσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.
Στο σύνολο της χώρας θα συγχωνευτούν 158 νοσοκομεία, σε νέα σχήματα διοικητικά ευέλικτα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Πανελλαδικά, οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων που θα προκύψουν, από την «αναδιάταξη δυνάμεων», όπως αποκαλεί αυτήν την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τις 40.
Η μεγαλύτερη ομάδα νοσοκομείων κάτω από μία διοίκηση, σχεδιάζεται, με μια σειρά από κριτήρια, να είναι αυτή που περιλαμβάνει τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων στους Αμπελοκήπους, όπως είναι το Αλεξάνδρας, το Αρεταίειο, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η 2η ομάδα, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας (ογκολογικό), Σπηλιοπούλειο και Ελπίς. Η 3η ομάδα: Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική. H 4η ομάδα: KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Η 5η ομάδα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.
Σε καθεμία απ΄ αυτές τις νέες ομάδες νοσοκομείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, όλες οι λειτουργίες θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:
Εργαστηριακός: Περιλαμβάνει όλο το διαγνωστικό μέρος, τις αντίστοιχες υποδομές και θα υπάρχει συνεργασία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του παθολογικού τομέα, που θα διεκπεραιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Παθολογικός: Περιλαμβάνει τη νοσηλεία, την κλινική παρακολούθηση της θεραπείας και εξέλιξης του ασθενή.
Χειρουργικός: Εχει τις υποδομές και τη στελέχωση να εκτελεί έκτακτα και προγραμματισμένα χειρουργεία, ανάλογα με την αξιολόγηση και τις προτεραιότητες, που προκύπτουν από τα εργαστηριακά δεδομένα.
Στις συζητήσεις για αλλαγές, πριν αυτές πάρουν την οριστική τους μορφή, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, που εκπροσωπούν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αλλά και οι εισηγήσεις ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, που μελέτησε ένα πλάνο αλλαγών με βάση μια σειρά από στατιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.
Οι 40 νέες διοικήσεις που θα προκύψουν, από τις υπάρχουσες 158, θα κληθούν να εργασθούν σ΄ένα εντελώς νέο τοπίο. Θα υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση, με μηχανοργάνωση παντού, ανακατανομή προσωπικού όπου χρειάζεται, διαρκής παρακολούθηση αναγκών και ελλείψεων.
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές
Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές
Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...
Εκμυστηρεύσεις αρμοδίων
Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι
Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι
«Οι προτάσεις της Επιτροπής υπάρχουν για να έχουμε μια βάση συζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα αποφασισμένο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι κυρίως διοικητικές και δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι». Οι τελικές αποφάσεις, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα προκύψουν μετά από διάλογο, με γνώμονα βελτιώσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». «Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, «για την "επιστημονικότητα" με την οποία συντάχθηκε ο "χάρτης υγείας" και για την ορθότητα του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων. Γι΄αυτό και είμαστε προβληματισμένοι, ενώ έχουμε προτάσεις, κατά πόσο θα συμμετέχουμε σ΄αυτό τον διάλογο».