Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Νυστέρι στην Υγεία


Οπως εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, η αναμόρφωση του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο.
Από τα 158 που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα με την αναδιάταξη θα μείνουν 40, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού

Με τη διοικητική και ανά περίπτωση λειτουργική συγχώνευση των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στον «άξονα της Βασ. Σοφίας» στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά ο πολυσυζητημένος «Καλλικράτης στην Υγεία».
Τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Ετσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.
Νυστέρι στην Υγεία
Στο σύνολο της χώρας θα συγχωνευτούν 158 νοσοκομεία, σε νέα σχήματα διοικητικά ευέλικτα. Η προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΥ μπαίνει στην τελική ευθεία, αρχής γενομένης από το κέντρο της πρωτεύουσας όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Πανελλαδικά, οι νέες διοικήσεις νοσοκομείων που θα προκύψουν, από την «αναδιάταξη δυνάμεων», όπως αποκαλεί αυτήν την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τις 40.
Η μεγαλύτερη ομάδα νοσοκομείων κάτω από μία διοίκηση, σχεδιάζεται, με μια σειρά από κριτήρια, να είναι αυτή που περιλαμβάνει τη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων στους Αμπελοκήπους, όπως είναι το Αλεξάνδρας, το Αρεταίειο, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο. Η 2η ομάδα, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αγιος Σάββας (ογκολογικό), Σπηλιοπούλειο και Ελπίς. Η 3η ομάδα: Ευαγγελισμός, νοσοκομείο ΙΚΑ και Πολυκλινική. H 4η ομάδα: KAT (ορθοπεδικό - τραυματιολογικό), Σεισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ. Η 5η ομάδα περιλαμβάνει τη συγχώνευση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.
Σε καθεμία απ΄ αυτές τις νέες ομάδες νοσοκομείων που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, όλες οι λειτουργίες θα χωρίζονται σε τρεις μεγάλους τομείς:
Εργαστηριακός: Περιλαμβάνει όλο το διαγνωστικό μέρος, τις αντίστοιχες υποδομές και θα υπάρχει συνεργασία των εξωτερικών ιατρείων, αλλά και του παθολογικού τομέα, που θα διεκπεραιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Παθολογικός: Περιλαμβάνει τη νοσηλεία, την κλινική παρακολούθηση της θεραπείας και εξέλιξης του ασθενή.
Χειρουργικός: Εχει τις υποδομές και τη στελέχωση να εκτελεί έκτακτα και προγραμματισμένα χειρουργεία, ανάλογα με την αξιολόγηση και τις προτεραιότητες, που προκύπτουν από τα εργαστηριακά δεδομένα.
Στις συζητήσεις για αλλαγές, πριν αυτές πάρουν την οριστική τους μορφή, θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων, που εκπροσωπούν γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, αλλά και οι εισηγήσεις ομάδας ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας, Λυκούργο Λιαρόπουλο, που μελέτησε ένα πλάνο αλλαγών με βάση μια σειρά από στατιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.
Οι 40 νέες διοικήσεις που θα προκύψουν, από τις υπάρχουσες 158, θα κληθούν να εργασθούν σ΄ένα εντελώς νέο τοπίο. Θα υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση, με μηχανοργάνωση παντού, ανακατανομή προσωπικού όπου χρειάζεται, διαρκής παρακολούθηση αναγκών και ελλείψεων.
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Εσωτερικές μετακινήσεις σε μονάδες και κλινικές
Η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας, για χρόνια επικράτησε η λογική καθένας από τους παλιούς γιατρούς να δημιουργεί δική του διεύθυνση κλινικής και μέσα στο νοσοκομείο να υπάρχουν δύο και τρεις ανεξάρτητες κλινικές, χωρίς να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Αποτέλεσμα, η μία να έχει πληρότητα όλων των κλινών, η άλλη να έχει άδεια ή στη μία να νοσηλεύονται περιστατικά που αξιολογούνται όλα πολύ σοβαρά και στην άλλη να νοσηλεύονται περιστατικά ρουτίνας...
Εκμυστηρεύσεις αρμοδίων
Διοικητικές οι αλλαγές, δεν θα θιγούν εργαζόμενοι
«Οι προτάσεις της Επιτροπής υπάρχουν για να έχουμε μια βάση συζήτησης και αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα αποφασισμένο», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. «Οι συγχωνεύσεις θα είναι κυρίως διοικητικές και δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση, οι εργαζόμενοι». Οι τελικές αποφάσεις, όπως κατ΄επανάληψη έχει διευκρινίσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα προκύψουν μετά από διάλογο, με γνώμονα βελτιώσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». «Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, «για την "επιστημονικότητα" με την οποία συντάχθηκε ο "χάρτης υγείας" και για την ορθότητα του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων. Γι΄αυτό και είμαστε προβληματισμένοι, ενώ έχουμε προτάσεις, κατά πόσο θα συμμετέχουμε σ΄αυτό τον διάλογο».
v4.ethnos.gr

Κοινωνική κατάσταση και πρωτοβουλίες εργαζομένων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αναμένεται να υποστούν ένα ακόμα «πακέτο» σκληρών μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνει το 4ο Μνημόνιο και συνοψίζονται στο τετράπτυχο: ακριβότερη ζωή, μικρότεροι μισθοί, εργασιακή ζούγκλα, χειρότερη περίθαλψη.
 Ομολογημένος πλέον στόχος των νέων μέτρων δεν είναι η «σωτηρία από τη χρεοκοπία», αλλά η κατεδάφιση κάθε εργασιακής και κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολιτευτικής περιόδου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτό που ανοικτά επιδιώκουν είναι να κάνουν την εργασία το μόνο φτηνό πράγμα στη χώρα και να μετατρέψουν τον τόπο μας σε προνομιακό χώρο επενδύσεων χαμηλού εργατικού κόστους και υψηλής κερδοφορίας. Θέλουν να μη μείνει τίποτα όρθιο από το Δημόσιο Σχολείο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τις Δημόσιες Υποδομές, την Κοινωνική Ασφάλιση, το Κοινωνικό Κράτος.
Το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» που επέβαλλε στην κοινωνία η ελληνική κυβέρνηση, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν προϊόν συστηματικής εξαπάτησης των πολιτών και ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν προσυμφωνημένη πολιτική επιλογή για να υλοποιηθεί χωρίς σοβαρές αντιδράσεις η πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου των τελευταίων δεκαετιών και η κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και συνταγματικών ελευθεριών.
Σήμερα το Μνημόνιο χρεοκοπεί οριστικά οδηγώντας τους εργαζόμενους και τη χώρα στην κοινωνική οπισθοδρόμηση, εξαπλώνοντας παντού τη βαρβαρότητα της απόλυσης, της φτώχειας, της περιθωριοποίησης, της αναξιοπρέπειας.
Όλοι εμείς οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ θέλουμε να δηλώσουμε ότι έχουμε θέσει δύο βασικούς μας στόχους:
¨ Την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και
¨ Την προάσπιση των δημόσιων αγαθών
Καλούμε τους πολίτες να ξεπεράσουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να ενισχύσουν τις συλλογικές αντιστάσεις, να διευρύνουν την κοινωνική ανυπακοή στηρίζοντας κινήματα όπως αυτά της Κερατέας, της κατάληψης του Δημαρχείου Αθήνας, της άρνησης πληρωμής εισιτήριου στα Νοσοκομεία, διοδίων στις Εθνικές οδούς, κ.λπ.
Καλούμε τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και τις καταλήψεις που προγραμματίζονται πανελλαδικά για τις επόμενες μέρες και να εκδηλώσουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την άρνησή τους να είναι πειθήνιοι υπήκοοι σε μια χώρα που την λυμαίνεται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι συνοδοιπόροι τους και βουλιάζει παρασύροντας στον πάτο όλους τους εργαζόμενους.
Οι Ομοσπονδίες και Σωματεία που συνυπογράφουμε το κείμενο συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα:
· Τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη
· Την πραγματοποίηση, την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.
· Την ανάπτυξη αγωνιστικών μορφών παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και τους βασικούς τομείς του δημοσίου (Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Εκπαίδευση) στις 14 και 15 Απριλίου.
· Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργιακή μορφή μετά το Πάσχα.

Αθήνα, 6 Απριλίου 2011

ΟΕΝΓΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΟΙΕΛΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ,
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΕ ΟΛΑ!


του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ισχυρότατο είναι το σοκ που υφίσταται όποιος αποπειραθεί να διαπιστώσει τις πολιτικές διαθέσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κοινής γνώμης στη σημερινή συγκυρία, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δύο σοβαρές δημοσκοπήσεις.
Πρώτον, στο «Ευρωβαρόμετρο», τη δημοσκόπηση δηλαδή που εδώ και δεκαετίες διεξάγει η ΕΕ δύο φορές τον χρόνο σε όλα τα κράτη - μέλη της και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Δεύτερον, σε μια μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγαν από κοινού σε πέντε μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία) σοβαρά έντυπα των χωρών αυτών - το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», η γαλλική «Μοντ», η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η ισπανική «Ελ Παΐς» και η πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρτσα».
Τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναδύεται: το... 93% των Ελλήνων και το 80% των Ευρωπαίων της ΕΕ των «27» δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας τους!!! Αυτό αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο και επιβεβαιώνει η άλλη δημοσκόπηση, πιο πρόσφατη, με χειρότερα ποσοστά: δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς το 88% των Γερμανών, το 87% των Γάλλων, το 85% των Βρετανών, το 91% των Ισπανών, το 96% των Πολωνών!
Απαξίωση των κυβερνήσεων στις συνειδήσεις των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών σε πρωτοφανή ίσως επίπεδα. Αποτέλεσμα είναι το 76% των Ελλήνων που δήλωσε στη δημοσκόπηση της ΕΕ ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Παπανδρέου (μόνο το 21% δήλωσε ότι την εμπιστεύεται) να είναι μεν ανώτερο του μέσου όρου των «27» (67%), αλλά να υπολείπεται εκείνου των μεγάλων χωρών. Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του το 80% των Γερμανών, το 82% των Γάλλων, το 78% των Ισπανών και πάει λέγοντας. Η πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις είναι καταφανές ότι προκαλεί χάσμα στις σχέσεις τους με τους πολίτες.
Δεν πιστεύουν σε τίποτα πια οι Ελληνες, αν κρίνει κανείς από τις απαντήσεις τους στο «Ευρωβαρόμετρο». Πέρα από τα κόμματα και την κυβέρνηση που προαναφέραμε, το 73% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται τη Βουλή, το 60% δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε την ΕΕ, το 74% δεν εμπιστεύεται ούτε καν τον ΟΗΕ. Η άρνηση επεκτείνεται παντού: το 56% δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, το 79% δεν εμπιστεύεται τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 58% δεν εμπιστεύεται τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, το 65% δεν εμπιστεύεται τα συνδικάτα. Το 78% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση, το 71% τον Τύπο, το 61% το ραδιόφωνο.
Κατέρρευσε η ΕΕ στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Το 79% πιστεύει ότι η άποψή τους δεν μετράει στην ΕΕ, το 71% θεωρεί ότι τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται υπόψη από την ΕΕ, το 64% δεν εμπιστεύεται την Κομισιόν, το 65% δεν εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε καν το ευρωκοινοβούλιο δεν εμπιστεύεται το 58% των Ελλήνων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κατά μέσο όρο στην ΕΕ των «27» είναι μόλις 37%. Πρόκειται για ριζική αλλαγή στάσης των Ελλήνων απέναντι στην ΕΕ, οι οποίοι έχουν πλέον την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ΕΕ από όλες τις χώρες-μέλη της, υπολειπόμενοι ελάχιστα μόνο των Βρετανών. Και να σκεφθεί κανείς ότι μέχρι πέρυσι οι Ελληνες είχαν εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς τους θεσμούς της ΕΕ!
Η οικονομική δυσαρέσκεια δεν έχει όρια πλέον στην Ελλάδα και στις χώρες που πλήττονται σκληρότερα από την κρίση: το... 98% (!) των Ελλήνων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, όπως και το 97% των Ισπανών και το 98% των Ιρλανδών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι αισθητά χαμηλότερος - 70%.
Η τραγωδία της εργασίας αποτυπώνεται στις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Το 98% των Ελλήνων και το 99% των Ισπανών θεωρούν κακή την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα τους, όπως και το 79% των πολιτών όλης της ΕΕ. Καμιά ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης δεν έχουν οι Ελληνες. Το 78% προβλέπει επιδείνωση της εργασιακής και το 75% επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, με μόνο το 6% να πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Για... προδικτατορικές ή προεπαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες θα έκαναν λόγο με αυτά τα ευρήματα σε άλλες εποχές. Σήμερα δεν υπάρχουν οι φορείς ούτε για δικτατορία ούτε για επανάσταση πολύ περισσότερο. Η καταβαράθρωση όμως του κύρους των πολιτικών και όλων των θεσμών, η διάθεση του κόσμου... «μπουρλότο σε όλα!» δεν προοιωνίζεται ομαλές εξελίξεις.
* Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ την Πέμπτη 7 Απρίλη

7 Απρίλη


Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας βρίσκει τη χώρα μας να κινείται σ΄ ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση των ανδρείκελων μέρα τη μέρα κατασκευάζει μιαν άρρωστη κοινωνία στο όνομα της «εξυγίανσης», συνθλίβει τα πάντα και δημιουργει ένα νέο τοπίο, στο οποίο δεν θα υφίσταται κανένα κοινωνικό δικαίωμα, κανένα δημόσιο αγαθό. Έχουν θέσει σε απηνή διωγμό την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. Μόνο στις τράπεζες και τις «αγορές» υποκλίνονται.
Θέλουν να ενσπείρουν τον πανικό, το φόβο, τη μοναξιά, να εξαφανίσουν κάθε κοινωνική αλληλεγγύη, κάθε κοινωνικό κίνημα.
Δε θα τους περάσει.
Θα υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά.
Θα διευρύνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη.
Θα δημιουργήσουμε νέες συλλογικότητες, ώστε όλοι μαζί ν΄ απαλλάξουμε τον τόπο από δαύτους.
ΥΓΕΙΑΝΕΤ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΕΕΕΣ

 
Εφημερία με προβλήματα στο Αττικόν
Αναδείχθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Με προβλήματα λόγω των ελλείψεων προσωπικού κύλησε η πρώτη 24ωρη εφημερία που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν, στο πλαίσιο του νέου συστήματος εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά και ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης «πραγματικής» εφημερίας του (8,5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του), το Αττικόν δέχθηκε περίπου 850 επείγοντα περιστατικά εκ των οποίων 125 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.
Αυτό το ξεκίνημα κατέδειξε με έντονο τρόπο τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε προσωπικό και κυρίως σε παρασκευαστές και τεχνολόγους στα εργαστήρια, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς (υπάρχουν μόνο 14 για ένα νοσοκομείο 660 κλινών). Σημειώνεται ότι υπάρχουν 450 κενές οργανικές θέσεις σε μη ιατρικές ειδικότητες. Πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση είναι και η αδυναμία κάλυψης νευροχειρουργικών και ουρολογικών περιστατικών από το Αττικόν (δεν υπάρχουν οι σχετικές κλινικές, απαραίτητες για μία ασφαλή γενική εφημερία). Πόσω μάλλον όταν με το νέο σύστημα εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά, το Αττικόν, κατά τη γενική του εφημερία, συνεπικουρείται μόνο για λίγες ώρες (2.30 μ. μ. - 9 μ. μ.) από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα. Εως τώρα το Αττικόν εφημέρευε κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ. μ. έως τις 11 μ. μ. σε συνδυασμό με άλλα νοσοκομεία του Πειραιά. Επίσης, μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν στην αντιμετώπιση των ορθοπεδικών περιστατικών, όπου οι ασθενείς χρειάστηκε να περιμένουν έως και 3 ώρες προκειμένου να εξετασθούν. Και αυτό διότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών διαθέτει μόνο ένα ορθοπεδικό ιατρείο στο οποίο έσπευσαν να εξεταστούν κατά την προχθεσινή εφημερία 250 άτομα. «Κάναμε το ξεκίνημα, υπάρχουν ελλείψεις, θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε», σημείωσε στην «Κ» ο διοικητής του Αττικού κ. Ηλίας Λαμπίρης.
Το νέο σύστημα εφημεριών νοσοκομείων Πειραιά, που εφαρμόζεται από το περασμένο Σάββατο, χωρίζει τα νοσοκομεία σε τέσσερις ομάδες (1η ομάδα: Tζάνειο, Μεταξά, 2η ομάδα: Αττικόν, Δυτικής Αττικής, 3η ομάδα: Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο, 4η ομάδα: Κρατικό Νίκαιας), που εφημερεύουν κάθε τέσσερις ημέρες από τις 2.30 μ. μ έως και τις 8 π. μ. της επομένης. Με την ίδια λογική των εφημεριών της Αθήνας, όσα δεν εκτελούν κύρια εφημερία ή έχουν μόλις εξέλθει από κύρια εφημερία, δέχονται από το πρωί έως το μεσημέρι τακτικά και έκτακτα περιστατικά.
Kινητοποιήσεις ΕΚΑΒΕν τω μεταξύ, προς λύση βαίνει το πρόβλημα που προέκυψε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ηδη, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας, μετά τις δεσμεύσεις του γ. γ. του υπουργείου Υγείας, κ. Νίκου Πολύζου, για αποπληρωμή εντός δεκαημέρου των δεδουλευμένων υπερωριών και των αποζημιώσεων εκτός έδρας για το 2010 που είναι τo βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι ΕΚΑΒ της Αττικής συνεχίζουν έως και αύριο την επίσχεση εργασίας, ημέρα που έχει προγραμματιστεί συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.
Κατά τα άλλα, κανονικά θα προμηθεύονται από σήμερα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της Αθήνας οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου. Χθες, κατά τη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, αποφασίστηκε η αναστολή του «εμπάργκο» προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου έως τέλος Απριλίου, ενόψει της έναρξης εξόφλησης των οφειλών του.