Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Με παραπομπή απειλούνται η Ελλάδα και 9 ακόμη χώρες

03/07/2009
Ανεπαρκή τα μέτρα για μικροσωματίδια (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Με παραπομπή απειλούνται η Ελλάδα και 9 ακόμη χώρες

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη

Η Ελλάδα και ακόμη εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα, ώστε να μειώσουν τη συγκέντρωση των εξαιρετικά βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων (PM 10) στον ατμοσφαιρικό αέρα, έκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν δέχτηκε να δώσει παράταση ενός έτους όσον αφορά τη μείωση της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα μόνο για 19 περιοχές (γεωγραφικές ζώνες) στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, από τις 94 συνολικά για τις οποίες είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα. Πλέον τα κράτη-μέλη απειλούνται με παραπομπή στη Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, η παραπομπή μάλλον είναι το μικρότερο κακό. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και η συμμόρφωση με τα όρια που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», δήλωσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας. «Αρκετά κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με τα όρια που έχουν τεθεί, ενώ η σχετική προθεσμία έληγε το 2005. Η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για το συμφέρον των πολιτών τους».

Tέσσερις ζώνες

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις γεωγραφικές ζώνες (Βόρειος Ελλάδα, Νότιος Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) στις οποίες η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ήταν υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο, τόσο σε καθημερινή όσο και σε ετήσια βάση από το 2005 μέχρι το 2007. Ενδεικτικά, στον σταθμό της Αριστοτέλους στην Αθήνα, η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ξεπέρασε το ανώτατο όριο 163 ημέρες το 2008. Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια προέρχονται κυρίως από τις εκπομπές βιομηχανιών, αυτοκινήτων και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης. Προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων, καρδιοαγγειακές παθήσεις, άσθμα και ευθύνονται για πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), υπολογίζεται ότι το 2005 τα μικροσωματίδια προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο 373 χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη. Σε μεγάλες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα τις αστικές τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα ανώτατα όρια σχεδόν καθημερινά.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένας στους τέσσερις πολίτες επί πολλές ημέρες αναπνέει αέρα που περιέχει μικροσωματίδια πάνω από το όριο. Ενας στους δέκα Ευρωπαίους εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συγκεντρώσεις PM 10 υψηλότερες από το ανώτατο ετήσιο όριο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει δύο δεσμευτικά όρια: ο ετήσιος μέσος όρος PM 10 να μην υπερβαίνει τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων να μην υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο.