Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΞΥΠΝΗΣΤΕ :...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , ΜΕΤΑ ΤΗ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


ΠΟΛΥ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ . ΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ; ΠΡΟΒΑΤΟ ;

Διονύσης Σαββόπουλος - Η παράγκα: (μεταπολίτευση)1975 αλλά επίκαιρο



(Λύση: 'Οπου "φυλλάδα" βάλε "τηλεοπτικό κανάλι" όπου "δραχμή" βάλε Ευρώ , όπου Γερμανία , βάλε"ΠΑΝΤΟΥ" Οπου Παράγκα : βάλε Γεγενόπουλος , Μορινακής , Κάκαλης , όπου λαχεία , βναλε "στοίχημα")


Συγγνώμη εκ των προτέρων για "τυπογραφικά λάθη" Καλείται η ...Δασκάλα της Ναυαρχίδας Να τα ... διορθώσει !

Κίνδυνος διασυρμού για την Ελλάδα στην επικείμενη συνεδρίαση του ECDC

Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει δυστυχώς εδώ και πάρα πολύ καιρό για τα ελληνικά νοσοκομεία, όμως οι Ελληνικές Πολιτικές Ηγεσίες παρουσιάζονται μάλλον ανίκανες να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εκτός από πολυπαραγοντικό, δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των Ελληνικών νοσοκομείων. Ωστόσο στην Ελλάδα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις κυρίως λόγω της τρομερής υποστελέχωσης.
Τη στιγμή που οι διεθνώς αποδεκτές αναλογίες Νοσηλευτών ανά Κλίνη στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 5 προς μία/24ωρο, στην Ελλάδα ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή έως και ένας Νοσηλευτής / 5 Κλίνες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά πολυανθεκτικών στελεχών. Αντίστοιχα, ενώ διεθνώς προβλέπονται αναλογίες ενός Νοσηλευτή/ 5 ασθενείς στα λεγόμενα ανοικτά τμήματα, δηλαδή στις λοιπές Κλινικές των Νοσοκομείων, στην Ελλάδα ένας Νοσηλευτής καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες 30, 40 ή και περισσοτέρων ασθενών, διασπείροντας λοιμώξεις ανεξέλεγκτα.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή την οικονομική κρίση και στο όνομα της περιστολής δαπανών, παρατηρούνται στα νοσηλευτικά τμήματα – ακόμα και στις ΜΕΘ- ελλείψεις στοιχειώδους υγειονομικού υλικού όπως οινόπνευμα, γάντια, γάζες, σύριγγες, ή σαπούνι…
Μελέτες στις ΗΠΑ κατέδειξαν, ότι η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να παρατείνει το χρόνο αποθεραπείας έως και κατά 30%, κυρίως λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του κόστους νοσηλείας προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις χαμένες εργατοώρες, τις επιπλοκές , την αύξηση της θνησιμότητας.
Η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χώρα μας, και η τακτική της χορήγησης προηγμένων αντιβιοτικών 3ης και 4ης γενιάς προκειμένου να προληφθούν επιπλοκές από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οδηγούν στο φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων ανθεκτικών στελεχών και κατά συνέπεια στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών.
Η Ελληνική Πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών/ νοσηλευομένων, αντιμετωπίζει το αίτημά μας για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ως στενό, συντεχνιακό αίτημα μιας ομάδας Δημοσίων Υπαλλήλων, αδυνατώντας να αντιληφθεί, πως επενδύοντας σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα έχει πολλαπλάσια οφέλη. Εξαντλεί τη δράση της σε επιχειρησιακά σχέδια και «ασκήσεις επί χάρτου» με βαρύγδουπα ονόματα από την Αρχαία Ελληνική ιστορία ή τη μυθολογία, προκειμένου να «ξορκίσει το κακό», λες και θα τρομάξει η ψευδομονάδα…
Εσχάτως, αρχηγός Πολιτικού Κόμματος εξέφρασε δημοσίως την άποψη (Γ. Καρατζαφέρης, MEGA Channel, 16/11/2010) πως οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι του ΟΣΕ θα μπορούσαν να μεταταγούν σε θέσεις Νοσηλευτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Και οι απολυμένοι πιλότοι της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ», θα προσέθετε κανείς, προκειμένου να ανταγωνιστεί σε καινοτομία προτάσεων τον κ. Πρόεδρο. Οι προτάσεις αυτές, αλλά και η αβασάνιστη ευκολία με την οποία προτείνονται, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της άποψης, ή καλύτερα της άγνοιας που έχουν Πολιτικοί παράγοντες για τη σημασία και το ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 3,2 Νοσηλευτές/ 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της αντίστοιχης αναλογίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9,6 και όταν στις Σκανδιναβικές χώρες αγγίζει τους 30 νοσηλευτές/1000 κατοίκους…
Τέλος, σε ότι αφορά το διασυρμό, από τον οποίο κινδυνεύουμε ως χώρα στην επικείμενη συνεδρίαση του ECDC, στις 24/11/2010, μάλλον τείνει να μας γίνει συνήθεια τον τελευταίο καιρό, αλλά και αφορμή για την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ να δηλώσει για μια ακόμη φορά τη «ντροπή» της…


Ι. Γ. Καναβός
Πρόεδρος Ε.Ε. ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Φλερτάρουμε επικίνδυνα με το φασισμό

Γράφει ο συνάδελφος Πέτρος Λαζαρίδης

"ΠΡΟΣΟΧΗ μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Όταν ο γιατρός δε συνταγογραφεί λαμβάνοντας υπόψιν του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ιατρικά κριτήρια, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά ανάλογα με τις επιταγές της πολιτικής εξουσίας, κάτι δεν πάει καλά.

Όταν τα “καλά φάρμακα” είναι για τους έχοντες, ενώ για τους υπόλοιπους τα “άλλα” και ο γιατρός το δέχεται και συμμετέχει στο παιχνίδι, τότε φλερτάρουμε επικίνδυνα με το φασισμό.

Όχι θα πουν ορισμένοι τα “γενόσημα” είναι εξ ίσου καλά, μόνο που είναι πιο φτηνά. Δε θα διαφωνήσω, δεν έχω τίποτε με τα φάρμακα, με τη λογική που μας επιβάλουν τα έχω. Να τα δίνουμε, να τα δίνουμε όμως σε όλους έτσι και οικονομία θα κάνουμε και δε θα υποχρεώνεται ο γιατρός πριν τη συνταγογράφηση να ελέγχει το πορτοφόλι ή αργότερα το “πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων” του αρρώστου.

Θέλουν να κάνουν τους γιατρούς συνένοχους, σήμερα είναι οι άποροι κι οι ανασφάλιστοι, αύριο οι μειονότητες, μεθαύριο οι αριστεροί. Η λογική όσο κι αν ακούγεται παρατραβηγμένη είναι η ίδια, επιλογή όχι με ιατρικά κριτήρια. Σήμερα τα “γενόσημα” αύριο τι;"

http://www.ygeianet.gr

Είναι πόλεμος!

Πολιτική δολιότητα. Πρωτοφανής αρπαγή.

Θα έφερναν «καλύτερες μέρες». Και έφεραν το ΔΝΤ!

Δε θα έπαιρναν νέα μέτρα. Και ανακοίνωσαν, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις δημοτικές εκλογές, τόσα νέα μέτρα για το 2011 που ισοδυναμούν με το μνημόνιο του 2010... επί τρία!

*

Κινδυνολόγησαν. Εξαπάτησαν. Εκβίασαν. Τρομοκράτησαν. Πλαστογράφησαν. Συκοφάντησαν. Διαστρέβλωσαν. Παραχάραξαν.

Και όλα αυτά για να επιβάλουν ό,τι είχαν προαποφασίσει:

Την προγραφή, τον εξανδραποδισμό ενός ολόκληρου λαού, αφού πρώτα τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο.

Πρόσφεραν τον ελληνικό λαό πειραματόζωο για να παίξουν πάνω του όλα τα παιχνίδια της ταξικής βαρβαρότητας οι πολυεθνικές από την Αμερική μέχρι τη Γερμανία και οι καπιταλιστές από την Κίνα μέχρι το Κατάρ!

*

Εκοψαν μισθούς, αφαίρεσαν συντάξεις, διέγραψαν εργασιακά δικαιώματα, γύρισαν τη ζωή 100 χρόνια πίσω, φέσωσαν την Ελλάδα μέχρι Δευτέρας Παρουσίας, τίναξαν τους φόρους και τον πληθωρισμό στα ύψη, υπήγαγαν τη χώρα στους «δανειστές» και μάλιστα υπό το αγγλικό δίκαιο (!), ξεπουλούν ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει δημόσια περιουσία και πατρίδα.

Με ποιο αιτιολογικό; Οτι υπάρχει χρέος.

Αλλά μιλούν για το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν!

Μιλούν για ένα χρέος που μέχρι το τελευταίο ευρώ είναι φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, προνόμια, θαλασσοδάνεια σε βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, εργολάβους, είναι ΝΑΤΟικές δαπάνες, είναι τα λύτρα που πληρώνει η Ελλάδα στην ΕΟΚ των μονοπωλίων.

Μιλούν για ένα χρέος που (το ομολογούν!) με όσα κάνουν, σε μόλις δύο χρόνια, θα το έχουν διπλασιάσει!

Και τότε τι θα κάνουν για να «σώσουν την πατρίδα»; Θα μας πουλήσουν σκλάβους με «φαστ τρακ» διαδικασίες;

*

Ο ελληνικός λαός έχει να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο που σε συνθήκες ειρήνης δεν έχει υποστεί ποτέ ξανά στην ιστορία του.

Εναν πόλεμο που αποδεικνύει ότι η ειρήνη τους είναι η συνέχιση του ταξικού πολέμου, με άλλα μέσα.

*

Εχουν στοιβάξει τις μανάδες μας, τους πατεράδες μας, τα παιδιά μας, όλους μας, στα αμπάρια του «Τιτανικού».

Να πορευόμαστε με τιμονιέρηδες τους «μούτσους που γινήκανε καπεταναίοι».

Να ποδηγετούμαστε από «πειρατές» που έχουν για έμβλημα τη σημαία της «περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» και αξιοπρέπειας...

*

Δεν τους το έχουν διδάξει στο Χάρβαρντ.

Εδώ, στην Ελλάδα, η συλλογική μνήμη διατηρεί ζωντανό εκείνο το σύνθημα:

Οταν ο λαός έχει να αντιμετωπίσει την τυραννία έχει να διαλέξει είτε τις αλυσίδες, είτε την αντίσταση.

Που σημαίνει ότι η Ιστορία δεν τελείωσε.

Τώρα αρχίζει!

Θα το διαπιστώσουν πολύ νωρίτερα απ' όσο φαντάζονται.

http://www1.rizospastis.gr