Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Eπιτήδειοι νέοι γιατροί δηλώνουν καρκινοπαθείς για να ξεκινήσουν ειδικότητα

Eπιτήδειοι νέοι γιατροί δηλώνουν καρκινοπαθείς για να ξεκινήσουν ειδικότητα

8 Σεπτεμβρίου 2008, 17:24

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Ενα καλοστημένο… colpo grosso βρίσκεται σε εξέλιξη στα ελληνικά νοσοκομεία. Μερίδα γιατρών εξασφαλίζει γρήγορα και άκοπα μία από τις δυσεύρετες πλέον θέσεις για ειδικότητα (από τέσσερα έως οκτώ χρόνια κυμαίνεται ο χρόνος αναμονής) χρησιμοποιώντας καταχρηστικά λόγους υγείας για να επιτύχει διορισμό κατά προτεραιότητα. Ανύπαρκτες νεοπλασίες, ιδίως αιματολογικές, και σπάνιες αλλεργίες όπως η αλλεργία στη φορμόλη (!) ανοίγουν ταχύτατα τον δρόμο για την ειδικότητα, άρα και για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, τώρα μία άλλη αμφιβόλου νομιμότητας «παρακαμπτήριος» οδός θα ανοίγει τον δρόμο στους… ανυπόμονους ειδικευόμενους για να καταλάβουν τάχιστα μια θέση. Μετά την κάθοδο των «ασθενών» ειδικευόμενων, σχεδιάζεται η επέλαση των «αριστούχων».

«Κωδικός: αριστούχοι»: με αυτή την ονομασία προωθείται τροπολογία -εμπνευστής της οποίας φέρεται να είναι ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος- βάσει της οποίας οι αριστούχοι απόφοιτοι των ελληνικών ιατρικών σχολών θα μπορούν να ξεκινούν αμέσως ειδικότητα.

«Ως υπεράριθμοι δύνανται να ειδικευτούν στην ειδικότητα και σε νοσοκομείο που θα επιλεγεί από την οικεία ΔΥΠΕ, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των κλινικών… οι ιατροί που εισήχθησαν κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων στις ιατρικές σχολές και αποφοίτησαν με βαθμό άριστα», αναφέρει η επίμαχη διάταξη.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «τύχη» της διάταξης, καθώς νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι προφανής και κατάφωρη η παραβίαση της ισονομίας και της ισοπολιτείας των αποφοίτων Ιατρικής από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι κύκλοι που προωθούν την τροπολογία, πάλι, αντιτείνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα στελεχώνεται το ΕΣΥ άμεσα με υψηλών δυνατοτήτων και αδιαμφισβήτητης επιστημονικής κατάρτισης ιατρικό προσωπικό.

Κατά φαντασίαν ασθενείς γιατροί

Οι υπεράριθμοι γιατροί, βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να καταλαμβάνουν το 10% των οργανικών θέσεων των ειδικευομένων κάθε κλινικής. Ως υπεράριθμοι μπορούν να διορίζονται οι αλλοδαποί και οι στρατιωτικοί γιατροί, οι γιατροί που έχουν παράλληλα την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και τέλος οι γιατροί με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην τελευταία περίπτωση το νομοθετικό έδαφος αποδεικνύεται πρόσφορο για καταχρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την τελευταία οκταετία έχουν τοποθετηθεί ως υπεράριθμοι μόνον για λόγους υγείας 350 γιατροί, κυρίως σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Αποτελεί κοινό μυστικό όμως στους παροικούντες το υπουργείο Υγείας, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών που ελέγχουν τη διαδικασία ότι πολλοί εξ αυτών που διορίστηκαν δύσκολα ενέπιπταν στις πραγματικές εξαιρέσεις για λόγους ασθένειας.

Στην Ελλάδα βεβαίως με λίγη… καλή θέληση και ώθηση όλα μπορούν να γίνουν. Ετσι μεθοδεύονται οι μετεγγραφές φοιτητών Ιατρικής, οι αποσπάσεις σε νοσοκομεία στη διάρκεια του αγροτικού, οι διορισμοί των ειδικευομένων σε «καλές» κλινικές, οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων για λόγους «υγείας». Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου διατείνονται βεβαίως ότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των… κατά φαντασίαν ασθενών γιατρών, γεγονός που αποδίδουν στους αυστηρούς ελέγχους.

Οι ασθένειες που ανοίγουν θέση για ειδικότητα

Η επίκληση σοβαρών λόγων «υγείας» δοκιμάστηκε με… επιτυχία τη δεκαετία του 1990 για τις μετεγγραφές φοιτητών από αλλοδαπά σε ελληνικά πανεπιστήμια. Τότε δεκάδες «καρκινοπαθείς» φοιτητές από το εξωτερικό επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ιατρική.

Οι «ασθένειες» που κάνουν θραύση και προκαλούν βεβαίως την οργή και τη θλίψη εκείνων που πραγματικά πάσχουν από σοβαρές νόσους, είναι κυρίως αιματολογικές νεοπλασίες - που όλως τυχαίως έχουν υψηλά ποσοστά ίασης.

Ακόμη και καρκινογένεση λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία επικαλέστηκαν δύο γιατροί που ειδικεύονταν στην Ακτινοδιαγνωστική σε νοσοκομεία της περιφέρειας για να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Αθήνας (όλως τυχαίως επίσης επέλεξαν ειδικότητα με τουλάχιστον επτά χρόνια αναμονής).

Εκεί όμως που η κομπίνα έλαβε προκλητικές διαστάσεις (οι αρμόδιοι εξετάζουν εξονυχιστικά τις συγκεκριμένες αιτήσεις) ήταν στο θέμα των αλλεργικών παθήσεων. Η φορμόλη, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εργαστήρια της Παθολογοανατομίας, αναδείχθηκε αίφνης σε αλλεργιογόνο ουσία για μερίδα ειδικευομένων γιατρών, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική τη συνέχιση της συγκεκριμένης ειδικότητας και την επιλογή άλλης. Επίσης, την τελευταία τριετία εμφανίστηκαν ουκ ολίγοι υπεράριθμοι γιατροί πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, μία νόσο που αφήνει μεγάλο περιθώριο «διάψευσης» ή «ίασης» σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία της.

Οι φυλές των «κομπιναδόρων» ειδικευόμενων

«Αλεξιπτωτιστές». Ετσι αποκαλούν οι απλοί ειδικευόμενοι γιατροί τους υπεράριθμους συναδέλφους τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι «επώνυμοι» γόνοι γιατρών και πανεπιστημιακών. Οι «αλεξιπτωτιστές»… προσγειώνονται στις κλινικές επικαλούμενοι συνήθως λόγους υγείας. Οι κλινικές που προτιμούν είναι κυρίως Οφθαλμολογικές, Χειρουργικές, Δερματολογικές και Παιδιατρικές, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν κάνουν εμφανίσεις και σε άλλα τμήματα.

«Βαλιτσα-κηδες». Εύκολα διακρινόμενοι από τους χαρτοφύλακες και τους φακέλους με έγγραφα που κουβαλούν για να ξεκουράσουν τους καθηγητές- μέντορές τους, οι εν λόγω ειδικευόμενοι εντοπίζονται στις πανεπιστημιακές κλινικές. Το άλλοθι για την παρουσία τους είναι η διενέργεια κάποιου ερευνητικού πρωτοκόλλου για τη διεξαγωγή του οποίου ο καθηγητής -και διευθυντής της κλινικής- εκτιμά ότι χρειάζεται επιπλέον ερευνητικό προσωπικό. Εννοείται ότι αρκεί η υποβολή του αιτήματός του προς το ΔΣ του νοσοκομείου για να «ανοίξει» αμέσως θέση ειδικευόμενου.