Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Παπατζηλίκια


Στροφή ΝΔ και «ναι» για 40ωρο στο Δημόσιο μετά την “οργή” των ΜΜΕ

Στροφή ΝΔ και «ναι» για 40ωρο στο Δημόσιο
Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής με ευρεσιτεχνίες. Πολιτικό προσωπικό  μικρό και ανίσχυρο αιχμάλωτο μιας κάμερας. Δύο κομματά υπόδουλα και έτσι στις επόμενες εκλογές θα αποφασίσουμε πιο κανάλι θέλουμε να μας κυβερνήσει.
Σε άτακτη υποχώρηση όσον αφορά το 40ωρο στο δημόσιο, εξαναγκάστηκε ο εισηγητής τηςΝΔ στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Χρήστος Ζώης, μπροστά στην εικόνα που άρχιζε να δημιουργείται απο τα ΜΜΕ ότι η ΝΔ, ένα αστικό φιλελεύθερο κόμμα, δεν θέλει να εξισωθεί ο χρόνος εργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση ο κ. Ζώης είχε πει στον υπουργό Εσωτερικών ότι εάν δεν του δώσει τα στοιχεία για τις 45000 θέσεις που εξοικονομούνται από το μέτρο η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη διάταξη, σήμερα αναγκάστηκε να αλλάξει θέση κάνοντας και επίθεση στο Γιάννη Ραγκούση.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Ζώης είπε στον υπουργό: «Προσπαθήσατε να περάσετε μια άλλη θέση σε σχέση με αυτά που είπε η ΝΔ. Εμείς δεν τοποθετηθήκαμε δογματικά αντίθετα στην αύξηση των ωρών εργασίας αλλά σας καλέσαμε να τεκμηριώσετε τους ισχυρισμούς σας, ποιο είναι το σχέδιο σας, ποια είναι η μελέτη που έχετε στη διάθεσή σας και κάνετε αυτές τις προβλέψεις. Εσείς εξαπολύοντας μια επικοινωνιακή καταιγίδα είπατε ότι η ΝΔ καταψήφισε.
Η ΝΔ θα ψηφίσει την αύξηση των ωρών εργασίας και σας αφήνουμε εκτεθειμένο στους δημοσίους υπαλλήλους.»
Σχόλιο: Παπατζηλίκια ΙΙ

Οι δικοί μας άνθρωποι


Δύο απώλειες, δύο διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων, με διαφορετικούς συμβολισμούς, σημάδεψαν τις τελευταίες μέρες. Έφυγαν από τη ζωή ο Λάκης Σάντας, ο ένας από τους δύο ήρωες - ο άλλος ήταν ο Μανώλης Γλέζος - που πριν από 70 χρόνια, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία.
Ο δεύτερος - χρονικά - ήταν ο Θανάσης Βέγγος, ένας ηθοποιός που σε όλη τη μακρά διάρκεια της καριέρας του αποτύπωσε στο κινηματογραφικό πανί και μετέφερε στο θεατρικό σανίδι, με χιούμορ, σαρκασμό και αξιοπρέπεια, την πιο κρυφή πλευρά μας, αυτή που ποτέ δεν θέλαμε να δείχνουμε - ως αυθεντικοί... ευρωχωριάτες άλλωστε.
Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών ανθρώπων, η σεμνότητα. Ο Σάντας δεν εξαργύρωσε τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό του όλες αυτές τις δεκαετίες με υλικά ή πολιτικά ανταλλάγματα -όταν πολλοί άλλοι εξαργύρωσαν πανάκριβα τη μηδαμινότητά τους χτίζοντας καριέρες, φήμη και περιουσίες.
Αλλά ούτε ο Βέγγος, ο «καλός μας άνθρωπος», έγινε μέρος του «σταρ σίστεμ» απολαμβάνοντας πλαστική δόξα ή πλούτο. Δεν μετατράπηκε σε φλύαρο κριτή ούτε έγινε μέρος της τρισάθλιας τηλεοπτικής «ψυχαγωγίας» μας. Έμεινε ο εαυτός του καθρεφτίζοντας πάντα τον επιμελώς συγκαλυμμένο δικό μας.
Στις μέρες μας, ο δικός μας Θανάσης, ο «πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης», ο αγχωμένος Ρωμιός, ο ναυαγός, είναι αυτός που αποτυπώνει σχεδόν άψογα τη σημερινή μας κατάσταση - γι’ αυτό το σημερινό μας πρωτοσέλιδο είναι μια μείξη στοιχείων από την ταινία του «Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης» (πριν από 40 χρόνια, το 1971, εν μέσω χούντας).
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, πριν όλα γύρω μας γίνουν στάχτη και ερείπια, θα έχουμε κάθε λόγο και «νομιμοποίηση» να πάμε ένα βήμα πιο πέρα: να παραπέμψουμε, με ένα ανάλογο εξώφυλλο, στον Λάκη Σάντα και την
- αυτονόητη για τον ίδιο, αλλά ηρωική και απλησίαστη για όλους εμάς - πράξη στην οποία προέβη εκείνη τη νύχτα πριν από 70 χρόνια σαλπίζοντας την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης..

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α΄,Β΄& Γ΄ ΠΕΣΥΠ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Τα Σωματεία Νοσηλευτικού Προσωπικού Α΄,Β΄& Γ΄ΠΕΣΥΠ Αττικής σας ενημερώνουν ότι με πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. τη Δευτέρα, 02/05/2011 εστάλη Εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας στον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων από το Νοέμβριο του 2010 και μετά.

Ταυτόχρονα,  καλούμε το Νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, να συμμετάσχει ενεργά στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους την Παρασκευή, 06/0/2011, με προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 10:30πμ και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 11:00πμ.



Σωματεία Νοσηλευτικού Προσωπικού Α΄, Β΄& Γ΄ΠΕΣΥΠ Αττικής

Εδιωξαν 6 γιατρούς, αλλά τους ήρθε ακριβότερα

05/05/2011  (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Εδιωξαν έξι γιατρούς από το ΙΚΑ στα Χανιά, αλλά οι δαπάνες του Ιδρύματος αυξήθηκαν μέσω των συνταγογραφήσεων των ιδιωτών γιατρών. Την καταγγελία αυτή κάνει στην «Ε» ο Δημήτρης Γκόγκας, ένας εκ των έξι παθολόγων, που εργάζονταν στο Ιδρυμα από τον Ιανουάριο του 2006 έως Ιούνιο του 2010 και δεν τους ανανεώθηκε η σύμβαση.

«Το ΙΚΑ Χανίων, αφού δεν υιοθέτησε τις συμβάσεις μας, υιοθέτησε το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάθε γιατρό ιδιώτη να κόβει 100 συνταγές και να βλέπει 80 ασφαλισμένους. Εμείς οι κομμένοι εκδίδαμε 3.500-4.000 συνταγές το μήνα και αμειβόμασταν έκαστος περίπου 1.600 ευρώ μικτά. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και με δεδομένο το πλαφόν των 80 ασφαλισμένων και εκατό συνταγών ανά γιατρό, για να κοπούν αυτές οι 3.500-4.000 συνταγές χρειάζονται 40 γιατροί, οι οποίοι αμείβονται με 20 ευρώ τη συνταγή, δηλαδή με περίπου 1.600 ευρώ το μήνα ο καθένας. Επομένως για να βγει ακριβώς ο ίδιος όγκος δουλειάς σε ό,τι αφορά τις συνταγές, θα πρέπει το κράτος να πληρώσει για 40 γιατρούς επί 1.600 ευρώ τον καθένα δηλαδή 64.000 ευρώ. Το ΙΚΑ έδιωξε λοιπόν έξι γιατρούς που του στοίχιζαν 9.000, αντικαθιστώντας αυτή τη δαπάνη με 64.000 ευρώ το μήνα».

Τις καταγγελίες του παθολόγου Δ. Γκόγκα επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Χανίων Γιώργος Βούρβαχης, τονίζοντας ότι τώρα το ΙΚΑ σπαταλά μεγαλύτερα ποσά

Ο Λοβέρδος, οι Προμηθευτές και το κουτόχορτο


Ανακωχή λέει ζήτησε μέχρι το τέλος του έτους από τους προμηθευτές ο Λοβέρδος, βέβαια όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό «Προμηθεύετε χωρίς να πληρώνεστε» και φυσικά «για τις τιμές βλέπουμε».
Επειδή δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται οι προμηθευτές έπαιξε το τελευταίο χαρτί του «θα κάνω εισαγωγές από το εξωτερικό».
Μας δουλεύει. Εδώ μια μέρα πριν έκλαιγε γιατί λέει δε μπορούσε να εκταμιεύσει τα χρήματα που υπάρχουν για να πληρώσει το προσωπικό και κατήγγειλε τους πάντες και σήμερα απειλεί με εισαγωγές από το εξωτερικό.
Ποιον δουλεύει δεν καταλαβαίνουμε κι επειδή οι προμηθευτές είναι παλιές πουτάνες και δεν τρώνε κουτόχορτο μάλλον εμάς τους υπόλοιπους προσπαθεί να δουλέψει για να πούμε ότι να το παλικάρι προσπαθεί αλλά δεν τον αφήνουν.
http://nosokomeiolimnou.gr/

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία: Σε δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής αποδίδει το γεγονός ο Α. Λοβέρδος.



Σε δυσλειτουργίες της κυβερνητικής μηχανής και σε προβλήματα που εντοπίζονται στην εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ρίχνει τις ευθύνες ο Α. Λοβέρδος για το γεγονός ότι είναι απλήρωτη η εργασία τουλάχιστον 5 μηνών  των εργαζομένων  στα Νοσοκομεία-εργασία κατά τις νύχτες, Κυριακές και Αργίες καθώς  και οι υπερωρίες τους.
Αυτό  βγήκε σήμερα από συνέντευξη του Υπουργού Υγείας  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Καμπουράκη και Οικονομέα.


Δεν υπήρξε σαφής δέσμευση του Υπουργού πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Επίσης δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα εγκριθέντα κονδύλια δεν επαρκούν για τη κάλυψη του χρονικού διαστήματος που υποτίθεται  ότι έχουν εγκριθεί.


Ό ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο.

Γι αυτό μόνο οι  μαζικές επισχέσεις  εργασίας και καταλήψεις στους χώρους των νοσοκομείων θα άρουν την "κυβερνητική δυστοκία και δυσλειτουργία"
Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας

Ο Ήρωας και ο προδότης.Ο ενας κατεβασε τη σημαια της κατοχης και ο αλλος τη ξανανεβασε!!!

Εγινε σήμερα το Α' Νεκροταφείο Αθηνών με δημοσία δαπάνη η κηδεία του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Λάκη Σάντα, που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο. 



και

ΝΤ. ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ!


ΑΛΛΗΛΟΚΑΡΦΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ "ΠΤΩΜΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
Αρκετοί και αρκετές, είχαν αναρωτηθεί πριν από ένα χρόνο, πως τελικά, η συγγραφή του πρώτου κειμένου του Μνημονίουκαι η κατάρτιση της Δανειακής Σύμβασης, (η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή), έγινε δυνατή μέσα σελίγες μόλις ημέρες!
Την απάντηση την έδωσε ο γνωστός για τον κυνικό τρόπο του, επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με απόσπαμα συνέντευξής του στο Canal+, το οποίο "κόπηκε" τελικά από το τηλεοπτικό κανάλι!
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε: «Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο»
Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός της πλέον ταξικής και ανάλγητης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης,όταν έλεγε στον ελληνικό λαό, "λεφτά υπάρχουν", όχι μόνο μας κορόιδευε εν γνώσει του! Αντιθέτως,εργαζόταν με όλες του τις δυνάμεις του, με σκοπό να υποβάλει την Ελλάδα στον τροϊκανό ζουρλομανδύα!
Από ότι φάνηκε δηλαδή τα λεφτά υπήρχαν στις τσέπες και τις μικροκαταθέσεις των εργαζόμενων, τωναυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, και των ανέργων!
Και όλα αυτά, τη στιγμή που μεταξύ Κυβέρνησης  - τρόικας, έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμοςαλληλοκαρφμάτων και αλληλοκατηγοριών, καθώς κάποιος πρέπει εντέλει να φορτωθεί πολιτικά τις αποτυχίες του μνημονιακού προγράμματος!
Οι αποκαλύψεις αυτές, ρίχνουν και το τελευταίο "φύλλο συκής" σχετικά με την υπόσταση της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Πλέον, δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, αλλά με μια κυβέρνηση που παραπλάνησε σε πραξικοπηματικό βαθμό, τόσοπροεκλογικά όσο και μετεκλογικά τον ελληνικό λαό!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Ξέρετε υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα, που με απασχολεί.
Το γεγονός πως όποιος το λέει δεν ενδιαφέρεται αν το πιστεύω ή όχι.

Το ψέμα έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Το λέμε γιατί θέλουμε να κερδίσουμε κάτι με ύπουλο τρόπο –παραπλάνηση- ή το λέμε γιατί φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια –αποφυγή των επιπτώσεων- Σε κάθε περίπτωση όμως το λέμε γνωρίζοντας πως απέναντί μας είναι κάποιος που μπορεί να το χάψει ή το κατασκευάζουμε τόσο έντεχνα ώστε και ο πιο ψυλλιασμένος θα πέσει στη παγίδα.

Για πρώτη φορά βλέπουμε να εκτοξεύονται γύρω μας ψέματα άτεχνα, εντελώς παιδαριώδη που αδιαφορούν παντελώς αν θα γίνουν πιστευτά ή όχι.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι το εξής. Όταν έχω κάποιον απέναντί μου που μου αραδιάζει γελοία ψέματα και αδιαφορεί αν τα πιστέψω ή όχι συμβαίνουν δυο πράγματα. Πρώτον δεν τον ενδιαφέρει τι θα σκεφτώ ή πως θα τον χαρακτηρίσω και δεύτερον δεν φοβάται τιμωρία. 

Συνεχίζοντας με αυτό το σκεπτικό γίνεται κατανοητό πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τους όποιους χαρακτηρισμούς και να τους προσάψουμε και δεν φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν. Μοιάζουν όλα σαν να είναι προκαθορισμένα και κανείς δεν βλέπει αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να χαλάσουν τα σχέδια. Όλα κινούνται ερήμην της οποιαδήποτε λαϊκής θέλησης. Ακόμα και οι κλασσικές χούντες φρόντιζαν να έχουν τεχνικές ικανοποίησης των μαζών.
Ίσως για πρώτη φορά βλέπουμε κυβέρνηση να φθάνει σε τέτοιο σημείο απαξίωσης της οποιαδήποτε κοινής γνώμης σαν να είναι εδώ για να κάνει κάτι συγκεκριμένο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένα πλάνα τα οποία τηρεί ότι και να συμβαίνει γύρω. Δεν μοιάζει σαν να χρωστάμε απλά και να γίνεται μια προσπάθεια αποφυγής ενδεχόμενης κατάσχεσης από τους τοκογλύφους, μοιάζει σαν να έχουμε ήδη περάσει στη κατάσχεση και να έχει παραδοθεί η χώρα στους δικαστικούς κλητήρες.

Είναι σαν να σε βρίσκει κάποιος στο δρόμο και να σου λέει, «ξέρεις αύριο τέτοια ώρα θα έρθω με μια παρέα και θα σου αδειάσω το σπίτι» και να το λέει με τέτοια άνεση χωρίς να φοβάται ούτε ότι θα φωνάξεις την αστυνομία, ούτε ότι θα τον περιμένεις να τον αποκρούσεις, και χωρίς καθόλου να ντρέπεται φυσικά για το σχέδιό του.

Το παράλογο του θέματος είναι πως όπως βλέπουμε, ο κλέφτης έχει δίκιο. Γιατί πηγαίνει την επόμενη μέρα στο σπίτι, είσαι εκεί χωρίς να έχεις φωνάξει καμιά αστυνομία, και καθισμένος σε μια γωνιά τον βλέπεις με όλη του τη συμμορία να σου αδειάζει το σπίτι και το μόνο που κάνεις είναι να ψιθυρίζεις.


Αυτό λοιπόν που είναι ακόμα χειρότερο στις μέρες μας από τις ίδιες τις εγκληματικές πράξεις είναι το γεγονός πως όλα γίνονται με μια απόλυτη σιγουριά πως απέναντι δεν υπάρχει κανείς που να έχει το θάρρος να ζητήσει το λόγο. Τα ψέματα αντηχούν βροντερά, σείεται ο τόπος, και οι φωνές που αντιστέκονται φαντάζουν σαν χαριτωμένα νιαουρίσματα. Υπάρχει μια απόλυτη δυσαναλογία ανάμεσα στη σοβαρότητα των εγκλημάτων και την χαλαρότητα της αντίδρασης την οποία χαλαρότητα ακολουθούν ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις.

Υπάρχει κάτι που δεν κολλάει στην όλη ιστορία ή εμένα μου φαίνεται έτσι?

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Παραλειπόμενα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


Αθήνα, 4 Μαΐου 2011

1. Η ΟΕΝΓΕ είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «οι περικοπές στο ΕΣΥ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την εκτίμηση αυτή. Πριν λίγες μέρες «χάθηκε»  μια έγκυος γυναίκα εξ’ αιτίας των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών εμφανίζουν τραγικά κενά στελέχωσης. Στη Σκιάθο τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή βρέφους συνέπεια της υποστελέχωσης και της ανεπάρκειας του συστήματος εφημερίας. Στη Ζάκυνθο ο μοναδικός Καρδιολόγος κάνει συνεχείς εκκλήσεις για τον διορισμό δεύτερου Καρδιολόγου που εκκρεμεί η τοποθέτησή του, και προειδοποιεί για τους κινδύνους να χαθούν ζωές. Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ αυξάνονται με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απώλεια άνω των 2500 αποτρέψιμων θανάτων ετησίως, νέων στην πλειοψηφία τους ανθρώπων.
2. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι ίδιοι οι ασθενείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και υγειονομικού υλικού που καθιστούν αδύνατη ή επισφαλή την περίθαλψη των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας προωθεί γελοίες θεωρίες συνωμοσίας και δήθεν δολιοφθοράς του ΕΣΥ από τους γιατρούς. Προφανής επιδίωξη του είναι η μετάθεση της δικής του ευθύνης και της κυβέρνησης συνολικά για την απαράδεκτη κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης και η στοχοποίηση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων για την ταλαιπωρία των ασθενών. Η τακτική αυτή τροφοδοτεί ακραία φαινόμενα αυταρχισμού όπως της σύλληψης με τη διαδικασία του «αυτόφωρου» της συντονίστριας εφημερίας στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενούς ότι νοσηλεύτηκε σε ράντζο και άρα «εκτέθηκε σε κίνδυνο». Ηθικός αυτουργός αυτής της ιδιότυπης ποινικοποίησης του ιατρικού έργου που επιτελείται με αυταπάρνηση και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, είναι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Προειδοποιούμε τον κ. Λοβέρδο ότι όχι μόνο δεν θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει αυτή την αθλιότητα, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση βλάβης της υγείας ή πολύ περισσότερο θανάτου οποιουδήποτε ασθενή λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία, θα έχει προσωπικά ο ίδιος την πολιτική αλλά και την ποινική ευθύνη.
3. Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη «αναδιάταξη των Νοσοκομείων της χώρας», δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην οριστική κατεδάφισή τους. Η πολιτική των «συγχωνεύσεων» οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, νοσοκομείων, ΚΥ και προνοιακών ιδρυμάτων. Την ώρα που η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση στερεί τους πολίτες από πολύτιμες υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, περιθωριοποιώντας υγειονομικά και κοινωνικά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.  Αποκλειστική επιδίωξη αυτής της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής υγείας είναι η υπηρέτηση των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου Μνημονίου και των τοκογλύφων δανειστών της χώρας, που θέλουν να υποβαθμίσουν  σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας και το κοινωνικό κράτος. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αμφισβητούν την επιστημονική εγκυρότητα των περιβόητων «μελετών» του κ. Λιαρόπουλου, που για να εμφανίσει πλεονασματικό ιατρικό δυναμικό και προβληματική σχέση κλινών/γιατρό, προσμετρά τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς γιατρούς στους γιατρούς του ΕΣΥ  και αγνοεί την ειδική γεωμορφολογία της χώρας. Η πολιτική σκοπιμότητα των γνωστών «εισηγήσεων» για «εφημερία ανά Τομέα», για «ενοποιήσεις Κλινικών –μετατροπές κλινικού αντικειμένου», για «μετακίνηση στα Νοσοκομεία της περιφέρειας 6.500 γιατρών ΕΣΥ που πλεονάζουν στα Νοσοκομεία του Κέντρου» κλπ , δεν κρύβεται. Προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με περικοπές 40% των κονδυλίων  για την δημόσια Υγεία μπορεί να βελτιωθεί το ΕΣΥ, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και ο συνωστισμός στα ΤΕΠ, να εφημερεύουν καθημερινά όλα τα Νοσοκομεία! Αν δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, είναι γελοίοι και επικίνδυνοι. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να  πάρει από τώρα σαφή θέση στα επικίνδυνα ζητήματα που ανοίγουν οι περιβόητες «μελέτες».
4.-Απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις ως ΟΕΝΓΕ προωθούμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας που δεν θα επιτρέψει καμιά κατάργηση δομών υγείας στο όνομα του Μνημονίου, που θα διασφαλίσει υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο το λαό και αξιοπρεπή εργασία για τους γιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό. Για να τελειώνουμε μια και καλή με τη φιλολογία του Υπουργείου ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ την έγκριση κατατεθειμένων εισηγήσεων για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις βασικές αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας, σ΄ ένα άλλο βεβαίως πολιτικό πλαίσιο στήριξης και πλήρους ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4. Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους για την ολοκληρωμένη οργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στις περιοχές ευθύνης τους και να μην συμμετέχουν στη παρωδία διαλόγου που πραγματοποιεί η αναξιόπιστη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας στην υπηρέτηση του Μνημονίου.
Στη πρόσκληση συνάντησης που μας έχει ζητήσει η Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Τομέα Υγείας απαντάμε ότι το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ θα καταθέσει γραπτά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις του για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να οδηγηθούμε στη στήριξη και ποιοτική ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
5. Καταγγέλλουμε τη στάση πληρωμών που κάνει η Κυβέρνηση του Μνημονίου στην αμοιβή των πρόσθετων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και των υπερωριών των άλλων εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα υγείας.
6. Συνεχίζουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας με άλλες Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία για την από κοινού υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων στη Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τις δημόσιες υποδομές, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις μετακινήσεις, την ενέργεια, το περιβάλλον. Μπροστά στη νέα λαίλαπα αντικοινωνικών μέτρων, μπροστά στη διαρκή λιτότητα και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, απαιτείται ο διακλαδικός συντονισμός και η συγκρότηση ενός κοινωνικού – πολιτικού μετώπου για την ανατροπή του Μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει:
1.- Καλεί τις και τους συναδέλφους σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να αποποιούνται την ανάληψη καθηκόντων συντονιστή εφημερίας, η οποία εκ του νόμου ανήκει στους Διοικητές ή αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων. Τους καλεί επίσης ν΄ αντιδρούν κατά τον πλέον σθεναρό τρόπο σε περικοπές, καταργήσεις ή μετατροπές των εφημεριών τους.
2.-Καλεί τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας να πάψουν τη μεταφορά γιατρών από μονάδες του ΙΚΑ που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία σε κλινικές του ΕΣΥ που υπηρετούν γιατροί Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες μ΄ εκείνες των Πανεπιστημιακών Κλινικών.
3.- Καλεί τον υπουργό Υγείας να επιδείξει στοιχειώδη σοβαρότητα και να πάψει κάθε μήνα να αναιρεί δικό του και προγενέστερα νομοθετήματα για κατάργηση των ιδιωτικών ιατρείων των Πανεπιστημιακών γιατρών. Τα ιατρεία αυτά πρέπει να κλείσουν οριστικά και όσοι επιμείνουν να τα διατηρούν να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου.
4.- Συμμετέχουμε στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Τετάρτης 11 Μαΐου απευθύνοντας πρόσκληση τους φορείς που συμμετείχαν στο παν-ιατρικό μέτωπο για προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με κεντρικά συνθήματα :
  1. Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κατεδαφίζουν τη δημόσια Υγεία
  2. Δημόσια Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη για όλους
  3. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν και δεν θα πληρώσουν για την καπιταλιστική κρίση και για τα χρέη της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας της χώρας.
5.- Στηρίζουμε τη θέση της ΕΙΝΑΠ να προκηρύξει στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μαϊου από τις 11πμ-2μμ προκειμένου να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία στις άδικες επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο ιατρικός κόσμος και ειδικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

ΕΙΝΑΠ - Απόφαση 4-5-11

ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3ΜΕΛΕΙΣ, 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 4/5/11

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στη συλληφθείσα γιατρό από το ΑΤΤΙΚΟΝ νοσοκομείο, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία του για τις άδικες επιθέσεις που δέχεται ο ιατρικός κόσμος, αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί ειδικότερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας να συρρικνώσει όσο γίνεται περισσότερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 6 Μαΐου από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης


Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» στις 3-5-2011

δηλώνει

  • Τη συμπαράστασή της στη διωκόμενη συνάδελφο, συντονίστρια της εφημερίας της 1ης Μάη που συνελήφθη με αυτόφωρη διαδικασία για την έλλειψη κρεβατιών.
  • Οτι αν και έγκαιρα είχαμε  προειδοποιήσει το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση της 2ηςΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με την ασφυκτική πληρότητα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε από τους υπεύθυνους. Η στάση τους δε δείχνει απλώς προχειρότητα, αλλά  αναδεικνύει την πλήρη αδιαφορία τους για τα προβλήματα που θα προκύψουν στους ασθενείς και στους εργαζόμενους και την απάθειά τους για τους κινδύνους που κυοφορούνται.
  • Κίνδυνοι για την ασφάλεια και βλάβες στη ζωή ασθενών και εργαζομένων που απορρέουν από την λειτουργία του νοσοκομείου, βαρύνουν αποκλειστικά τη Διοίκηση, τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
  • Οι προσπάθειες που καταβάλουν Το Υπουργείο και τα ΜΜΕ να μετακυλήσουν τις ευθύνες για τα προβλήματα του ΕΣΥ  στους γιατρούς και στους εργαζόμενους που είναι ήδη 5 μήνες απλήρωτοι και να στρέψουν τους ασθενείς απέναντι στους υγειονομικούς θα πέσουν στο κενό.

Καταγγέλλει

  • τη Διοίκηση του νοσοκομείου που δεν προστάτευσε τη συγκεκριμένη συνάδελφο
  • τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ με την ευθύνη της οποίας μπήκε το νοσοκομείο στο νέο σύστημα εφημέρευσης χωρίς προηγουμένως να καλυφθούν στο ελάχιστο οι ελλείψεις.
  • τον υπουργό Υγείας που με τις δηλώσεις  και τη συμπεριφορά του υποκινεί  τέτοιες
    απαράδεκτες ενέργειες από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς,  για να
    συγκαλύψει  τις δικές του ευθύνες. 
  • Τον μηχανισμό που έδωσε εντολή να συλληφθεί η συντονίστρια και να οδηγηθεί στο κρατητήριο σαν κοινή εγκληματίας με την αποδοχή  ότι η νοσηλεία σε ράντζο αποτελεί αδίκημα και υπόλογοι είναι υγειονομικοί, ενώ δεν έχει δείξει ανάλογη «άμεση» ευαισθησία στη μηνυτήρια αναφορά των εργαζομένων

Απαιτεί

  • Την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των ΤΕΠ
  • Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και την καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
  • Την πλήρη ανάπτυξη όλων των κρεβατιών του νοσοκομείου αφού προηγουμένως εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι.

Αποφάσισε

  • Κανένας υγειονομικός δεν θα κάνει τον συντονισμό, αλλά η διοίκηση όπως οφείλει.
  • Να συνταχθεί ανακοίνωση-δελτίο τύπου που θα διανεμηθεί στα ΜΜΕ, στους ασθενείς , στους τοπικούς φορείς και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις με την οποία θα ζητείται συμπαράσταση και συμπαράταξη.( Εξουσιοδοτήθηκε επιτροπή  σύνταξης)
  • Να κατατεθούν μηνύσεις στον Υποδιοικητή και το Διοικητή του νοσοκομείου, την διοικητή της ΥΠΕ και τον Υπουργό Υγείας σαν κύριους υπεύθυνους της κατάστασης που έχουν οδηγήσει το νοσοκομείο.
  • Να ζητηθούν ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ασθενών και των εργαζομένων.
  • Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του νοσοκομείου αμέσως μετά τη λήξη της συνέλευσης.
  • Αύριο στις 9:00π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα Χαϊδαρίου για την απόφαση σύλληψης και τον διασυρμό της συναδέλφου συντονίστριας της εφημερίας.
  • Στάση εργασίας  10:00π.μ- 3:00μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγείας την  Παρασκευή 6-5-2011.
  • Συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία και τους  συνδικαλιστικούς φορείς.

Για τη Γενική Συνέλευση

Λαΐου Αμαλία                     Δημήτρης Μανίκης