Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

MEGA TV : ΟΛΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ολοήμερα;
(5/6) Σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να λειτουργούν όλη την ημέρα, θέτουν οι γιατροί, μετά την εξαγγελία των αλλαγών που ετοιμάζει στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας. Αδιέξοδο με τα χρέη των νοσοκομείων.


κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες ρεπορταζ

MEGA TV : Εφιαλτική κατάσταση

Εφιαλτική κατάσταση
(13/6) Έκκληση να παρέμβει ο πρωθυπουργός απηύθυνε ο πρόεδρος των γιατρών, την ώρα που περισσότερα από τα 150 δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, έχουν παραλύσει από το "εμπάργκο" διαρκείας προμηθευτών ιατρικών υλικών. Το κράτος οφείλει πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Κανετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες ρεπορταζ

Συμμετοχή της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. σε κοινό συλλαλητήριο Ομοσπονδιών, Σωματείων και Πολιτών για Δημόσια & δωρεάν Υγεία

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, συμμετέχει στο κοινό συλλαλητήριο για την Υγεία την Τρίτη, 15 Ιουνίου και ώρα 07:00μμ στην οδό Αριστοτέλους έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Τα όσα εξαγγέλθηκαν από την Υπουργό σχετικά με τη δήθεν ¨αναβάθμιση¨ του Ε.Σ.Υ. και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αποτελούν επικοινωνιακές πομφόλυγες μιας Ηγεσίας δίχως όραμα που έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία τόσο με τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης και των τοποτηρητών του Δ.Ν.Τ. όσο και με τις περιορισμένες δυνατότητες του διαλυμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η πολιτική αδυναμία της Κυβέρνησης μπροστά στους εκβιασμούς όλων εκείνων που αποδεδειγμένα καταλήστεψαν το Δημόσιο και λεηλάτησαν τους πόρους του Ε.Σ.Υ. επί δεκαετίες, ενώ θα έπρεπε να τους έχει ήδη οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, δεν πείθουν κανέναν ότι το σχέδιο που επιχειρείται να εφαρμοστεί, είναι ικανό να αναβαθμίσει το Ε.Σ.Υ.

Πρόκειται στην ουσία, για τη δημιουργία νοσοκομείων- Α.Ε. πολλών ταχυτήτων, για πράξη ανάθεσης υπηρεσιών Υγείας στην-ούτως ή άλλως προβληματική- Τοπική Αυτοδιοίκηση, που με όρους ελεύθερης αγοράς αργά ή γρήγορα θα αποδειχθούν μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Όσο δεν υλοποιείται στη χώρα μας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, δικλίδες ασφαλείας και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων και των ¨πιράνχας¨, αλλά αντ’ αυτού καλούνται οι πολίτες να καταβάλλουν περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, όσο δεν επενδύει η Πολιτεία σε ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως νοσηλευτικό), η Συνταγματική επιταγή για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους θα αποτελεί κενό γράμμα.

Όλοι εμείς που ζούμε καθημερινά το ¨σύστημα εκ των έσω¨, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, που δεν πλουτίζουμε από την ανθρώπινη τραγωδία, που δεν λαμβάνουμε ¨χορηγίες¨ ούτε ανακαλύπτουμε άγνωστες πιστώσεις στους λογαριασμούς μισθοδοσίας μας, ενώνουμε τη φωνή μας διεκδικώντας –δυστυχώς-το αυτονόητο.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Διαγωνισμός του υπ. Υγείας με ερωτήματα

12/06/2010
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Με λάθος νοσοκομεία και αμφισβητούμενες ποσότητες και τιμές βγήκε «στον αέρα» ο πρώτος διαγωνισμός προμηθειών στα νοσηλευτικά ιδρύματα για 36.000 στεντ και 24.000 μπαλόνια αγγειοπλαστικής, προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια υλικού σε 24 νοσοκομεία, στα οποία περιλαμβάνεται ο «Αγ. Παύλος» Θεσσαλονίκης και το «Αμαλία Φλέμινγκ» που δεν διαθέτουν αιμοδυναμικά τμήματα. Μάλιστα, στα νοσοκομεία αυτά προβλέπεται η προμήθεια ποσοτήτων αντίστοιχων του «Ευαγγελισμού» και του «Ιπποκρατείου». Τεχνικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας και κλινικοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι οι προδιαγραφές που αναφέρονται στην προκήρυξη για τα στεντ είναι τόσο γενικές, που δεν διασφαλίζουν την ποιότητα και τα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας του ασθενούς.

Η επιλογή ενός και μόνον μειοδότη για κάθε υλικό, με βασικό κριτήριο την τιμή, είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία. Κανένας καρδιοπαθής δεν αισθάνεται ασφαλής όταν γνωρίζει ότι στα αγγεία του θα τοποθετηθούν τα φθηνότερα υλικά που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς αυστηρές προδιαγραφές. «Είναι αξιοπερίεργο», αναφέρει ο σύμβουλος Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Χρήστος Καζάσης, «ότι στις προδιαγραφές αφιερώνεται λιγότερο από μία σελίδα από τις 99 της προκήρυξης». Τα «περίεργα» του διαγωνισμού δεν σταματούν εδώ:

- Προβλέπεται η προμήθεια 18.000 απλών στεντ, που αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου, όταν στο 70% των επεμβάσεων χρησιμοποιούνται στεντ που εκλύουν φάρμακο.

- Ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να προσκομίσει πολυκεντρικές μελέτες, αλλά δύο απλές κλινικές μελέτες, που να περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων Pubmed (περιλαμβάνει 19 εκατ. άρθρα σε 4.829 περιοδικά), την ευθύνη των οποίων φέρουν οι συγγραφείς τους.

- Οι ανώτατες τιμές εκκίνησης του διαγωνισμού είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιες των τιμών του ΙΚΑ.

«Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος για το κράτος εάν μπουν «σκουπίδια» αγνώστου προελεύσεως στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο καρδιολόγος Δήμος Κατρίτσης, ο οποίος με μελέτη του είχε αποκαλύψει πρώτος, δέκα χρόνια πριν στην «Κ», το «πάρτι» που γινόταν στην Ελλάδα με τα καρδιολογικά υλικά. «Το βρετανικό ΕΣΥ αγοράζει πολύ φθηνά αυτά τα υλικά. Το κράτος θέτει ένα πλαφόν και οι εταιρείες το αποδέχονται, όπως συνέβη εδώ με το ΙΚΑ: επιλέγοντας 3 - 4 εταιρείες για τα προϊόντα των οποίων έχουν γίνει πολυκεντρικές μελέτες και κρίνονται κατάλληλες για μαζικές αγορές, με ποιότητα και χαμηλές τιμές. Οπως έγινε η προκήρυξη, μπορεί κάποιος να μειοδοτήσει για 50 ευρώ και να μας προμηθεύσει με «σκουπίδια». Τότε κινδυνεύουμε να έχουμε επαναστενώσεις των αγγείων και απώλειες ανθρώπινων ζωών, με ανυπολόγιστο κόστος».

Εμπόλεμη κατάσταση

Εμπόλεμη κατάσταση

Η κυβέρνηση επιδεικνύει απερίγραπτη ανικανότητα να διασφαλίσει το στοιχειδέστερο αγαθό, την υγεία των πολιτών.

Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν στοιχειώδεις διαδικασίες από έλλειψη υλικών, όπως ράμματα, γάντια, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φίλμ. Ακυρώνονται επείγοντα χειρουργεία, υπάρχει αδυναμία παρακολούθησης στην πορεία των ασθενών και δεν μπορεί να συλλεγεί αίμα από έλλειψη ασκών. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι, όμως ακόμη κι αν πληρωθούν και διακόψουν της επίσχεση δεν μπορούν και πάλι να εργαστούν από έλλειψη στοιχειωδών προϋποθέσεων άσκησης της ιατρικής.

Είναι εξωφρενικό ο υπουργός Οικονομικών να συνεχίζει να λειτουργεί ως ανάλγητος γραφειοκράτης και η υπουργός Υγείας ως ρεπόρτερ, όταν τις επόμενες μέρες είναι βέβαιο πως θα χαθούν ανθρώπινες ζωέςεξαιτίας της πολιτικής υγείας που ασκούν.

Ο Πρωθυπουργός υποχρεούται ν΄ αναλάβει δημοσίως την ευθύνη της θανατηφόρας αυτής κατάστασης.

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα στο κρισιμότατο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Οι πολίτες και οι φορείς οφείλουν ν΄ αναδείξουν το ζήτημα της υγείας ως πρώτο στην ατζέντα και να διεκδικήσουν από κοινού με τους γιατρούς ένα ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει με επάρκεια κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που ζεί σ΄ αυτή τη χώρα.

ygeianet

Δελτίο Τύπου από την ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τη Δευτέρα 7/6/2010 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση του Συντονισμού Σωματείων, με συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερα από 20 σωματεία που συμμετέχουν στον Συντονισμό.

Στη συζήτηση εκτιμήθηκε ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στα δικαιώματα εργαζόμενων και συνταξιούχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Δεν πρόκειται απλώς για παρατεταμένη σκληρή λιτότητα, αλλά για στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου για τη ριζική ανατροπή όλων των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων που κατακτήθηκαν με αίμα από το εργατικό κίνημα, μια πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους σε φτώχεια και εξαθλίωση.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι θεατρινισμοί του Λοβέρδου, η προσπάθειά τους να πείσουν ότι «προσπαθούν για καλύτερες ρυθμίσεις» δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: ότι όλες οι αλλαγές που συζητιούνται τώρα ως «προτάσεις» έχουν ήδη ψηφιστεί από την Βουλή ως τμήμα του επαίσχυντου μνημονίου κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε., και αποτελούν νόμο του κράτους! Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους και όλες στα 65 και αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων προς τα πάνω με βάση το προσδώκιμο επιβίωσης (!), μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και συνταξιοδότησή τους στα 60, 40 έτη πλήρους ασφάλισης για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, «ανταποδοτικότητα» στις εισφορές, δραματική μείωση της αναπλήρωσης, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και καμία εγγύηση από το κράτος για τις συντάξεις. Για την πλειονότητα των εργαζόμενων, μετά από 40 χρόνια δουλειά, οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν το ταμείο ανεργίας!

Η «απροθυμία» της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο δεν οφείλεται σε κάποια «διαπραγμάτευση» με την τρόικα. Οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής που έχει επιλέξει, πολιτική που την φέρνει αντιμέτωπη με την πλειοψηφία της κοινωνίας, με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και προσπαθούν να ενορχηστρώσουν τον τρόπο να το περάσουν χωρίς να καταρρεύσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τις μέρες αυτές, η ίδια η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και διάφοροι οικονομολόγοι ή ειδικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθούν να μας πείσουν ότι αν δεν περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Τα «μέτρα» που μας παίρνουν όμως έχουν ήδη οδηγήσει στη χρεοκοπία την εργατική και λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να συνεχίσουν την κερδοφορία τους οι Τράπεζες, οι βιομήχανοι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι δανειστές της χώρας.

Εκτός από τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει και το δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν γιατί δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ενώ τόσο το νοσηλευτικό όσο και το ιατρικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για το «ολοήμερο νοσοκομείο» όχι μόνο δεν δίνει λύση στα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και δεν προβλέπει καν προσλήψεις προσωπικού, αλλά μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά ιατρεία που θα κυνηγούν «πελάτες» για να επιβιώσουν οικονομικά. Το κόστος της περίθαλψης μεταφέρεται στις πλάτες των ασθενών, την ίδια στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι προμηθευτές έχουν πλουτίσει με την κατασπατάληση των χρημάτων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Εκτός από την ιδεολογική τρομοκρατία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζόμενων, η κυβέρνηση καταφεύγει στη δοκιμασμένη συνταγή της έντασης της καταστολής και την προβοκάτσια. Κάθε εργατική κινητοποίηση αντιμετωπίζεται με προληπτικές συλλήψεις και χημικό πόλεμο, που έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διώξεις σε βάρος εργαζόμενων που αγωνίζονται. Είναι αδιανόητο να προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει την πολιτική της με τη βοήθεια των δακρυγόνων, των γκλομπ και των δικαστηρίων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι άμεση. Χρειάζονται εδώ και τώρα γενικές απεργίες όχι μόνο για να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά για να καταργηθεί το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και όλες του οι ρυθμίσεις και να επιβληθεί μια άλλη πολιτική, βασισμένη στις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού. Η στάση «αναμονής» που τηρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον που, σε μια τέτοια συγκυρία, η ΓΣΕΕ προετοιμάζει το έδαφος για να υπογράψει μηδενικές αυξήσεις με το πρόσχημα να «σωθούν οι συλλογικές συμβάσεις», ενώ το ίδιο το μνημόνιο έχει ήδη θεσμοθετήσει την κατάργησή τους! Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη αλλά το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα περί άλλων τυρβάζει και περιμένει… την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να προκηρύξει απεργία.

Οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, οι κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζόμενων, ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι η μόνη απάντηση στην αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το επόμενο διάστημα θα δώσει τη μάχη για:

· Να φτάσει η πρότασή του σε όσο περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία, με σκοπό να δυναμωθεί το αγωνιστικό ταξικό ρεύμα που απαιτεί μια άλλη, νικηφόρα απάντηση του εργατικού κινήματος, μακριά από τα «ξεπουλήματα», τις «συναλλαγές» και τις υποχωρήσεις.

· Να στηρίξει ενεργά κάθε εργατική κινητοποίηση και ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τις διώξεις εργαζόμενων.

· Να αντιταχθεί στην προσπάθεια της ΓΣΕΕ να υπογράψει σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις, συμβάλλοντας σε αγώνες για πραγματικές αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα ξεπερνάνε την τεράστια ακρίβεια που επιβάλλεται σαν αποτέλεσμα της ασυδοσίας των επιχειρηματιών και των οδυνηρών φορομπηχτικών μέτρων του μνημονίου.

· Να αντιταχθεί στην καταστολή και να μετατρέψει τις επιθέσεις της αστυνομίας σε πολιτικό θέμα που θα αγκαλιάσει όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Για τα παραπάνω αποφασίζουμε:

· Να γραφτεί και να κυκλοφορήσει στους χώρους δουλειάς ανακοίνωση για τη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή.

· Να γραφτεί ανακοίνωση ενάντια στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και για συμπαράσταση στο δήμαρχο Ελληνικού κ. Γκορτζίδη που βρίσκεται σε απεργία πείνας. Συμμετοχή στην πορεία που θα γίνει στον Υμηττό στις 9/6 για το ίδιο θέμα.

· Στήριξη κινητοποιήσεων στις 14-16 Ιουνίου, όταν οι επιτηρητές της τρόικας θα βρίσκονται στην Ελλάδα για να ελέγξουν την πορεία των «μέτρων», ώστε να φανεί ότι για τους εργαζόμενους είναι ανεπιθύμητοι το ΔΝΤ, η ΕΕ και όλες οι πολιτικές που εκπορεύονται από το μνημόνιο.

ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ

ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΞΥΒΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ "ΣΥΝΝΕΟΗΜΕΝΑ" ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΕΞΥΒΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Εμπλοκή λόγω έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία



Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Νοσοκομεία χωρίς... νερό για να πιουν οι ασθενείς. Νοσηλεύτριες που... δανείζονται τα γάντια η μία από την άλλη επειδή δεν υπάρχουν άλλα. Αρρωστοι που προετοιμάζονται για το χειρουργείο, περνούν με τα φορεία την πόρτα του αλλά επιστρέφουν... άπραγοι ξανά στα δωμάτιά τους.

Πολλοί ασθενείς φθάνουν στην πόρτα του χειρουργείου αλλά αναγκάζονται να γυρίσουν στο κρεβάτι τους, επειδή λείπουν απαραίτητα υλικά από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Βαριά πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που εκλιπαρούν για έναν βηματοδότη. Τραυματίες στα άνω και τα κάτω άκρα που περιμένουν πάνω από μήνα για να χειρουργηθούν επειδή δεν υπάρχουν υλικά. Και μέσα σε αυτήν την κρίση νοσοκομεία να προγραμματίζουν να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για την... περιποίηση κήπων!

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που συναντήσαμε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων αλλά και χειρουργικών υλικών.

Οι διοικήσεις τους δεν είχαν προβεί σε αγορές απλών υλικών αναμένοντας να διεξαγάγει το υπουργείο τους ενιαίους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς (οι οποίοι όμως παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν), είτε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τις εταιρείες για τις τιμές.

Εμπάργκο από εταιρείες

Μέχρι τότε για να αποκτήσουν τα νοσοκομεία οποιοδήποτε υλικό ή να προβούν σε κάποια δαπάνη πρέπει να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Μια ιδιαιτέρως γραφειοκρατική διαδικασία που είχε επαναληφθεί και επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου και την οποία είχε επικρίνει δεόντως τότε η νυν υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εξαιτίας των αμέτρητων προβλημάτων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αποστείλει στα νοσοκομεία νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία επιτρέπει στους διοικητές να αγοράζουν άμεσα ένα προϊόν εφόσον πρόκειται για επείγουσα κατάσταση. Το πρόβλημα έχει ενταθεί και εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν εφαρμόσει οι προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες δεν παραδίδουν πλέον τα προϊόντα τους εξαιτίας των χρεών που δεν έχουν εξοφληθεί.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να κινδυνεύουν καθημερινά ασθενείς, τα νοσοκομεία να είναι υπό διάλυση και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι υπάρχει μείωση δαπανών 10%. Ασήμαντη... λεπτομέρεια: όταν δεν αγοράζεις ούτε τα απαραίτητα υλικά οι δαπάνες φυσικά και δεν αυξάνονται.

* Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας πέντε ασθενείς κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους καθώς η καρδιακή τους λειτουργία είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα περίμεναν έναν βηματοδότη για να συνεχίσει να χτυπά η καρδιά τους αλλά βηματοδότης δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Μετά από έντονες πιέσεις συγγενών και γιατρών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (την περασμένη Τρίτη) ο διοικητής έδωσε εντολή να αγοραστούν 5 βηματοδότες. Σε λίγες ημέρες, όπως λένε πηγές του νοσοκομείου, αναμένεται να τελειώσει και το στοκ σε στεντ και μπαλονάκια.

Ο διοικητής του, Ιπποκρατείου, Κ. Μπάνης απαντά: «Από την 1η Ιουνίου έχει αρχίσει το εμπάργκο από τις εταιρείες, αλλά υπάρχει και καθυστέρηση από την ΕΠΥ. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί και στέλνουμε έγγραφα όταν είναι επείγουσα ανάγκη. Αλλά τελικά τα προϊόντα αγοράζονται με τις ίδιες τιμές. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα αναλώσιμα υλικά, όπως σύριγγες, μπουκαλάκια για αναλύσεις αίματος κ.λπ. Δεν έχουν βγει ακόμη οι διαγωνισμοί και έτσι περιμένουμε».

Παύση χειρουργείων

* Στο καρδιοχειρουργικό τμήμα επίσης του «Ιπποκρατείου» περιμένουν τουλάχιστον 20 ασθενείς με βαριά καρδιολογικά προβλήματα για να χειρουργηθούν. Ομως τα υλικά που απαιτούνται για την εξωσωματική λειτουργία της καρδιάς έχουν τελειώσει και αυτά που εξασφαλίστηκαν στην κλινική την τελευταία στιγμή επαρκούν μόνο για τρεις. Ετσι οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν μόνο τις επείγουσες επεμβάσεις. Οι διευθυντές των τμημάτων έχουν ενημερώσει εγγράφως τη διοίκηση για το πρόβλημα εδώ και δύο εβδομάδες και ζητούν άμεσα λύση.

* Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναβλήθηκαν χειρουργεία επειδή χάλασαν οι αναπνευστήρες στο αναισθησιολογικό τμήμα. Για να αντικατασταθούν ή να αγοραστούν καινούριοι το ποσό δεν ξεπερνάει τα 300 με 400 ευρώ. Μπορεί το ποσό αυτό να μη δίνεται, το νοσοκομείο όμως προτίθεται να διαθέσει 300.000 ευρώ για... τον καθαρισμό των πεύκων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

«Εχουμε γίνει Ουγκάντα. Αναβάλλονται χειρουργεία επειδή έκλεισε το αναισθησιολογικό τμήμα και οι ασθενείς ετοιμάζονται να μπουν στο χειρουργικό τραπέζι και γυρίζουν πίσω. Δεν αγοράζεται τίποτε. Και λείπουν και πολλά άλλα υλικά από σωλήνες διπλού αυλού για τις θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις μέχρι πλέγματα για να ράβονται οι ασθενείς και τώρα γίνονται όλα με το χέρι. Με αυτήν την τακτική όμως γυρίζουμε χρόνια πίσω στο ΕΣΥ» ξεσπά ο Ιωάν. Μπριάνας, προϊστάμενος του αναισθησιολογικού τμήματος του «Σωτηρία» και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων.

* Στον Ερυθρό Σταυρό... αγνοούνται υλικά οστεοσύνθεσης για ορθοπεδικές επεμβάσεις αλλά και καρδιολογικά υλικά και οι εταιρείες παραδίδουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για να γίνουν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς απλώς μπαίνουν στην ...αναμονή. Οπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του νοσοκομείου το στοκ στα αναλώσιμα φθάνει δεν φθάνει για 15 μέρες.

* Στο ΚΑΤ, το νοσοκομείο που ειδικεύεται στα ορθοπεδικά περιστατικά, οι γιατροί κοντεύουν να μείνουν άνευ... αντικειμένου, καθώς, ελλείψει υλικών, δεν πραγματοποιούν ούτε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ασθενείς αλλά ακόμη και τραυματίες που χρειάζονται εμφυτεύματα αναγκάζονται να περιμένουν πλέον πάνω από έναν μήνα για να μπουν στο χειρουργείο.

* Ανάλογη και η κατάσταση στο «Λαϊκό», όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναλώσιμα υλικά με το σταγονόμετρο χρησιμοποιώντας ακόμη και τα ίδια σε πολλές περιπτώσεις για να μην εξαντληθεί πλήρως το στοκ. «Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις και οι μικροπρομήθειες που έχουν προκαλέσει όλο αυτό το πρόβλημα στο ΕΣΥ και να γίνουν συγκεντρωτικέ αγορές μέσω διαγωνισμών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Α. Αντωνόπουλος.

* Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας η έλλειψη υλικών, σε συνδυασμό με την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι γιατροί λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων εφημεριών, κάνει την κατάσταση εκρηκτική. Οι κλινικές νοσηλεύουν ελάχιστους αρρώστους, αφού δε γίνονται εισαγωγές στις εφημερίες, ενώ και τα χειρουργεία περιορίζονται στα άκρως επείγοντα. «Αν γίνονταν κανονικά οι εφημερίες, δεν θα μπορούσαμε ούτε μία νύχτα να βγάλουμε με τα υλικά που υπάρχουν. Και βέβαια δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε τις επόμενες ημέρες...» λένε οι γιατροί.

* Στο «Ασκληπιείο» Βούλας οι μειώσεις των χειρουργείων αγγίζουν ακόμη και το 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο διεξήχθησαν μόλις 21 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος, όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχαν γίνει 47.

* Ο «Ευαγγελισμός» αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και εμφράγματα εξαιτίας έλλειψης αναλώσιμων για τις στεφανιαιογραφίες, που αποτελούν πλέον τη βασική θεραπεία για τα εμφράγματα.

* Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ιπποκράτειο» αδυνατεί να πραγματοποιήσει ακόμη και απλές αναλύσεις αίματος επειδή απουσιάζουν τα αντιδραστήρια.

Η διευθύντρια του αιματολογικού με έγγραφό της προς τη διοίκηση ενημερώνει σχετικά ώστε οι γιατροί να μη στέλνουν δείγματα αίματος. «Τα νοσοκομεία είναι σε οριακή κατάσταση επειδή οι εταιρείες δεν παραδίδουν υλικά» σημειώνει ο Δ. Γάκης, γιατρός και πρώην διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

* Στο νοσοκομείο της Σύρου οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να τρέχουν μέσα στη νύχτα να αγοράζουν... μπουκαλάκια με νερό προκειμένου οι άρρωστοι να πάρουν τα φάρμακά τους. Στο νησί το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο και οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου φαίνεται ότι θεωρούν το νερό... αγαθό μόνο για λίγους, αφού δεν το διαθέτουν για τους νοσηλευόμενους για λόγους οικονομίας.

Το νερό νεράκι

Πριν από λίγες ημέρες η σύζυγος του Γ. Μπάιλα μεταφέρθηκε με σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα στο νοσοκομείο. Κατά τις 4 τα ξημερώματα χρειάστηκε να πάρει ένα χάπι. «Οταν ζητήσαμε νερό από τη νοσηλεύτρια, μας απάντησε πως δεν υπάρχει. Ετρεχα μέσα στα ξημερώματα στο νησί να βρω ανοιχτό κατάστημα να αγοράσω για να μπορέσει η γυναίκα μου να πάρει τη θεραπεία της. Οι απαντήσεις που έλαβα όταν ρώτησα τους υπευθύνους ήταν πως παλιά διέθεταν οι κλινικές αλλά γινόταν κατασπατάληση και το... κόψαμε. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν κάποιος ασθενής δεν έχει συγγενή για να τρέξει να του βρει νερό;» περιγράφει ο Γ. Μπάιλας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Πόθος, επισημαίνει ότι πράγματι δεν διαθέτουν όλες οι κλινικές πόσιμο νερό για τους ασθενείς απόφαση που -όπως λέει- ανήκει στην προηγούμενη διοίκηση και ο ίδιος προτίθεται να μεριμνήσει ώστε όλες οι κλινικές να έχουν πόσιμο νερό για τους ασθενείς.

Πάντως σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρει: «Δεν υπήρχε ορθή αντιμετώπιση από το προσωπικό υπηρεσίας, καθ' ότι όφειλε να βρει νερό για να λάβει η ασθενής τη θεραπεία της. Γι' αυτό και η νοσηλεύτρια κλήθηκε σε απολογία».
(KANETE ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΥΜΑ)

edimitra@enet.gr Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email

ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ