Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΑΤΤΙΚΟΥ : ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι γιατροί του νοσοκομείου "Αττικόν", μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 19/32010, με αιτήματα την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των μηνών Δεκεμβρίου Ιανουαρίου Φεβρουαρίου. Στα πλαίσια αυτά στη Γενική Εφημερία της Τετάρτης 24/3/2010 δε θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί στα τμήματα ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, πνευμονολογικό, νευρολογικό, νεφρολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικό. Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Εφημερία της Τετάρτης 24/3/2010 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς καλούνται να απευθύνονται στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες ότι η Γενική Εφημερία της Τετάρτης 24/3/2010 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ήδη έχουν ανασταλεί σχεδόν όλες οι τακτικές λειτουργίες τους νοσοκομείου.

Δηλώνουμε απερίφραστα πως την αποκλειστική ευθύνη για την λυπηρή κατάσταση φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και το Υπ Υγείας που εμμένουν να αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς, να περικόπτουν δεδουλευμένα και να μην προχωρούν στις αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα το Υπ Υγείας δια του Γενικού Γραμματέα κ. Πολύζου θέλοντας να δοκιμάσει ως ποιο σημείο μπορεί να θίξει την αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών δηλώνει
· Η πληρωμή δεδουλευμένων έως και το Δεκέμβρη του 2009 δρομολογείται τις προσεχείς ημέρες και τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 έως το Πάσχα. Δεν υπήρξε δέσμευση για μη περικοπή δεδουλευμένων.
· Από την Τετάρτη οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων θα φροντίσουν για τα προγράμματα εφημέρευσης μηνός Απριλίου. Δέσμευση για μη περικοπή εφημεριών δεν δόθηκε.
· Για τα υπόλοιπα σημεία της κλαδικής σύμβασης ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται εντός των ημερών, ένας ισχυρισμός που έχει χάσει την αξιοπιστία του για έχει κατ΄ επανάληψιν αθετηθεί.
· Ειπώθηκε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΥ&ΚΑ θα παρέμβει προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών για τα μισθολογικά και φορολογικά θέματα των γιατρών, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

Οι παραπάνω δηλώσεις σημαίνουν:
· Περικοπές στις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, όπως έχει ξανασυμβεί στο νοσοκομείο μας για εφημερίες πολλών μηνών του 2009.
· 1 στις 3 εφημερίες να μην πληρώνεται από εδώ και στο εξής, εκτός αν πραγματοποιηθούν τέτοιες περικοπές στον αριθμό των γιατρών, ή των ειδικοτήτων ανά εφημερία που θα καταστίσουν επισφαλή τα προγράμματα εφημεριών.
· Η αμοιβή της εφημερίας (υποχρεωτική υπερωριακή εργασία) να μειωθεί στα 4 ευρώ/ώρα για τους ειδικευόμενους γιατρούς.
· Περικοπές στις αποδοχές για το τρέχον έτος που κυμαίνονται από 2500 έως 8500 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη βαθμίδα
· Πάγωμα των προσλήψεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να μπορεί το σύστημα υγείας να δουλεύει με ασφάλεια, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης το Μάρτη του 2009.
· Τη μονομερή παραβίαση της συλλογικής σύμβασης που υπογράφθηκε πριν από ένα έτος, προκειμένου οι γιατροί να εφημερεύουν παραπάνω από τα όρια που θέτει η ΕΕ για τις ώρες εργασίας.

Η Γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Αττικόν συμμετέχει μαζί με άλλες συνελεύσεις στο Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων Νοσοκομείων Αθήνας -Πειραιά, προκειμένου να συντονίζονται οι αγωνιζόμενοι γιατροί καθώς ήδη συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τα Νοσοκομεία Νίκαιας, Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμό, Ερυθρό, Λαϊκό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Θριάσιο, Σωτηρία, Ιπποκράτειο, Τζάνειο, Μεταξά, Βούλα, Πατησίων, Α΄ΙΚΑ, ΨΝΑ,ΝΙΜΙΤΣ, Παίδων Πεντέλης, Αγ. Όλγα, Αμαλία Φλέμιγκ.

Τονίζουμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα θίγουν πρώτα και κύρια τους ασθενείς και τους χιλιάδες γιατρούς που ζουν από το μισθό τους και όχι αυτούς που παραοικονομούν ασύστολα εκβιάζοντας τους ασθενείς. Οι τελευταίοι ουδόλως θίγονται από τα κυβερνητικά μέτρα, γι αυτό και κατά τεκμήριο αντιτίθενται στις κινητοποιήσεις σε αγαστή συνεργασία με τον κυβερνητικό μηχανισμό. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ασυμβίβαστο με τη δημόσια περίθαλψη και πρέπει να ανατραπεί.

Σύμφωνα άλλωστε με το συντονιστικό, επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπευθυνότητα σε αντίθεση με τις ανεύθυνες ενέργειες της κυβέρνησης, θα εξασφαλίσουν, εφόσον οι επισχέσεις εργασίας κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες, ένα Νοσοκομείο ασφαλείας κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο εκ περιτροπής για τα άκρως επείγοντα περιστατικά με εθελοντική παρουσία των απλήρωτων γιατρών.


Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου "Αττικόν".

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

(ΕΝΙΖ)



ΠΡΟΣ : Διοικητή και Δ.Σ. του Γ.Ν.Ζακύνθου




Κοινοποίηση:

Διευθύντρια Ιατρικής υπηρεσίας Γ.Ν.Ζακύνθου
Υ.Π.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εισαγγελέα Ζακύνθου
Επιστημονικό Συμβούλιο
Σύλλογο Εργαζομένων
ΜΜΕ
ΟΕΝΓΕ



Σήμερα, Δευτέρα 22/3/10, η Ε.Ν.Ι.Ζ. συνήλθε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισε τα ακόλουθα:


Α. Σχετικά με την καρδιολογική κλινική


Εκτιμούμε ότι μετά την παραίτηση του Διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής, ο μοναδικός πια Καρδιολόγος-συνάδελφος μας Πέτρος Στραβοπόδης βρίσκεται στα όρια της φυσικής του αντοχής, ειδικότερα σήμερα μετά από περισσότερο από 15 ημέρες συνεχούς εφημερίας το 1ο μισό του μήνα Μαρτίου. Προτείνουμε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Παθολογικού Τομέα, προκειμένω να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής και παράλληλα να απαιτηθεί, με όποιο μέσον διαθέτει η διοίκηση, η απόσπαση Καρδιολόγου μέχρι τον διορισμό μόνιμου.
Οποιαδήποτε απαίτηση για περαιτέρω εφημερία του συναδέλφου μας στο 2ο μισό του Μαρτίου θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο, τόσο τον ίδιο αλλά και τις παρεχόμενες από αυτόν ιατρικές υπηρεσίες .
Η οποιαδήποτε εντολή σχετικά με επιπλέον εφημερία του Καρδιολόγου μας εντός του Μάρτη, θυμίζουμε ότι, με βάση το κοινοτικό αλλά και το εθνικό δίκαιο, είναι παράνομη και ως εκ τούτου θα έχει σοβαρές νομικές συνέπειες

Προτείνουμε να αναρτηθεί πανό με την απαίτηση για «καρδιολόγους τώρα» έξω από την πύλη του νοσοκομείου.
Την Τρίτη 23/3/2010 στις 10.00πμ θα δώσουμε σχετικά συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.
Απορρίπτουμε την λογική του εγγράφου που εστάλη από την διεύθυνση ιατρικής υπηρεσίας προς τους ιατρούς του Παθολογικού Τομέα και το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, εισάγει τη λογική της αντιποίησης ειδικότητας αλλά και την εφημερία τομέων και όχι ειδικοτήτων, κάτι που μάλιστα καταδικάζει απερίφραστα και η ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατο έγγραφο της που εστάλη στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αφορμή την εντολή σε Πνευμονολόγο να εφημερεύσει αντί Καρδιολόγου. Την Τρίτη 23/3/2010 στις 11.00πμ θα επισκεφτούμε τον εισαγγελέα Ζακύνθου προκειμένω να τον ενημερώσουμε σχετικά.
Ζητούμε από την νομαρχία Ζακύνθου, το βουλευτή και τους δημάρχους να κινητοποιήσουν άμεσα τις πιο επείγουσες διαδικασίες προκήρυξης και προσλήψεων ιατρών, αν χρειάζεται με ειδικά κίνητρα, τόσο για την καρδιολογική όσο και για το ακτινολογικό.
Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης , στην οποία βρίσκεται όχι μόνο το νοσοκομείο αλλά το ίδιο το Νησί μας.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
ΣΤΙΣ 11 ΠΜ
ΕΝΕΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
ΚΑΙ
ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ