Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ

¦ Η Υπουργική Απόφαση που κατανέμει τα κονδυλία εφημεριών εκδόθηκε. Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο ενημερωτικό αυτό δε συνεπάγεται ότι οι γιατροί θα πληρωθούν αυτόματα και απρόσκοπτα τις τις εφημερίες που δούλεψαν αυτό το τετράμηνο. Ήδη άρχισαν προβλήματα σε πολλά Νοσοκομεία της Β και Γ ζώνης και πιθανολογείται ότι μπορεί να εμφανιστούν και σε ορισμένα Νοσοκομεία της Α΄ζώνης. Το πρόβλημα βρίσκεται στο περιλάλητο πλαφόν. Τα λογιστήρια διατείνονται (όπως πχ στη Σπάρτη) ότι δεν είναι δυνατόν να ενταλματοποιήσουν με παλιούς βασικούς μισθούς και παλιό πλαφόν, διότι στην εκκαθάριση θα οδηγηθούν σε περικοπές, τις οποίες όταν πραγματοποιήσουν θα συναντήσουν σοβαρό πρόβλημα δημόσιου λογιστικού. Το ίδιο διαμηνύουν και ορισμένοι Επίτροποι.

Τούτο σημαίνει ότι οι επισχέσεις βρίσκονται προ των πυλών και δεν πρόκειται να ηρεμήσουν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αν δεν αποφασίσει το Υπουργείο ν΄ ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου.

¦ Η ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου δεν έχει φτάσει ακόμα στα Νοσοκομεία. Να θυμίσουμε ότι στις 2 Απριλίου έγινε συνάντηση των δύο Γεν. Γραμματέων με την ΟΕΝΓΕ και η εγκύκλιος ήταν έτοιμη.

¦ Η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου για εφαρμογή του νέου μισθολογίου εκδόθηκε (κλικ εδώ), αλλά τα συμπαρομαρτούντα λείπουν.

¦ Η Επιτροπή Προσλήψεων πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση και διαπιστώθηκε ένας σωρός προβλημάτων, τα οποία χρειάζονται σοβαρή και συνεχή εργασία προκειμένου να παρακαμφθούν. Δείτε το ενημερωτικό σημείωμα του Σάκη Παπαδόπουλου (κλικ εδώ) και σκεφτείται ότι ο διορισμός σε μία θέση από τη στιγμή που θα εγκριθεί από την Επιτροπή μέχρι να είναι έτοιμη για δημοσίευση στο ΦΕΚ χρειάζεται τουλάχιστον 4 μήνες και 5 μέρες. Πρόϋπόθεση είναι να τηρηθούν με αυστηρότητα όλα τα περιθώρια και η διακιίνηση των εγγράφων να γίνεται αυθημερόν.

¦ Η σύγκληση των Τομέων στα Νοσοκομεία προκειμένου να προχωρήσουν οι αναβαθμίσεις γίνεται μόνον όπου οι ίδιοι οι συνάδελφοι πήραν πρωτοβουλίες.


¦ Δεκάδες Διευθυντές βρίσκονται σε απόγνωση, ένας μάλιστα εκδηλώνει αυτοκτονικό ιδεασμό. Αιτία το ρεπό. Αυτή δισύλλαβη λέξη στον ένα μόλις μήνα που έχει μπει στο ΕΣΥ έχει προκαλέσει πλείστα δεινά.

¦ Οι Διευθυντές τρέμουν στην ιδέα ότι δε θα μπορούν να εκπαιδεύουν σύμφωνα με τα αντικειμενικά και υψηλά πρότυπα τους ειδικευόμενους τις μέρες που βρίσκονται σε ρεπό και εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλα κενά στην εκπαίδευσή τους. Μερικοί μάλιστα έχουν σκεφτεί να πραγματοποιούν πειραματικά κατ΄ οίκον επισκέψεις, ώστε να κρατούν τους ρεπατζήδες και ρεπατζούδες σε επιστημονική εγρήγορση.

¦ Λέγοντας ρεπατζούδες θυμήθηκα τον συγχωρεμένο Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ρεπό πρώτα υπήρξε αποτέλεσμα ανάγκης και αργότερα όρος της εργατικής νομοθεσίας. Λέει συγκεκριμένα ότι έτσι αποκαλούσαν την αντικαταστάτρια της «καλλιτέχνιδας» στην… επιχείρηση κατά τις δύσκολες ημέρες του μήνα, και μάλλον έτσι πρέπει να είναι.

Επομένως το ζήτημα μπορεί να αποκτήσει και ερωτικές πτυχές, οι οποίες από κοινού με την απόγνωση αποτελούν απαραίτητα υλικά για εμπνευσμένη τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Διευθυντές σε απόγνωση».

¦ Ισάριθμες με τους απεγνωσμένους Διευθυντές είναι και οι επιστολές που έχουν φτάσει στο Υπουργείο. Όλες καταλήγουν σε ικεσίες, ζητώντας να μην ισχύσει το καταστροφικό ρεπό για τους ειδικευόμενους. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και δείχνει ότι μερίδα του Διευθυντικού σώματος, ιδιαίτερα οι προσκείμενοι στο Σύλλογο Διευθυντών ΕΣΥ, έχουν ως σκοπό ζωής την εκπαίδευση των νέων γιατρών και τίποτα άλλο. Ούτε για ιδιωτική πελατεία έχουν μάτια, ούτε φακελάκια και προμήθειες από υλικά τους απασχολούν.

Αυτός ο παθολογικός έρωτας των συγκεκριμένων Διευθυντών θα πάψει μόνον αν καταλάβουν ότι δεν έχει ανταπόκριση.

Οι Ενώσεις Γιατρών πρέπει να διαμηνύσουν στους ερωτύλους ότι πρέπει να περιοριστούν στα καθήκοντά τους και να πάψουν να παριστάνουν τους νομοθέτες. Κυρίως όμως οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Δεν αρκούν τα ανώνυμα post σε ιστοσελίδες και φόρουμ. Πρέπει να απαιτήσουν και εν ανάγκη να συγκρουστούν.

¦ Ρεπό χορηγείται σ΄ όλους τους ειδικευόμενους στις χώρες της ΕΕ, χωρίς πουθενά να προσαυξάνεται ο χρόνος ειδίκευσης, ο οποίος μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι όμοιος με αυτόν που ισχύει στη χώρα μας. Εξάλλου η εφημερία, εξαιτίας της οποίας χορηγείται και το ρεπό, είναι χρόνος εκπαίδευσης. Η εφημερία δεν συνιστά εκπαίδευση μόνο στην περίπτωση που οι ειδικοί απουσιάζουν από την εφημερία ή απαξιούν ν΄ ασχοληθούν με τους νέους συναδέλφους αφήνοντάς τους να αυτομορφώνονται. Τότε όμως και πριν αρχίσουν πυκνή αλληλογραφία θα πρέπει να εγκαλούνται από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο.

¦ Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ΚΕΣΥ γνωμοδότησε αυτή την εβδομάδα ότι το ρεπό δεν προσαυξάνει το χρόνο ειδίκευσης. Το Υπουργείο ας δώσει στη δημοσιότητα αυτή τη γνωμοδότηση, ώστε να λάβει τέλος η απόγνωση των Διευθυντών και η άνευ λόγου και αιτίας αναταραχή στις Κλινικές του ΕΣΥ. Βεβαίως οι Πανεπιστημιακοί που αποτελούν άλλο κρατίδιο θα συνεχίσουν το δικό τους χαβά, αλλά αυτό αποτελεί μιάν άλλη συζήτηση.


¦ Ορισμένοι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ) δεν αποτελούν απλώς το μακρύ χέρι της Διοίκησης. Κρατούν και μαστίγιο στο απειλειτικά προτεταμένο χέρι τους και με την πρώτη ευκαιρία το χρησιμοποιούν κατά τον πλέον απεχθή τρόπο. Αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην Πρέβεζα, όπου ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας φρόντισε να στραφεί δικαστικά εναντίον 20 συναδέλφων του οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες. Υποκαθιστώντας το Διοικητή ο οποίος απουσίασε, ο λεγάμενος, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα προσωρινής διαταγής εναντίον των 20 συναδέλφων του. Την Παρασκευή είχε την πρώτη ψυχρολουσία: απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινών μέτρων από το Πρωτοδικείο και μένει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει προσδιοριστεί την Τρίτη 28 Απριλίου.

¦ Όπως μας ενημέρωσαν οι συνάδελφοι συνέβη το εξής: οι γιατροί του Νοσοκομείου που βρίσκονταν σε επίσχεση από τις 13 Απριλίου διεκδικώντας τις εφημερίες Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου- Μαρτίου έκαναν συνέλευση μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή κονδυλίων εφημεριών προκειμένου ν΄ αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι την επίσχεση. Ο ΔΙΥ πριν καν αποφασίσει η συνέλευση έδωσε αυθαίρετα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν γιατρό εντολή στο Γραφείο ραντεβού ν΄ αρχίσει να κλείνει ραντεβού. Η συμπεριφορά αυτή, αθροιστικά μαζί με πολλά ανάλογα περιστατικά ακραίου αυταρχισμού, εξόργισε όλους τους συναδέλφους και τους οδήγησε να εκδώσουν ομόφωνα καταδικαστική απόφαση για το λεγάμενο.

Ο δικαστής έκρινε προχτές ότι δε συντρέχει λόγος να διακοπεί η επίσχεση, διότι δεν κινδυνεύει η υγεία του κοινωνικού συνόλου όπως ισχυρίζονταν η δικηγόρος του Νοσοκομείου, προφανώς καθ΄ υπόδειξιν του ΔΙΥ.

¦ Ασφαλώς δε θα μείνουν ακάλυπτοι οι συνάδελφοι που δικάζονται, ούτε το θέμα θα περιοριστεί στα όρια της Πρέβεζας. Ήδη το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου αποφάσισε κινητοποίηση την Τρίτη και ανάλογες ενέργειες θα υπάρξουν από την Ενωση Γιατρών Ηπείρου. Αύριο θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε κατά την εκδίκαση της Τρίτης ο λεγάμενος και οι συν αυτώ να δοκιμάσουν το μαστίγιο στη δική τους πλάτη.

¦ Δείτε για πρόσθετη ενημέρωση και το επώνυμο άρθρο της συναδέλφου Λαμπρινής Σούρδη, νευρολόγου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, που δημοσιεύεται στις απόψεις στο Ygeianet.


¦ Το γνωστότερο ποντίκι στον κόσμο -μετά τον Μίκυ Μάους- είναι ο αρουραίος του Τζανετή. Πρόκειται για τον εξαγριωμένο αρουραίο του Ρεθύμνου, τον οποίο ανέδειξε κι έκανε διάσημο ο χειρουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Τζανετής και συνεχίζει ακάθεκτος να τον προβάλλει σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Το πιό πρόσφατο άρθρο του ταλαντούχου συγγραφέα έχει τίτλο "ο αρουραίος και ο ΣΥΡΙΖΑ". Υποθέτουμε ότι θα επακολουθήσουν στην Κρητική Επιθεώρηση άρθρα με τίτλο "ο αρουραίος πολιτευτής" και "ο αρουραίος σαλτιμπάγκος".

¦ Ο Τσούκαλος συνεχίζει να μεθοδεύει αναβολή των εκλογών της ΕΙΝΑΠ, ώστε να πάει πίσω και το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Ως γνωστόν η θητεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει λήξει εδώ κι ένα χρόνο, πράγμα που ουδόλως φαίνεται να ενοχλεί τον Ευστάθιο, ενώ τον ενοχλούσε η "νομιμότητα" στο νεοεκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ.

¦ Δείτε ένα κατατοπιστικό άρθρο του Τάσου Βασιάδη για όσα διαδραματίζονται στον ΠΙΣ

¦ Με μιά τροπολογία αστραπή ρυθμίζονται τα ανομήματα χρόνων. Με τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή όσες δαπάνες έγιναν για προμήθειες Νοσοκομείων "με εξαιρετικές διαδικασίες" τα τελευταία 5 χρόνια ενδύονται το μανδύα της νομιμότητας και εξοφλούνται. Ο ευφάνταστος όρος "εξαιρετικές διαδικασίες" σημαίνει εξωσυμβατικές προμήθειες και ουδεμία έχει σχέση με τίποτα το εξαιρετικό πλην της προμήθειας.

¦ Συνάδελφος μας έστειλε τη διπλανή εικόνα με λεζάντα "Η μέση λύση".

¦ Τα περιστατικά με τις ψυχιατρικές εφημερίες των Νοσοκομείων της Αττικής δείχνουν ανάγλυφα ότι το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί πλέον να διευθετήσει ούτε στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας και έχει περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία στα μάτια των γιατρών.

Αφού λοιπόν έγινε ο κακός χαμός στο Δαφνί που οδήγησε μέχρι την απομάκρυνση του Διοικητή και επακολούθησαν επεισόδια με του δύο Γενικούς Γραμματείς εκδόθηκε ανακοίνωση σε διπλωματικό ύφος που αναφέρει:

"Συστήνεται συντονιστική επιτροπή για τις εφημερίες των έκτακτων περιστατικών και διαχείρισης εκούσιων και εισαγγελικών παραγγελιών που αφορούν τα ψυχιατρικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση και η καλύτερη διαχείριση των εφημεριών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων".

Χαιρετώ

Δημήτρης Βαρνάβας