Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ...

...ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ Μ' ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΚΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ..."ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ"


ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΜΕΝ ΚΥΡΙΟΙ



ΤΟ ΒΗΜΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 :Ο «ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ» της φαρμακοβιομηχανίας

Βόμβες όπως αυτή του Vioxx ή του Avandia, που συγκλόνισαν τα θεμέλια της φαρμακοβιομηχανίας και χτύπησαν το καμπανάκι της ασφάλειας για εκατομμύρια ασθενείς, προήλθαν από έναν και μόνο άνθρωπο: τον Στίβεν Νίσεν. «Το Βήμα» μίλησε μαζί του για το παρόν και το μέλλον της φαρμακευτικής παραγωγής

Θα θυμάστε ίσως την υπόθεση του Vioxx (ροφεκοξίμπη), του δημοφιλούς μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χορηγείτο σε εκατομμύρια άτομα, κυρίως ασθενείς με αρθρίτιδα, ανά τον κόσμο και το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2004 αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά καθώς φάνηκε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Δεν μπορεί επίσης το τελευταίο διάστημα να μην έχετε ακούσει για τον θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από ένα άλλο δημοφιλές φάρμακο, για τον διαβήτη αυτή τη φορά, το Avandia (ροσιγλιταζόνη), το οποίο συνδέθηκε πρόσφατα με αυξημένο κατά 43% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Παράλληλα κάπου θα έχετε διαβάσει ή δει ότι φάρμακα που χορηγούνται σε παιδιά για την αντιμετώπιση του νεότευκτου συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας - μία από τις νέες έννοιες που «πάνε πακέτο» με τη σύγχρονη ζωή μας - εγκυμονούν σε ορισμένες περιπτώσεις κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για ποιον λόγο σάς παραθέτουμε όλες αυτές τις πληροφορίες οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται άσχετες μεταξύ τους; Για να σας αποκαλύψουμε ότι ουσιαστικώς συνδέονται άρρηκτα μέσω δύο λέξεων, για την ακρίβεια ενός ονοματεπωνύμου: Στίβεν Νίσεν. Ο άνθρωπος αυτός, που αποτελεί τον ιθύνοντα νου μεγάλων αποκαλύψεων των τελευταίων χρόνων σχετικά με φάρμακα, είναι ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες στον τομέα της καρδιολογίας. Ο 58χρονος Νίσεν είναι επικεφαλής του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Κλινικής Κλίβελαντ, που θεωρείται το καλύτερο καρδιολογικό κέντρο των ΗΠΑ σύμφωνα με επίσημες στατιστικές. Χαρακτηρίζεται όμως και ως επιστήμονας με γενικότερη επιρροή σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των φαρμάκων (και μόνο τα παραδείγματα που σας δώσαμε μάλλον επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές): σύμφωνα με το περιοδικό «Time» είναι ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο για το 2007 - για την ακρίβεια κατατάσσεται στην 72η θέση της λίστας των ισχυρών. Και αυτό δεν είναι τυχαίο: ο αποκαλούμενος «σταυροφόρος» που μάχεται κατά των φαρμακοβιομηχανιών πιθανότατα... αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο οι υπεύθυνοι των εταιρειών, κάθε φορά που αποφασίζει να ασχοληθεί με το αν τα σκευάσματά τους εγκυμονούν κινδύνους για την καρδιά εκατομμυρίων ασθενών. «Το Βήμα» μίλησε μαζί του, τόσο για τις παγίδες των φαρμάκων όσο και για τις ελπίδες που στηρίζουμε σ' αυτά. ΣΕΛΙΔΕΣ 4-5

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Σημείωση Ναυαρχίδας : Τότε ο Κ. Σωτήρης Ράπτης δήλωνες στην Ελευθεροτυπία "Μη κόψετε το AVANDIA"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :Τι συμβαίνει με το Avandia;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας
Το Avandia είναι το εμπορικό όνομα της ροζιγλιταζόνης που παράγεται από την εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK), η οποία θεωρείται μία από τις τρεις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου.
Ανήκει στα αντιδιαβητικά φάρμακα και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στον ασθενή που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εκτός από το Avandia, η ροζιγλιταζόνη κυκλοφορεί στην αγορά με τα σκευάσματα Avandamet και Avandaryl.

Τα αντιδιαβητικά φάρμακα γενικά είτε διεγείρουν τα νησίδια του Langerhans που βρίσκονται στο πάγκρεας για να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη είτε συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό του σακχάρου στα άτομα που διαθέτουν επαρκή μεν ινσουλίνη, αλλά αναπτύσσουν ινσουλινοαντοχή, δηλαδή η ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα τους δεν επηρεάζει το σάκχαρο ικανοποιητικά.

Με τη χρήση του Avandia αυξάνεται η ευαισθησία των κυττάρων του ήπατος (συκώτι), των μυών και του λίπους στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να μεταβολίζεται καλύτερα μέσα σε αυτά τα κύτταρα και έτσι το σάκχαρο του αίματος να διατηρείται σχετικά χαμηλό.

Ομως για το Avandia, ήδη από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, εδώ και 10 χρόνια, είχε επισημανθεί μεταξύ των παρενεργειών του ότι προκαλεί κατακράτηση νερού στο σώμα και συμβάλλει στη δημιουργία οιδημάτων (πρήξιμο). Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αναγραφόταν στις αντενδείξεις του φαρμάκου ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε αρρώστους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ομως με την πάροδο των ετών, μεμονωμένες ανακοινώσεις ανέφεραν ότι όχι μόνο προκαλεί οιδήματα και δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί de novo και καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, ο καθηγητής Λοκ από το Πανεπιστήμιο East Anglia ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην εκπομπή «Πανοράμα» του BBC ότι εκτός από καρδιακή ανεπάρκεια, το Avandia προκαλεί γενικότερα καρδιακές προσβολές (π.χ. έμφραγμα) σε αριθμό που υπολόγισε σε περίπου 1.000 και πλέον περιπτώσεις για όλη την Αγγλία.

Επισήμως, η εταιρεία GlaxoSmithKline αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο τις ενδείξεις χορήγησης και ενδεχομένως θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί.

Ομως η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Ασθενών (ΕΜΑ) συνέστησε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) τη λήψη απόφασης απαγόρευσης της κυκλοφορίας του Avandia. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο FDA για να ληφθεί οριστική απόφαση επί του θέματος. Η τελευταία ανακοίνωση του FDA αναφέρει ότι θα πρέπει να το παίρνουν οι άρρωστοι που δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με τα άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, ο θόρυβος αυτός έφτασε, όπως ήταν επόμενο, και στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που, όπως είναι ευνόητο ευαισθητοποιούν -και δικαίως- την κοινή γνώμη. Η ανησυχία του κόσμου και ιδιαίτερα των ασθενών είναι λογική. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα το Avandia στην Αγγλία και περί τους 30.000 στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει και αναμένεται ότι εντός ολίγων εβδομάδων το θέμα θα έχει διαλευκανθεί. Αλλά μέχρι τότε οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν το φάρμακό τους και να βρίσκονται σε επαφή με τον γιατρό τους. Επ' ουδενί δεν πρέπει να διακόψουν μόνοι τους το φάρμακο. Το γεγονός αυτό, παρ' ότι είναι ανησυχητικό, δεν είναι το μοναδικό και δεν θα είναι και το τελευταίο.

Παρά τις ενδελεχείς μελέτες σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους επί σειρά ετών, με πολυκεντρικές μελέτες που συμμετέχουν σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, κατά τη χορήγηση των φαρμάκων μπορεί να παρατηρηθούν παρενέργειες που δεν είχαν προβλεφθεί. Γι' αυτό οι άρρωστοι που παίρνουν χρονίως φάρμακα δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά να παρακολουθούνται και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κλινικά και εργαστηριακά, από τους γιατρούς τους.

Το Avandia αναμφισβήτητα έχει ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, που κατάφεραν με τη συμβολή του να ρυθμίσουν το αρρύθμιστο έως τότε σάκχαρό τους. Πολλοί από αυτούς εμφανίστηκαν στην εκπομπή του BBC και το υποστήριξαν. Ομως οι αρμόδιες επιτροπές, όπως κάνουν για κάθε φάρμακο, θα προσμετρήσουν την ωφέλεια προς τη βλάβη που προκαλεί και θα αποφασίσουν σωστά και δίκαια.

Η στήλη αυτή πολλές φορές έχει υποστηρίξει πως σε λίγα χρόνια η πρόοδος της φαρμακογενετικής θα βοηθήσει στο να γνωρίζει ο γιατρός ποιοι ασθενείς του θα βλαφθούν και ποιοι θα ωφεληθούν από ένα φάρμακο που παίρνουν, αφού θα γνωρίζει τα προστατευτικά γονίδια που διαθέτει ο κάθε άρρωστος και που θα τον προστατεύσουν από τις παρενέργειες.

κανετε κλικ στό τίτλο της ανάρτησης για το δημοσίευμα

Σημείωση ναυρχίδας : Ο καθ. Κ. Δημήτρης Κρεμαστινός λέει με "διπλωματικό" τρόπο ότι η ναυαρχίδα λέει στους ασθενεις, να κόψουν το φάρμακο AVANDIA όχι μόνοι τους αλλά σε συννενόηση με το γιατρό τους (λογικό είναι ποτέ ο ασθενής δεν κόβει το φάρμακο μόνος του συννεοείται με το γιατρό του και ενδεχομένως το ανικαθιστά)

κλικ εδώ για το BBC PANORAMA και το AVANDIA

Με την όπισθεν στο γκρεμό


http://www.youtube.com