Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Η ΕΛΠΙΣ 11-11-09

Το Σωματείο των εργαζομένων Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ στη σημερινή του συνεδρίαση λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, τα αποτελέσμτα των συναντήσεων μεταξύ της Υπουργού Υγείας τόσο με την ΠΟΕΔΗΝ όσο και με την ΟΕΝΓΕ κατάληξε με ομόφωνη απόφαση του στα εξής:

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, οι δηλώσεις της υπουργού υγείας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνουν καθαρά ότι η κυβέρνηση, παρά τις προσδοκίες που γέννησε σε ένα μέρος του κόσμου, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Η Κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζει την λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, διατηρεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Το σωματείο των εργαζομένων με απόφαση του καθόρισε τους στόχους της πάλης μας για το επόμενο διάστημα στα εξής αιτήματα:
Τα γενικότερα αιτήματα που έχει θέσει το σ.κ, ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ συγκεκριμένα,
Θα παλέψουμε για το ΔΗΜΟΣΙΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ των Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας με αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών και επίλυση των προβλημάτων των λειτουργών του ΕΣΥ. Η Αύξηση των Δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων.
Το ΕΞΩΔΙΚΟ (ΠΟΕΔΗΝ)που καταθέσαμε για την τήρηση των κοινοτικών οδηγιών και της Εθνικής Νομοθεσίας στα ωράρια του προσωπικού (2 ρεπό την εβδομάδα, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, 1 νύχτα την εβδομάδα), είναι στη πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας.
Την καθιέρωση της μόνιμης ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο. Να σταματήσει η πρόσληψη εκτάκτων και μερικά απασχολούμενων. Όχι στα ιδιωτικά συνεργεία
Υλοποίηση Σ.Σ.Ε των γιατρών. Το νέο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις των Β.Μ. Χορήγηση των 176 € και στους Υγειονομικούς. Ενσωμάτωση ΕΠΙΔΟΜΆΤΩΝ στις συντάξιμες αποδοχές { Νοσοκομειακού και 176 €}. Επαρκής χρηματοδότηση και αυξημένα κονδυλία για τον Διπλασιασμός του ωρομισθίου για τις πρόσθετες αμοιβές-εφημερίες γιατρών.
Επέκταση του θεσμού των Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
Εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την Υγιεινή και την ασφάλεια της Εργασίας. Εφαρμογή στο Δημόσιο του θεσμού του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.
Διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Οι οργανισμοί των Νοσοκομείων είναι αναχρονιστικοί πάνω από εικοσαετία και δεν αποτυπώνουν τις νέες δραστηριότητες που ανέπτυξαν τα Νοσοκομεία (υψηλή τεχνολογία, νέα ιατρεία, κλινικές μονάδες, χειρουργεία κ.λ.π). Ασφαλώς και πρέπει να τροποποιηθεί το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων υπ’ αρίθμ. 87/1986 με τη συγκρότηση Επιτροπής με την συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ.
Επιδιώκουμε τροποποίηση του Ν. 3252/2004 σύσταση της ΕΝΕ με προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, την αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος, την μείωση της εισφοράς για την συμμετοχή όλων των Νοσηλευτών και διενέργεια ΓΝΗΣΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
Η επιλογή των Διοικήσεων των Νοσοκομείων οφείλουν να υπακούουν στη λογική της αξιοκρατίας αφού επιτέλους στη Δημόσια Διοίκηση που βουλιάζει είναι μονόδρομος, η επιλογή των αρίστων και όχι των αρεστών.
Τρία Νοσοκομεία είναι σε εξέλιξη κατασκευής με μικτά ΣΔΙΤ όπου ο Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος έχει αποφασιστική συμμετοχή στην λειτουργία των Νοσοκομείων για 30 χρόνια. Διαφωνούμε για τα ΣΔΙΤ στις Δημόσιες Κοινωνικές Υπηρεσίες. Τα Νοσοκομεία διεκδικούμε να κατασκευαστούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εκτιμώντας ότι οι συναντήσεις με την υπουργό υγείας σε συνδυασμό με το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Η άρνησή της να μιλήσει συγκεκριμένα για τα παραπάνω χρόνια προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αυτά της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της επικυριαρχίας του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του Δημοσίου, της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος υγείας.
Η έλλειψη βούλησης να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα ωράρια εργασίας και τις συνθήκες δουλειάς, την αύξηση του ωρομισθίου κ.α
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
-στην ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας την αντίθεση μας στο προϋπολογισμό, να συντονίσει τους αγώνες μας για τα μισθολογικά μας αιτήματα και την κατοχύρωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων (ΕΦ ΑΠΑΞ, ΟΠΑΔ)
-στην ΠΟΕΔΗΝ άμεσα να προκαλέσει σύσκεψη πρωτοβάθμιων στη Αθήνα και να εκφραστεί με παράσταση στο Υπ Υγείας η αντίθεση των εργαζομένων για τη μη ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων μας όπως αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό.
Δείχνοντας την αντίθεση μας στο προϋπολογισμό, για την αναγκαία χρηματοδότηση και στήριξη του ΔΗΜΌΣΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, το ελάχιστο που πρέπει να ζητήσουμε είναι να αποτυπωθούν τα κονδύλια στο προϋπολογισμό:
- να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις 2008-2009 για τις προσλήψεις Γιατρών και λοιπού προσωπικού για το 2010 {2000 γιατροί, 3000 συν 1500 συνταξιοδοτήσεις}.
- Η αύξηση διπλασιασμός του ωρομισθίου για πρόσθετες αμοιβές-εφημερίες.
- Χορήγηση των 176 €
Παράλληλα το σωματείο μας θα αγωνιστεί με τους εργαζομένους για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, που αφορούν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις υποδομές σε έργα και εξοπλισμό, την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών της Διοίκησης, την διαφάνεια και αξιοκρατική ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ του Σωματείου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Παναρέτου Λευτέρης Αλατσάκη Λαμπρινή