Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εκλογοχιουμορ

Από το "Ποντίκι"

Ασκήσεις (πρόσφατης) μνήμης

Η εξουσία όποτε βρίσκεται στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο αντιδρά με δύο-τρεις απόλυτα μηχανιστικούς τρόπους. Η ψυχολογική τρομοκρατία αναμφίβολα αποτελεί το πιο ισχυρό της φύλλο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ριψοκίνδυνο, γιατί αν αποτύχει τότε ουαί τοις ηττημένοις. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από τότε που αποκαλύφθηκε η μεγαλοπρεπέστατη προεκλογική του μπλόφα τού «λεφτά υπάρχουν» έχει στην κυριολεξία ξετινάξει την πολιτική τράπουλα. Τι την πατρίδα επικαλέστηκε, τι την ολοκληρωτική καταστροφή, τι τους Τούρκους, τι τους διεθνείς κερδοσκόπους; Ο πατριωτικός λόγος του «win-win» αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων γελοίος. Η ολοκληρωτική καταστροφή αποτελεί ένα ορατό ενδεχόμενο με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Οι Τούρκοι, ούτως ή άλλως αλωνίζουν. Το ίδιο και οι διεθνείς κερδοσκόποι, που ονομάζονται «τρόικα»…

Τι κάνεις λοιπόν όταν ξεμένεις από φούμαρα;

Απειλείς τον κόσμο με περισσότερη… δημοκρατία!

Έτσι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες «κατέλαβε» όλα τα κανάλια ο πρωθυπουργός της χώρας παραμάσχαλα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στα χνάρια του Τσαουσέσκου και «απείλησε» το λαό του ότι θα τον στείλει στην κάλπη! Αντί να απειλήσει τους δανειστές με προσφυγή στη λαϊκή εντολή, έστω και ετεροχρονισμένα, ο Παπανδρέου ακολούθησε την προσφιλή τακτική του, να φοβερίσει το λαό με ολοκληρωτική καταστροφή, ή οποία την ερχόμενη Κυριακή εξαρτάται από το αν θα ψηφίσει τον… Καμίνη και τον Μπούταρη. Ή αν προτιμάτε«Σγουρός ή τανκς»!

Βλέπετε ότι ακόμη και οι αγαπημένες του διλημματικές προτάσεις, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» έχουν πλέον ξεφτίσει στο μέγιστο βαθμό, ενώ ο «χειρουργικός» του λόγος θυμίζει ανατριχιαστικά κάτι γυψαδόρους του 1967.

Είναι φανερό ότι ο Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμη κόλπο γκρόσο, ποντάροντας στην ασθενή μνήμη και την ισχυρή αδράνεια των ψηφοφόρων. Επειδή όμως το έργο το έχουμε ξαναδεί κι επειδή τα ντοκουμέντα είναι άμεσα διαθέσιμα για να τον διαψεύσουν πανηγυρικά, αξίζει μία μικρή εξάσκηση στο μνημονικό πριν φτάσουμε στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Και αναφέρομαι ειδικά σε εσάς «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ. Μην αφήσετε τη μνήμη σας να ασθενήσει ακόμη περισσότερο, γιατί τότε ο πρωθυπουργός σας δε θα σας φέρεται απλώς σα να είσαστε χρυσόψαρα. Τότε θα γίνετε πραγματικά χρυσόψαρα!

Όλοι γνωρίζαμε τα πάντα

Σας είπαν ότι το Μνημόνιο υπήρξε μονόδρομος, καθώς το ΠΑΣΟΚ δε γνώριζε την πραγματική εικόνα της οικονομίας και ότι κανείς δεν περίμενε πως το έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 13%. Σας είπαν ότι έκαναν ότι μπορούσαν όταν το ανακάλυψαν και ότι κέρδισαν χρόνο έως ότου να στηθεί ο «μηχανισμός στήριξης». Αυτός δηλαδή ο μηχανισμός που μπήκε στην τσέπη των γονιών σας και τους άρπαξε το δώρο της σύνταξης. Αυτός ο μηχανισμός που επέτρεψε σε μεγαλοαπατεώνες φοροφυγάδες να καθαρίσουν με μία ακόμη περαίωση. Κι όμως, όχι μόνο γνώριζε τα πάντα το ΠΑΣΟΚ, τα στοιχεία ήταν γνωστά σε όλο το ντουνιά (περιλαμβανόμενης της εξίσου «συννεφοπέφτουσας» Γιούροστατ).

Για να δούμε τι έγραφε σε διαδοχικά δημοσιεύματα όλο το εξάμηνο πριν τις εκλογές, η “Ελευθεροτυπία“, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία καθημερινές εφημερίδες, προσκείμενη μάλιστα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

«Παρ’ όλο που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος στο 3,7%, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σε ταμειακή βάση το έλλειμμα μέχρι το τέλος Απριλίου τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, υπερβαίνοντας τα 9,1 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ)» (20 Μαϊ 2009)

«Το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, υπερδιπλασιάστηκε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, αγγίζοντας ήδη το 5,1% του ΑΕΠ». (10 Ιουλ 2009)

«Το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου διπλασιάστηκε τον Ιούνιο και έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ, έναντι 3,3% το πρώτο εξάμηνο του 2008». (29 Ιουλ 2009)

Βάλτε τώρα κάτω τα κουκιά και μετρήστε. Δε χρειάζεται να είστε οικονομολόγοι. Αρκεί να γνωρίζετε απλές πράξεις πολλαπλασιασμού. Με το ρυθμό που αυξανόταν το έλλειμμα ως και το καλοκαίρι του 2009 (πρώτο εξάμηνο), κάνοντας την αναγωγή στο τέλος του χρόνου, τότε το 13% ήταν απολύτως αναμενόμενο.

Και να πείτε ότι δεν το γνώριζε το ΠΑΣΟΚ, γιατί έκανε διακοπές (σε διπλανό πλανήτη). Κι όμως…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κατσέλη καλεί τον τότε υπουργό οικονομικών Γ. Παπαθανασίου να διορθώσει τις προβλέψεις του, γιατί ξέρει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 8%:

«Ας ανατρέξει ο κ. Παπαθανασίου στις προβλέψεις, που εδώ και καιρό έχουμε κάνει, ότι το έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει το στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7 – 8% του ΑΕΠ» (17 Σεπ 2009)

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές, η Ελευθεροτυπία σημειώνει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και ο πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί από κορυφαίο κρατικό αξιωματούχο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου θα υπερβεί το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» (…) «Μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα θεωρήσει «καμένο» το 2009 από πλευράς ελλείμματος και χρέους και θα προσπαθήσει να «ρίξει» σ’ αυτό όσο περισσότερες δαπάνες μπορεί (σ.σ. θυμηθείτε σε αυτό το σημείο τη γκρίνια του Παπαθανασίου, όταν ως βουλευτής πια της αντιπολίτευσης επαναλάμβανε ότι το εντελώς εκτροχιασμένο έλλειμμα που παρέδωσε ανέβαινε επειδή το ΠΑΣΟΚ «έσπρωχνε» δαπάνες μέσα στο 2009). Η Λ. Κατσέλη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα δανειστεί εκτάκτως 10-12 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του κράτους προς νοσοκομεία (6 δισ.), ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και επιχειρήσεις από επιδοτήσεις κ.λπ. Το ίδιο ακριβώς -δηλ. έκαψε το πρώτο έτος της εξουσίας της- έπραξε και η Ν.Δ. το 2004, ανεβάζοντας το έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ». (26 Σεπ 2009)

Μερικές ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, σημειώνει με νόημα «Ακόμη κι αν το έλλειμα φτάσει το 16%, δεν αλλάζουμε τίποτε», (19 Οκτ 2009)

Από εκεί και πέρα, η ιστορία με τα (άδεια) περίστροφα και τους τσαμπουκάδες στη Μέρκελ είναι -θέλω να πιστεύω- γνωστή. Το πώς στήθηκε το μνημόνιο, που, εκτός του ΔΝΤ, μας έφερε υπό την κηδεμονία και των ΕΕ και ΕΚΤ, είναι επίσης γνωστό. Κι αν δεν είναι, ρίξτε μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ.

Η «απροσδόκητη» αναθεώρηση

Σας είπαν ότι το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί μετά τις περιφερειακές εκλογές (τι βολικό;), επειδή τότε η Γιούροστατ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του «κρυφού ελλείμματος» που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό του 2009. Κανείς βέβαια δε σας ενημέρωσε ότι κάθε χρόνο ανακοινώνονται στοιχεία για αυτό το αφανές έλλειμμα, που από φέτος αφορά τις ΔΕΚΟ. Κι αυτό, γιατί πολύ απλά πάντα γνώριζαν το «κρυφό έλλειμμα». Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε το επικοινωνιακό τους παιχνίδι για τους «υπέρογκους μισθούς» στον ΟΣΕ και συνδυάστε το με το γεγονός ότι, ακριβώς επειδή το έλλειμμα αυτό δεν προσμετρούσε στον προϋπολογισμό, φορτώνονταν εκεί πολλά δισεκατομμύρια δανείων που, το κεντρικό κράτος υποχρέωνε τις ΔΕΚΟ να παίρνουν. Ένα κόλπο που ξεκίνησε από το Σημίτη με τις περίφημες αλχημίες του για την είσοδο στην ΟΝΕ και συνεχίστηκε με σπουδή από τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Παρόμοιες αλχημίες που γίνονταν και στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Κρατήστε το καλά στο μυαλό σας, όταν θα σας βάλουν να πλακωθείτε με τους οδηγούς των λεωφορείων και του μετρό.

«Τεράστιο είναι πλέον και το αφανές έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τη Γιούροστατ έφθασε το3,54% του ΑΕΠ (2,8% έλεγε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο). Το μέγεθος αυτό ονομάζεται “προσαρμογή ελλείμματος χρέους” και πρόκειται για εξοπλιστικές δαπάνες και δαπάνες προς ΟΤΑ, νοσοκομεία, Ταμεία κλπ» (22 Απρ 2009), ενώ ήδη από το Μάρτιο του 2009 χτυπούσαν τα καμπανάκια ότι το αφανές έλλειμμα μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 6,6%(!) του ΑΕΠ.

Σας λένε ότι μπορεί το χρέος να εκτοξευτεί στο 140% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει σημασία αφού θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία. Γνωρίζετε αγαπητοί τι σημαίνει εξωτερικό χρέος ίσο με το 140% του ΑΕΠ (δηλ. περί τα 400 δισ.) για τον προϋπολογισμό της χώρας και το πόσο αυτός θα επιβαρύνεται από τους ετήσιους τόκους ενός τόσο γιγαντιαίου χρέους; Το ίδιο το χρέος αποσταθεροποιεί την οικονομία και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή, από το 13% του ελλείμματος, το 5,5% (ποσό 13 δισ. ευρώ) αφορά τους αποδιδόμενους τόκους της χρονιάς. Από μόνοι τους οι τόκοι μας βγάζουν εκτός του ορίου 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σας είπαν ότι ο ΓΑΠ έτριξε τα δόντια στη Μέρκελ και η Ελλάδα δεν έχασε το δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χονδροειδέστατο ψέμμα, καθώς μία τέτοια αλλαγή στην ίδια τη δομή της ΕΕ θα σήμαινε την πλήρη κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας (που τους πήρε δέκα χρόνια να επιβάλλουν). Ούτως ή άλλως δε γινόταν -ούτε καν για συζήτηση- δεκτή από καμία χώρα πλην του γαλλογερμανικού άξονα. Το μόνο που πήρε από την Μέρκελ είναι ένας μόνιμος μηχανισμός για τις χώρες της ΕΕ, με το ΔΝΤ σε ρόλο ευρωχωροφύλακακαι δώρο-κερασάκι την… ελεγχόμενη πτώχευση, την οποία -αν θυμάστε- ξόρκιζε μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Παπακωνσταντίνου. Εκκρεμεί δε η απόφαση για φίμωση των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που ξεφύγουν από το «γερμανικό νούμερο».

Ένα απλό ερώτημα

Αν δε σας πείθουν όλα τα παραπάνω «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ, ή αν το πρόβλημα με τη μνήμη σας είναι παθολογικό και χρόνιο, αναλογιστείτε ένα και μόνο πράγμα:

Γιατί εμφανίζονται ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές των διακηρύξεων και της πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου ο ΣΕΒ, ο Ανδριανόπουλος και ο Μητσοτάκης(!); Αν μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτό το τόσο απλό ερώτημα, θα έχετε και την απάντηση που χρειάζεστε μπροστά στην κάλπη…

Τόσο απλά. Ακόμη κι αν δε θυμάστε τι φάγατε σήμερα το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχει σάλιο - μόνο φωτογραφίες!

04/11/2010 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 2,3 ΔΙΣ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ 3,4: Δεν υπάρχει σάλιο ούτε για νοσοκομεία - μόνο φωτογραφίες!

Μόνο 2,3 δισ. ευρώ δίνει ρευστό χρήμα το υπουργείο Οικονομικών στα νοσοκομεία και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που ζητούν, ο Ανδρέας Λοβέρδος τούς διαμηνύει πως θα τους το στείλει σε φωτογραφίες...

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλε μήνυμα προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ που φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να δώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Το μαχαίρι στα αιτήματα των διοικήσεων των νοσοκομείων μπαίνει από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει το Μνημόνιο. Τα νοκοκομεία ζήτησαν 3,4 δισ. ευρώ για το 2011 και το υπουργείο Υγείας δίνει 2,4 δισ. ευρώ, ποσόν που περιορίζεται στα 2,3 δισ. από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Κι αν οι δύο υπουργοί μπορεί να τα βρουν μεταξύ τους για 100 εκατ. ευρώ δεν φαίνεται να τα βρίσκουν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς: «Τα υπόλοιπα (δηλαδή 1 δισ. ευρώ) θα τα πάρουν σε φωτογραφίες», όπως είπε ο κ. Λοβέρδος εξερχόμενος χθες από τη σύσκεψη που είχε στην οδό Νίκης με τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Καπελέρη και άλλους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους ελέγχους στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα για τις προμήθειες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα οικονομικά των γιατρών του ΕΣΥ.

Από ότι φαίνεται ούτε τσίπα υπάρχει. Μόνο θράσος

Εμείς έχουμε αρκετό σάλιο για όλους σας

Της παρακμής Ήλιε υπαρκτέ…

ΤΟΥ

Γιάννη Στουραϊτη*

Γράφω διότι δεν μπορώ να μιλήσω, αφού «έχει κλείσει» ο λαιμός μου από τις αγριοφωνάρες με τις οποίες υποδέχθηκα τις προάλλες, μαζί με τους υπόλοιπους Συντονιστές Διευθυντές του Νοσοκομείου της Ρόδου, την Διοικήτρια της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Νοτίου Αιγαίου, κα Χριστίνα Παπανικολάου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή :

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει νομοθετικά την 48ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, για προστασία των ασθενών από κουρασμένους, άρα επιρρεπείς σε λάθη, και άρα επικίνδυνους, γιατρούς.

Επειδή οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, εμείς που είμαστε μάγκες, δεν μασήσαμε, και προχωρήσαμε σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον, γνωστό σε όλους μας, κ. Αβραμόπουλο, λίγο πριν ο εν λόγω Υπουργός αποχωρήσει, ακολουθώντας την λαϊκή ετυμηγορία, και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, κι εξ ίσου καλά, ότι τα λεφτά τα φάγανε μόνοι τους οι πρασινο-μπλε-πρασινο-μπλε-πρασ…, και πάει λέγοντας.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τινάχθηκε στον αέρα, με ευθύνη του Ελληνικού Κράτους, και βεβαίως, ουδείς εδιώχθη ποινικώς. Καλά να πάθουμε…

Πάντως, ανέκαθεν, η λογική που επικρατούσε ήταν : «περικόψτε από τις αποδοχές, και ειδικότερα, από τις εφημερίες των γιατρών», αντί της λογικής που έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από όλους τους παρελάσαντες Υπουργούς Υγείας, (αλήθεια, γιατί το γράφω με κεφαλαίο ύψιλον ;), και έπρεπε να ήταν «βάλτε χέρι στα πιράνχας, κι εξαρθρώστε τα κυκλώματα στο Ε.Σ.Υ.», πρα-

κτική που θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη για το νοικοκύρεμα της οικονομίας της χώρας.

Όσο περισσότερο κόβουν από τις εφημερίες των γιατρών, οι υπουργοί, (θεραπεύθηκα, και το γράφω με μικρό), τόσο πιο πετυχημένοι θεωρούνται ! Κανείς βέβαια δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με τους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκεκριμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των ασθενών μας, πρωτίστως, και δευτερευόντως την ασφάλεια ημών, των γιατρών.

Και οπωσδήποτε, κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί πόσο στυγνά και απάνθρωπα, αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο της απώλειας Ανθρωπίνων Ζωών, εκ μέρους των πολιτικών προσώπων και των παρατρεχάμενών τους.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η κα Χριστίνα Παπανικολάου, την οποίαν έστειλε το περασμένο Σάββατο ο κ. Λοβέρδος στην Ρόδο για να μας ψαρώσει και «να μας κάνει ντα», αφού προηγουμένως είχε δημοσιευθεί στον Τύπο ένα Δελτίο Τύπου του οποίου το ζουμί, πίσω από την ξύλινη διατύπωσή του, ήταν : «γιατροί, καθίστε φρόνιμα, και μην επικαλείσθε την ασφάλεια των ασθενών για να συγκαλύψετε τις διεκδικήσεις σας σε λεφτά». Υπ’ όψη ότι οι γιατροί, με βαριά καρδιά, είχαμε ήδη ρίξει νερό στο κρασί μας, και καταθέσαμε πλαίσια εφημέρευσης λιγότερο ασφαλή από τα μέχρι προ τινος ισχύοντα, αλλά σαφώς ασφαλέστερα από τα, με βάση τον νέο νόμο, επιβαλλόμενα από το Κράτος.

Έρχεται, που λέτε, η κα Παπανικολάου μ’ ένα ύφος, μα τι ύφος ! Το κλασσικό νεοελληνικό «ξέρεις ποιος είμεγώ, ρε ;». Πρώτ’ απ’ όλα, με το που κάθεται, ανάβει τσιγάρο ! Της ζητώ ευγενικά, αλλά αυστηρά να το σβήσει, θυμίζοντάς της ότι βρίσκεται μέσα σε νοσοκομείο. Μου ρίχνει ένα δολοφονικό βλέμμα, και το σβήνει. Παρεμπιπτόντως, στην συνέχεια, άναψε, σε περίπου δυόμισι ώρες, άλλα 10 τσιγάρα, τα οποία δεν έσβησε… Α προπό, μας χρωστάει τα 500 ευρώ του προστίμου, που δεν την καταγγείλαμε στο 1142 !

Αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος την ατυχή σημειολογία της συμπεριφοράς της κας Διοικήτριας, και ας περάσουμε στην ουσία : Αφού μας βομβάρδισε με τους στόχους και τα επιτεύγματα της θητείας της, περάσαμε στις ζόρικες ερωτήσεις περί του, ασφαλούς ή μη, πλαισίου εφημέ-ρευσης και συγκεκριμένα, την ρώτησα, ενώπιον όλων, σχεδόν, των Διευθυντών, των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διοικητού του κ. Μ. Κόκκινου, και δύο, τουλάχιστον μελών του Δ. Σ. του Νοσοκομείου μας : «Πόσο συμβατή είναι η έννοια της νοσηλείας ασθενών υπό την ευθύνη μας, με την εφημερία ετοιμότητος την οποία μας επιβάλλετε, λόγω ελλείψεως κονδυλίων ;»

Η απάντησή της, με χρήση ενός απαξιωτικού Ενικού Αγενείας, ήταν :

«Με δουλεύεις ;»

Πεισματάρης εγώ : « Πρώτον, τι ύφος είναι αυτό με το οποίο απευθύνεσθε σεμάς ; Και δεύτερον, εγώ δεν καταδέχομαι να σας δουλέψω, όπως δεν καταδέχθηκα ποτέ να δουλέψω κανέναν συνάνθρωπό μου μέχρι τώρα ! Και για να δούμε ποιος δουλεύει ποιόν, θα σας θέσω την ερώτηση αλλιώς : Εάν, τελών σε εφημερία ετοιμότητος, κληθώ επειγόντως διότι ένας ασθενής μου, νοσηλευόμενος υπό την ευθύνη μου, εκδήλωσε αιμορραγία, και στο ημίωρο που χρειάζομαι, σύμφωνα με τον νόμο, για να προσέλθω στο νοσοκομείο, ο εν λόγω ασθενής πεθάνει, ποιος θα πάει φυλακή ; »

Πεισματάρα κι αυτή : «Δεν τααφήνεις αυτά ρε συνάδελφε ;»

Δυό φορές πεισματάρης εγώ : «Όχι, παρακαλώ να μου απαντήσετε !»

Οπότε, φανερά εκνευρισμένη η κα Διοικήτρια, ξεστομίζει την ακόλουθη απάντηση, ενώπιον όλων των προαναφερθέντων προσώπων, απάντηση που κανείς μας δεν περίμενε ποτέ ότι θα άκουγε από επίσημα χείλη :

«Ε ! ας πεθάνει ! »

Σκοτείνιασα : « ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ; », της ουρλιάζω.

Δεν θυμάμαι τι ψέλλισε, και δεν έχει και την παραμικρή σημασία, άλλωστε. Βέβαια, αφού κόπασαν τα μποφόρ, προσπάθησε να «στρογγυλέψει» λίγο τα πράγματα, και να απαλύνει το σοκ που προκάλεσε σε όλους μας λέγοντας, ότι «…δεν πιστεύω μια κουβέντα που είπα πάνω στα νεύρα μου να την πάρετε και να την παρεξηγήσετε και να την διαστρεβλώσετε κι ότι εγώ σας είπα ότι, είτε βρίσκεστε στο νοσοκομείο, είτε όχι, κάποιοι ασθενείς θα πεθάνουν έτσι κι αλλιώς, κ.λπ., κ.λπ…. »

Σας διαφεύγει κυρία μου ότι εσείς εδώ δεν ήρθατε σαν Χριστίνα Παπανικολάου. Ήρθατε υπό θεσμική ιδιότητα, και κανένα θεσμικό πρόσωπο δεν μπορεί να επικαλεσθεί τα νεύρα του για να συγκαλύψει την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, κυρίως όταν καλείται να διαχειρισθεί μία τόσο σοβαρή κρίση.

Αυτό καλό είναι να το γνωρίζει ο αιρετός Υπουργός μας, πριν μας καπελώσει με τα δοτά πρόσωπα στα οποία αναθέτει τόσο σημαντικές αρμοδιότητες.

ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ, ούτε σαν μυαλά, ούτε σαν προσωπικότητες. Κυρίως μην υποτιμάτε το έργο που παράγουμε με αυτοθυσία, χωρίς το οποίο εσείς, ερχόμενοι και παρερχόμενοι στα μπαλκόνια και στα «παράθυρα», δεν μπορείτε να δώσετε τα Shows σας, ενώ εμείς παραμένουμε, βρέξει - χιονίσει, σταθεροί στα πόστα μας, φυλάγοντας τις επάλξεις…

Καταληκτική ερώτηση : Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή αξιότιμε κε Υπουργέ ;

Την απάντηση από την υφισταμένη σας, καθ’ ύλην αρμόδια, Αρχή την έχουμε ήδη πάρει. Ιδίοις όμμασιν και ιδίοις ωσίν…

Τέλος, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, διότι έχουν ακουσθεί διάφορα στο ράδιο αρβύλα…

* Ο Γιάννης Στουραΐτης είναι διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος

στο Γεν. Νοσοκομείου Ρόδου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα

«Η Νέα Ιατρική Ενημέρωση», Στήλη «Το Βήμα του Ιατρού», Ιούλιος - Αύ-

γουστος 2010, Τεύχος 42, σελ. 28.__

ΕΘΝΟΣ : Κατάληψη στο σπίτι της "τρόικας"


Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έφοδο στο χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ο Α. Αλαβάνος και η «Ελεύθερη Αττική», κατέλαβαν το διαμέρισμα των μελών της τρόικας στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου.



Λίγο μετά τις 9 το πρωί στελέχη, φίλοι και οπαδοί της «Ελεύθερης Αττικής» με επικεφαλής τον Α. Αλαβάνο μπήκαν στο κτίριο και ανήρτησαν πανώ που έλεγε «Τρόικα πηγαίνετε σπίτι σας».

Το διαμέρισμα εκείνη την ώρα ήταν άδειο αλλά το πανώ που είχε γραφτεί και στα αγγλικά, τράβηξε το ενδιαφέρον εκατοντάδων τουριστών που κοιτούσαν έκπληκτοι.

Ο Αλαβάνος που έχε δηλώσει ότι αν εκλεγεί περιφερειάρχης θα απαγορεύσει την είσοδο στα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μελών της τρόικας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι "είναι προκλητικό η τρόικα να νοικιάζει σπίτι με ενοίκιο 9.100 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι να παίρνουν σύνταξη μόλις 300 ευρώ και να προσπαθούν να ζήσουν".
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ