Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


η φωτογραφία από το www.tvxs.gr

ΕΘΝΟΣ :Ελληνικό μπλόκο σε 10 εκατ. εμβόλια

Την ακύρωση σημαντικού μέρους των παραγγελιών εμβολίων προσανατολίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», να διαπραγματευτεί η χώρα μας, με τις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί, από την εποχή της συμφωνίας, έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Κυρίως το γεγονός ότι από την αρχική εκτίμηση πως απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου, καταλήξαμε στο ότι αρκεί μόνο μία. Ετσι με το πέρασμα της πανδημίας θα περισσέψουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις, που κοστίζουν πάνω από 70 εκατ. ευρώ (!) και γι’ αυτές γίνεται τώρα προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης για να μην τις παραλάβουμε.

 Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών . Μαριλίζα ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Υγείας
"Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών". Μαριλίζα ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Υγείας

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση εμείς σε αυτή τη φάση θέλουμε πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η αναγκαία κάλυψη για να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία και από εκεί και πέρα σε αυτό εδώ το πλαίσιο αξιολογούμε και όλες τις ειδικές παραμέτρους σε σχέση με τις παραγγελίες αυτές».

Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το λεγόμενο «τείχος προστασίας» δημιουργείται ήδη από τον τρόπο διασποράς του ίδιου του ιού. Οι 700.000 με 800.000 άνθρωποι που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας αναπτύσσουν με τα αντισώματα του οργανισμού τους το «προστατευτικό ανάχωμα» και σίγουρα είναι πολλαπλάσιοι από κάποιες δεκάδες χιλιάδες που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Μέχρι τις γιορτές θεωρείται ότι θα έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο «τείχος» για να σταματήσει η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Φτάνουν και περισσεύουν
Στην επανεκτίμηση της ανάγκης παραλαβής εμβολίων σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η δεδομένη απροθυμία των πολιτών (6 στους 10) να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη.

Εκτιμάται ότι τα εμβόλια που θα γίνουν στη χώρα μας αυτήν την περίοδο θα φτάσουν συνολικά τις 6 εκατ. δόσεις. Ενδεχομένως με επαναδιαπραγμάτευση να δεχθούμε να παραλάβουμε μικρές επιπλέον ποσότητες από τις παραγγελίες.

Ηδη προβληματίζει σοβαρά τους ειδικούς το γεγονός ότι έχουμε συνάψει ως χώρα συμφωνίες με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια συνολικά 16 εκατ. δόσεων, που όμως δεν τις έχουμε όλες τώρα που υπάρχει η πανδημία, αλλά η εκτέλεση των παραγγελιών θα ολοκληρωθεί, εκτός εποχής της πανδημίας, τον... Απρίλιο!

Για τις παραγγελίες αυτές, που έγιναν μέσω ΕΟΦ, έχουμε ήδη πληρώσει, από ειδικό λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε προκαταβολές 10% και οι συμφωνίες προβλέπουν τμηματική εξόφληση, μερικές εβδομάδες έπειτα από κάθε παραλαβή.

Τα επιχειρήματα ότι δεν έχουμε μεγάλο μέρος των εμβολίων την περίοδο που είναι απαραίτητα, κυρίως όμως η αλλαγή διεθνώς των αναγκών για τη «μονοδόση», αλλά και το γεγονός ότι οι εταιρείες μετατοπίζουν το εμπορικό ενδιαφέρον τους σε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη που δημιουργούνται νέες... αγορές λόγω του επικείμενου χειμώνα δημιουργούν την αίσθηση ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σε αριθμούς
Ειδικότερα, με την προμήθεια των εμβολίων υπάρχει αυτή τη στιγμή η εξής εικόνα:

Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Novartis» υπογράψαμε συμφωνία για προμήθεια 3 εκατ. δόσεων, προς 8 ευρώ τη δόση. Παραλήφθηκαν έως τώρα 1.421.700 δόσεις και έως τις 31-12-09 θα παραληφθούν άλλες 578.300 δόσεις. Ακόμη, 1 εκατ. δόσεις επρόκειτο να παραληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και αυτή η ποσότητα μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Glaxo Smith Kline» η αρχική συμφωνία ήταν για 2 εκατ. δόσεις, αλλά μετά την εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών της χώρας, μαζί με τους μετανάστες, η συμφωνία επεκτάθηκε για 10 εκατ. δόσεις προς 8,5 ευρώ για το πρώτο κύμα και γύρω στα 7 για το δεύτερο. Εως τώρα παραλήφθηκαν 883.000 δόσεις και έως τις 31-12-09 θα παραληφθούν 1.964.000. Οι υπόλοιπες 6.400.000 δόσεις επρόκειτο να παραληφθούν το 1ο 4μηνο του 2010 και γι’ αυτές επίσης θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να ακυρωθεί η παραγγελία.

Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Sanofi Ρasteur» υπογράφηκε συμφωνία για προμήθεια συνολικά 3 εκατ. δόσεων, από τις οποίες 2 εκατ. επρόκειτο να παραληφθούν μέσα στον Δεκέμβριο και το υπόλοιπο 1 εκατ. τον Ιανουάριο, προς 6 ευρώ. Ομως η συμφωνία αυτή παρουσίασε πρόβλημα, αδυνατεί η εταιρεία να εκτελέσει την παραγγελία και προτείνει να παραδώσει τέλος Ιανουαρίου τα πρώτα 2 εκατ. δόσεις, που όμως θα είναι χωρίς ανοσοενισχυτικό. Ετσι η χώρα μας προσανατολίζεται στην «καταγγελία της συμφωνίας» και την ολοκληρωτική ακύρωση αυτής της παραγγελίας.

Ολοι πλην ενός έπασχαν και από άλλο σοβαρό νόσημα
Από τους 18 έως τώρα θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, όλοι -εκτός του Γάλλου τουρίστα για τον οποίο δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για ιστορικό πιθανού προϋπάρχοντας νοσήματος- αφορούν άτομα που είχαν προηγουμένως κάποιο σοβαρό νόσημα, ανάμεσά τους άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και επιπλοκές από τη δυσκινησία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

Περιμένοντας το μεγάλο κύμα
Κερδίζουμε τη μάχη χωρίς πολλές απώλειες

Περιμένοντας τη μεγάλη έξαρση της νέας γρίπης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένας πρώτος απολογισμός που κάνουν για την έως τώρα εξέλιξη της «μάχης με τον ιό Α(Η1Νι)ν» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους ειδικούς επιστήμονες είναι ότι, χωρίς μεγάλες απώλειες, έως τώρα κερδίζουμε τη μάχη.

Ομως επισημαίνουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, κυρίως των ευπαθών ομάδων, για να αντιμετωπίσουμε τα δυσκολότερα που έρχονται.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Νέας Γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, εκτιμά ότι έως τώρα έχουν νοσήσει στη χώρα μας πάνω από 800.000 άνθρωποι, μέγεθος υπερδιπλάσιο από αυτό που εκτιμούσαν πριν από μόλις δύο εβδομάδες ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μιλούσαν για 320.000.

Αυτό σημαίνει ότι «απέχουμε μακράν» έως τώρα από τα διεθνή στάνταρ που υπολογίζουν ένα θάνατο ανά 1.000 νοσήσαντες, αφού είχαμε έως χθες μόλις 18 θανάτους, δηλαδή ένα θάνατο ανά 53.000 νοσήσαντες! Και το πιο σημαντικό, όσοι καταλήγουν έχουν ιστορικό σοβαρής νόσου.

Χριστούγεννα μακράς διαρκείας
Μία εβδομάδα πιο νωρίς οι διακοπές στα σχολεία

Σοβαρά προκρίνεται πλέον η σκέψη να κλείσουν τα σχολεία μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η επίσπευση των «διακοπών» για τους μαθητές, λόγω γρίπης, θα εξεταστεί αυτήν την εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας.

Ηδη σε όλη τη χώρα τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν (αριθμός μαθητών που λείπουν, αριθμός κλειστών τμημάτων) και μέχρι σήμερα 1 στα 8 σχολεία είναι κλειστό.

Αυτό πάντως που επισημαίνεται από τους παιδιάτρους είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ήπια συμπτώματα, πολύ ηπιότερα από «τυπικές» ιώσεις προηγούμενων ετών.

Χιλιάδες πλέον μαθητές έχουν περάσει τη γρίπη στο σπίτι, είτε με μία, δύο ημέρες υψηλό πυρετό είτε στις περισσότερες περιπτώσεις με πυρετό γύρω στο 38, που με ήπια αντιπυρετικά υποχωρεί.

Διβάστε το πλήρες άρθρο εδώ