Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΕΘΝΟΣ:Νέα κρούσματα λοιμώξεων

«Συναγερμό» έχουν σημάνει στο νοσοκομείο «Αττικόν» νέα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τουλάχιστον ένας ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Προσβλήθηκε από πολυανθεκτικό παθογόνο μικροοργανισμό «κλεμπσιέλα», το οποίο προκαλεί σοβαρή λοίμωξη, επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή.
Πηγές από το νοσοκομείο κάνουν λόγο για μία σειρά περιστατικών, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί και η διοίκηση. Στα τέλη του 2008, ο διοικητής κ. Χρήστος Ροϊλός, έστειλε έγγραφο προς τους διευθυντές κλινικών, εργαστηρίων, τμημάτων και μονάδων, με το οποίο τους ζητεί να εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Ο κ. Ροϊλός επισημαίνει ότι «...προκειμένου να ελεγχθεί και να διακοπεί η διασπορά των πολυανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων στους νοσηλευόμενους ασθενείς, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής...».

Ζητεί, δε, από τους διευθυντές να επιβλέπουν την πλήρη συμμόρφωση του προσωπικού των τμημάτων ευθύνης τους στις υποδείξεις της ομάδας λοιμώξεων που έχει οριστεί από την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί ανησυχούν έντονα για τα συνεχόμενα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τα οποία έχουν κοστίσει ζωές ασθενών τα τελευταία χρόνια. Από τις ίδιες πηγές διευκρινίζεται ότι το μικρόβιο που έχει απομονωθεί είναι η «κλεμπσιέλα - kpc».

Το συγκεκριμένο μικρόβιο περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από μία σειρά μικροοργανισμών.

Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνη και η αντιμετώπισή του θεωρείται πολύ δύσκολη. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι πολύ λίγα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά, αλλά ορισμένα από αυτά είναι ακριβά και εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρή την κατάσταση με τα πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου ένας στους 15 ασθενείς υφίσταται λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το ποσοστό των προσβληθέντων ασθενών μπορεί να φτάσει έως και 10% στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα κύρια αίτια της εμφάνισης πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, που γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και η μη τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ SOS για μικρόβιο στο «Αττικό»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Σοκ και δέος στο «Αττικό», καθώς για τρίτη φορά χτυπά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Πρόκειται για το μικρόβιο «κλεμπσιέλλα-kpc», το οποίο μετά τη λεγιονέλλα που είχε μολύνει το νερό πριν από δύο χρόνια και τον μύκητα μούκορ που είχε προκαλέσει και έναν θάνατο στο «Αττικό» είναι το τρίτο συμβάν που κάνει τους γιατρούς να ανησυχούν έντονα για τα συνεχιζόμενα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο νοσοκομείο.

Ενας ασθενής έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου
Η κλεμπσιέλλα ορίζεται ως πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη που είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει ένας ασθενής που έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικού», ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον άλλα 20 περιστατικά όπου το μικρόβιο έχει απομονωθεί σε ούρα ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ηδη ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός με έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 29451 και στάλθηκε στις 19 Δεκεμβρίου προς όλους τους διευθυντές των Κλινικών, των Εργαστηρίων, Τμημάτων και Μονάδων ζητά να εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Μάλιστα, επισημαίνει στους διευθυντές ότι πρέπει εκείνοι να επιβλέπουν την πλήρη συμμόρφωση του προσωπικού των Τμημάτων ευθύνης τους στις υποδείξεις της Ομάδας Λοιμώξεων που έχει οριστεί από την Επιτροπή των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Το έγγραφο του διοικητή είναι περισσότερο αποκαλυπτικό όταν αναφέρεται το ίδιο στην αιτία της ύπαρξής του: «Προκειμένου να ελεγχθεί και να διακοπεί η διασπορά των πολυανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων στους νοσηλευόμενους ασθενείς -γράφει επί λέξει- παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής». Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του δήλωσε άγνοια του συγκεκριμένου περιστατικού και υπογράμμισε ότι στο «Αττικό» τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από την Επιτροπή Λοιμώξεων και ότι ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στην αποστείρωση έχουν πλέον εξαλειφθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα (7 Ιανουαρίου) αναβλήθηκαν χειρουργεία της Ορθοπεδικής Κλινικής και ότι μέχρι πρόσφατα το «Αττικό» έστελνε τα σετ εργαλείων για αποστείρωση στο Θριάσιο και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι στο «Αττικό» -όπως δυστυχώς και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία- δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας όπως σαφέστατα ο νόμος ορίζει, που θα έπρεπε να αναλάβουν δράση σε παρόμοιες περιπτώσεις. Επίσης, στο «Αττικό» λόγω σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, μεταφέρονται από Κλινική σε Κλινική νοσηλευτές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά των μικροβίων.

Στο μεταξύ γιατροί ειδικοί των λοιμώξεων επισημαίνουν ότι η κλεμπσιέλλα είναι μικρόβιο που περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμούς και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνη, πράγμα που καθιστά την αντιμετώπισή του ιδιαίτερα δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή πολύ λίγα αντιβιοτικά φέρουν αποτέλεσμα και αρκετές φορες κατά τη θεραπεία εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τα ελληνικά νοσοκομεία, όπου ένας στους 15 ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παθαίνει λοίμωξη με προοπτική ένας στους δέκα από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί να φτάσει μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. *
click εδώ για το πλήρες δημοσίευμα που προηγήθηκε της επιβεβαίωσης του διοικητή κ Χρ. Ροϊλου στο zougla online

Zougla Online : Σε καραντίνα ασθενής στο Αττικόν από μικρόβιο

Νέα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι γεγονός, που έχει θορυβήσει ασθενείς, εργαζομένους και διοίκηση.

Τουλάχιστον ένας ασθενής προσβλήθηκε από το πολυανθεκτικό μικρόβιο «κλεμπσιέλα» και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση. Οι υπεύθυνοι φρόντισαν να τον απομονώσουν για να αποφύγουν τη διασπορά των μικροβίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στη zougla.gr του διοικητή του νοσοκομείου, κ. Χρήστου Ροϊλού, ο οποίος είχε στείλει προ των Χριστουγέννων έγγραφο προς τους διευθυντές των κλινικών, με το οποίο τους ζητούσε να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής, υπάρχει μόνο ένα κρούσμα και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει μετάδοση του μικροβίου.

click εδώ για το δημοσιεύμα και το ηχητικό απόσπασμα της επιβεβαίωσης από τον διοικητή κ. Χρ. Ροϊλό