Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Εξαιρούνται οι ένστολοι από το «ψαλίδι» του 12%

10/04/2010 (ΕΘΝΟΣ)
Με τροπολογίες... της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των άλλων εξαιρεί επιδόματα των ένστολων από το «ψαλίδι» 12% που ισχύει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι δεν μειώνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών που καταβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.
Επίσης, εκτός των περικοπών (-12%) μένει και η ειδική αποζημίωση απασχόλησης πλέον του πενθημέρου που λαμβάνουν τόσο οι ένστολοι όσο και οι φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και το προσωπικό φρούρησης των φυλακών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από τις δύο παραπάνω εξαιρέσεις η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ.
Αλλαγές επέρχονται και στα εκτός έδρας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους στα καζίνα.
Ετσι, το γενικό ανώτατο όριο των 60 ωρών τον χρόνο δεν ισχύει και για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Θα καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού.
Με άλλη διάταξη για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος με ποσοστό χαμηλότερο του 50% του συνολικού προϋπολογισμού τους δεν ισχύουν αφενός η μείωση κατά 7% των αποδοχών του προσωπικού και αφετέρου το πλαφόν του ανώτατου μισθού που ισχύει στον δημόσιο τομέα.
Να σημειωθεί ότι το πλαφόν ανώτατου μισθού έχει οριστεί στα 5.981 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου της εισοδηματικής πολιτικής.
Τέλος, με τη χθεσινή τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα σε όλα ασφαλιστικά ταμεία να δανειοδοτούνται από τις τράπεζες χωρίς την προσκόμιση βεβαίωσης μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ