Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Δέκα «ύποπτοι» θάνατοι στο «Αττικόν»


Συναγερμός στα νοσοκομεία της χώρας για το μικρόβιο κλεμπσιέλλα

Τρίτη 14 Απριλίου 2009 [ 13:00 ] ΤOΒΗΜΑonline


Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την ύπαρξη του θανατηφόρου μικροβίου κλεμπσιέλλα σε μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών νοσοκομείων της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν τη Μ.Δευτέρα για τον κίνδυνο τους γιατρούς, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς. Ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός δήλωσε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το μικρόβιο και πως δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αυτό, καθώς είχαν βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν σχετική δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έκδοση για τα μεταδοτικά νοσήματα (Εurosurveillance):

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα μικρά επαρχιακά. Οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του μικροβίου, που είχε προκαλέσει θανάτους στο παρελθόν».

Συναγερμόs για μικρόβιο - φονιά

14/4/2009 ΕΘΝΟΣONLINE

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν χθες για τον κίνδυνο τους γιατρούς, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χρήστος Ροϊλός δήλωσε στο «Εθνος» ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το μικρόβιο και πως δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αυτό, καθώς είχαν βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν σχετική δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έκδοση για τα μεταδοτικά νοσήματα (Εurosurveillance):

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα μικρά επαρχιακά. Οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του μικροβίου, που είχε προκαλέσει θανάτους στο παρελθόν».

Οι επιστήμονες εξετάζουν την παθογονικότητά του μικροβίου, η οποία εκφράζει την ικανότητα του λοιμογόνου παράγοντα να προκαλεί λοίμωξη. Η εκτίμηση της παθογονικότητας γίνεται με τη διαίρεση του αριθμού των μολύνσεων προς το σύνολο των νοσήσεων.

Ο κ. Βατόπουλος αποδίδει μέρος του προβλήματος και στην έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Η έλλειψη νοσηλευτών -αναφέρει- είναι κατεξοχήν παράγοντας κινδύνου για επέκταση λοιμώξεων.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Χρήστος Ροϊλός επισημαίνει ότι έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ενημέρωσης των γιατρών του νοσοκομείου από την καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου:

«Εχουμε αναρτήσει ειδικές επιγραφές στους χώρους του νοσοκομείου, με τις οποίες ενημερώνουμε τους γιατρούς και το προσωπικό για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η κ. Γιαμαρέλλου ενημερώνει το προσωπικό, ενώ επισκέπτεται και άλλα νοσοκομεία προκειμένου να επισημάνει το πρόβλημα και να υποδείξει τρόπους ελέγχου».

Ο κ. Ροϊλός εκτιμά ότι το «Αττικόν» δεν αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία. Αποδίδει τον εντοπισμό περισσότερων περιπτώσεων στην εξειδικευμένη ομάδα της κ. Γιαμαρέλλου, η οποία είναι κορυφαία στον τομέα των λοιμώξεων.

Η «κλεμπσιέλλα - kpc» είναι μικρόβιο το οποίο περιέχει ένα ένζυμο που παράγεται από μία σειρά μικροοργανισμών. Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνη, και η αντιμετώπισή του θεωρείται πολύ δύσκολη.

Τα πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων εμφανίζονται συχνά στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους 15 ασθενείς υφίσταται λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Τα κύρια αίτια της εμφάνισης πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών και η μη τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009; ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΤΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΤΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ;

Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ SOS για μικρόβιο στο «Αττικό»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Σοκ και δέος στο «Αττικό», καθώς για τρίτη φορά χτυπά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Πρόκειται για το μικρόβιο «κλεμπσιέλλα-kpc», το οποίο μετά τη λεγιονέλλα που είχε μολύνει το νερό πριν από δύο χρόνια και τον μύκητα μούκορ που είχε προκαλέσει και έναν θάνατο στο «Αττικό» είναι το τρίτο συμβάν που κάνει τους γιατρούς να ανησυχούν έντονα για τα συνεχιζόμενα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο νοσοκομείο.

Ενας ασθενής έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου
Η κλεμπσιέλλα ορίζεται ως πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη που είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει ένας ασθενής που έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικού», ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον άλλα 20 περιστατικά όπου το μικρόβιο έχει απομονωθεί σε ούρα ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ηδη ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός με έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 29451 και στάλθηκε στις 19 Δεκεμβρίου προς όλους τους διευθυντές των Κλινικών, των Εργαστηρίων, Τμημάτων και Μονάδων ζητά να εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Μάλιστα, επισημαίνει στους διευθυντές ότι πρέπει εκείνοι να επιβλέπουν την πλήρη συμμόρφωση του προσωπικού των Τμημάτων ευθύνης τους στις υποδείξεις της Ομάδας Λοιμώξεων που έχει οριστεί από την Επιτροπή των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Το έγγραφο του διοικητή είναι περισσότερο αποκαλυπτικό όταν αναφέρεται το ίδιο στην αιτία της ύπαρξής του: «Προκειμένου να ελεγχθεί και να διακοπεί η διασπορά των πολυανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων στους νοσηλευόμενους ασθενείς -γράφει επί λέξει- παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής». Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του δήλωσε άγνοια του συγκεκριμένου περιστατικού και υπογράμμισε ότι στο «Αττικό» τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από την Επιτροπή Λοιμώξεων και ότι ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στην αποστείρωση έχουν πλέον εξαλειφθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα (7 Ιανουαρίου) αναβλήθηκαν χειρουργεία της Ορθοπεδικής Κλινικής και ότι μέχρι πρόσφατα το «Αττικό» έστελνε τα σετ εργαλείων για αποστείρωση στο Θριάσιο και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι στο «Αττικό» -όπως δυστυχώς και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία- δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας όπως σαφέστατα ο νόμος ορίζει, που θα έπρεπε να αναλάβουν δράση σε παρόμοιες περιπτώσεις. Επίσης, στο «Αττικό» λόγω σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, μεταφέρονται από Κλινική σε Κλινική νοσηλευτές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά των μικροβίων.

Στο μεταξύ γιατροί ειδικοί των λοιμώξεων επισημαίνουν ότι η κλεμπσιέλλα είναι μικρόβιο που περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμούς και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνη, πράγμα που καθιστά την αντιμετώπισή του ιδιαίτερα δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή πολύ λίγα αντιβιοτικά φέρουν αποτέλεσμα και αρκετές φορες κατά τη θεραπεία εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τα ελληνικά νοσοκομεία, όπου ένας στους 15 ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παθαίνει λοίμωξη με προοπτική ένας στους δέκα από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί να φτάσει μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. *