Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ιδού το πόρισμα για το πανεπιστημιακό

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ιδού το πόρισμα για το πανεπιστημιακόΠρωτοφανή γεγονότα, τεκμηριωμένα με στοιχεία και αριθμούς, για αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ στις προμήθειες ιατρικών υλικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Θεσσαλίας, καταλογίζει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, σε τρεις Ιατρικές Κλινικές του νοσοκομείου,



στις οποίες ολοκληρώθηκε μέχρι στιγμής ο έλεγχος του Σώματος.

Τρεις κλινικές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Θεσσαλίας, είκοσι δύο γιατρούς που εργάζονται σε αυτές, και δύο πρώην διοικητές, εμπλέκει το πόρισμα των Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που συνεχίζει τους ελέγχους του στο χώρο του νοσοκομείου ερευνώντας συμβάσεις και τιμολόγια προμηθειών ιατρικών υλικών.

Τα ευρήματα του ελέγχου στις υπόλοιπες κλινικές, πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα δεύτερο πόρισμα όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες. Σύμφωνα με όσα συμπεραίνουν οι ελεγκτές, η ζημία των ασφαλιστικών Ταμείων από τους χειρισμούς των γιατρών και των διοικητών, για προμήθειες υλικών στις κλινικές Γενική, Νευροχειρουργική και Αγγειοχειρουργική ανέρχεται στο ποσό των 6.766.328,82 ευρώ.

Μάλιστα, εξ αιτίας του γεγονότος αυτού προτείνεται να τεθούν άμεσα σε αργία πέντε κορυφαίοι γιατροί του νοσοκομείου για τους οποίους, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, θα παραγγελθεί πειθαρχική δίωξη με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Ο «Κ» υπηρετώντας, όπως πάντα, τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας για περισσότερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα των Επιθεωρητών, παραλείποντας απλώς τα ονόματα των εμπλεκομένων, όμως μας συνέστησε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, μέχρι να τελεσιδικίσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να προσφύγουν όσοι κατηγορούνται.

http://www.kosmoslarissa.gr/article/9590/

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ! ! !

Κυνήγι γιατρών από ΙΚΑ - ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα

Το «πάρτι» με τα μοσχεύματα, τις προμήθειες και η ζημία των νοσοκομείων
Του Τασου Τελλογλου
Οι ασθενείς που εξετάζονταν στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» αντιμετώπιζαν με απορία την υπόδειξη των γιατρών της πανεπιστημιακής κλινικής να ακυρώσουν τα παραστατικά με τα οποία είχε ήδη χρεωθεί το ασφαλιστικό τους ταμείο για τις εξετάσεις τους και να καταβάλουν χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας της Πανεπιστημιακής Κλινικής. Οι ασθενείς πλήρωναν χωρίς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κλείνει ένας ασφαλισμένος ραντεβού σε κρατικό νοσοκομείο και να αποχωρεί έχοντας πληρώσει σαν να επισκεπτόταν ιδιωτική κλινική.
Η σχετική καταγγελία εκπροσώπου των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποτέλεσμα ο διοικητής του νοσοκομείου, πρώην βουλευτής κ Ηλίας Λαμπίρης, να ζητήσει εξηγήσεις από όλες τις κλινικές για τις πρακτικές αυτές. Αυτό που δεν γνώριζε ο κ. Λαμπίρης είναι ότι ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ διενεργεί έρευνα στο σύνολο των ειδικών λογαριασμών έρευνας στη χώρα, καθώς υπάρχει υποψία ότι οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας χρησιμοποιούνται σαν ένα ιδιόμορφο όχημα «ιδιωτικοποίησης» των πανεπιστημιακών κλινικών από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η έρευνα αυτή δεν είναι η μόνη σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς μια σειρά πρωτοβουλιών –κυρίως του ΙΚΑ– έχει δρομολογήσει σε όλη τη χώρα ελέγχους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. To oξύμωρο είναι ότι το κράτος «ρυθμίζει», εξοφλεί, δηλαδή, λογαριασμούς για προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2007, 2008 και 2009, τις οποίες, όμως, ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές) αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ χαρακτηρίζουν παράνομες! Ενδεικτικά:
• Νοσοκομείο Εδεσσας: Ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ απέρριψε δαπάνες της Oρθοπεδικής Kλινικής, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2010 να συνταχθεί έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έπειτα από έρευνα που διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρ. Ζηλίδης αναφέρει ότι η έρευνα ήταν «τόσο κακή», ώστε παρέλειψε να λάβει υπόψη στοιχεία που αφορούν «κατ’ εξακολούθησιν μη τήρηση των κανονισμών του ΙΚΑ, κατάχρηση υλικών, παραβίαση των κανονισμών τιμολόγησης και πρόκληση ζημίας εις βάρος του Δημοσίου...». Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε προτείνει να συσταθεί κοινή επιτροπή από τους ορθοπεδικούς (σ. σ.: δηλαδή εκείνους που ελέγχονταν) και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας). Στο τέλος του χρόνου το νοσοκομείο πλήρωσε, το ΣΕΥΥΠ δεν έχει καταλογίσει ευθύνες και το Δημόσιο έχει «ρυθμίσει» τα χρέη του, δηλαδή πλήρωσε για υλικά που κρίνει υπερτιμολογημένα!
• ΚΑΤ: Το ΙΚΑ αρνείται να πληρώσει για σωρεία μοσχευμάτων ασφαλισμένων του επειδή χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά μεγάλος αριθμός μοσχευμάτων –γινόταν «πάρτι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά– που δεν δικαιολογείτο από τον «τύπο» της επέμβασης. Χαρακτηριστικά, για μία μόνο ασφαλισμένη χρησιμοποιήθηκαν για ένα περιπροθετικό κάταγμα ισχίου 33 (!) μοσχεύματα συνολικού κόστους 60.000 ευρώ, ενώ το ΙΚΑ δέχθηκε να πληρώσει 7.040 ευρώ και τα υπόλοιπα τα χρεώθηκε το νοσοκομείο. Τέτοια στοιχεία έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Κ» και αφορούν 44 ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέσα στο 2010 που οδήγησαν το νοσοκομείο σε ζημία 300.000 ευρώ μόνο για τις περιπτώσεις αυτές.
• Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Η ζημία που είχε εκτιμηθεί από τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ για ιατρικές πρακτικές κατά το 2008, για το οποίο επίσης οι προμηθευτές εξοφλούνται κανονικά, είχαν εκτιμηθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πηγές του νοσοκομείου την υπολογίζουν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς γιατροί δύο κλινικών προμηθεύονταν υλικά από οίκους άλλους σε σχέση με εκείνους που είχαν σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Σε ακριβότερες τιμές φυσικά (σ.σ.: το ίδιο «δείγμα» αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο ΓΠΝ Λάρισας).
Επειδή τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα στον κόσμο του ΕΣΥ, ένας ορθοπεδικός τον οποίο το ΣΔΟΕ θεώρησε ύποπτο για «μαύρες συναλλαγές» με την εταιρεία Depuy στο «Αττικό Νοσοκομείο», προώθησε πρόσφατα στο νοσοκομείο τιμές χαμηλότερες στην αρθροπλαστική απ’ αυτές που προβλέπει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου. Μάλιστα, τις χαμηλότερες τιμές δίνουν η Depuy, η Smith & Nephew και άλλες εταιρείες που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για αθέμιτες πρακτικές.
Σημείωση: Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής εγράφη ότι το έργο πληροφορικής του νοσοκομείου «Αττικόν» δεν λειτούργησε, αν και κόστισε 5,5 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα που κόστισε τότε 5,5 εκατ. ευρώ αντικαταστάθηκε από άλλο έναντι 250.000 ευρώ, το οποίο και λειτουργεί.
http://news.kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Ποινικές διώξεις προ των πυλών για προμήθειες σε νοσοκομεία

Να ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος 6 γιατρών, πρώην και νυν διευθυντών δημοσίων νοσοκομείων σε Αθήνα και Περιφέρεια, που εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από εταιρεία ορθοπεδικών, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της στα νοσοκομεία, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών, που ερευνά την υπόθεση.




Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται και για άλλους εμπλεκόμενους, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο που φέρεται να προέκυψε σε βάρος των 6, οι οποίοι θα διωχθούν είναι τα εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν δικαιολογούνται από τις νόμιμες αμοιβές τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι γιατροί αλλά και μέλη των διοικήσεων των νοσοκομείων προωθούσαν το ορθοπεδικό υλικό της ξένης εταιρείας με αντάλλαγμα ποσοστό που έφτανε έως το 30% επί της τιμής του προϊόντος.

Κ. ΚΑΤ

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ