Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

«Σεμνά» και «ταπεινά», κόστη-μαμούθ για τα νέα νοσοκομεία

06/07/2009
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Η επιχείρηση επονομάζεται Δημόσια και πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ομως «έχει παρελθόν και διαχρονικές αμαρτίες», όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή (4/12/08) από τον πρώην πρόεδρο του Σώματος Απ. Κακλαμάνη, ύστερα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ε» (8/11, 3/12/08) για την εμπλοκή της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) -περί αυτής πρόκειται- στις αναθέσεις ως φορέας εκτέλεσης των έργων ανακαίνισης των χειρουργείων και της ΜΑΦ Καρδιάς του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών καθώς και της ανέγερσης νοσοκομείου στη Θήρα, με κόστη - μαμούθ, έπειτα από αποφάσεις του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου.

Και τα δύο έργα χαρακτηρίστηκαν «ειδικής φύσεως» από τον υπουργό. Μάλιστα για το δεύτερο (στη Θήρα) οι διαδικασίες κινήθηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες για το πρώτο, με τα ερωτήματα αναπάντητα.

Για τις ανακαινίσεις στο Ιπποκράτειο, το κόστος από 478.111 ευρώ (24/1/08) αρχικά εκτινάχτηκε στα 1,2 εκατ. ευρώ (2.400 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ προηγουμένως για 5.000 τ.μ. διατέθηκαν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκαν γι' αυτό τρεις διαδοχικές αποφάσεις του κ. Αβραμόπουλου σε έξι μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο 2008). Παρά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, την υπό εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από πταισματοδίκη και την από μηνών έρευνα των επιθεωρητών Υγείας «για το υπερβολικό ή μη του κόστους», που επέφεραν 9μηνο «πάγωμα» του έργου, η ΔΕΠΑΝΟΜ προχωρεί ακάθεκτη σε έναρξη εργασιών, με το κόστος των 1,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του νοσοκομείου Θήρας η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν θεώρησε απαραίτητο να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για προϋπολογισμό 13,9 εκατ. ευρώ (!) αλλά κλήθηκαν 5 εταιρείες από τις οποίες η «μειοδότρια» προσέφερε την «ιλιγγιώδη» έκπτωση του 5%, ενώ ορισμένες φέρονται να έχουν και μετοχική σχέση μεταξύ τους.

Επειδή φαίνεται οι δύο υποθέσεις «να ξεχάστηκαν» σκεπασμένες από μεγαλύτερες, σε ποιον ανήκει η ευθύνη των απαντήσεων; «Σεμνά», «ταπεινά», χωρίς «κενά», «ειδικώς» και «υπευθύνως»...