Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Τριτοβάθμια περίθαλψη ...τράκα από τους εργαζόμενους


Στη θεραπευτική μέθοδο που διαβάζετε παρακάτω συμμετέχουν νοσηλευτές , τεχνολόγοι , καρδιολόγοι εξειδικευμένοι στο ανικείμενο. Οι νοσηλευτές και οι τεχνολόγοι παρέμεναν απλήρωτοι μέχρι τελευταία από τον Απρίλιο και οι γιατροί από ...Μαρτίο. Οι δε αμοιβές που θα έπαιρναν , αν έπαιρναν , 30 ώρες υπερωρία το μήνα , για να καλούν τους νοσηλευτές και τους τεχνολόγους, ΟΠΟΤΕ χρειάζονται, απο το σπίτι και περίπου ...40 Ευρώ στο γιατρό!
Δηλαδή αγγειοπλαστικές διάσωσης με ...δανεικά λεφτα από το προσωπικό !
Αλλά η φιγούρα στις εφημερίδες ...φιγούρα με τη δουλεία και τα λεφτά των άλλων !!!

31/07/2008 Νέα θεραπευτική μέθοδος για εμφραγματίες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Της Πεννυς Μπουλουτζα

«Μπαλονάκι αμέσως μετά το έμφραγμα», είναι η φιλοσοφία του προγράμματος πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στους ασθενείς, που εφαρμόζεται εδώ και δύο μήνες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με τη συμμετοχή καρδιολογικών κλινικών και αιμοδυναμικών εργαστηρίων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Το πρόγραμμα στην εφαρμογή του είναι απλό: κάθε εφημερεύον νοσοκομείο που διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο οφείλει να δέχεται περιστατικά (διεγνωσμένα εμφράγματα του μυοκαρδίου) από συνεφημερεύοντα νοσοκομεία, προκειμένου να εφαρμόζεται στους εμφραγματίες πρωτογενής αγγειοπλαστική. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί διεθνώς την πιο ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση του εμφράγματος, ενώ η εφαρμογή της έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας των εμφραγματιών από 9% που είναι με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής (θρομβόλυση) σε 4%.

Η διακομιδή των ασθενών προς τα νοσοκομεία με αιμοδυναμικό εργαστήριο γίνεται με κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία και στελεχώνεται από γιατρό του νοσοκομείου που διακομίζει. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να γίνεται γρήγορα και ο ασθενής να έχει υποβληθεί σε αγγειοπλαστική εντός των πρώτων 90 λεπτών μετά το επεισόδιο. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας Γ. Παπαγεωργίου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, «έπειτα από συνεννόηση ο ασθενής επιστρέφει με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο που τον παρέπεμψε την επομένη ή όποτε κριθεί ασφαλέστερο».

Από τα νοσοκομεία που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο συμμετέχουν: οι τρεις πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές στο «Ιπποκράτειο», το «Αττικόν», και το «Αλεξάνδρα», ο «Ευαγγελισμός», το «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», το «Γ. Γεννηματάς», το 1ο νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το «Τζάνειο» και το «Κρατικό Νίκαιας». Στον πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος αντιμετωπίστηκαν 68 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αριθμός που αναμένεται σταδιακά να διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής που παρακολουθεί το πρόγραμμα, κάθε χρόνο στην Αττική σημειώνονται τουλάχιστον 3.500 εμφράγματα, από τα οποία τα 2.000 θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πρωτογενή αγγειοπλαστική.