Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τα λαμόγια και τα κατώγια της Υγείας...

thumb

Το υπουργείο Υγείας έχει μπει στον χορό τηςμείωσης των δαπανών και θα τον χορέψει μέχρι τελικής πτώσεως. Το ίσο άλλωστε του το κρατάει ητρόικα, η οποία ουδόλως ενδιαφέρεται για το ηθικό πλαίσιο της εξοικονόμησης των απαιτούμενων κονδυλίων.

Είτε το χρήμα προέλθει από περικοπές στις παροχές και στις υπηρεσίες του ΕΣΥ προς τους πολίτες είτε προέλθει από την πάταξη τηςμνημειώδους διαφθοράς στα πάλαι ποτέ απροσπέλαστα dealing rooms των δημόσιων νοσοκομείων, ο σκοπός και το αποτέλεσμα είναι που θα αγιάσουν τα μέσα.

Και επειδή τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν είναι τεράστια, έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από φανερή η διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και της κυβέρνησης συνολικά, να κάψει και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Απ’ τη μια λοιπόν, η μάχαιρα του ΣΔΟΕ ή, αν θέλετε, η μάχαιρα της ΣΔΟΕποίησης των νοσοκομειακών Διοικήσεων, κρέμεται (και πολύ καλά κάνει, εδώ που φτάσαμε) πάνω από τα υγειονομικά ιδρύματα, τους γιατρούς, τις εταιρείες που συναλλάσσονται με το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία… κι απ’ την άλλη, η μάχαιρα των γενικού τύπου περικοπών κρέμεται πάνω από τις κλίνες, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Η εντολή είναι να μειωθούν τα κόστη πάση θυσία, και κάθε ζήλος των διοικητών προς αυτήν την κατεύθυνση θα τους καταλογιστεί. Ειδάλλως, θα πέσουν κεφάλια, όπως δηλώνει ο υψηλών τόνων υπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης.

Στο πεδίο της μάχης κατά του χρέους ούτως ειπείν, θα πέσουν πολλά ελληνογενή λαμόγια και πολλοίιθαγενείς ασθενείς…

Σε ό,τι αφορά τα λαμόγια…, το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η επαναφορά της λίστας, η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η επικείμενη high techμηχανοργάνωση των νοσοκομείων, το άγρυπνο βλέμμα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και η άρτι προαναγγελθείσα αλλαγή στο σύστημα των προμηθειών (με πιθανή εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) αναμένεται να δημιουργήσουν αρνητικές συνθήκες για την περαιτέρω επιβίωσή τους.

Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται οι επιτελείς της Υγείας. Ήδη, λένε, κατόπιν της λειτουργίας των πρώτων συστημάτων ελέγχου, οι δαπάνες των νοσοκομείων για αναλώσιμα και υπηρεσίες θα βαίνουν μειούμενες κατά ένα δισ. ετησίως.

Τους έκαναν τον βίο αβίωτο

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς…, η άμβλυνση των λιστών και των περιόδων αναμονής για τα ιατρικά ραντεβού και τα χειρουργεία, η έλλειψη υλικών που έχει προκύψει από την παρατεταμένη ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών, η γενική υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι εύλογες επισχέσεις εργασίας, που αποτελούν το μόνο αμυντικό όπλο των μη προνομιούχων γιατρών του ΕΣΥ, αναμένεται να κάνουν τον βίο τους ακόμα πιο αβίωτο…

Η είδηση…

Δυστυχώς όμως, στον αφρό των ημερών βγαίνει πάντα το πρώτο σκέλος των διαχειρίσεων της Υγείας (το σκέλος που αφορά τα λαμόγια) ενώ όλο το υπόλοιπο…, το κοινωνικό σκέλος, θάβεται κάτω από το φωναχτάδικο κουρνιαχτό της διαφθοράς. Γιατί άραγε; Κάθε τόσο, γίνεται είδηση η εξιχνίαση της δράσης κάποιου απατεώνα με άσπρη μπλούζα που τα έπαιρνε και φοροδιέφευγε ποικιλοτρόπως. (Όχι ότι δεν υπήρξαν πολλοί τέτοιοι, κυρίως στα ρετιρέ της Ιατρικής). Κάθε τόσο μηρυκάζεται το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της ρεμούλας με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχέεται η εντύπωση πως όλα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας οφείλονται αποκλειστικά σε κομπιναδόρους, επίορκους και βυσματούχους επιχειρηματίες.

Τα άνθη του κάκου

Κανένας δεν αναφέρεται στο ευρύτερο πολιτικό και κομματικό πλαίσιο εντός του οποίου ευδοκίμησαν τα άνθη του κακού. Κανένας επίσης δεν εστιάζει στις μεθοδεύσεις δεκαετιών για τη σταδιακή αποδυνάμωση της δημόσιας Υγείας. Τα προβλήματα ωστόσο πιέζουν κι έχει φτάσει από καιρό η στιγμή για να γίνει το βήμα μετά τη διαφθορά, μετά τα λαμόγια. Το βήμα που θα χαρακτηρίσει οριστικά την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα γίνει υγειολάτρης ή υγειοκλάστης; Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ανησυχητικά

http://www.topontiki.gr

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ" : Ο Δρόμος Δύσβατος….



1. Έλληνας διανοούμενος (και πολιτικός, συμπληρώνω εγώ ή ασκών την πολιτική στο χώρο που βρίσκεται) είναι αυτός που προσπαθεί να βρει ιδέες για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.
2. Ο Έλληνας (αυτός ο προηγούμενος), όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξανδρο είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε τουλάχιστον τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη

Ταδε έφη Νίκος Δήμου .Και απαντούν ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου των “Νέων” προς τον Διοικητή του “Αττικόν” ως προς τα “αγκάθια” που δεν επιτρέπουν την εύρρυθμη λειτουργία του.
Πώς λοιπόν , και ενώ αυξάνονται οι ρυθμοί προσέλευσης των ασθενών, να διεκπεραιωθούν τα χειρουργικά επείγοντα περιστατικά στα ήδη υπολειτουργώντα χειρουργεία του όταν συνεχίζεται η ίδια παντελής έλλειψη “Αρχών και Κανόνων” που τόσο λατρεύει ο διοικητούκος μας;!
Οταν δηλαδή οι ίδιοι εκείνοι υπαίτιοι της διαφθοράς και του διασυρμού του ιατρικού λειτουργήματος (μεγαλογιατροί του Ε.Σ.Υ και Πανεπιστημιακοί Αδερφοί) συνεχίζουν ανενόχλητα το θεάρεστο έργο τους;!
Συμβουλάτορες τώρα των “νέων αδιάφθορων λυτρωτών του Έθνους”, εμβαπτίζουν όπως και πριν τους προσωπικούς πελάτες των ιατρείων τους (πρωινών ,απογευματινών και μελλοντικά ολοήμερων) “επείγοντα και έκτακτα” περιστατικά υπερπηδώντας όλα τα εμπόδια και τις προτεραιότητες που τίθενται βάσει των Αρχών και Κανόνων.
Τα στοιχεία υπάρχουν κύριε διοικητούκο μας, αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να τα δει ,να τα βρει και να τα ανατρέψει….Καλή ψαριά!!

Η αλήθεια του Υπουργού για τους Νοσηλευτές

ΠΑΣΟΝΟΠ Δελτίο Τύπου 24.10.2010

«Υποκρισίες Α. Λοβέρδου από την Καλαμάτα »

Με αφορμή δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την ορκωμοσία 27 νέων συναδέλφων μας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας την Παρασκευή 22/10/2010, και την εκεί παρουσία του κ. Υπουργού Α. Λοβέρδου, δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε δυσμενώς τηνυποκριτική του στάση απέναντι στο Νοσηλευτικό Κλάδο.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Υπουργού για το ρόλο και το έργο του Νοσηλευτικού προσωπικού, για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, για την αναλογία 40 ασθενών ανά Νοσηλευτή, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Η ανέξοδη «ηρωοποίηση» των Νοσηλευτών, οι λεκτικές θωπείες και οι ρητορικοί ακροβατισμοί του κ. Λοβέρδου, παραπέμπουν ευθέως σε ημέρες Αβραμόπουλου.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Λοβέρδο ότι μέχρι πριν από 1½ μήναήταν αυτός ο Υπουργός Εργασίας, που κατά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ικανοποίησε το πάγιο αίτημα για την ένταξη του Νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι τον τελευταίο 1 χρόνο η χώρα κυβερνάται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι εδώ και 1½ μήνα, έχει ο ίδιος την Πολιτική ευθύνη του ΥΥΚΑ.

Και επειδή η περίοδος χάρητος – αλλά και η υπομονή μας- έχει προ πολλού εξαντληθεί, ο κ. Υπουργόςαντί απλά να διαπιστώνει τα προβλήματα, αντί να μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στους Διοικητές των Νοσοκομείων, αντί να θέτει «εκβιαστικά» χρονοδιαγράμματα περί δήθεν παραίτησης, αντί να μας ανακοινώνει τις «αιφνιδιαστικές» του επισκέψεις στα νοσοκομεία της χώρας, αντί να «ντρέπεται που είναι Έλληνας Υπουργός Υγείας», καλό θα ήταν να ασχοληθεί –έστω και περιστασιακά- με την επίλυση μερικών από τα προβλήματα που ταλανίζουν το Νοσηλευτικό Κλάδο.

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ

Κυβέρνηση και εργατοπατέρες κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν.

απο το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καταπληκτικό το χθεσινό βίντεο της Ελληνοφρένειας που σχολίαζε την προεκλογική συμπεριφορά του Παπανδρέου προς τους συνταξιούχους.
Το ξαναθυμηθήκαμε διαβάζοντας την δήλωση του άθλιου ξεπουλημένου εργατοπατέρα Παναγόπουλου, μου χαιρετίζει την κυβερνητική «προσφορά» των 55 λεπτών την ημέρα που δίνει η δωσίλογη κυβέρνηση στους συνταξιούχους συμπληρώνοντας ότι: «Η εισοδηματική ενίσχυση όλων όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης, όπως των χαμηλοσυνταξιούχων, πρέπει και επιβάλλεται να βρίσκεται στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Όταν η κυβέρνηση του μνημονίου έχει λεηλατήσει το λαϊκό εισόδημα –πάνω από 9,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αφαίρεση για το 2010 και το 2011- ο «σοσιαλιστής» εργατοπατέρας δίνει εύσημα στον κομματικό του χώρο γιατί προχωράει στην εξαγορά συνειδήσεων με 100 έως 300 ευρώ ...το κεφάλι. (Φυσικά οι μαυρογυαλούροι δεν έχουν καμιά τύχη στην εποχή μας).

Κι αυτό γίνεται την στιγμή που τα δικά τους στοιχεία λένε ότι οκτ
ώ στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Και σαν να μην φτάνει αυτό στον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση προβλέπει και νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ταμείων για τις συντάξεις κατά 440 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθετα στα 2,2 δισ. ευρώ που έκοψε φέτος.

Κυβέρνηση και εργατοπατέρες κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν. Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο

Το Μνημόνιο δεν απαγορεύει τα παχιά και μελοδραματικά λόγια

Κάθε φορά οι Υπουργοί Υγείας μας επαληθεύουν!

Για τις προσλήψεις έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει ότι θα γίνονται όταν θα υπάρχει χρήμα.
Ενδεικτικες αναφορές εδώ, εδώ και εδώ.
Είχαμε γράψει και σε προηγούμενες αναρτήσεις, ότι και αυτή η προκήρυξη 7Κ του 2009, που αφορούσε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δεν πρόκειται να φτάσει σε προσλήψεις, παρά μόνο όταν θα πλησιάζει το κλείσιμο του οικονομικού έτους το Νοέμβρη 2010 , ώστε να μεταφερθούν τα κονδύλια μισθοδοσίας τους στο νέο έτος. Και φυσικά μην έχετε καμιά αυταπάτη. Δεν θα προσλάβουν φέτος όλους όσους έκρινε το ΑΣΕΠ διοριστέους από εκείνη τη προκήρυξη του 2009, διότι τα κονδύλια που έχουν στον προϋπολογισμό δεν επαρκούν.
Σύμφωνα λοιπόν με δήλωση του Υπουργού Υγείας σήμερα στη Καλαμάτα, ηπλειοψηφία(!) των διοριστέων νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων από τη προκήρυξη του 2009 θα φτάσει στα νοσοκομεία… τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη!
Τι γύρευε στην Καλαμάτα ο Υπουργός;
Μα οι προσλήψεις έχουν πλέον γίνει τόσο σπάνιο γεγονός, που αποφάσισε να δώσει επικοινωνιακά πανηγυρικό χαρακτήρα ( κάτι σαν εγκαίνια ή θεμέλιο λίθο) στην ορκωμοσία των πρώτων 27 διοριστέων- κυρίως νοσηλευτών - της προκήρυξης του 2009
Καλά έ ! το τι παχιά και μελοδραματικά λόγια ακούστηκαν από τα χείλη του, το τι «γλείψιμο» έπεσε , δεν περιγράφεται…
Ήρωες τους ανέβαζε …ήρωες τους κατέβαζε τους νοσηλευτές!!!
Εξ άλλου τα παχιά λόγια δεν έχουν κανένα κόστος , δεν περιλαμβάνεται καμία περικοπή τους στο μνημόνιο!
Κόστος για το Λοβέρδο έχουν οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας, ένα δίκαιο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Γι αυτά… τσιμουδιά ο κ. Υπουργός!
Εξ άλλου αποτελεί το δεξιό εξτρέμ της ομάδας που χτύπησε τα μισθολογικά , ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων σκορπίζοντας φτώχεια , δυστυχία και ανεργία στη χώρα μας

Η ομιλία του Υπουργού Υγείας κατα την ορκωμοσία διοριστέων νοσηλευτών:εδώ
Αναρτήθηκε από Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας

ΟΙ ''ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ'' ΤΟΥ κ. ΛΟΒΕΡΔΟΥ…


... ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Του Παντέλη Παναγιώτη *

Αφού ολοκλήρωσε το έργο του στο Υπ. Εργασίας (διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων) ο κ.Λοβέρδος, οπαδός της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου και των εντολών της Τρόικας, ήρθε και στο Υπ. Υγείας για να συνεχίσει το έργο του. Ανέλαβε εργολαβία την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου και στην Υγεία, με στόχο την διάλυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού του ρόλου. Ήταν δε ξεκάθαρος από τις πρώτες παρεμβάσεις του, που πάει το πράγμα…

Θεσμοθέτηση των 3 € για όλους- μέχρι και στα Επείγοντα!!! (όρος του επικαιροποιημένου Μνημονίου), διασφάλιση πληρωμής των προμηθευτών με «ληστρικές τιμές» (όπως διασφαλίστηκαν και οι δανειστές μας με τα «ληστρικά επιτόκια») και ανακάλυψη των δεινών και της μαύρης τρύπας στα οικονομικά του ΕΣΥ στο πρόσωπο των μεταναστών (σε πλήρη ιδεολογική συμπόρευση με τον «μπουμπούκο» κ. Γεωργιάδη και στήριξη της ρατσιστικής πολιτικής του υποστηρικτή του Μνημονίου κ. Καρατζαφέρη), μείωση της χρηματοδότησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επέκταση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσω της ολοήμερης λειτουργίας κ ά. Επικοινωνιακός - έχουμε χορτάσει σ’αυτό το Υπουργείο επικοινωνία (Κακλαμάνης, Αβραμόπουλος)- και γνώστης του παιχνιδιού των ΜΜΕ, έβαλε ήδη τις «κόκκινες γραμμές» για την παραμονή του με την γνωστή «τριλογία Λοβέρδου».

Επέλεξε να δώσει την μάχη (απ’ότι φαίνεται εκ του ασφαλούς) για το διπλογραφικό, για τις αποθήκες και για τις προμήθειες, (όλα μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Τυχαίο; δεν νομίζω…) για το συμμάζεμα...

Και εμείς που νομίζαμε ότι θα βάλει τις «κόκκινες γραμμές» στον αγώνα :

Για να γίνουν οι προσλήψεις που έχει ανάγκη το ΕΣΥ- από τις 3100 της προκήρυξης του 2009 δεν έχει έρθει κανένας μέχρι σήμερα στα Νοσοκομεία!!! ( ενώ δίνουν υποσχέσεις για 1400), ενώ οι «δεσμεύσεις» της προκατόχου του για προκήρυξη 3711 νέων θέσεων μέσα στο 2010, μάλλον τις πήρε μαζί της η Μαριλίζα.. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι λιγότεροι κατά 14000 σε σχέση με το 2004 λόγω συνταξιοδοτήσεων, ανεβάζοντας συνολικά τα οργανικά κενά σε 40.000!!!.

Κουβέντα για την χρηματοδότηση και ανάπτυξη του ΕΣΥ, για την ενίσχυση και διασφάλιση των μισθών των εργαζομένων και των κονδυλίων για τη 24ώρη λειτουργία του ΕΣΥ, για την ενίσχυση και υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που καταρρέει, για την Πρόνοια που έχει ανατεθεί σε «φιλάνθρωπους», για την Πρωτοβάθμια Υγεία που αναζητείται εδώ και χρόνια και δίνεται «βορά» στις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες, για την ανάγκη να μπει ένα τέλος στα Ιδιωτικά Συνεργεία που κερδοσκοπούν εν γνώσει της εξουσίας και στις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» που βιώνουν οι εργαζόμενοι τους.

Αλλά μάταια… Για άλλη μια φορά ο κ. Λοβέρδος επέλεξε να δώσει τη μάχη των εντυπώσεων, που αρέσει στους «τηλεοπτικούς καθοδηγητές των οκτώ», είναι ανώδυνη για τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου της Υγείας και όχι τη μάχη των ουσιαστικών μέτρων και τομών, για την ανάπτυξη του ΕΣΥ προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας και τη σύγκρουση με τα «πιράνχας» που λυμαίνονται εδώ και χρόνια το χώρο της Υγείας.

Εξάλλου υπάρχει και το Μνημόνιο και δεν πρέπει να στεναχωρούμε και τους φίλους μας. Δεν είναι ώρα για συγκρούσεις, ανατροπές και για μαγκιές… Mάλλον τσάμπα μάγκας μας προκύψατε κ. Υπουργέ…

* Ο Παντέλης Παναγιώτης είναι Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Ε ΘΡΙΑΣΙΟ και Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν

http://www.iskra.gr

Η τιμή της ψήφου σε ιστορικό χαμηλό

Δανεικό Απο την Ελληνοφρένεια