Διευρύνεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα κυκλώματα που φέρονται να δρουν στον χώρο της υγείας, καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των εμπλεκομένων προσώπων σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες πολιτών, που φτάνουν στον εισαγγελέα από όλη την Ελλάδα, για «φακελάκια» γιατρών.
Σε τρία μέτωπα κινείται η δικαστική έρευνα, που διενεργείται από εισαγγελέα Εφετών, εισαγγελέα δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη «φάμπρικα», που λειτουργεί στον χώρο της Υγείας και αφορά τη δράση κυκλωμάτων, που προωθούν νοσοκομειακό υλικό, συνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και τα γνωστά σε όλους «φακελάκια».
Διερευνάται η διάπραξη αδικημάτων, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.
Εφοδοι σε νοσοκομεία
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, ανά την Ελλάδα, η οποία με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) προχωρεί σε άρσεις απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, γιατρών και νοσοκομειακών, καθώς και σε εφόδους σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια και ιατρεία.
Εξελίξεις αναμένονται στα δύο «μέτωπα» των δικαστικών ερευνών, που διενεργούνται από την Εισαγγελία της Αθήνας και αφορούν τις μίζες που φέρονται ότι δόθηκαν σε ορθοπεδικούς γιατρούς από τη βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «De Puy», καθώς και για το κύκλωμα που φέρεται ότι προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την ΥΠΕΕ στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Αδάμη το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας, για την υπόθεση της δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, στους οποίους φέρονται να έχουν καταλήξει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας DePuy International (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών Johnson & Johnson), για τη διακίνηση ορθοπεδικού υλικού, το οποίο κοστολογούσαν μέχρι και 30% ακριβότερα.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα αφορούν 13 γιατρούς, ωστόσο η έρευνα της ΥΠΕΕ θα συνεχιστεί καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή ακόμη 7 γιατρών.
Το πόρισμα της Υπηρεσίας για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη, η οποία αναμένεται -σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης- να κινήσει τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, μέσω της οποίας η χώρα μας θα ζητήσει από τη βρετανική Δικαιοσύνη τα πρακτικά της δίκης, στην οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης ενός έτους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της προμηθευτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι μίζες ήταν ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και καταβλήθηκαν το χρονικό διάστημα 2002-2005, για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού.
Είναι πιθανόν η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μαζί με το αίτημα για τα πρακτικά της δίκης, να αποστείλει στον εκπρόσωπο της βρετανικής Δικαιοσύνης και ερωτηματολόγιο, για να καταθέσει το πρώην στέλεχος της βρετανικής εταιρείας που φέρεται ότι έχει μιλήσει για συγκεκριμένους Ελληνες γιατρούς.
Κλήσεις σε είκοσι
Δικαστικές πηγές θεωρούν ότι η ομολογία του πρώην στελέχους της βρετανικής προμηθευτικής εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα συνεισφέρει στην έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς θα «δεθούν» τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων γιατρών, για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητικής δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, 20 τουλάχιστον γιατροί αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπως είναι η περίπτωση γιατρού που έχουν καταγραφεί στο λογαριασμό του εγγραφές που ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο ευρώ!
Κύκλωμα προώθησης φαρμάκων
Αρση απορρήτου σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς
Υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Π. Αδάμη συνεχίζεται η διερεύνηση των καταγγελιών, για δωροδοκίες γιατρών, καθώς και πανεπι?στημιακών και διοικητικών υπάλλήλων σε νοσοκομεία κ.λπ., που φέρονται ότι εμπλέκονται σε άλλο κύκλωμα, που προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για περισσότερα από δέκα άτομα, ενώ ελέγχεται και ο ρόλος μιας γυναίκας, που είναι σύζυγος γιατρού και υπάλληλος του υπουργείου Υγείας... Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση κυκλώματος, προώθησης και πώλησης φαρμάκων έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία του προέδρου Πρωτοβουλίας Πολιτών - ΣΕΑ Δημήτρη Γεωργακόπουλου.
Εκμετάλλευση ασθενών
Ξεπερνούν τις δεκαπέντε οι καταγγελίες για χρηματισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τις καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς μέσω προώθησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, για τις οποίες διενεργείται πολύμηνη έρευνα από τη Δικαιοσύνη, τις τελευταίες μέρες -σχεδόν καθημερινά- φτάνουν στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Παρασκευά Αδάμη καταγγελίες πολιτών, που αφορούν γιατρούς, νοσοκομειακούς, ακόμη και ιδιωτικά θεραπευτήρια, που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα υγείας ασθενών και ζητάνε «φακελάκια» ή απαιτούν εξωφρενικές τιμές για επεμβάσεις κ.λπ.
Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη διευθύντριας του τμήματος αιμοδοσίας κρατικού νοσοκομείου, που φέρεται ότι πήρε φακελάκι 1.000 ευρώ από ζευγάρι για τεστ πατρότητας, είναι μία από τις περιπτώσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη.
Δικαστικές πηγές αποκάλυψαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τουλάχιστον ακόμη 15 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελικό λειτουργό, που αφορούν γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, αλλά και ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Πριν από λίγες μέρες γυναίκα, ασφαλισμένη σε μεγάλο Ταμείο, κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την περίπτωση γνωστού θεραπευτηρίου, στο οποίο χειρουργήθηκε η ηλικιωμένη μητέρα της, που ήδη διερευνάται δικαστικά...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγέλλουσα είπε ότι της ζήτησαν και πλήρωσε επιπλέον «ένα εξωφρενικό ποσόν», περίπου 9.000 ευρώ, αλλά μπροστά στην οργή και τις έντονες διαμαρτυρίες της, της επέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που είχε πληρώσει.
Φέρεται μάλιστα ότι είπε στον δικαστικό λειτουργό, στον οποίο έκανε την καταγγελία: «Εγώ με τις φωνές μου κατάφερα να μου επιστρέψουν πολλά από τα χρήματα που έδωσα. Σκεφτείτε τι γίνεται με αυτούς που τα δίνουν και δεν μιλάνε...».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ