Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΕΘΝΟΣ : Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Στο στόχαστρο κύκλωμα που πήρε μίζες 5,1 εκατ. ευρώ για να προωθεί ορθοπεδικό εξοπλισμό βρετανικής εταιρείας, ένα δεύτερο που συνταγογραφούσε φάρμακα συγκεκρι?μένων εταιρειών, αλλά και όσοι παίρνουν «φακελάκια»

Διευρύνεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα κυκλώματα που φέρονται να δρουν στον χώρο της υγείας, καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των εμπλεκομένων προσώπων σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες πολιτών, που φτάνουν στον εισαγγελέα από όλη την Ελλάδα, για «φακελάκια» γιατρών.


Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Σε τρία μέτωπα κινείται η δικαστική έρευνα, που διενεργείται από εισαγγελέα Εφετών, εισαγγελέα δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη «φάμπρικα», που λειτουργεί στον χώρο της Υγείας και αφορά τη δράση κυκλωμάτων, που προωθούν νοσοκομειακό υλικό, συνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και τα γνωστά σε όλους «φακελάκια».

Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Διερευνάται η διάπραξη αδικημάτων, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Εφοδοι σε νοσοκομεία
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, ανά την Ελλάδα, η οποία με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) προχωρεί σε άρσεις απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, γιατρών και νοσοκομειακών, καθώς και σε εφόδους σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια και ιατρεία.

Εξελίξεις αναμένονται στα δύο «μέτωπα» των δικαστικών ερευνών, που διενεργούνται από την Εισαγγελία της Αθήνας και αφορούν τις μίζες που φέρονται ότι δόθηκαν σε ορθοπεδικούς γιατρούς από τη βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «De Puy», καθώς και για το κύκλωμα που φέρεται ότι προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την ΥΠΕΕ στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Αδάμη το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας, για την υπόθεση της δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, στους οποίους φέρονται να έχουν καταλήξει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας DePuy International (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών Johnson & Johnson), για τη διακίνηση ορθοπεδικού υλικού, το οποίο κοστολογούσαν μέχρι και 30% ακριβότερα.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα αφορούν 13 γιατρούς, ωστόσο η έρευνα της ΥΠΕΕ θα συνεχιστεί καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή ακόμη 7 γιατρών.

Το πόρισμα της Υπηρεσίας για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη, η οποία αναμένεται -σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης- να κινήσει τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, μέσω της οποίας η χώρα μας θα ζητήσει από τη βρετανική Δικαιοσύνη τα πρακτικά της δίκης, στην οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης ενός έτους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της προμηθευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι μίζες ήταν ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και καταβλήθηκαν το χρονικό διάστημα 2002-2005, για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού.

Είναι πιθανόν η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μαζί με το αίτημα για τα πρακτικά της δίκης, να αποστείλει στον εκπρόσωπο της βρετανικής Δικαιοσύνης και ερωτηματολόγιο, για να καταθέσει το πρώην στέλεχος της βρετανικής εταιρείας που φέρεται ότι έχει μιλήσει για συγκεκριμένους Ελληνες γιατρούς.

Κλήσεις σε είκοσι

Δικαστικές πηγές θεωρούν ότι η ομολογία του πρώην στελέχους της βρετανικής προμηθευτικής εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα συνεισφέρει στην έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς θα «δεθούν» τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων γιατρών, για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητικής δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, 20 τουλάχιστον γιατροί αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπως είναι η περίπτωση γιατρού που έχουν καταγραφεί στο λογαριασμό του εγγραφές που ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Κύκλωμα προώθησης φαρμάκων
Αρση απορρήτου σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς

Υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Π. Αδάμη συνεχίζεται η διερεύνηση των καταγγελιών, για δωροδοκίες γιατρών, καθώς και πανεπι?στημιακών και διοικητικών υπάλλήλων σε νοσοκομεία κ.λπ., που φέρονται ότι εμπλέκονται σε άλλο κύκλωμα, που προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για περισσότερα από δέκα άτομα, ενώ ελέγχεται και ο ρόλος μιας γυναίκας, που είναι σύζυγος γιατρού και υπάλληλος του υπουργείου Υγείας... Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση κυκλώματος, προώθησης και πώλησης φαρμάκων έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία του προέδρου Πρωτοβουλίας Πολιτών - ΣΕΑ Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Εκμετάλλευση ασθενών
Ξεπερνούν τις δεκαπέντε οι καταγγελίες για χρηματισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τις καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς μέσω προώθησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, για τις οποίες διενεργείται πολύμηνη έρευνα από τη Δικαιοσύνη, τις τελευταίες μέρες -σχεδόν καθημερινά- φτάνουν στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Παρασκευά Αδάμη καταγγελίες πολιτών, που αφορούν γιατρούς, νοσοκομειακούς, ακόμη και ιδιωτικά θεραπευτήρια, που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα υγείας ασθενών και ζητάνε «φακελάκια» ή απαιτούν εξωφρενικές τιμές για επεμβάσεις κ.λπ.

Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη διευθύντριας του τμήματος αιμοδοσίας κρατικού νοσοκομείου, που φέρεται ότι πήρε φακελάκι 1.000 ευρώ από ζευγάρι για τεστ πατρότητας, είναι μία από τις περιπτώσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη.

Δικαστικές πηγές αποκάλυψαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τουλάχιστον ακόμη 15 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελικό λειτουργό, που αφορούν γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, αλλά και ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Πριν από λίγες μέρες γυναίκα, ασφαλισμένη σε μεγάλο Ταμείο, κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την περίπτωση γνωστού θεραπευτηρίου, στο οποίο χειρουργήθηκε η ηλικιωμένη μητέρα της, που ήδη διερευνάται δικαστικά...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγέλλουσα είπε ότι της ζήτησαν και πλήρωσε επιπλέον «ένα εξωφρενικό ποσόν», περίπου 9.000 ευρώ, αλλά μπροστά στην οργή και τις έντονες διαμαρτυρίες της, της επέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που είχε πληρώσει.

Φέρεται μάλιστα ότι είπε στον δικαστικό λειτουργό, στον οποίο έκανε την καταγγελία: «Εγώ με τις φωνές μου κατάφερα να μου επιστρέψουν πολλά από τα χρήματα που έδωσα. Σκεφτείτε τι γίνεται με αυτούς που τα δίνουν και δεν μιλάνε...».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

(κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ :Κίνδυνος για τη μισθοδοσία νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ταμείων και όλων των ΝΠΔΔ.

Kαλούνται να ρευστοποιήσουν τα αποθεματικά τους (καταθέσεις , ομόλογα , ακίνητα κ.λπ.) αν δεν τους φθάνουν τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την μισθοδοσία.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Δέκα αυστηρές ?εντολές δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ασφαλιστικά ταμεία νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την πιο αυστηρή από αυτές οι φορείς καλούνται να ρευστοποιήσουν τα αποθεματικά τους (καταθέσεις , ομόλογα , ακίνητα κ.λπ.) αν δεν τους φθάνουν τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για την μισθοδοσία του προσωπικού. Κι αυτό καθώς δεν προβλέπεται αύξηση των πιστώσεων.

Οι εντολές περιέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από την οποία εξαιρούνται μόνο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

«Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών ζητά την δραστική περιστολή των λειτουργικών δαπανών κάνοντας συστάσεις μεταξύ των άλλων για οικονομία στην χρήση κινητών τηλεφώνων και κλιματιστικών.

Εξάλλου θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένος ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών δημοσίων σχέσεων.

Μάλιστα προκαλεί εντύπωση ότι όχι μόνο ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια αλλά παράλληλα σημειώνεται πως η εγγραφή επιχορηγήσεων «δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη την υποχρέωση καταβολής τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω της εγκυκλίου συστήνεται στις διοικήσεις των φορέων «να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων».

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

-1- Ανάληψη υποχρεώσεων καθ΄ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων δεν επιτρέπεται.

-2- H εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους. Για την είσπραξή τους από το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο θα λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός διάθεσής τους και οι επιμέρους ανάγκες που θα καλυφθούν, μετά από συνεκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των υπό επιχορήγηση φορέων.

-3-Οι αμοιβές που καταβάλλονται στο προσωπικό των επιχορηγούμενων φορέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε παρόμοιο προσωπικό του εποπτεύοντος υπουργείου των ιδίων κλάδων, κατηγοριών και κλιμακίων, πλην των περιπτώσεων ειδικών μισθολογίων (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων, κ.λπ.).

-4- Κονδύλια που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθοδοσία προσωπικού σε καμία, περίπτωση δεν θα πρέπει να διατεθούν για πρόσθετες αμοιβές, αν δεν έχει εξασφαλισθεί η πλήρης και σε ετήσια βάση πληρωμή των τακτικών αποδοχών.

Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του.

-5-Οι μετακινήσεις υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν και να περιοριστούν στις απόλυτα επιβεβλημένες και σύμφωνα με όσα καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες.

-6-Οι λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες θα πρέπει να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή άλλων δραστικών μέτρων. Συστήνεται περιορισμός δαπανών σταθερής τηλεφωνίας, δαπανών κινητής τηλεφωνίας, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, έλεγχος διάθεσης αναλώσιμων υλικών, ορθολογική διαχείριση του χρόνου λειτουργίας της θέρμανσης και του κλιματισμού, αυστηρός έλεγχος και εντός των ορίων διάθεσης των πιστώσεων για πραγματοποίηση δαπανών δημοσίων σχέσεων Επίσης επισημαίνεται η ανάγκη έγκαιρης καταβολής των δαπανών για παροχή υπηρεσιών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

-7-Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό βάρος όλων των επιλογών των διοικήσεών των φορέων που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό .

Έτσι οι διοικήσεις οφείλουν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων .

-8-Ζητείται η συνεχής παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών και σε περίπτωση αποκλίσεων στο σκέλος των εσόδων οι διοικήσεις θα πρέπει να προχωρούν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού τους , ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα τα έξοδα και να μη δημιουργούν ελλείμματα .

-9-Οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή και να είναι πλήρως αιτιολογημένες. Κάθε τροποποίηση πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση, αντίγραφο της εγκριτικής πράξης του συλλογικού οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου, απόφαση έγκρισης της εποπτεύουσας αρχής και τυχόν παραστατικά που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της πράξης αυτής.

-10-Αν, κατά την έναρξη του έτους, δεν έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα ο εμπρόθεσμα υποβληθείς προϋπολογισμός τους, τότε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορούν να εκδίδονται αποφάσεις υπερωριακής απασχόλησης, με την προϋπόθεση ότι η προκαλούμενη δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το 50% των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009।
(Για το πλήρες δημοσίευμα κανετε κλικ στο τίτλο)

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ


Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ Μ'ΕΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΥΜΝΟ "Ω! ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ" ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΤΚΤΙΚΗ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΤΕ-ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΜΗ ΤΡΕΧΕΤΕ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΑΣΥΝΟΜΙΑΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ...ΚΑΡΦΙΑ
ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ...ΛΑΣΤΙΧΟ



Η ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας
της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκε-
κριμένα την υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, την υφυπουργό κ. Γεννη-
ματά και τους δύο Γενικούς Γραμματείς κκ Πολύζο και Δημόπουλο.
Οι επισχέσεις εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της
χώρας με εκπληκτικά ποσοστά συμμετοχής είχαν ως αποτέλεσμα την ε-
πίσημη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι θα καταβληθούν στο σύνο-
λό τους, χωρίς καμιά περικοπή, οι δεδουλευμένες εφημερίες του Ιανου-
αρίου και Φεβρουαρίου. Αυτό θα επιτευχθεί με επιπλέον χρηματοδότηση
11 εκατ. ευρώ, την οποία υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών. Δεν δι-
ευκρινίστηκε το χρονοδιάγραμμα καταβολής αυτών των δεδουλευμένων,
ενώ υπάρχουν Νοσοκομεία στα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες
Δεκεμβρίου και προγενέστερων μηνών του 2009.
Δυστυχώς για όλα τα υπόλοιπα θέματα δεν ειπώθηκε τίποτα καινούργιο.
Συγκεκριμένα:
Δεν υπήρξε δέσμευση ότι θα ενισχυθούν οι ανεπαρκείς πιστώσεις για
τις εφημερίες του 2010, ώστε να συνεχίσουν να καταρτίζονται ασφα-
λή προγράμματα εφημέρευσης χωρίς απόπειρες περικοπών. Η υπουργός
Υγείας ενώ αναφέρεται συνεχώς σε «εξορθολογισμό» του προγράμματος
εφημεριών, εντούτοις δεν έχει προτείνει κανένα σχέδιο προτύπου ασφα-
λούς και ποιοτικής εφημέρευσης. Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέ-
ρες εμφανίζονται κρούσματα Διοικητών που περικόπτουν με τρόπο α-
προκάλυπτο και αυταρχικό προγράμματα εφημεριών, αγνοώντας τις α-
ποφάσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων και την ασφάλεια των ασθε-
νών. Τέτοια κρούσματα εμφανίστηκαν σήμερα σε αρκετά Νοσοκομεία
(ΚΑΤ, Σωτηρία, Παίδων Πεντέλης κ.ά) την ίδια ώρα που η υπουργός έ-
κανε «καθησυχαστικές» δηλώσεις στην ΟΕΝΓΕ και τα ΜΜΕ.
Διατηρείται σε ισχύ η οδηγία για μηνιαία αποδέσμευση του δωδεκα-
τημορίου του συνολικού κονδυλίου για εφημερίες, με αποτέλεσμα να
είναι βέβαιη η εκ νέου εμπλοκή στις εφημερίες Μαρτίου και όλων των
επόμενων μηνών.

Κανείς γιατρός δεν έχει ακόμη προστεθεί στη δύναμη των υποστελε-
χωμένων Τμημάτων από τους 2000 νέους γιατρούς που έπρεπε να ερ-
γάζονται στα Νοσοκομεία, τα ΚΥ και το ΕΚΑΒ από 1ης Ιουλίου 2009, με
αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία της περιφέρειας και ιδιαίτερα της Δυτικής
Μακεδονίας και των νησιών να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους
και να θρηνούμε θύματα της μακροχρόνιας εγκατάλειψης του ΕΣΥ.
Κρατάμε ως σημείωση ότι η υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στη σημερινή
συνάντηση πως οι πρώτοι νέοι γιατροί θα μπορούσαν να βρίσκονται στα
Νοσοκομεία την 1η Ιουλίου 2010.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή ανατρέπει
την κλαδική συμφωνία και το άρθρο 3 του ν. 3754/09 και κάνει δρα-
ματικές τις περικοπές των αποδοχών μας στο όνομα του ψευδεπίγραφου
και αντιδραστικού Προγράμματος Σταθερότητας. Τουναντίον οι σπατά-
λες, οι υπερτιμολογήσεις, οι μίζες, τα φακελάκια, η υπερσυνταγογράφιση
φαρμάκων και η διαφθορά διαιωνίζονται χωρίς να λαμβάνεται κανένα
απολύτως μέτρο από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως εάν προτίθεται να υλοποιήσει πλή-
ρως την κλαδική συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου 2008. Οι σημερινές
γενικόλογες δηλώσεις της υπουργού ότι διάκειται θετικά στην κλαδική
συμφωνία, ακριβώς τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών καταργεί
ουσιώδεις όρους της, μόνον ως εκφράσεις συμπάθειας μπορούν να ε-
κληφθούν, όταν μάλιστα που δεν εκφράστηκε εκ μέρους της συγκεκριμέ-
νη πρόθεση και χρονοδιάγραμμα επαναδιαπραγμάτευσης.
Η Εκτελεστική Γραμματεία εκτιμά ότι:
Α) Πρέπει άμεσα, με ειδική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, να υ-
πάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δεδουλευ-
μένων. Είναι σαφές ότι οι γενικόλογες δεσμεύσεις δεν μπορούν να υπο-
καταστήσουν τη στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας για έγκαιρη κατα-
βολή όλων των δεδουλευμένων χωρίς περικοπές. Ως τότε κανείς δεν δι-
καιούται να υποδείξει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να σταματήσουν
τις επισχέσεις.
Β) Η ΟΕΝΓΕ επιμένει αμετακίνητα στην κατάρτιση ασφαλών προγραμ-
μάτων εφημέρευσης. Προτείνει ιδιαίτερα στα Επιστημονικά Συμβούλια,
αλλά και στις Πενταμελείς Επιτροπές και τις Ενώσεις Γιατρών της χώρας
να απορρίψουν κατηγορηματικά κάθε απόπειρα των Διοικήσεων για
περικοπές και να εξαντλήσουν κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέ-
τρο, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις, αλλά και κατάθεση μηνύσεων
προς όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία
των Νοσοκομείων. Επίσης καλεί του Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας,
τους Τομεάρχες και τους Διευθυντές Τμημάτων να μην αποδεχτούν να
λειτουργήσουν ως εντολοδόχοι των Διοικήσεων και να συμπορευτούν με
όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.
Γ) Εάν η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες συνεχίσει να δείχνει ότι εμμένει
στην καταστρατήγηση της κλαδικής συμφωνίας είναι αυτονόητο ότι οι
νοσοκομειακοί γιατροί θα εκτιμήσουν οριστικά ότι η κλαδική συμφωνία
είναι πλήρως ακυρωμένη με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρ-
νησης και δεν δεσμεύονται πλέον για την υπέρβαση των ανώτατων επι-
τρεπτών ορίων του χρόνου εργασίας τους.
Εν τω μεταξύ η ΟΕΝΓΕ καλύπτει πλήρως όλες εκείνες τις Ενώσεις που
έχουν αποφασίσει για τον Απρίλιο κατάθεση ασφαλών προγραμμάτων 4
εφημεριών ανά γιατρό και θα σταθμίσει οριστικά και συνολικά τη στάση
της στο Γενικό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Τετάρτη 14 Απριλίου.
Η Εκτελεστική Γραμματεία προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11-2)
την Πέμπτη 8 Απριλίου, μέρα που ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο
στη Βουλή, ώστε οι γιατροί του Λεκανοπεδίου να πραγματοποιήσουν συ-
γκέντρωση μπροστά στη Βουλή και οι γιατροί των άλλων περιοχών να
προβούν σε διαβήματα και συγκεντρώσεις που θα αποφασίσουν στις Συ-
νελεύσεις τους.
Επίσης η ΟΕΝΓΕ προσανατολίζεται σε κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21
και 22 Απριλίου σε συντονισμό και με τις άλλες Ομοσπονδίας στο χώρο
της Υγείας και το Δημόσιο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ