Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ιατρονετ : Χάνονται χιλιάδες ζωές από τις κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), έκρουσαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η χώρα μας έχει τεράστια κενά, τα οποία γίνονται επικίνδυνα ενόψει της πανδημίας γρίπης.

Τουλάχιστον 3.400 ζωές Ελλήνων ασθενών και τραυματιών θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως, εάν λειτουργούσαν οι 150 κλειστές θέσεις εντατικής νοσηλείας. Τα κρεβάτια αυτά παραμένουν κλειστά επί αρκετά έτη, λόγω σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Μαυρομάτης, αναφέρθηκαν σε μελέτη καταγραφής των κλειστών μονάδων. Από τις 431 θέσεις νοσηλείας που υπάρχουν, λειτουργούν οι 317 και παραμένουν κλειστές οι 124.

Από τις 29 μονάδες που λειτουργούν στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, οι οκτώ εμφάνισαν το τελευταίο έτος αύξηση της δυναμικότητάς τους κατά 13 κλίνες και οι εννέα μείωση καρά 24 κλίνες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς από τις 52 λειτουργούν οι 26.

Οι εντατικολόγοι υπογράμμισαν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα δεχθούν σημαντική πίεση ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας γρίπης. Επικαλούμενοι στοιχεία χωρών, όπου έχει φτάσει το πανδημικό κύμα, είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν 450 ή και περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Γρίπη

Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την εξέλιξη της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 137 κρούσματα νέας γρίπης, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στα 2.867.

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εκτιμάται ότι οι παραπάνω αριθμοί υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«Εμβολιαστική» συγκάλυψη των ελλείψεων(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Ενημέρωση έκανε χτες στη Βουλή η υπουργός Υγείας

Η εμμονή της κυβέρνησης στον πανδημικό εμβολιασμό ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της λεγόμενης νέας γρίπης, έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στην κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Yγείας, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία υπήρξε ενημέρωση από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την πρόεδρο της Επιτροπής Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου, καθώς και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργο Σαρόγλου.

Τις αδυναμίες των δημόσιων νοσοκομείων παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες - με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - θα αποτελέσουν τους κρίσιμους κρίκους στην αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας. Ο Χ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως ενώ «οι ελλείψεις είναι τεράστιες» και «ενώ λέτε ότι θα προσλάβετε με ταχύρρυθμες διαδικασίες» την ίδια στιγμή «απολύετε προσωπικό από τα νοσοκομεία που λήγουν οι συμβάσεις τους». Επίσης σημείωσε πως «αντί να πληρώσετε τις εφημερίες πηγαίνει εγκύκλιος που κόβει κατά 10% τις δαπάνες για εφημερίες», υπάρχει «περικοπή χρονοεπιδόματος των επικουρικών γιατρών», ενώ «στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας δεν τους δίνετε ούτε ...φαγητό όταν εφημερεύουν 55 ώρες τα Σαββατοκύριακα».

«Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε τακτική εφησυχασμού», σημείωσε, όμως «διαφωνούμε και με την κινδυνολογία όσον αφορά την αλόγιστη χρήση του εμβολίου και τις επιπτώσεις». Μάλιστα, σχολίασε τις τοποθετήσεις της προέδρου της Επιτροπής Πανδημίας και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι «απέφυγαν να μας πουν δυο πράγματα: Εχει εξαντληθεί ο ικανός χρόνος πειραματικών και κλινικών μελετών; (σ.σ για το εμβόλιο)», καθώς και το «γιατί επιμένετε ότι η μοναδική διέξοδος είναι ο πανδημικός εμβολιασμός;».

Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε η υπουργός Υγείας, Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας πως «είναι σημαντικό όπλο που όλες οι χώρες αξιοποιούν». Αναφερόμενη στις ΜΕΘ, η υπουργός είπε ότι «με βάση τους κανόνες θα έπρεπε να έχουμε 400 κλίνες παραπάνω για να είμαστε στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», σημειώνοντας ότι «είμαστε στο στάδιο μελέτης, ενώ υπάρχουν 95 κλίνες που έχουν εξοπλισμό και λείπει νοσηλευτικό προσωπικό», καθώς και «άλλες 55 που χρειάζονται και εξοπλισμό»! Τοποθετούμενος για το θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ Αθ. Γιαννόπουλος ζήτησε να ...αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε σε συζήτηση με το Ντυνάν και άλλες κλινικές για να εξασφαλίσετε επάρκεια μονάδων εντατικής». Με άλλα λόγια, να γίνει μια ακόμα σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, αντί να προχωρήσουν στην επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ για την έκτακτη ανάγκη.