Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Απεργία νοσοκομειακών γιατρών της Β. Ελλάδος

Σαρανταοκτάωρη απεργία στα τέλη Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Γεννηματάς" Ελένη Αντωνιάδου, είκοσι από τις 86 κλίνες σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στο "Ιπποκράτειο" δύο από τις 8 κλίνες είναι κλειστές, Εξάλλου τα νοσοκομεία Πολυγύρου και Κιλκίς δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

"Επικαλούμαστε το φιλότιμο των γιατρών για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ", ανέφερε η κ. Αντωνιάδου και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι γιατροί των ΜΕΘ είναι κουρασμένοι λόγω των εφημεριών που κάνουν μέρα παρά μέρα χωρίς να πληρώνονται, ενώ οι διορισμοί νέων γιατρών καθυστερούν.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της γραμματείας της Ομοσποσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ), επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη των 2.000 θέσεων γιατρών που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με συνέπεια τα νοσοκομεία να είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό και να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρίστος Παπαστεργίου τόνισε ότι για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης απαιτούνται τουλάχιστον 400 γιατροί, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΄86 και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πανδημία γρίπης.

Τέλος, ανέφερε ότι νοσοκομειακοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας θα εισηγηθούν στις Γενικές Συνελεύσεις την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.