Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΝΟΠ για Λοβέρδο

Αθήνα, 20/09/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Άστοχη επιστολή Λοβέρδου προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού »

Με αφορμή την επιστολή του ΥΥΚΑ κ. Α. Λοβέρδου προς τους Διοικητές των νοσοκομείων, με την οποία τους αποδίδονται ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, η ΠΑΣΟΝΟΠ επισημαίνει τα εξής:

1) Ή ο κ. Λοβέρδος δεν ενημερώθηκε σωστά από τους επιτελείς του Υπουργείου του αναφορικά με τα αίτια της καθυστέρησης των προσλήψεων, δηλαδή την απροθυμία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να απελευθερώσει τους σχετικούς κωδικούς για τη μισθοδοσία νεοπροσλαμβανόμενων συναδέλφων μας – απόρροια των επιταγών του μνημονίου παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις

2) Ή η επιστολή αυτή έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, και να αποσείσει τις ευθύνες των Κυβερνητικών επιλογών που έχουν οδηγήσει στην τραγική υποβάθμιση των Δημόσιων νοσοκομείων και στη βάσανο του ελέγχου που αυτή τη στιγμή διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος της χώρας μας για τις συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Υπουργός οφείλει χωρίς τυμπανοκρουσίες να απαλλάξει άμεσα απ’ τα καθήκοντά τους, είτε τους επιτελείς του που τον παραπληροφόρησαν, ή εκείνους τους Διοικητές που ο ίδιος θεωρεί ανεπαρκείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πάνω απ’ όλα όμως, οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και στους λειτουργούς της Υγείας, και να μην υιοθετεί πρακτικές αποπροσανατολισμού που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, απέτυχαν και καταδικάστηκαν στη συνείδηση του κόσμου.

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ

Ygeianet: Καινοτομίες


Ο κ. Λοβέρδος ως δυναμικός και αντισυμβατικός πολιτικός αποφάσισε να καινοτομήσει στο θέμα της υπηρεσιακής αλληλογραφίας του υπουργείου Υγείας.

Αντί να στέλνει έγγραφα προς τους Διοικητές Νοσοκομείων με την παλιομοδίτικη υπηρεσιακή οδό αποφάσισε να τα στέλνει με πιο εντυπωσιακό τρόπο: τα διοχετεύει ως Δελτία Τύπου στα ΜΜΕ, ώστε να φτάνουν ταχύτερα στ΄ αυτιά των υφισταμένων του, έχοντας επιπλέον και τον απαραίτητο σχολιασμό των κκ Τρέμη και Καψή.

Πρώτο δείγμα αυτής της μοντέρνας επικοινωνίας υπήρξε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Λοβέρδος το Σάββατο και στο οποίο επισυνάπτει επιστολή που ΘΑ στείλει τη Δευτέρα στους Διοικητές Νοσοκομείων με αντικείμενο την επίσπευση πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Είναι προφανές ότι ο υπουργός μετακυλύει ευθύνες της κυβέρνησης στις πλάτες των Διοικητών, τους οποίους υποθέτουμε ότι θα ενημερώσει αν τα νέου τύπου εξερχόμενα έγγραφα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν Αριθμό Πρωτοκόλλου από το Υπουργείο Υγείας ή θα πρωτοκολλούνται εφεξής στο MEGA.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ : ΔΝΤ: Σφαγή με το γάντι

Αλήθειες και ειδήσεις στα... ψιλά γράμματα έκρυβε η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι, ενώ η έκθεση ήταν έτοιμη προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Νομισματικού Ταμείου από την Παρασκευή, όταν δηλαδή συνεδρίασε το Δ.Σ. για να δώσει το πράσινο φως στη δεύτερη δόση του δανείου, όλως... παραδόξως εμφανίστηκε την Τετάρτη.
Η ημέρα δημοσίευσης όμως σηκώνει... προβληματισμό, καθώς αυτή σημειώνεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη των... road shows (της περιφοράς των «πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, δηλαδή, δίκην... γεροντοκόρης προς ανεύρεση γαμπρού) από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο.

Η επιλογή αυτή έχει προφανώς τη σημασία της, καθώς το ΔΝΤ φαίνεται να χρησιμοποιεί τη λογική του μαστιγίου και του καρότου.

● Από τη μια υποτίθεται ότι μας βοηθάει με το να συμμετέχει στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι «τα καταφέραμε».

● Από την άλλη όμως καλύπτει τα... νώτα του. Η έκθεση έχει αισιόδοξο περιτύλιγμα, αλλά, εάν διαβαστεί προσεκτικά, δείχνει ανησυχία και αποστασιοποίηση.

Το «Π», λοιπόν, διαβάζοντας προσεκτικά, παρατήρησε ότι για πρώτη φορά η έκθεση είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε απλώς να περιγράφει τις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Οι συγγραφείς της θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι οι εκτιμήσεις που κάνουν βασίζονται πάνω στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και τα στοιχεία που τους δόθηκαν και οποιαδήποτε αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά εμάς.

Έτσι ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και... αναμένουν. Φαίνεται πως, όσο περνάει ο καιρός, οι τροϊκανοί αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στην εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η διατηρησιμότητα της περικοπής δαπανών, η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και η είσπραξη εσόδων.

Το ΔΝΤ επισημαίνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που βλέπει ότι θα ενταθούν, και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αναφέρει ότι, εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, την οποία χαρακτηρίζει «ελληνική κουλτούρα», τότε θα έρθουν «νέοι, αυξημένοι φόροι και δυσάρεστες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια». Με άλλα λόγια ανοίγει τον δρόμο για να εμπεδωθεί η... αποτυχία του μνημονίου.

Κυβερνητική διγλωσσία


Η έκθεση σφάζει με το γάντι την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τόσο καιρό, και από το βήμα της ΔΕΘ, ο Γ. Παπανδρέου, παραβλέποντας (;) τις γνωστές συνταγές όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της διεθνούς «μαφίας» των πιστωτών, δεσμευόταν ότι θα δημιουργήσει «έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα» στις τράπεζες και θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές και να την ενισχύσει.

Το ΔΝΤ όμως φαίνεται ότι έχει... άλλη άποψη. Αναφέρει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο «μπορεί να συμπεριλαμβάνει και πιθανή πώληση ενός σημαντικού μέρους των κυβερνητικών συμφερόντων στις τράπεζες, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές». Αυτό υποδηλώνει δύο τινά:

1. Ή η κυβέρνηση άλλα λέει επισήμως και άλλα συμφωνεί με την τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

2. Ή το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμά του, ότι, όσα και να λέει το Μαξίμου, σε τελική ανάλυση, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι αυτά που υπαγορεύει η τρόικα. Και ο κύριος λόγος που συμμετείχε το ΔΝΤ στον δανεισμό μας ήταν η μεγάλη πίτα στον τραπεζικό τομέα. Διότι, απλούστατα, οι τράπεζες είναι που ελέγχουν την οικονομία μιας χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, το πρόγραμμα για την τραπεζική σταθερότητα θα συζητηθεί κατά τον δεύτερο κύκλο ελέγχων της τρόικας τον Οκτώβριο και, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, η εφαρμογή στρατηγικής για τις κρατικές τράπεζες θα είναι ο κύριος στόχος για τους επόμενους μήνες. Δηλαδή μέχρι τώρα η τρόικα δεν έχει τοποθετηθεί επί των κυβερνητικών προθέσεων.

Ακριβό μου χρέος...


Η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη που γράφτηκε στα ψιλά γράμματα ήταν η διαπίστωση του ΔΝΤ ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Αντιθέτως, λόγω των επισφαλειών και των υποχρεώσεων του κράτους προς ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση (το ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο), το χρέος αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και αρκετά μετά το 2015, χρονιά κατά την οποία υποτίθεται ότι θα άρχιζε η... αποκλιμάκωση, αν το μνημόνιο εφαρμοζόταν κατά γράμμα και όλα πήγαιναν σύμφωνα με τις δοξασίες της «οικονομικής ορθοδοξίας».

Όπως είναι γνωστό, οι αγορές, όταν θα έρθει η ώρα να αγοράσουν ομόλογα, θα κοιτάξουν την πορεία του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο η αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται όλο και πιο κοντά. Φαίνεται λοιπόν ότι το ΔΝΤ επιχειρεί σιγά - σιγά να αποστασιοποιηθεί από το παρόν μνημόνιο χρεώνοντας τα λάθος μέτρα στη δύσκαμπτη λογική της Ε.Ε., ώστε, όταν έρθει η ώρα, να διαχειριστεί αυτό την αναδιάρθρωση.

Παράλληλα όμως χρεώνει και στην ελληνική κυβέρνηση λάθος πληροφόρηση και ψευδή στοιχεία, ώστε να της κόψει τον βήχα και να μην διανοηθεί στο μέλλον «μαγκιές» προς κατανάλωση από το αφελές και εύπιστο πόπολο...

Της φυλακής τα σίδερα


Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο της «διαβούλευσης» της κυβέρνησης με την τρόικα εντείνονται οι πιέσεις να «ανοίξουν οι φυλακές» εδώ και τώρα για φοροφυγάδες, προκειμένου να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Μάλιστα οι Αμερικάνοι του ΔΝΤ πιέζουν για έντονους ποινικούς καταλογισμούς σε όσους κλέβουν την εφορία και όχι μόνο σε διοικητικά πρόστιμα.

Επιπλέον οι τροϊκανοί, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για πολιτική ατολμία της κυβέρνησης να ανοίξει «πόλεμο» με τη φοροδιαφυγή και για διάθεση «μπαλώματος» με τη δημοσιοποίηση αποσπασματικών ευρημάτων του ΣΔΟΕ. Από την κυβέρνηση φαίνεται να έχουν λάβει το... μήνυμα και έτσι ο Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να προσαρμοστεί «νομοθετικά» μέσα στις επόμενες εβδομάδες...

Ζορίζει το πράγμα...
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ