Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ , ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ


"ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ :Εγκατάσταση μονάδων PET/CT στον Ιδιωτικό Τομέα


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση μονάδων PET/CT στον Ιδιωτικό Τομέα

Η τεχνολογία PET/CT είναι αναντικατάστατη, σύγχρονη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, σταδιοποίηση και παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο. Με τη βοήθειά της, μεταβάλλεται η αντιμετώπιση του 1/3 περίπου των καρκινοπαθών και βελτιώνεται κατά πολύ το επίπεδο περίθαλψης τους.

Η PET/CT είναι τεχνολογία της τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, που σε όλο τον κόσμο είναι εγκατεστημένη σε τριτοβάθμια και σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Απαιτεί προηγμένη τεχνολογία, ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, μονάδες PET/CT είναι εγκατεστημένες σε 3 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόνο μία (Ευαγγελισμός) στο Δημόσιο Τομέα (ΕΣΥ), όλες δε βρίσκονται στην Αθήνα.
Είναι αδιανόητο να μην έχουν μονάδες PET/CT τα μεγάλα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας μας και τα μεγάλα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπως είναι της Λάρισας, του Ηρακλείου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, και της Αλεξανδρούπολης, τη στιγμή που τα νοσοκομεία αυτά διαθέτουν πλήρως ανεπτυγμένα τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής, ως και Ογκολογικές Κλινικές.

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει για την προμήθεια συστημάτων PET/CT στα παραπάνω νοσοκομεία, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη άδεια σκοπιμότητας και έχουν εκπονήσει τις ανάλογες μελέτες, έχουν χώρους και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (πχ. ΠΕΠΑΓΝΗ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θες/νίκη). Παρόλα αυτά, η υλοποίηση του PET/CT έχει προσκρούσει σε γραφειοκρατικές παγίδες και την απροθυμία του Υπουργείου Υγείας.

Αντίθετα φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας φροντίζει ιδιαίτερα για την εγκατάσταση PET/CT σε ακόμα περισσότερα Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και συγκεκριμένα:

  • Με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 802 τβ΄7/5/2008) καταστρατηγεί το πληθυσμιακό κριτήριο (ότι δηλαδή 1 μονάδα PET/CT αντιστοιχεί σε 750.000 κατοίκους- 13 μονάδες PET/CT αναλογούν στην Ελλάδα - τόσο για λόγους ακτινοπροστασίας του πληθυσμού, όσο και αποφυγής προκλητής ζήτησης της PET/CT για λόγους κερδοσκοπίας- προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων) με το τέχνασμα της 'εξαίρεσης' των Νοσοκομειακών μονάδων από το κριτήριο αυτό. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δοθούν ακόμα περισσότερες άδειες στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο υπουργός Υγείας σε ενυπόγραφο σημείωμα που συνοδεύει την εισήγηση του ΚΕΣΥ (πρόεδρος κ. Κ.Στριγγάρης 14-10-2008) και απευθύνεται στην πενταμελή Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών (πρόεδρος καθηγητής. Κ. Γουλιάμος) που χορηγεί τις άδειες σκοπιμότητας εγκατάστασης PET/CT δίνει οδηγίες, ως μη όφειλε στην ανεξάρτητη αυτή επιτροπή επιστημόνων, με τις οποίες τους υποδεικνύει να αξιολογήσουν αιτήσεις ιδιωτικών Διαγνωστικών κέντρων, ενώ δεν έχουν υλοποιηθεί οι υπάρχουσες εγκεκριμένες άδειες σκοπιμότητας στο δημόσιο Τομέα.
  • Στη συνεδρίασή της (235/18-12-2008) η Πενταμελής επιτροπή (πρόεδρος καθηγητής. Κ. Γουλιάμος) δεν υπακούει στις υποδείξεις του υπουργού και χορηγεί άδειες σε 7 Νοσοκομεία του Δημοσίου τομέα επιφυλασσόμενη για τις αιτήσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων
  • Με έκπληξή τους, τόσο ο πρόεδρος της 5μελούς καθηγητής κ. Αθανάσιος Γουλιάμος, όσο και τα μέλη αυτής καθηγήτρια κ. Αναστασία Σταύρακα μαθαίνουν από τρίτους την αντικατάστασή τους από τους κκ Ιωάννη Φεζουλίδη (πρόεδρος), Ευάγγελο Γεωργίου και κ. Παπαδά ως μέλη.

Ερωτάται ο υπουργός Υγείας

1. Για ποιο λόγο έγινε με αιφνιδιαστικό και παράτυπο τρόπο η αντικατάσταση των μελών της πενταμελούς επιτροπής Ιοντιζουσών ακτινοβολιών που διαφωνούσαν να δοθούν άδειες στον ιδιωτικό τομέα;
2. Ποια νόμιμη διαδικασία τηρήθηκε;
3. Προτίθεται να διευκολύνει και να επιταχύνει την προμήθεια μονάδων PET/CT στα Ογκολογικά Νοσοκομεία και τα Πανεπιστημιακά Περιφερειακά Νοσοκομεία;
4. Προτίθεται το υπουργείο Υγείας να τηρήσει απαρέγκλιτα για λόγους Δημόσιας Υγείας το πληθυσμιακό κριτήριο των 750.000 κατοίκων κατά μονάδα ΠΕΤ που τηρείται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε;
5. Να κατατεθούν τα πρακτικά και τα σχετικά έγγραφα των συνεδριάσεων της 5μελούς Επιτροπής ιοντιζουσών ακτινοβολιών της 18/12/2008 και 9/1/2009.


Ο ερωτών Βουλευτής

Έκτορας Νασιώκας

ΑΥΓΗ :Έρχεται νόμος για εφημερίες και χρηματοδότηση υγείας



Λεφτά για την υγεία και όχι για την αστυνομική βία, θα μπορούσε να ήταν το σύνθημα της χθεσινής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ώρα του ογκώδους εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να σταματήσει η υποχρηματοδότηση της υγείας, να έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις εφημερίες, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που προωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και η αναξιοκρατία του συστήματος.

Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου απάντησε ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας με την ΟΕΝΓΕ, που αφορά τις εφημερίες, θα έρθει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ότι το 2009 θα υπάρξει νέος νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέες μορφές χρηματοδότησης, όπως τα λεγόμενα πακέτα νοσηλειών για μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Είπε ακόμη ότι θα γίνει ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

Σε εγκαίνια απουσίαζε ο Δ. Αβραμόπουλος

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσία των φαρμακευτικών εταιρειών μέσα στα νοσοκομεία. "Δεν μπορεί ο χώρος του νοσοκομείου να είναι χώρος διαφθοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Φανταστείτε μέσα στα ΚΨΜ να γυρνούν οι έμποροι όπλων. Δεν μπορεί να εξαγοράζουν τους γιατρούς αξιοποιώντας τις χαμηλές αμοιβές. Δεν μπορεί να είναι οι Εφραίμ που μαζεύουν τους εράνους των εκκλησιών", είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για τη δεοντολογία και τα όρια που μπαίνουν στις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπογράμμισε ακόμη ότι στα νοσοκομεία υπάρχει υπερσυγκεντρωτισμός αναξιοκρατία και έλλειψη θεσμών που θα διευκολύνουν τη δημοκρατική έκφραση. Ωστόσο ο Γ. Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι δεν γίνονται παρεμβάσεις.

Από τη συζήτηση απουσίασε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, επειδή εγκαινίαζε Κέντρο Υγείας στη Σαντορίνη. Σε αντιδιαστολή απουσίασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος (μαζί με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα) έφυγε με το πλοίο ΑΡΙΩΝ στο πλαίσιο του Free Moovement για να βοηθήσει τους αποκλεισμένους της Γάζας.

Λείπει η πολιτική βούληση

Δεν νοείται κερδοσκοπία στην υγεία και στην ίδια τη ζωή είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης. Το Σύστημα Υγείας, συνέχισε, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες, καθώς λείπουν οι αναγκαίοι πόροι, το αντίστοιχο προσωπικό και εξοπλισμός, αλλά και η πολιτική βούληση. Δίνει βάρος στη θεραπεία, και όχι στην πρόληψη, παραμελώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και παραμένει νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό.

Ο Τάσος Κουράκης στάθηκε ιδιαίτερα στην φροντίδα υγείας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (κρατούμενους, Τσιγγάνους, μετανάστες) και απαίτησε απόσυρση της εγκυκλίου Αλ. Παπαδόπουλου, που εμποδίζει την παροχή φροντίδας σε όσους δεν έχουν ένσημα. Αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο ζήτησε την υπαγωγή όλου του νομοθετικού πλαισίου σε μια Γενική Γραμματεία Φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας, καθώς και ενίσχυση του ΕΟΦ.

Ο Γιάννης Μπανιάς τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα των εφημεριών, και την ανάγκη να βρεθούν άμεσα 300 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει, τα οποία όμως δεν είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται σε κατάρρευση με βασικό πρόβλημα την υποχρηματοδότηση. Η κυβέρνηση είναι δέσμια των βασικών νεοφιλελεύθερων επιλογών της, είπε, επισημαίνοντας τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ πρότεινε τη μείωσή τους κατά 1/3. Έθεσε, όπως και ο Γρηγόρης Ψαριανός, το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων με αφορμή και την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ο Φώτης Κουβέλης εστίασε την ομιλία του κυρίως στο σύστημα των προμηθειών, διαπιστώνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε ομηρεία από τους προμηθευτές, καθώς οι προμήθειες αφυδατώνουν το δημόσιο, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές διευρύνονται. Τα έτη 2005 και 2006 τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έφθασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα συσσωρευμένα χρέη εκτοξεύτηκαν στα 4 δις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας του ιστορικού ελληνικού φαρμακείου από την εισβολή του "καρτέλ" της φαρμακοβιομηχανίας.

Στις ανεκπλήρωτες ελπίδες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε η Άννα Φιλίνη, η οποία τόνισε ότι η αντίληψη του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: εγκατάλειψη, υποχρηματοδότηση, αποσπασματικότητα.

Στις 3 δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, προτείνοντας αύξηση δημόσιας χρηματοδότησης 1% του ΑΕΠ, μείωση της ιδιωτικής δαπάνης και πρόσληψη 3.000 ατόμων ετησίως ανεξαρτήτως των συνταξιοδοτήσεων.

Συντάκτης : Πουλακίδας Κ.