Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

...και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι


Χιλιάδες στις ουρές των εφημερευόντων για μια απλή εξέταση





Πνιγμένα στις ουρές είναι τα εφημερεύοντα των νοσοκομείων του Πειραιά. Σύμφωνα με μελέτη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά, χιλιάδες πολίτες περιμένουν καθημερινά, για αρκετές ώρες τις περισσότερες φορές, στις εφημερίες των οκτώ νοσοκομείων του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Πιο συγκεκριμένα 92.000 άνθρωποι προσήλθαν στα εφημερεύοντα των παραπάνω νοσοκομείων σε διάστημα μόλις τριών μηνών! Το αξιοπερίεργο στοιχείο είναι ότι μόνον οι 22.000 αντιμετώπιζαν επείγον και σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Τι σημαίνουν τα παραπάνω στοιχεία; Πολύ απλά ότι χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της κρίσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της μαύρης εργασίας ή και των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. αρκετές περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων ή μικροεπιχειρηματιών που έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους και χρωστούν στο ΤΕΒΕ δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους) δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία. Επιπλέον η επίσκεψη σε γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς ένα ραντεβού για ενδοκρινολόγο ή ψυχίατρο του ΙΚΑ μπορεί να χρειάζεται ένα ή και περισσότερους μήνες αναμονής λόγω έλλειψης γιατρών. Έτσι το ΕΣΥ γίνεται… μονόδρομος για πολλούς έλληνες πολίτες (φυσικά και μετανάστες) ακόμη και για το πιο απλό πρόβλημα υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι γενικές εφημερίες πλέον γεμίζουν π.χ. από γονείς που ζητούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους ή έγκυες που ζητούν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως τονίζεται στη μελέτη: «Μεγάλος όγκος πολιτών αναζητούν υπηρεσίες υγείας που δεν μπορούν να παρασχεθούν εκ των πραγμάτων σε συνθήκες εφημερίας. (…) Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να παράσχει υπηρεσίες υγείας το προσωπικό του ΕΣΥ».
Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της «ανάμειξης» των ασθενών στη διάρκεια της εφημερίας, οι οποίοι ανεξάρτητα από το πρόβλημά τους -χρόνιο, επείγον, απλό περιστατικό που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και στο ιατρείο της γειτονιάς- συνωστίζονται όλοι επί ώρες έξω από τα Επείγοντα, χωρίς να γίνεται καμία διαλογή και αξιολόγησή τους, έχοντας ως «διαβατήριο» μόνο τον αριθμό προτεραιότητας.
«Σήμερα, ωστόσο, σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης και γενικευμένης ανασφάλειας των πολιτών, υποχρεωτικά το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο σε πρωτοβάθμιες όσο και σε προνοιακού τύπου ανάγκες του πληθυσμού» τονίζεται στη μελέτη της 2ης ΥΠΕ. Για αυτό ακριβώς το λόγο προτείνεται η βελτίωση και η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) με την εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών από νοσοκομειακές ομάδες άμεσης δράσης, που θα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε μια πρώτη αξιολόγηση των προσερχόμενων στην εφημερία ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα γιατρών (θα αποτελείται από έναν ειδικευμένο γιατρό, ειδικευόμενους, και διοικητικό υπάλληλο που θα καταχωρεί τα στοιχεία του ασθενούς για να μην χρονοτριβούν οι γιατροί) θα κρίνει αν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό θα το προωθεί στη Διατομεακή Ομάδα Εφημερευόντων Γιατρών (σε αυτήν θα συμμετέχουν παθολόγος, καρδιολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ορθοπεδικός). Σε άλλη περίπτωση, η Ομάδα άμεσης δράσης μπορεί να συστήνει περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο ή να παραπέμπει στη γραμματεία του νοσοκομείου για επί τόπου κλείσιμο ενός άλλου ραντεβού. Με το πέρας της διαδικασίας αυτής οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τον προσωπικό τους φάκελο, ο οποίος ανάλογα με το χρώμα τους (όπως κόκκινο, κίτρινο και πράσινο) θα σηματοδοτεί τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Πέρα όμως από τα τεχνικής φύσης ζητήματα και τις προτάσεις που μπορεί να διευκολύνουν την κατάσταση, το βασικό θέμα είναι ότι η υγεία του λαού δέχεται βαρύ πλήγμα με ανυπολόγιστες συνέπειες. «Η ανυπαρξία συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ιδρυμάτων αποκατάστασης, προνοιακών δομών σε συνδυασμό με την απαξίωση του ΕΣΥ χειροτερεύουν ολοένα την κατάσταση» τονίζει ο Μάρκος Κλονιζάκης γιατρός και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.
Έπιασαν λοιπόν τόπο οι χρόνιες προσπάθειες αποσάρθρωσης του ΕΣΥ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά και η πολιτική αιματηρής λιτότητας της τρόικας… Ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας είτε με κλείσιμο μονάδων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, υποχρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και με υποστελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι «περίπου 5.000 νοσοκομειακοί γιατροί λιγότεροι από αυτούς που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το 2008, απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία» όπως τονίζει ο Μάρκος Κλονιζάκης.
Αξίζει να σημειωθεί για να κατανοήσουμε τη δύσκολη κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων - ανέργων που δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία ότι πολλές φορές «αποκλείονται» ακόμη και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς πέρα από το εισιτήριο των 5 ευρώ που θα καταβάλουν πρέπει να πληρώσουν και για τις εξετάσεις τους αν είναι ανασφάλιστοι. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι έγκυες καλούνται να καταβάλουν προκαταβολικά 950 ευρώ (από 250 που ήταν μέχρι πρόσφατα) διαφορετικά δεν μπορούν να γεννήσουν στο δημόσιο νοσοκομείο.
http://natasakefallinoy.blogspot.com

«Μένω στο αυτοκίνητο και τρώω όπου βρω»


Τραγική η κατάσταση με τους νεόπτωχους

Ζουν σε αυτοκίνητα και τρώνε σε συσσίτια. Δεν είναι απόκληροι, είναι απλώς άνεργοι. Άνθρωποι που, μέχρι πρότινος, είχαν σπίτι, δουλειά, φίλους και ζούσαν μία κανονική ζωή. Τώρα πια ανήκουν στην τάξη των νεόπτωχων και εκλιπαρούν για μία δουλειά και για ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Το «Έθνος» αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι νεόπτωχοι, σε ένα εκτενές αφιέρωμα στο σημερινό του φύλλο.

Οι ιστορίες των νέο-αστέγων συγκλονίζουν και μαρτυρούν ότι σε αυτή την εποχή, ο καθένας μπορεί να βρεθεί στο δρόμο.
«Οι νεόπτωχοι», λέει ο Γιάννης Ξανθούλης, «είναι απόγονοι των μικρομεσαίων. Είναι οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης που αποτελούν τον κορμό της κοινωνίας».

Πράγματι, πολλοί από τους ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια, είναι μέλη μεσοαστικών οικογενειών. Όπως ο 49χρονος Στάθης που δούλευε στις απολυμάνσεις, αλλά τώρα πια δεν βρίσκει ούτε μεροκάματο. Έμεινε στο δρόμο για τρεις μήνες και μόλις τώρα βρήκε ένα δωμάτιο για να κοιμάται.

Ο Γρηγόρης, 31 ετών, πρώην υπάλληλος security, μένει στο αυτοκίνητό του. Δεν έχει επαφή με την οικογένειά του και θέλει να σταθεί στα πόδια του μόνος του. «Μένω στο αυτοκίνητο και τρώω όπου βρω. […] Ποτέ δεν φανταζόμουν αυτό το πράγμα που ζω τώρα», λέει.
http://antistasiakanea.blogspot.com

ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ! ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!


ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ!
 ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ, ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΛΠ
Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Ρέππας ήταν για πρώτη φορά ανατριχιαστικά ειλικρινής κατά τη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους: τα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις από το δημόσιο!
Σήμερα, όμως σε έκτακτη συνέντευξη τύπου  (παρόντος του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια), ο Δ. Ρεππας επιχείρησε, φανερά πανικοβλημένος να θολώσει τα νερά "διαψεύδοντας", δήθεν, ότι θα γίνουναπολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός επιχείρησε να τετραγωνίσει τον κύκλο, λέγοντας ότι ναι μεν το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης θα μειωθεί κατά 150.000 άτομα (από 330.000 σήμερα) έως το 2015, αλλά ότι αυτό θα γίνει με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων!

Λίγο αργότερα κατά την ίδια συζήτηση, ο υπουργός παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφέστατα ότι θα γίνουν απολύσεις χωρίς όμως να πει τη λέξη "απολύσεις". Συγκρεκριμένα, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταναντισυνταγματικό και δήλωσε ότι "τώρα ο τρόπος είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις".
Κοινώς δεν θα σας απολύσουμε, (γιατί μας το απαγορεύει το Σύνταγμα της επάρατης Μεταπολίτευσης, το οποίο και θα αναθεωρήσουμε το 2013, αλλά πρώτα θα καταργήσουμε την οργανική σας θέση και μετά θα σας ενημερώσουμε ότι απολύεστε! 

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε το πρωϊνό ρεπορτάζ της iskra σχετικά με τα όσα δήλωσε χθες ο Δ. Ρέππας αλλά και τις κυφορορούμενες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως κυβέρνηση - τρόικα έχουν συμφωνήσει στον ανελαστικό και απολύτως συγκεκριμένο στόχο της μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015!
Τα μαθηματικά αυτής της απλής, αλλά συνάμα αποκρουστικής, εξίσωσης σημαίνει πως σχεδόν οι μισοίαπό τους περίπου 330.000 δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να αποχωρήσουν, είτε μέσωσυνταξιοδότησης είτε μέσω απόλυσης. 
Στο πλαίσιο των διαδικασιών αυτών, στους στόχους των δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) που στηρίζουν την κυβέρνηση εντάσσεται και η άρση της συνταγματικής πρόβλεψης για μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως σημείωσε ο κ. Ρέππας αυτό μπορεί να γίνει από το 2013, όταν και θα έχει περάσει το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την τελευταία αναθεώρηση του 2008. 
Επίκειται, λοιπόν, η απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήδη έχει το μικρότερο αριθμό υπαλλήλων στον πυρήνα του κράτους μετά την Ιαπωνία! Στην ίδια, μάλιστα, έκθεση επισημαίνεται η επικείμενη κατάρρευση της διοικητικής μηχανής, λόγω έλλειψης... προσωπικού! Το εξωφρενικό είναι πως στην ως άνω έκθεση δεν προτείνεται προτείνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσής της κατάρρευσης, αλλά αντιθέτως, προτείνεται με δογματική επιμονή η ένταση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Προς το παρόν από τα "πριόνια" του μνημονιακού προγράμματος εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και οιένστολοι, που αριθμούν περί τους 190.000 και 155.000 αντίστοιχα.
Ρέππας: Σπάμε τα ταμπού (όπως τους ζήτησε και ο Τόμσεν)
Χρησιμοποιώντας την ίδια μάλιστα ορολογία με αυτή του Π. Τόμσεν κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για "ταμπού, όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της "μη-  εθελοντικής περικοπής θέσεων εργασίας".
Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι από τη διαδικασία της εφεδρείας δεν επιτεύχθηκαν οι εμμονικοί στόχοι κυβέρνησης - τρόικας για μείωση του προσωπικού κατά 30.000, υπογράμμισε, όμως, ότι βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι "δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού". Για το λόγο αυτό, σημείωσε, (και όχι για τα αποτελέσματά της) η εφεδρεία αποτελεί δραστικό μέτρο!
Κοινώς ο κ. Ρέππας ομολόγησε εμμέσως πλην σαφέστατα πως ο σχεδιασμός ήταν εξαρχής για μαζικές απολύσεις, με την εφεδρεία να αποτελεί ένα απλό...προκαταρκτικό!
Προς το παρόν βάζουμε και άλλους στην εφεδρεία...
Από το ρεπορτάζ του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και από τις δηλώσεις Ρέππα προκύπτει ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να υπάρξουν άμεσες αποχωρήσεις 30.000 υπαλλήλων μέσω εφεδρείας.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα περίπου 10.000 θα μπουν σε εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. 
Έτσι μελετώνται μέτρα διεύρυνσης της δεξαμενής, τόσο για το πρώτο κύμα εφεδρείας όσο και για τα επόμενα. Τέτοια ενδεχόμενα μέτρα είναι η ένταξη εκπαιδευτικών ή εργαζόμενων του ΕΣΥ, παράταση του χρόνου εφεδρείας και μείωση του ορίου ηλικίας για ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Κούρεμα με την "ψιλή" και για τα ειδικά μισθολόγια τον Ιανουάριο!!!
Την ίδια στιγμή που οι διοκητικοί δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν στον προθάλαμο της απόλυσης, η κυβέρνηση Παπαδήμου επιβεβαιώνει την προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, ιατροί ΕΣΥ, δικαστές, μέλη ΔΕΠ κλπ) στα επίπεδα και τη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου - πεινολογίου των πρώτων!
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του "ΕΘΝΟΥΣ" θα υπάρχει κούρεμα (κατάργηση επιδομάτων) της τάξης 15% - 20% (;) με νομοσχέδιο - "σκούπα" που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου.
Ουσιαστικά, η τρόικα και οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού λεηλάτησαν όλη την κοινωνία (δημόσιους υπαλλήλους, μικρές επιχειρήσεις, απολυμένους και χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα) τώρα χτυπούν στο τέλος και τους κλάδους, από τις τάξεις των οποίων προέρχονται οι "κέρβεροι" του αστικού κράτους τόσο στο επίπεδο της καταστολής των κοινωνικών αγώνων (πχ αστυνομία, δικαστές) όσο και της ιδεολογικής χειραγώγησης των υποτελών τάξεων (καθηγητές ΑΕΙ που εντστερνίζονται την κυρίαρχη ιδεολογία).
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως κανένας εργαζόμενος οπουδήποτε και αν εργάζεται είτε στονιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο τομέα, και κάτω απο οποιοδήποτε μισθολόγιο, δεν πρόκειται να γλυτώσει τον αρμαγεδώνα του μνημονιακού προγράμματος. Απέναντι σε αυτόν τον οδοστρωτήρα απαιτείται η μέγιστη δυνατή κοινωνική και ταξική συσπείρωση αλλά και η πολιτικοποίηση των αιτημάτων. 

Η κραυγή αγωνίας του "μαλακοϋπουργού"

Μνημόνιο στη χώρα των μνημείων


Στα είκοσι διαβάζεις ακόμα, εκπαιδεύεσαι, μαθαίνεις μια τέχνη...
Στα τριάντα ψάχνεις για δουλειά...
Στα σαράντα υποαπασχολείσαι, ελπίζεις ακόμα, ψάχνεσαι...
Στα πενήντα απολύεσαι...
Στα εξήντα σού παίρνουν πίσω τη σύνταξη,
Στα εβδομήντα είναι πολύ αργά πια για μολότωφ...
Ύστερα σου κάνουν έναν ανασχηματισμό κι αναχωρείς προς τας αιωνίους μονάς - -εκεί τουλάχιστον δεν βάζουν ΦΠΑ στην μπουγάτσα...

Φαύλος κύκλος στο χείλος του γκρεμού... ένας χορός ουτιδανών και τιποτένιων εξακολουθεί να κάνει κουμάντο και να «υμνεί της πατρίδας το χαμό» στο αμήχανο χαμόγελο του βετεράνου που δεν του φθάνει πια η σύνταξή του για τα φάρμακα, στην οργή του ανάπηρου που το καροτσάκι σκοντάφτει πάνω στην ασπίδα του κρανοφόρου...
http://kostasxan.blogspot.com

Η Ξυπόλυτη Ντίβα


Cesaria Evora: 1941-2011


Η “ξυπόλητη ντίβα” από τα Νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου έπαψε πια να υπάρχει από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011. Έφυγε στα 70 της χρόνια, στην πατρίδα της, στο νησί Sao Vicente αφού είχε σταματήσει πια κάθε μουσική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, με σοβαρά κλονισμένη την υγεία της από προβλήματα καρδιάς και υπέρτασης.

Η Cesaria Evora ήταν αυτή που ουσιαστικά έβαλε στον «χάρτη» τη μουσική του Cabo Verde, μια υπέροχη μείξη αφρικάνικης και βραζιλιάνικης μουσικής, πολύ κοντά στο πορτογαλικό fado και το μπλουζ σαν συναίσθημα, αλλά με τους δικούς της ιδιαίτερους χρωματισμούς. Το ιδιαίτερο στυλ που έκανε πασίγνωστο η Cesaria αρχικά στην Ευρώπη και μετά στην Αμερική και όλο τον κόσμο λέγεται morna και η ίδια, στην πορεία της, παραμένοντας πιστή σ’ αυτό το ιδίωμα, «επέτρεψε» με μέτρο να εισχωρήσουν μέσα του και άλλα στοιχεία όπως η τζαζ ή οι άλλες εθνικές και διεθνικές μουσικές...

Ουσιαστικά, μέσα σε μια 25ετία, η Cesaria Evora κατάφερε να γίνει διεθνής ντίβα – παρόλο που κράτησε άφθαρτη την βαθιά λαϊκή της ποιότητα. Θα την θυμόμαστε μέσα από τη μουσική της...

Νοσοκομείο Ρόδου: Απαγορεύονται τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές



Και για όσους δεν κατάλαβαν το νοσοκομείο Ρόδου ουσιαστικά κλείνει, χωρίς τακτικές εισαγωγές και χωρίς τακτικά χειρουργεία το νοσοκομείο της πιο τουριστικής περιοχής της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε μεγάλο Κέντρο Υγείας κι όλα αυτά στη βιτρίνα της Ελλάδας, φανταστείτε τι περιμένει εμάς τους υπόλοιπους.
Βέβαια με τις τόσες ελλείψεις σε προσωπικό πολύ σωστή είναι η απόφαση που πάρθηκε, αν και βλέπω την καρέκλα του κυρίου Κόκκινου να τρίζει. Ο Λοβέρδος τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν τις ανέχεται, ιδιαίτερα τώρα που έχει βάλει πλώρη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.