Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Σχέδιο-σοκ για το ΕΣΥ


Σε απόλυτη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των δημοσίων νοσοκομείων φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, ελέω τρόικας.
Σε πόρισμα άνω των 500 σελίδων, που καταρτίστηκε από την ειδική επιτροπή των «σοφών» του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παραδοθεί αύριο στην τρόικα, προτείνονται ριζικές ανατροπές στον χάρτη των νοσοκομείων, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία και το χαρακτήρα τους όσο και σε σχέση με τους εργαζόμενους και τις παροχές στους ασθενείς. Με τις προτάσεις τους, που εξασφάλισε η «Κ.Ε.», οι «σοφοί» της Υγείας (κυρίως πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας) εισηγούνται ουσιαστικά την επιβολή ενός «υγειονομικού μνημονίου» στο ΕΣΥ, με μέτρα που θα αλλάξουν άρδην το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τη σχέση εργασίας των γιατρών και του προσωπικού.
Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση στην τρόικα και την κυβέρνηση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες! Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των τροϊκανών και την αναθεώρηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ θα προτείνει ακόμη και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί και οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα!
ΟΥΣΤ  ΑΠΟ  ΔΩ  ΛΑΜΟΓΙΑ

Εκεί που μας χρωστάνε μας ζητάνε … και το βόδι !


Δεν γνωρίζουμε ακόμη ( αλλά θα τις μάθουμε)  τις  επίσημες αιτιάσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου  Πρέβεζας Δ. Τσούτση, ο οποίος  έσπευσε (με την  ταχύτητα του φωτός είναι αλήθεια)  να προχωρήσει σε μια ανοικτά εχθρική ενέργεια  απέναντι στους εργαζόμενους του Nοσοκομείου Πρέβεζας και να  καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της  επίσχεσης εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, λογω μη καταβολής δεδουλευμένων 6 μηνών.

Ούτε έχουμε απαίτηση από το Διοικητή του Νοσοκομείου της Πρέβεζας να έλθει στη θέση των εργαζομένων των 200-300-400 ευρώ καθαρά μηνιαίως (πλέον)  και να βιώσει έστω και εικονικά, πώς περνά μια οικογένεια γιορτές με αυτό το εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα το Νοσοκομείο στο οποίο  εκείνος προΐσταται , της οφείλει 600-800- 1000-2000-3000- ευρώ (υπάρχει και εργαζόμενος στον οποίο οφείλονται 7200 περίπου ευρώ)!!!

Αυτά  είναι για ανθρώπους με ειδικές ευαισθησίες  και ως εκ τούτου δεν συνάδουν με τη θέση … Διοικητού  Νοσοκομείου!

Είχαμε όμως την απαίτηση να κατανοήσει ότι αν αυτό το Νοσοκομείο  σε αυτή την πόλη, αυτή τη στιγμή υπάρχει, στέκεται , λειτουργεί και εξυπηρετεί- όσο τελος πάντων εξυπηρετεί- ανθρώπους που υποφέρουν, οφείλεταιΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ  σε καμιά διακοσαριά κορόιδα που, για ένα ξεροκόμματο, έχουν φάει για δεκαετίες το σκατό  με το κουτάλι  στις κλινικές και στα τμήματα, που έχουν φάει στη μούρη για δεκαετίες τις βάρδιες και τα νυχτέρια,  φροντίζοντας 20 και 30 ασθενείς ο καθένας ή η καθεμιά , παλεύοντας με την αρρώστια, την ανημπόρια και το θάνατο.
   
Είχαμε αυτή την απαίτηση..

Είχαμε την απαίτηση ο ίδιος να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες  και να προχωρήσει έγκαιρα στις ενέργειες που του δίνει το διοικητικό του δικαίωμα αλλά και υπάρχοντες νόμοι,  ώστε έγκαιρα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην κινδυνεύουν να χαθούν δεδουλευμένα. Γιατί όσο  και να διατείνεται περί του αντιθέτου ανεπισήμως  εδώ κι εκεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Είναι η πρώτη φορά σε όλες  τις δεκαετίες λειτουργίας του Νοσοκομείου που παρατηρείται μια τέτοιας έκτασης  στάση πληρωμών  απέναντι στους εργαζόμενους  και  αυτή συνέβη επί διοικήσεως του νυν Διοικητού του  Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Και μάλιστα σε μια περίοδο που τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα λεηλασίας και ληστείας των εισοδημάτων των εργαζομένων, τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Είπαμε ότι θα δούμε τις επίσημες αιτιάσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας με τις οποίες κατέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα.
Επειδή ακόμη υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε , ας κρατήσουμε μερικές επισημάνσεις μας

Αν ο διοικητής του Νοσοκομείου επικαλεστεί κίνδυνο υγείας  ή και ζωής ασθενών κατά την διάρκεια της κινητοποίησης,  ουδέν ανακριβέστερον τούτου.
1. Θα διαφανεί και στην ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας στο Πρωτοδικείο, ότι τα μέτρα και το προσωπικό ασφαλείας που είχε  θέσει το Σωματείο των Εργαζομένων και για τα οποία είναι ενήμερος μέσω εξωδίκου ο κ. Τσούτσης, είναι εφάμιλλα ή και  ασφαλέστερα των προηγούμενων προγραμμάτων που ενέκριναν  οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου όταν δεν υπήρχε κινητοποίηση!!!
2. Θα αποδειχθεί και μέσω των πιο επισήμων χειλέων , ότι ούτε κινδύνεψε η υγεία κανενός ούτε η ζωή του.


Αν ο διοικητής του νοσοκομείου επικαλεστεί φερεγγυότητα του Δημοσίου, ας μας πει πώς εννοείται φερεγγυότητα όταν :
  • Υπάρχουν επίσημες νομοθετικές  διατάξεις  με βάση τις  οποίες κινδυνεύουν να χαθούν δεδουλευμένα των εργαζομένων του Νοσοκομείου.
  • Κονδύλια τα οποία τη μια μέρα εγκρίνονται - και που «ίσα βάρκα ίσα γιαλό» φτάνουν για να καλύψουν ετησίως  τις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού του  νοσοκομείου - την επαύριον ακριβώς καρατομούνται αρχικά κατά 40%  και μετά επειδή αυτό πέφτει λίγο… βαρύ, κατά 20%!! (Ας δει λίγο  ο διοικητής του νοσοκομείου ,τη… διακύμανση της έγκρισης του κονδυλίου για τις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για το 2011)
  • Κονδύλια εγκρίνονται  στα χαρτιά, αλλά δεν εκταμιεύονται.
  • Ακόμα και κονδύλια που στα χαρτιά είχαν εγκριθεί  από το Υπουργείο Υγείας  από 10/11/2011, δεν εκταμιεύτηκαν μέχρι  τώρα από το Υπουργείο Οικονομικών και ουδείς γνωρίζει την τύχη τους!!!
  • Για να μην μπούμε σε άλλες παραμέτρους φερεγγυότητας του Δημοσίου , που όταν πχ υπογράφεις σύμβαση μαζί του σου λέει ότι μπορείς μετά από 35χρόνια δουλειάς να βγεις σε σύνταξη στα 58 και ξαφνικά πληροφορείσαι ότι θα βγεις στα 65 και βλέπουμε….ή ότι περνάς σε ημι-απόλυση και απόλυση  ( κατά το  ημιανάπαυση και ανάπαυση που λένε  και στο στρατό.)!!!
  •  Και εν τέλει, για να κλείσουμε το ζήτημα της φερεγγυότητας του Δημοσίου ως εργοδότη , την οποία  βιώνουν   αυτή τη περίοδο καλά στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ας ορίσει  και ας καταθέσει γραπτώς και ενυπογράφως  στο δικαστήριο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ότι πρώτον εγγυάται προσωπικώς ότι δεν θα χαθούν χρήματα των εργαζομένων και δεύτερον    ποια ακριβώς ημερομηνία θα εξοφλήσει πλήρως  όλες τις οφειλές του στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου:
Στις 15 Δεκεμβρίου;
Στις 27 Δεκεμβρίου
Στις 4 Ιανουαρίου;
Ποια ακριβώς ;

Τελικά γεννιέται το ερώτημα:
Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα και δεν κινδυνεύουν ζωές από την  κινητοποίηση των εργαζομένων..

παρεμπιπτόντως: 
 ( αλήθεια γιατι δεν ανοίγει από αύριο  μια δημόσια συζήτηση ο  Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας ,  να του πούμε κι εμείς απο τι  ακριβώς κινδυνεύουν οι ζωές  όχι μονο στο  κάθε  Νοσοκομείο της χώρας μας ,  όχι  μόνο  στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αλλά εκατομμυρίων ανθρώπων   σε όλη τη χώρα;)

..γιατί ο διοικητής του Νοσοκομείου έδρασε με πρωτοφανή ταχύτητα (1η ή 2η μέρα της επίσχεσης)  ενάντια στη κινητοποίηση των εργαζομένων;

Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα :Μα για να χτυπήσει την κινητοποίηση!
Γιατί φαίνεται ότι γνωρίζει ότι  δεν πρόκειται  να μπορέσει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, δηλαδή να τους καταβάλει έγκαιρα  όλα τα οφειλόμενα και ως εκ τούτου θα έχει επ’ αόριστον τον ...μπελά της κινητοποίησης.

Πρόκειται δηλαδή για συνειδητή πολιτική πράξη.

Όπως και να ‘χει το πράγμα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους .
Θα συνεχίσουν με όποιο κόστος , γιατί πρόκειται για αγώνα  για το ψωμί τους, για το ψωμί της οικογένειάς τους.. 

και όχι για το παντεσπάνι..

Ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα έχει από Δευτέρα-και για όσο διάστημα παραμένει Διοικητής -  απέναντί του  και αντιπάλους 300 εργαζομένους στο Νοσοκομείο.
Όχι και τόσο καλό, θα λέγαμε , για ένα Διοικητή Νοσοκομείου.

Ο κ. Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα έχει απέναντί του  από τη Δευτέρα όλους τους εργαζόμενους της Πρέβεζας , πρωτοβάθμια σωματεία , οργανώσεις, μαζικούς φορείς  κλπ
Όχι και τόσο  καλό, θα λέγαμε, για ένα Διοικητή Νοσοκομείου .

Περισσότερες ώρες από τους άλλους Ευρωπαίους εργάζονται οι Έλληνες Ερευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας

Έρευνα για τις ώρες εργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Σύμφωνα με αυτήν, τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ εργάζονται οι Έλληνες (42,2 ώρες την εβδομάδα).

Οι Γερμανοί εργάζονται 35,6 ώρες, οι Γάλλοι 38 ώρες, οι Βρετανοί 36,3 ώρες, ενώ τις λιγότερες εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες)

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα The Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση.

Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι μια διαφορετική εικόνα μπορεί να προκύψει από τον δείκτη παραγωγικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
http://snignrodou.blogspot.com/

Εννιακόσιοι δέκα... έφεδροι στην Υγεία


Εννιακόσιοι δέκα... έφεδροι στην ΥγείαΔέκα υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, 600 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και 300 στον τομέα της πρόνοιας, θα αποχωρήσουν άμεσα από την εργασία τους, μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε ο υπουργός, ποσοστό 10% των απομακρύνσεων εντάσσεται στο μέτρο της εφεδρείας και το 90% είναι συνταξιοδοτήσεις. 
Οπως επανέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το μέτρο δεν περιλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά διοικητικό προσωπικό.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ- Λουκέτο σε 40 κρεβάτια!


Λήγουν οι διετείς συμβάσεις 94 νοσηλευτριών ενώ τον επόμενο χρόνο θα κλείσουν ακόμα 40 κρεβάτια για τον ίδιο λόγο

Αρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πολύτιμα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είχαν ανοίξει πριν δύο χρόνια με νοσηλεύτριες που είχαν προσληφθεί με διετείς συμβάσεις. Χτες, έκλεισαν τέσσερα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Αττικού Νοσοκομείου ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να κλείσουν άλλα 40 κρεβάτια απ” τα 550 συνολικά, που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Το χρονικό του λουκέτου σε αυτόν το ευαίσθητο τομέα είχε προαναγγελθεί πριν δύο χρόνια όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και μετέπειτα η αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προσλάβουν νοσηλεύτριες με διετείς συμβάσεις μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επειδή δε δίνονταν κονδύλια για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αρχικά προσλήφθηκαν, με μια χρονική κλιμάκωση, 200 νοσηλεύτριες και ακολούθησαν άλλες 100. Τώρα άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των πρώτων νοσηλευτριών και κλείνουν τα κρεβάτια, καθώς το υπάρχον προσωπικό είναι σε οριακή κατάσταση.
Πριν ένα μήνα, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι μέχρι τις αρχές του 2012 θα φύγουν 94 νοσηλεύτριες λόγω της λήξης της σύμβασης, με αποτέλεσμα να κλείσουν άμεσα 40 κρεβάτια. Επίσης, προειδοποίησαν ότι άλλα 40 κρεβάτια θα κλείσουν τον επόμενο χρόνο, που θα λήξουν άλλες τόσες συμβάσεις. Ομως, αντί να ληφθεί μέριμνα, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο της νέας γρίπης Η1Ν1, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. καμαρώνει διά του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, για την περικοπή των δαπανών του υπουργείου του. Κατά τ” άλλα, κάνει ανακοινώσεις ότι θα γίνουν συσκέψεις για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης…
Απειλή για τον «Ευαγγελισμό»!
Η λήξη των συμβάσεων τις επόμενες μέρες είναι απειλή για τη λειτουργία των 50 κρεβατιών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του «Ευαγγελισμού», καθώς σε αυτές δουλεύουν κοντά στις 25 νοσηλεύτριες με δίμηνες συμβάσεις. Το θέμα έθεσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο διοικητή του «Ευαγγελισμού» αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν ξέρει και ότι θα απαντήσει αργότερα. Επίσης, απάντηση δεν πήραν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» για την πληρωμή των δεδουλευμένων του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2011. Τέλος, ο διοικητής ανακοίνωσε στο υπουργείο ότι θα συγκροτήσει τριμελή επιτροπή η οποία θα αποφαίνεται αν κάποιος απ” τους ανασφάλιστους έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή όχι για τη νοσηλεία του…

Τρέμε σάπιο σύστημα! Η ΑΔΕΔΥ έβγαλε (μαχητική) ανακοίνωση…


H  ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ότι δεν πάει άλλο με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις εφεδρείες και τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα και κατεβαίνει σε πόλεμο (με νύφες και μ’ αγγόνια).
Γι’ αυτό την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση που τρομοκράτησε την κυβέρνηση και το κεφάλαιο…
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης φανερώνουν με τον πιο σαφή και απροκάλυπτο τρόπο τα αντιλαϊκά σχέδια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των δανειστών, οι οποίοι με πρόσχημα το Χρέος, επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους και τους λαούς κάθε κατάκτηση και δικαίωμα που έχει κερδηθεί με αγώνες τον τελευταίο αιώνα.
Αποκαλύπτεται, πλέον, ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό – παρά τις έντονες ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει στην Ελλάδα εξαιτίας του πελατειακού πολιτικού συστήματος – και δεν οφείλεται στο υποτιθέμενο «τεράστιο» Δημόσιο ή στους δήθεν «τεμπέληδες Έλληνες».
Παρ’ όλα αυτά, αγνοώντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, η νέα Συγκυβέρνηση, υποταγμένη πλήρως στις απαιτήσεις των Τροϊκανών, υλοποιεί τα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργεί τη μονιμότητα στο Δημόσιο, απολύει Δημοσίους Υπαλλήλους και τους οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια, εξαναγκάζει εργαζόμενους σε παραίτηση, διαλύει τη Δημόσια Διοίκηση και τις Δημόσιες Υπηρεσίες και στερεί από τον ελληνικό λαό το όποιο Κοινωνικό Κράτος έχει απομείνει.
Ήδη, ψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2012, στον οποίο προβλέπονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά χαράτσια.
  • Οι μισθοί μας πλέον μέσα και από τις μειώσεις του νέου μισθολόγιου – φτωχολόγιου, τα απανωτά φορολογικά χαράτσια, τη μείωση του αφορολόγητου και την ακρίβεια, μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα.
  • Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με πρόσχημα τις αναλογιστικές μελέτες και τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικοί φορείς εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
  • Προωθείται η ενοποίηση του ΤΕΑΔΥ με τα άλλα Επικουρικά Ταμεία, με στόχο την υφαρπαγή των αποθεματικών του, η μετατροπή του ΜΤΠΥ σε κεφαλοποιητικό – ανταποδοτικό και σχεδιάζονται νέες περικοπές σε κύριες, σε επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.
  • Τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΒΑΕ δεν αντιμετωπίζονται.
  • Περιορίζονται οι πόροι για τον ΟΠΑΔ, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα η υγειονομική μας περίθαλψη να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.
Η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή όλων αυτών των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη υλοποιούνται αλλά και εκείνων που θα έρθουν σε εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, είναι υποχρέωση όλων μας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας παρεμβάσεις.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να ορίσει την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη ως ημέρα δράσης των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό κηρύσσει 3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας από τις 12.00 πμ ως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους – μέλη της, να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις,  αλλά και κάθε άλλη μορφή δράσης που θεωρούν κατάλληλη, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων, την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Mοιρασιές και όποιος αντέξει


thumb
Η σημαντικότερη ίσως συμφωνία που θα διαχειριστεί η κυβέρνη­ση Παπαδήμου είναι βέβαια η μοιρασιά και η μετεξέλιξη του τραπε­ζικού συστήματος, όπως έγραφε προ ημερών το «Π».
Και εδώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι Γάλλοι(Societe Generale και Credit Agricole) θα κρατήσουν τα δύο ελληνι­κά μαγαζιά (Εμπορική καιΓενικήπου απέκτησαν πριν από μερικά χρόνια (πληρώνοντας δύο τουλάχιστον ελλη­νικά τραπεζικά συστήματα με σημερι­νές αποτιμήσεις...) και ότι τααραβικά κεφάλαια θα ελέγξουν το κοινό σχή­μαAlpha - Eurobank, το ενδιαφέρον στρέφεται αναγκαστικά στην Εθνική Τράπεζα.
Για τη «μεγάλη μας φίλη», που έλε­γαν κάποτε τα σποτάκια της TV, μόνι­μος ενδιαφερόμενος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι η Deutsche Bank. Εί­τε αναφορικά με την πολύφερνη συμ­μετοχή της ΕΤΕ στη FinansBank της Τουρκίας είτε με το απευθείας ενδια­φέρον για την ίδια την τράπεζα που τε­λεί υπό ημικρατικό καθεστώς.

Μόνο τα ονόματα
Το δεύτερο θέμα αφορά την Πειραι­ώςαλλά ακόμη περισσότερο το πού θα καταλήξουν οι μικρές κρατικές τρά­πεζες που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού τομέα (Attica κ.λπ.), που εί­ναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κρατικοποιηθούν μετά το PSI. Για το θέμα αυτό βέβαια οι υποψήφιοι περιμένουν τα δεδομένα που θα προκύ­ψουν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμαώστε να γνωρίζουν αν μετά τις διεργασίες αυτές θα υπάρχουν τράπεζες ή απλώς κελύφη με υποχρεώσεις και κρατικές εγγυήσεις...
Τι θα μείνει από το τραπεζικό σύστη­μα, όπως το γνωρίζαμε; Πιθανότατα μόνο τα ονόματα. Αν εξαιρέσουμε το ηγετικό σχήμα Alpha - Eurobank, που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επι­βίωσης (καθώς είναι αυτό που φέρνει ως προίκα τα λεφτά των Αράβων), οι περισσότεροι άλλοι που στελεχώνουν τις σημερινές θέσεις διοίκησης θα πε­ράσουν σε άλλα «καθήκοντα», είτε οι τράπεζες προφτάσουν να μετεξελι­χθούν και να παραμείνουν ιδιωτικέςόπως ζητά ο Τόμσεν (που είναι και το πιθανότερο σενάριο), είτε κρατικοποι­ηθούν.
Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στον κατασκευαστικό κλάδο. Στις τε­λευταίες χρηματιστηριακές συνεδριά­σεις οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕλλάκτωρΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), μέσω των οποίων θεωρείται πως θα υλοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκώμενων επεν­δύσεων στη χώρα, βρέθηκαν σε χα­μηλά έτους. Μάλλον, λοιπόν, η αγο­ρά αμφιβάλλει για το αν θα αποδώσουν (και) αυτήν τη φορά οι πρωτοβου­λίες Βενιζέλου.
Και στην περίπτωση των κατασκευαστών είτε η διαφοροποίηση δραστηριοτήτων (όπως γίνε­ται στην ενέργεια για την ΓΕΚ - ΤΕΡ­ΝΑ) είτε η εξωστρέφεια (όπως συμβαί­νει για την J&P Άβαξβοήθησαν τους ομίλους να απορροφήσουν μερικές από τις ζημιές που απειλούν να συν­θλίψουν ακόμα και τους πιο ισχυρούς της αγοράς. Έτσι, ΓΕΚ και J&P κατάφε­ραν να παρουσιάσουν κέρδη στο εννε-άμηνο, σε αντίθεση με τον σοβαρότε­ρο ανταγωνιστή τους, τον Ελλάκτορα, που εμφανίζει ζημίες 27 εκατ. ευρώ. Στο στραβοπάτημα του τελευταίου, ήρθε να προστεθεί και η επισημοποίη­ση της αναστολής του έργου Blue City στο Ομάν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ελλάκτωρ προχώρησε στα γρήγο­ρα στην «επένδυση» τηςEuropean Goldfields με το Κατάρ. Ο όμιλος μί­λησε επίσημα για στρατηγική συνερ­γασία, αλλά η αλήθεια παραμένει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει άμεσα είναι η είσπραξη των 179 εκατ. ευρώ