Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Η αγωνία των εκλογών



Αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές (για ένα ευπρόσωπο Αττικό Νοσοκομείο) σας
στέλνω μια ανακοίνωση που μου ήρθε, για να διαπιστώσετε προς τα που βρίσκεται
στραμμένο το ενδιαφέρον του Υπουργού μας.
Και μετά εμείς οι αφελείς περιμένουμε να μη κατεδαφίσει το ΕΣΥ, ή ακόμα
χειρότερα, περιμένουμε να το κάνει πιο ανταγωνιστικό προς τα ιδιωτικά κέντρα
υγείας και νοσοκομεία! Προφανώς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.
Η αγωνία των εκλογών βλέπετε, τον ανάγκασαν να ξεσκεπαστεί.
Παύλος Σακκάς
Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής
Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ

Εργα «βαλτώνουν» - εργολαβίες «φουσκώνουν»

19/09/2009  (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, και ένα «πολύ καυτό» θέμα απασχολεί το υπουργείο Υγείας και την ΔΕΠΑΝΟΜ, το «όργανό» του που κατασκευάζει νέα νοσοκομεία: Προλαβαίνουν ή όχι να μαζέψουν τις μπετονιέρες από δύο επαρχιακά νοσοκομεία, για να κάνει εγκαίνια ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος;...
 Το τεράστιο ερώτημα «ποιος θα κόψει την κορδέλα» αφορά τα Νοσοκομεία Κέρκυρας (εδώ περιμένει με αγωνία και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας) και Κατερίνης, των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε στα χαρτιά πριν από 15 χρόνια! Κι ενώ το ψαλίδι των εγκαινίων περιμένει με αγωνία, πλήθος έργα σε απομακρυσμένες και μη περιοχές «βαλτώνουν», επιθεωρητές και εισαγγελείς ασχολούνται αλλού με εργολαβίες που «φουσκώνουν» υπόπτως, έργα μπλοκάρονται από έλλειψη χρημάτων και λάθος σχεδιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες:
* Στη Ζάκυνθο, τα έργα για το νέο νοσοκομείο είχαν διακοπεί για μήνες επειδή ο εργολάβος δεν εισέπραττε χρήματα.
* Στη Χαλκίδα, ο εργολάβος (ΑΚΤΩΡ) έχει εισπράξει την προκαταβολή αλλά δεν έχει ξεκινήσει, γιατί δεν δίνει την απαραίτητη άδεια το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να σηκωθεί το κτίριο στα 24 μέτρα.
* Τα νοσοκομεία σε Κάρπαθο και Κάσο παραμένουν ακόμη σε επίπεδο εξαγγελίας.
* Χρήματα ξοδεύονται για την αποκατάσταση του νοσοκομείου Αγιος Ανδρέας Πάτρας, μετά το σεισμό, αλλά το έργο τείνει να εξελιχθεί σε πίθο των Δαναΐδων.
* Μπλοκαρισμένο λόγω έλλειψης χρημάτων παραμένει το κτίριο διαμονής χανσενικών του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας αν και ήταν ανάμεσα σε εκείνα που χαρακτηρίστηκαν από τον Δ. Αβραμόπουλο «ειδικής φύσεως», για να προχωρήσουν γρηγορότερα και χωρίς διαγωνισμό.
Με τα έργα «ειδικής φύσεως» της ΔΕΠΑΝΟΜ ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν, όταν γράψαμε για την ανακαίνιση στο Ιπποκράτειο και την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Θήρας με δημοσιεύματα στις 8/11/08 («Θαύματα Αβραμόπουλου στο Ιπποκράτειο-2.400 ευρώ το τ.μ. για ανακαίνιση!) και 3/12/08 («Υπ. Υγείας, η χαρά του εργολάβου»). Στο πρώτο εξηγούσαμε με ποιο τρόπο ο πρώην διοικητής του Ιπποκρατείου Δ. Βανδώρος κατήργησε τους θαλάμους με 7 και 8 κρεβάτια και τους έκανε έως τετράκλινους με WC ανακαινίζοντας συνολική επιφάνεια 5.000 τ.μ. με κόστος 2,7 εκ. ευρώ πριν ο υπουργός Αβραμόπουλος τον απομακρύνει και αναθέσει χωρίς διαγωνισμό την ανακαίνιση 500 τ.μ. με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ (κόστος χονδρικά πενταπλάσιο). Αντί άλλης απαντήσεως και παρά την υποβολή γραπτών ερωτημάτων, η ηγεσία τού υπουργείου Υγείας μας κοινοποίησε ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΠΑΝΟΜ όπου το κόστος των 2.400 ευρώ ανά τ.μ. θεωρείται «ρεαλιστικό» ενώ ο διευθ. σύμβουλος της εταιρείας Χρ. Στάντζος καλύφθηκε πίσω από την απόφαση Αβραμόπουλου να χαρακτηρίσει το έργο «ειδικής φύσεως». Παρά τη γραπτή διαβεβαίωση Βανδώρου ότι μπορούσε να το εκτελέσει με 300.000 ευρώ...
60 εκ. χωρίς διαγωνισμό
Το συγκεκριμένο έργο στο Ιπποκράτειο, που ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό παρά την εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει, δεν ήταν όμως και το μόνο. Υστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ι. Σκουλά, η ΔΕΠΑΝΟΜ κατέθεσε κατάλογο με τα έργα που ανατέθηκαν χωρίς διαγωνισμό επειδή το υπουργείο Υγείας τα είχε χαρακτηρίσει «ειδικής φύσεως». Περιλαμβάνονται 22 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία Θήρας (13,9 εκ.) και Πάρου (11 εκ.). Το έργο στη Θήρα ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό σε εργολήπτη έκτης τάξεως και ο υπουργός εγκαινίασε το εργοτάξιο μετά βαΐων και κλάδων. Το... αστείο είναι ότι ο ίδιος εργολήπτης έχει προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΠΑΝΟΜ για το έργο στην Πάρο! Γιατί; Διότι, μετά το θόρυβο και τα δημοσιεύματα αποφάσισαν να καλέσουν εκεί μόνον εταιρείες εβδόμης τάξεως, οπότε εκείνος (που πήρε μεγαλύτερης αξίας έργο χωρίς διαγωνισμό) αποκλείεται από τη διαδικασία...
Ολυμπιακής φύσεως
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και οι «εσωτερικές διαρρυθμίσεις» στο Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου (MPC) με προϋπολογισμό 4,1 εκ. ευρώ, ώστε να στεγάσει κάποτε τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Αγνωστο γιατί, οι διαρρυθμίσεις είναι έργο «ειδικής φύσεως» όπως άγνωστο παραμένει και το τελικό κόστος του έργου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνονται κενά στις μελέτες. Ας έχει τουλάχιστον καλύτερα μέτρα ασφαλείας, διότι για τη φύλαξη των κεντρικών εγκαταστάσεων ο υπουργός Υγείας υπέγραψε στις 29/7/09 έγκριση δαπάνης 104.195 ευρώ για τις υπερωρίες και τα νυκτερινά επτά (7) εργαζομένων φύλαξης έως το τέλος του έτους (2.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για υπερωρίες!).