Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠEΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατά την διάρκεια του χρόνου που πέρασε, οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ "Αττικόν" συμμετείχαμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις και αποδείξαμε ότι μπορούμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, παρασκευαστές κλπ) για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με ευελιξία, ευρηματικότητα, ανεξάρτητα από κομματικούς μηχανισμούς και κηδεμονίες. Με τον αγώνα μας αντισταθήκαμε στις πολιτικές στο χώρο της υγείας που ενισχύουν τα ιδιωτικά κεφάλαια και οδηγούν τον δημόσιο τομέα σε μαρασμό. Με την πάλη μας κατορθώσαμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό των Μ.Μ.Ε. και να φέρουμε τα προβλήματα του νοσοκομείου και της υγείας συνολικότερα στο προσκήνιο, να κάνουμε συμπαραστάτες των δίκαιων αιτημάτων μας τους πολίτες και να αναγκάσουμε συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Οι αγώνες μας πυροδότησαν κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο και σε άλλα νοσοκομεία που ανάγκασαν το Υπουργείο Υγείας, αφενός να παραχωρήσει αυξήσεις στους γιατρούς και να ικανοποιήσει θεσμικά αιτήματά τους, και αφετέρου να νομοθετήσει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Τα παραπάνω αποτελούν ένα σημαντικό βήμα και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα από γενικές συνελεύσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις για την πλήρη υλοποίηση των κατακτήσεών μας και την επέκτασή τους.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου αναγκάστηκε αρχικά να συρθεί σε κινητοποιήσεις, ενώ αργότερα αντιλαμβανόμενη ότι οι κομματικοί μηχανισμοί δεν ήταν ικανοί να ελέγξουν και να ακυρώσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο παίρνοντας καθαρά φιλοεργοδοτικές και αντεργατικές θέσεις. Σε αυτά τα πλαίσια στάθηκαν απέναντι στις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας τις συνελεύσεις και μορφές πάλης, πχ συμβολικό κλείσιμο πόρτας. Αποκορύφωμα της στάσης τους ήταν να χαρακτηρίσουν τις Γ.Σ. «παράνομες», δίνοντας την ευκαιρία στην διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει σε διώξεις νοσηλευτών που μετείχαν στις Γ.Σ.

Οι κομματικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του σωματείου αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γ.Σ., αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τις όποιες κατακτήσεις όπως η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης για 100 νοσηλευτές μέχρι τον Φεβρουάριο, αρνήθηκαν την διαφάνεια στην καταβολή των υπερωριών, αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τους διωκόμενους εργαζόμενους, συμφώνησαν και βοήθησαν την Διοίκηση στην δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, στις παράλογες, τιμωρητικές μετακινήσεις προϊσταμένων και νοσηλευτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, και όλα αυτά με αντάλλαγμα προσωπικά οφέλη.

Η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε, με ευθύνη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), στα τέλη Μαΐου αντί στις αρχές Ιανουαρίου ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ με συντριπτική πλειοψηφία τόσο τον Διοικητικό, όσο και τον Oικονομικό απολογισμό του προεδρείου του ΔΣ.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αναστραφεί το εναντίον τους κλίμα και κάτω από το βάρος της καταψήφισης του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ παραιτήθηκε παραδεχόμενη έμμεσα ότι βρίσκεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των εργαζομένων.

Είναι καθολική απαίτηση να προχωρήσουμε σε ανάδειξη νέου ΔΣ, το οποίο θα πρέπει να συγκαλεί Γενικές Συνελεύσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα, καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίζουμε άμεσα και δημοκρατικά για τα ζητήματα που μας αφορούν. Άλλωστε έχει φανεί ότι προϋπόθεση για νικηφόρους αγώνες είναι η αμεσοδημοκρατική συζήτηση και λήψη αποφάσεων μέσα από τις συνελεύσεις.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων για

· Δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν, υψηλής ποιότητας, έγκαιρη, ισότιμη περίθαλψη σε όλους (εργαζόμενους, ανέργους, μετανάστες),

· Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της υγείας,

· Αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους,

· Πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

· Κανένα άνοιγμα νέων κλινικών ή τμημάτων μέχρι την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών και τους ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας των εργαζομένων. Μετά την σύμπτυξη για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι κλινικές που θα κλείσουν να μην επαναλειτουργήσουν έως ότου έρθει το αναγκαίο προσωπικό για να επαναλειτουργήσουν, δηλαδή τουλάχιστον 100 άτομα,

· Ίση κατανομή των υπερωριών ανά εργαζόμενο και όχι ανά υπηρεσία, με διαφανείς διαδικασίες,

· Έγκαιρη πληρωμή υπερωριών και εφημεριών,

· Άμεση εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για τους εργαζόμενους σε κυκλικά ωράρια,

σηματοδοτεί την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κίνηση εργαζομένων που να είναι

· ΑΝεξάρτητη. Να συζητά και να αποφασίζει ανεξάρτητα από κόμματα, εργοδοτικούς μηχανισμούς, καθηγητικό κατεστημένο και συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

· Αγωνιστική. Να παλεύει μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, των ασθενών, του δημόσιου νοσοκομείου και του δημόσιου Πανεπιστημίου. Να αντιπαλεύει την προσπάθεια υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και την απαξίωση του ρόλου των εργαζομένων στο δημόσιο νοσοκομείο.

· Συσπείρωση. Να συγκεντρώνει αγωνιστές που, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους αφετηρίες και διατηρώντας την πολιτική τους αυτονομία, μπορούν να συζητούν ισότιμα, να αποφασίζουν συνθετικά και να δρουν ενιαία.

· Αττικού. Να παρεμβαίνει μέσα στο νοσοκομείο και έξω από αυτό συνεργαζόμενη με άλλους χώρους υγείας και όχι μόνο, προσβλέποντας στον συντονισμό για την διεκδίκηση κοινών αιτημάτων.

Απευθυνόμαστε στους νοσηλευτές της βάρδιας που παλεύουν με το κυκλικό ωράριο & τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, στους παρασκευαστές-εργαστηριακούς-τεχνικούς-διοικητικούς που δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς, στους βοηθούς θαλάμου και τους ελάχιστους τραυματιοφορείς που τρέχουν από όροφο σε όροφο, στους ειδικευόμενους που δεν εκπαιδεύονται αλλά ασχολούνται με τη "λάντζα" και την γραφειοκρατική διεκπεραίωση των περιστατικών, στους επιμελητές που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους και στους πανεπιστημιακούς που παλεύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Καλούμε όλους τους παραπάνω να συνεργαστούμε σε ένα σχήμα παρέμβασης, μια ανοιχτή ομάδα που θα συζητά, θα συνδιαμορφώνει και θα αποφασίζει συλλογικά, στη βάση της σύνθεσης, την παρέμβασής μας για όλα τα ζητήματα του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Αγγελόπουλος Κυριάκος - Βασιλάς Κώστας - Βελονάκης Γιώργος - Δασκαλοπούλου Ηρώ - Δημουλά Κατερίνα - Έλληνας Χριστάκης Ιωσήφ Δημήτρης - Καθεκλάκη Γεωργία - Καραπούλιου Γιώτα - Κατσάνος Χρόνης - Κορομηλάς Δημήτρης - Κραβαρίτη Άντα
Λαΐου Αμαλία - Λιάκος Ιωάννης - Λιβάνιος Διονύσης - Λιβέρης Ιάσονας - Μανίκης Δημήτρης - Μαστρογιάννη Ελευθερία
Μουταφίδης Χρήστος - Μπέσικος Παναγιώτης - Μπουμπούρη Μαρία - Παπακώστα Σία - Πάσιου Μαρία - Πέτρου Απόστολος
Πλαγιανάκος Γιάννης - Ράπτης Παναγιώτης - Στάικος Σπύρος - Τζαμουράνη Σία - Τσιατσιάνης Σωτήρης - Τσοπανάκης Χρήστος Χαλκιαδάκης Λεωνίδας - Χρυσανθακόπουλος Γεώργιος