Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΝΑΠ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (προς τους υγειονομικούς συντάκτες)
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έχει έγκαιρα εκφράσει την αναλυτική του εκτίμηση για το απαράδεκτο και αντιλαϊκό «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» του κ. Λοβέρδου:
<!Καταργεί κάθε έννοια δωρεάν και δημόσιας περίθαλψης.
ΠαΠαραδίδει το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
<!Διαλύει κάθε έννοια δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασφαλισμένους.
<!Κατοχυρώνει ισοβίως τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοκαθηγητικού και μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στα νοσοκομεία.
Περιλαμβάνει, από την μια, μια σειρά φωτογραφικών διατάξεων που βολεύουν «ημέτερους», και από την άλλη, μια σειρά διατάξεων που επιδεινώνουν δραματικά τα προβλήματα τμημάτων γιατρών, όπως π.χ. δραματική αύξηση n αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν αμετακίνητοι στη διεκδίκηση δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιας, σύγχρονης και καθολικής νοσοκομειακής περίθαλψης.
Καταγγέλλουν τις δραματικές περικοπές προϋπολογισμών των νοσοκομείων, που τα απειλούν με άμεση αναστολή της λειτουργίας τους.
Καταγγέλλουν τη δραματική υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Καταγγέλλουν την αναστολή προσλήψεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού, ακόμα και σε θέσεις που έχουν ήδη κριθεί και έχουν εκδοθεί αποφάσεις διορισμού!
Καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική να «χαρατσώνονται» από την τσέπη τους οι ασθενείς στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία.
Μέσα σε όλα αυτά, οι «πονηρές» διατάξεις του νομοσχεδίου που κατοχυρώνουν εσαεί τα σκανδαλώδη προνόμια του μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου στο ΕΣΥ:
<!Διαιωνίζουν τη μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς και παραοικονομίας που υπάρχει στα νοσοκομεία.
<!Καταργούν οριστικά και τα τελευταία θεσμικά υπολείμματα από τη Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών και το Ν. 3754/2009.
Ενώ η κοινωνία έχει ανάγκη στα δημόσια νοσοκομεία από περισσότερες κλίνες νοσηλείας, περισσότερους νοσηλευτές, πολύ περισσότερους γιατρούς, η κυβέρνηση και η τρόικα θέλουν λιγότερα κρεβάτια, λιγότερους νοσηλευτές, λιγότερους μάχιμους γιατρούς και ισχυρότερους μεγαλοδιευθυντές και μεγαλοκαθηγητές.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται για εφημεριακή υπερεργασία πέρα των ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Στην αλαζονική συμπεριφορά του κ. Λοβέρδου και στην προσπάθεια που αναιτιολόγητα κάνει για να ξοφλήσει γραμμάτια στην παρέα, του που τον βοήθησε στη συγγραφή του νομοσχεδίου που απορρίπτεται από όλους του κλάδους των γιατρών, του απαντάμε:
<!Συμμετέχουμε ολόψυχα στον αγώνα με κέντρο το κατειλημμένο υπουργείο Υγείας.
<!Απεργία από σήμερα ως και τις 10/02/11.
<!Συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 23/02/11.
<!Συνελεύσεις Δευτέρα και Τρίτη σε όλα τα νοσοκομεία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                                             ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ__

Δωρεάν συνταγογράφηση


ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΣ – ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
 Για την ανατροπή όχι μόνο των αντιλαϊκών μέτρων στην περίθαλψη, αλλά και συνολικά της πολιτικής της χούντας κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγείας, παιδείας, συγκοινωνίας κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα

 ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, και γι’ αυτό ενόψει και της αυριανής κυριακάτικης εκδήλωσης συζήτησης, αλλά και της παρέμβασης που έχει ανακοινωθεί για Δευτέρα – Τρίτη στο χώρο της κατάληψης για δωρεάν συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.
 ΑΡΣΙ 

ΚΑΘΑΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Οι φορείς αλλά και οι εκατοντάδες μεμονωμένοι γιατροί που συμμετέχουν ενεργά κάθε μέρα στην κατάληψη έχουν διεξάγει πολύωρες και διαρκείς συζητήσεις  (απευθείας online μετάδοση στο stopcartel.org). Μέσα από τις συζητήσεις αυτές προέκυψε η κοινή αφίσσα με υπογραφή «αγωνιστικό ιατρικό μέτωπο κατάληψης». Μέσα από τις συζητήσεις αυτές –αλλά και μετά από τις χθεσινές «επικοινωνιακές επιθέσεις» της κυβέρνησης και την κλιμάκωση της εκστρατείας συκοφάντησης από τους βαρώνους των ΜΜΕ- έχει ωριμάσει πλέον η αναγκαιότητα κατάρτισης ενός συγκεκριμένου πλαισίου που ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, θα αποτρέπει αρνητικές εικόνες στην προβολή των διεκδικήσεων και θα εκπροσωπεί τον αγώνα προς τα έξω :

-          Aπόσυρση του πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη.
-          Ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για την υγεία
-          Κατάργηση του «χαρατσιού» - αίσχους των 3 και 5 ευρώ και της πληρωμής των εξετάσεων από τη τσέπη των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική νοσοκομειακή περίθαλψη. Δημοκρατία και συλλογικότητα στην άσκηση της ιατρικής μέσα στο ΕΣΥ σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ – πολιτείας. Κατάργηση του αίσχους «5 φεύγουν, ένας έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
-          Να αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ στους συμβεβλημένους ιατρούς
-          Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ
-          Απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς – συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για την μείωση της αναμονής
-          Στρατηγική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δίκτυο κέντρων υγείας σε πόλεις και ύπαιθρο, με γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ. Άμεσα, πρωτοβάθμια περίθαλψη δωρεάν για όλους τους ασφαλισμένους – ελεύθερη πρόσβαση όλων των ειδικευμένων γιατρών στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς όρους και αποκλεισμούς – αυτή η σύμβαση να είναι ενιαία και συλλογική και να εξασφαλίζει οπωσδήποτε αξιοπρεπείς αποδοχές και αποκλεισμό κάθε μεσάζοντα εργολάβου ιατρικής εργασίας 

  «Αγωνιστικό Ιατρικό Μέτωπο Κατάληψης του Υπουργείου Υγείας»

κ Λαμπίρη ... για πες αλεύρι

Ξεκίνησαν οι κλητεύσεις των μελών της διοίκησης του ΑΤΤΙΚΟΝ μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Δικαστική έρευνα


Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου βρέθηκαν χθες και κατέθεσαν ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βασίλης Κινούς και η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσηλευτικού μας ιδρύματος κ. Λούση Καλαμάτα, αναφορικά με τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της εργασίας τους.
Οι δύο πρόεδροι έδωσαν κατάθεση, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργείται από την ανακρίτρια Ρόδου κ. Κωτούλα για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης, αν δηλαδή κάποιος ασθενής έχει πάθει ζημία ή έχει πεθάνει εξαιτίας των λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου.
Για την ίδια υπόθεση σήμερα αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην αλλά και ο νυν πρόεδρος του νοσοκομείου κ.κ. Θανάσης Κοσσιώρης και Μιχάλης Κόκκινος, ενώ θα ακολουθήσουν και οι καταθέσεις των πρώην και νυν μελών της Β΄ΔΥΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση έχουν ασκηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο τον Οκτώβριο του 2010 ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου υπηρεσιακού παράγοντα.
Αν και οι διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος ωστόσο, η δικογραφία της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου η οποία και καλείται να διερευνήσει κατά πόσο υφίσταται η διακεκριμένη μορφή της έκθεσης, εξαιτίας των λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου.
Η εισαγγελική παρέμβαση είχε γίνει με αφορμή την 9σέλιδη αναφορά – υπόμνημα που κατέθεσαν τον Μάιο του 2009 οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Ρόδου και η οποία αναφέρονταν στα ζητήματα: της ψυχιατρικής κλινικής, της νευρολογικής κλινικής, του φαρμακείου του νοσοκομείου, της στελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό, στη λειτουργία του ενός και μοναδικού κλιβάνου στη περιοχή μας, του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας, στις οφειλές του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές και τη ρύθμιση των χρεών του.
Στην ίδια αναφορά τονιζόταν επίσης ότι παρά τα προβλήματα αυτά, το Νοσοκομείο μας εξακολουθεί να είναι η πιο ασφαλής δομή υγείας, αλλά και πως το μόνο αίτημά τους είναι οι άμεσες αλλά και οριστικές λύσεις από την Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. εισαγγελέα ο οποίος και παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν και κατέθεσαν ανωμοτί οι πρώην και νυν διοικητές και υποδιοικητές της ΔΥΠΕ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και αφού εξετάστηκαν τα στοιχεία που προέκυψαν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για έκθεση και παράβαση καθήκοντος
ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ

Κάλεσμα


Η κατάληψη του υπουργείου Υγείας συνεχίζεται και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Όμως ο περισσότερος κόσμος, με τα απύθμενα ψέματα Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Τιμοσίδη και την απεριόριστη στήριξη από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς αλλάζει στην υγεία.
Γιαυτό καλούνται σήμερα Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο χώρο της κατάληψης Ομοσπονδίες, σωματεία, πολιτικές και συνδικαλιστικές συσπειρώσεις, επιτροπές αγώνα, σύλλογοι συνταξιούχων, ασθενών, συλλογικότητες και κάθε ενεργός πολίτης προκειμένου να συζητήσουν με τους αγωνιζόμενους γιατρούς για τη λαϊκή υγεία και ποια πράγματα θ΄ αλλάξουν στην καθημερινότητά μας.