Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ταφόπλακα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και δώρο άλλα 10 δις στις τράπεζες


Για την υποκρισία της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης μιλάει πρωτοσέλιδα ο Δ. Ρίζος στην φυλλάδα του.
Και εδώ έχει απόλυτα δίκιο αν και αυτός το κάνει για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους. (Ολοι θυμόμαστε τα πύρινα άρθρα που έγραφε προσωπικά ο Δ. Ρίζος ενάντια σ’ αυτούς που ήταν επικριτικοί στην απόφαση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης να δώσει τα 28 δισ. στους τραπεζίτες).

Επί του θέματος τώρα. Πριν γίνει χτες το απόγευμα η συζήτηση στην βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε πάει με ειλημένες αποφάσεις τις οποίες έκανε ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή μιλώντας για «δίχτυ ασφάλειας για ένα τραπεζικό σύστημα που πρέπει να στηρίξει την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «έχει στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ όταν χάριζε τα 28 δισ. στους τραπεζίτες μιλούσε για την ανάγκη να υπάρξει «ρευστότητα στην αγορά». Ο "σοσιαλιστής" Παπακωνσταντίνου είπε τα ίδια με πιο πολλές περικοκλάδες του τύπου: «με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται η δυνατότητα ο χρηματοπιστωτικός χώρος να παραμένει ενδυναμωμένος για το καλό της χώρας και στην προσπάθειά της για να βγει από το αδιέξοδο».

Το να ενισχυθούν οι τραπεζίτες είναι μια κεντρική επιλογή της Ε.Ε. Είναι αυτό που ονομάζουν «ενισχύσει του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα» και γ’ αυτό στην ΕΕ σε 1.121 τράπεζες μοιράστηκαν 442 δισεκατομμύρια ευρώ, τον τελευταίο χρόνο. (Διαβάστε ένα καταπληκτικό άρθρο του οικονομολόγου Δ. Καζάκη)

Ακριβώς την ίδια τακτική ακολουθεί και η «δικιά» μας κυβέρνηση. Δεν πέρασε άλλωστε καιρός που ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά την συνάντηση που είχε με τον Προβόπουλο, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα αλλά πρέπει να τις βοηθήσουμε να σταθούν με περισσότερη σιγουριά στα πόδια τους».

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να πει, ο Παπακωνσταντίνου, ότι οι τραπεζίτες έχουν πρόβλημα αφού σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών οι τράπεζες παρουσίασαν αστρονομική κερδοφορία, ενώ παράλληλα μειώθηκε η φορολογία τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η Εθνική Τράπεζα αύξησε κατά 197,24% τα κέρδη της, αλλά οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%! Η Αλφα Μπανκ αύξηση κερδών 45,48%, μείωση φόρων 29,7%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε τρεις φορές λιγότερους φόρους, ενώ αύξησε τα κέρδη της κατά 460,6%!

Αυτά τα εξωφρενικά κέρδη φαίνονται λίγα για τους τραπεζίτες γ’ αυτό και η κυβέρνηση τους χαρίζει άλλα 10 δισ., γεγονός που δίνει τα περιθώρια στον Δ. Ρίζο να ειρωνευτεί τους «σοσιαλιστές». Και μην ξεχνάμε ότι αυτό αποφασίστηκε χτες το πρωί ενώ το βράδυ στο ίδιο μπουρδέλο τους έβαλαν ταφόπλακα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες με ιδρώτα και αίμα

ΠΗΓΗ : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καλά μαχαιρώματα

Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,
της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,
του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!

Κώστας Βάρναλης



ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ 2 - 06 Ιουλ 2010 11:51 μ.μ.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ 1 - 06 Ιουλ 2010 11:41 μ.μ.