Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Α.Ρ.Σ.Ι. 24-12-10


Προς τα Μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής

Θέμα: Θεσμικά Αιτήματα Μελών ΔΕΠ.

22 Δεκεμβρίου 2010



Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργός κα. Διαμαντοπούλου, Ειδικός Γραμματέας κ. Παπάζογλου), του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός κ. Λοβέρδος, Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης, Γεν. Γραμματείς κ.κ. Δημόπουλος και Πολύζος), Προέδρων-Εκπροσώπων απ’ όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και Εκπροσώπων της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα σημαντικότερα θεσμικά προβλήματα που απασχολούν άμεσα τα μέλη ΔΕΠ:
1. Λειτουργία Ιατρείων μελών ΔΕΠ.
α. Αποφασίστηκε η αναστολή της ένταξης των Πανεπιστημιακών Ιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων που επρόκειτο να υλοποιηθεί με ορισμένες εξαιρέσεις από 1 Ιανουαρίου 2011.
β. Αποφασίστηκε ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα παράλληλα με την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, στην οποία και θα συμμετέχουν κατά τρόπο που θα διασφαλιστεί από τις Ιατρικές Σχολές, ούτως ώστε ο θεσμός αυτός (ολοήμερη λειτουργία) να επιτύχει απόλυτα. Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα ελεύθερου επαγγέλματος το διατηρούν μέλη ΔΕΠ άλλων Σχολών/Τμημάτων πλην της Ιατρικής.
Για το σκοπό αυτό συστήθηκε επιτροπή η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης.

Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ηγεσία, τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και του Υπουργείου Υγείας για την εξαιρετικά θετική ανταπόκρισή τους στο διαχρονικό και δίκαιο αυτό αίτημα, δηλαδή την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος πέραν της ακαδημαϊκής και νοσοκομειακής μας δραστηριότητας.

2. Συμμετοχή μέλους ΔΕΠ ως Αναπληρωτή Διοικητή στα Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που στεγάζουν Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας

3. Αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές.
Έγινε πολύ παραγωγική συζήτηση που ελπίζουμε ότι θα θεσμοθετηθεί νομικά από το Υπουργείο Παιδείας.
4. Ιατρικές Ειδικότητες
Τέθηκε το πρόβλημα που προκύπτει από το υπάρχον σύστημα επιλογής. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται προτάσεις και λύσεις για την ομαλοποίησή του.
5. Αναβάθμιση Σπουδών στις Ιατρικές Σχολές
Συζητήθηκε το πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία που αντικειμενικά προκύπτει μετά από καταλήψεις Ιατρικών Τμημάτων. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τηρείται η εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου όσον αφορά την αναπλήρωση των ωρών διδασκαλίας και τις εξεταστικές περιόδους.
Για κάθε νέα εξέλιξη θα σας κρατήσω ενήμερους.

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά

Με τιμή,
Χριστόδουλος Στεφανάδης

------------------------------------------------------------------------------


Ο κ. Λοβέρδος μπορεί να θεωρεί ότι δικαιούται να αποσαθρώσει και να καταστήσει μή προσβάσιμο για το λαό το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, μπορεί να θεωρεί ακατανόητα τα προβλήματα και αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, μπορεί να θεωρεί «βρεγμένες κότες» του βουλευτές του κόμματός του που ψελλίζουν τη δυσφορία τους για όσα ψηφίζουν, συνεργάζεται όμως άψογα με το καθηγητικό κατεστημένο των ιατρικών σχολών της χώρας... Οι τελευταίοι, σπεύδουν σαν άλλοι μαυραγορίτες (=άτομα που σε περίοδο κατοχής προσεταιρίζονται την εξουσία προκειμένου να έχουν ίδιο όφελος) να θέσουν τα «θεσμικά» τους αιτήματα, με πρώτο και κύριο τα ...ιδιωτικά τους ιατρεία!

Ακολουθεί (σημείο 2) η γνωστή και μη εξαιρετέα χρόνια επιθυμία τους να ελέγχουν και να καταστέλλουν τους γιατρούς ΕΣΥ στα νοσοκομεία όπου συνυπάρχουν και όπου οι δεύτεροι «βγάζουν τη δουλειά», και όσον αφορά την περίθαλψη των ασθενών αλλά και (συνήθως) όσον αφορά τη διδασκαλία των φοιτητών και ειδικευόμενων, αφού οι κ.κ. πανεπιστημιακοί είναι απασχολημένοι με το ...παγκάρι αλλά και την προώθηση των υιών, ανεψιών, συζύγων, κλπ στην ιεραρχία ώστε να μένει η επιχείρηση στην οικογένεια... Μια επιθυμία που γίνεται ήδη πραγματικότητα με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός μας.

Και φυσικά, στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται (σημείο 4 και 5) η προσπάθεια αποκλεισμού και καθήλωσης όσων νέων επιστημόνων δεν ανήκουν στο κλαμπ των σφουγγοκωλάριων: οι εξετάσεις πριν την ειδικότητα.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των «λειτουργών» αυτών (του Μαμωνά και όχι του Ιπποκράτη) να επωφεληθούν από την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας να αναζητήσουν συμμάχους στην προσπάθειά τους να εκποιήσουν τη χώρα και το σύστημα υγείας της.

Θυμίζουμε όμως ότι 1. η κατ’ εξοχήν εκπαίδευση των νέων γιατρών γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία από τους γιατρούς ΕΣΥ (και μάλιστα χωρίς υλικά ανταλλάγματα – εκπαιδευτικό επίδομα). 2. στα ίδια δημόσια νοσοκομεία προσφεύγουν την ώρα της ανάγκης τους οι πολίτες και εξυπηρετούνται με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στα θεσμικά τους αιτήματα έχουν κυρίαρχο το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση την ώρα της ανάγκης.

Καλούμε τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που σέβονται τον εαυτό τους, τους ασθενείς τους και τους νέους συναδέλφους, να διαφοροποιηθούν από τις αντιλήψεις που διατυπώνονται στο παραπάνω έγγραφο όσο είναι καιρός. Να διαφοροποιηθούν από τις αντιλήψεις που θυμίζουν πλιάτσικο: «ας επωφεληθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την ώρα της κατάρρευσης», και να συνταχθούν, όπως και το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, με την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων της χώρας που χειμάζονται σήμερα από την μεγαλύτερη επίθεση που έγινε ποτέ στην δυνατότητά τους να επιβιώσουν και στη δυνατότητα των παιδιών τους να έχουν ένα αξιοπρεπές και δημιουργικό μέλλον.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ!(κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, μαυραγορίτες)

ΠΗΓΗ http://arsigr.blogspot.com/