Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΠΗ , ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ , Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Κ. ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ







Ακούσαμε στο γεμάτο αμφιθέατρο του Αττικού νοσοκομείου την καθ’ όλα έγκυρη και γνώστρια του αντικειμένου των λοιμώξεων, καθηγήτρια πρωην διευθύντρια της Δ’ Πανεπιστημιακής κλινικής, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου να επιχειρηματολογεί με σθένος υπέρ των καθολικών εμβολιασμών του πληθυσμού για τη νέα γρίπη κάνοντας μια παρουσίαση που με έπεισε με τα στατιστικά στοιχεία που ανέφερε για την ασφάλεια του εμβολίου και μάλιστα τόνισε ότι στο μέγιστο του κύματος της γρίπης ενδεχομένως να χρειαστούμε μεγάλο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας . Σε αντιρρήσεις που προέβαλλε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ειδικευόμενη στη παθολογία της απήντησε επιτιμητικά όταν δε της ετέθη το ερώτημα αν ήταν πολιτική επιλογή να ξοδευτούν προκαταβολικά τόσα χρήματα για το εμβόλιο της γρίπης δήλωσε ότι «το κάνει για τη πατρίδα και δεν έχει ενασχόληση με τη πολιτική.» Εδώ ακριβώς αρχίζουν τα ερωτήματα :
1. Είναι πολιτική επιλογή να εγκαταλειφθεί το Αττικό νοσοκομείο σε μια ανεπανάληπτη ένδεια προσωπικού ή όχι ; Υπάρχουν υπεύθυνοι γι’ αυτό ; Είχε ευθύνη ο πρώην υπουργός κος Αβραμόπουλος; Αν ναι τότε τι είπε όταν την είδαμε στις τηλεοράσεις μας μαζί με τον κο Δ. Αβραμόπουλο να επισκέπτεται το πρωθυπουργό (και μάλιστα μεσούσης της άτυπης προεκλογικής περιόδου) για τη νέα γρίπη και την παραγγελία 16.000.000 δόσεων του εμβολίου της γρίπης και ο εκδιωχθείς από τον Ελληνικό λαό κος Καραμανλής, που διέλυσε το ΕΣΥ και διόριζε ….αγροφύλακες να παριστάνει το σωτήρα μας εμβολιάζοντας "ολους τους Ελληνες" Εξανέστη; Δήλωσε μήπως στις κάμερες ότι στο νοσοκομείο που ίδια ήταν διευθύντρια λοιμωξιολογικής κλινικής, η μονάδα παίδων ήταν κλειστή και η μονάδα νεογνών από τα 21 κρεβάτια έχει προσωπικό μόνο για …4 ! Ανήκει στη πατρίδα το Αττικό νοσοκομείο ή όχι ; Η ευαισθησία για νεογνά και παιδιά που πρόκειται να νοσήσουν τελειώνει με το γενικό εμβολιασμό ; Θα περίμενα από την καθηγήτρια να καυτηριάσει και να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει το ίδιο της το νοσοκομείο με την ίδια ένταση και θέρμη. Δεν το έκανε ! Είναι ή δεν είναι αυτό πολιτική;
2. Στη διάρκεια της θητείας της ως εκλεγμένο μέλος από τους γιατρούς στο ΔΣ αντιστάθηκε στη στρεβλή και αλόγιστη ανάπτυξη του νοσοκομείου; Όταν μάλιστα στις περυσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου υπό τη προεδρία του καθηγητή κ. Δ Κρεμαστινού σύστηνε ΟΜΟΦΩΝΑ τη μείωση των κλινών κατά 2-5 νοσηλευτικές μονάδες για την ασφάλεια των ασθενών και την ενίσχυση των κρισίμων τμημάτων του νοσκομείου πως στήριξε την απόφαση αυτή στο ΔΣ του νοσοκομείου ως εκπρόσωπος των γιατρών; (όταν λίγο αργότερα το νοσοκομείο είχε (και έχει) αποδειγμένα πρόβλημα σοβαρότατης ενδονοσοκομειακής λοίμωξης που η ένδεια προσωπικού έχει από ειδικούς λεχθεί ότι προάγει τη διασπορά).
Σαν αιρετό μέλος και εκπρόσωπος των γιατρών έπρεπε να είχε πρωτοστατήσει ! Παρ’ όλα αυτά καμία απόφαση δεν υλοποιήθηκε και οι υποσχέσεις του υπουργού του κου Δημήτρη Αβραμόπουλου για 100 νοσηλευτές άμεσα στο Αττικό πότε δεν έγιναν ! Ηταν και παραμένει τόση η ένταση του προβλήματος ώστε και Γενική συνέλευση της Ιατρικής σχολής έγινε στο Αττικό νοσοκομείο για να τονιστεί η κρισιμότητα της έλλειψης προσωπικού.
Και «και ώ του θαύματος!» από τις τελευταίες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία του κου Δημήτρη Αβραμόπουλου ,2 μέρες προ των εκλογών, ήταν της ήδη συνταξιοδοτημένης κας Ελένης Γιαμαρέλλου ως υπεύθυνης για τη νέα γρίππη στο Αττικό μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του Αττικού νοσοκομείου με αρνητική ψήφο του σημερινού εκπροσώπου των γιατρών και της εκπροσώπου των εργαζομένων και λευκή ψήφο του διορισμένου καθηγητή κου Σ. Ράπτη (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! ).
Κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα και την επιστημονική επάρκεια της κας Ελένης Γιαμαρέλλου αλλά και κανείς νομίζω δεν αμφισβητεί την επάρκεια των υπολοίπων στελεχών της Δ’ Παθολογικής κλινικής τους οποίους γνωρίζουμε και καθημερινά εμπιστευόμαστε να αντιμετωπίσουν την νέα γρίππη. Τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας η κα Γιαμαρέλλου δεν έπρεπε να δεχθεί να είναι από τους τελευταίους διορισμούς (επιτέλους) του θρυλικού κου Τίποτα που τόσα δεινά άφησε στο ΕΣΥ και άφησε ανυπεράσπιστο το νοσοκομείο που τόσα χρόνια υπηρετούσε η ίδια.
Είναι όλα αυτά πολιτικές πράξεις ή όχι; Είναι απλά αγάπη για τη πατρίδα; Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που δουλεύουν με μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους από υπερωριακή απασχόληση και έχουν να πληρωθούν από το περασμένο Αύγουστο κάνουν πολιτική και εσείς κα Γιαμαρρέλου διορίζεστε εκτάκτως 2 μέρες πριν την προκύρηξη εκλογών μόνο για τη πατρίδα και δεν κάνετε πολιτική;
Πολιτική γίνεται όχι μόνο με αυτά που λέμε και τονίζουμε αλλά και με την υποβάθμιση και αποσιώπηση αυτών πρέπει να λεχθούν και να καταγγελθούν.
3. Ένα ερώτημα που με γεμίζει απορία;
Ποιές αποφάσεις για όλα τα μέτρα για τη νεα γρίππη συζητήθηκαν στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και κι αν όχι γιατί;
4. Ως γιατρός έχω ένα ερώτημα ακόμα που το έχουν κι άλλοι συνάδελφοι αν και δεν είμαι ειδικός. Έχει νόημα ο μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού με εμβόλια που παρασκευάστηκαν επειγόντως με ένα σενάριο πανδημίας με αριθμούς θανάτων που δεν επιβεβαιώθηκαν στη πορεία από την εμπειρία αλλά τα χρήματα ήδη είχαν ξοδευτεί και τα εμβόλια είχαν ήδη αγοραστεί; Οι εγκρίσεις φαρμάκων από το διεθνείς οργανισμούς που απεσύρθησαν μετά τη κυκλοφορία τους λόγω επικινδυνότητας αν και είχαν περάσει όλες τις φάσεις ελέγχου και η σχέση χρηματοδότησης της έρευνας από τις φαρμακευτικές πολυεθνικές βιομηχανίες κρύβει τεράστια οικονομικά συμφέροντα και οι περιπτώσεις που οι φαρμακευτικές βιομηχανίες απέκρυψαν η παραποίησαν στοιχεία με σκοπό το κέρδος δεν είναι ούτε λίγες ούτε άγνωστες ώστε να δεχόμαστε άκριτα ότι μας λένε, όταν πολλές παράμετροι του θέματος "νέα γρίπη" αμφισβητούνται διεθνώς από μεγάλη μερίδα των γιατρών.
Κι ένα χαζό ερώτημα; Αν τα μισά λεφτά που δόθηκαν για εμβόλια είχαν δοθεί για το άνοιγμα των μονάδων εντατικής θεραπείας, που παραμένουν κλειστές, μήπως το "καθαρό" αποτέλεσμα σε θανάτους που αναμένονται θα ήταν μικρότερο χάρη στην αρτιότερη νοσηλεία αυτών που θα νοσήσουν απ' ότι ο καθολικός εμβολιασμός του Ελληνικού πληθυσμού που προτείνατε; Ενα ερώτημα που δεν έχει απάντηση ούτε μπορεί ποτέ να αποδειχθεί αλλα δεν μπορεί να είμαστε "τόσο ...ακριβοί στα ...πιτουρα και φτηνοί στη στάχτη" δηλαδή να μην έχουμε νοσηλευτές και να ψωνίζουμε εμβόλια που θα παρασκευαστουν με προκαταβολή ...στηριζόμενοι σε υποθεσεις εργασίας που δεν αποδείχθηκαν τελικά.

Απόστολος Πέτρου
Γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο

ΥΓ 1 : Εγώ έκανα το εμβόλιο της νέας γρίπης γιατί ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και εργάζομαι ως καρδιολόγος και έρχομαι σε επαφή με ευπαθείς και βαρέως πάσχοντες ασθενείς και σήμερα δεν έχω κανένα σύμπτωμα.
ΥΓ 2 : Πήρα την αφορμή να γράψω αυτό το σημείωμα από τον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίσθηκε η πρόσφατα εκλεγμένη πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ειδικευόμενη της παθολογίας Κατερίνα Δημουλά από τη καθηγήτρια κα Ελένη Γιαμαρέλλου και η επίκληση της «πατρίδας» που πάντα με κάνει συνήθως φιλύποπτο γιατί συνήθως κρύβει τη πάντα τη «κατηγορία» ότι όσοι διαφωνούν μαζί μου δεν αγαπούν τη πατρίδα άρα είναι …ύποπτοι και πιθανόν εχθροί της πατρίδος !
ΥΓ3 : Εγώ προσωπικά ως καρδιολόγος άκουσα και θα συμφωνήσω με το καθηγητή κο Δημήτριο Κρεμαστινό που ως υγιής δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο και θα συστήσω το εμβόλιο μόνο στις ευπαθείς ομάδες.
ΥΓ4: Το σημείωμα αυτό δεν κρύβει καμμία εμπάθεια προσωπικά για τη καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου (οφείλω να πω ότι είχε διακόψει τα απγευματινά ιατρεία εντός του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των περυσινών κινητοποιήσεων τη στιγμή κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ αγνόησαν τις αποφάσεις τών εργαζομένων και κρατούσαν τα "απογευματινά" ανοικτά ) και ούτε αμφισβήτηση για την επιστημονική εγκυρότητα της ίδιας και της κλινικής που ήταν διευθύντρια από τη στιγμή που εμπιστευτηκα και εμπιστεύομαι τη νοσηλεία συγγενών μου 1ου βαθμου.

Ελευθεροτυπια : Διχασμένη η επιστημονική κοινότητα - τα κρούσματα αυξάνονται

Καμιά επιφύλαξη απέναντι στο νέο εμβόλιο. Ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι στην υγεία και παιδιά πρέπει να το κάνουν. Οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι σαφείς» λέει στην «Ε» ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο: «Δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με ασθενείς». Οσο για την επίσημη ενημέρωση για τον νέο ιό της γρίπης Η1Ν1, ο καθηγητής Καρδιολογίας επισημαίνει ότι «δεν γίνεται με την πρέπουσα σοβαρότητα». «Παγκόσμια πρώτη ήταν για παράδειγμα η πρωτοβουλία του τέως υπουργού να εγκαταστήσει στα αεροδρόμια κάμερες που υποτίθεται εντόπιζαν τη νέα γρίπη! Το BBC προ ολίγων ημερών σε ρεπορτάζ του ειρωνευόταν την κατάσταση που επικρατεί στη Μογγολία, όπου κλείνουν σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι συνάθροισης προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο νέος ιός. Οφείλουμε να δούμε τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις τους και να ενημερώνουμε τον κόσμο υπεύθυνα. Ο πανικός και οι υπερβολές δεν βοηθούν».

Πολλοί επαγγελματίες υγείας εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι στο νέο εμβόλιο;

«Δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αντίστοιχες με τις παρενέργειες του κοινού εμβολίου της γρίπης. Αρα, καμιά επιφύλαξη. Εκεί που υπάρχει συζήτηση και όχι προβληματισμός είναι στο ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Το θέμα ξεκαθαρίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία διαμηνύει: Απαραιτήτως οι ευπαθείς ομάδες και από τις μη ευπαθείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους άρρωστους. Αυτά νομίζω και μόνο είναι αρκετά για να μην αποπροσανατολίζεται ο κόσμος. Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι, γιατί απλούστατα η απάντηση είναι αν ανήκει ή δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».

Ο υγιής πληθυσμός να κάνει το εμβόλιο;

«Για τον υγιή πληθυσμό το νέο εμβόλιο είναι προαιρετικό όπως είναι κι αυτό της κοινής γρίπης. Εάν κάποιος θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθεί από την οποιαδήποτε γρίπη κάνει το εμβόλιο. εάν δεν θέλει, δεν το λαμβάνει υπόψη του, δεν το κάνει. Οταν η ΠΟΥ φτάσει στο σημείο να συστήσει εμβολιασμό για όλο τον κόσμο, εκτιμά τη βαρύτητα της νόσου και την ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός για τον υγιή πληθυσμό είναι προαιρετικός».

Για τα παιδιά;

«Σύμφωνα πάλι με τις οδηγίες τής ΠΟΥ, τα παιδιά είναι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τους ενήλικες. Διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη γρίπη».