Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ : Ανασχηματισμός του στενού κύκλου



κλικ εδώ για να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Κλειστόν λόγω θέρους»!

Της Παναγιώτας Καρλατήρα
Δεν λειτουργεί το Καρδιοχειρουργικό του Ευαγγελισμού…


Αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται έξω από το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του «Ευαγγελισμού», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όπου από την Κυριακή 1η Αυγούστου και για τις επόμενες 30 ημέρες έχει μπει «λουκέτο». Επισήμως η εξήγηση που δίνουν οι αρμόδιοι για το κλείσιμο της μίας εκ των δύο καρδιοχειρουργικών μονάδων που διαθέτει το σύστημα δημόσιας υγείας στην Αττική είναι η ανάγκη απολύμανσης του χώρου. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ανέστειλε για έναν μήνα η καρδιοχειρουργική κλινική τη λειτουργία της εντοπίζεται στην μεγάλη πληγή που ταλανίζει το ΕΣΥ και τους Έλληνες ασθενείς: στην έλλειψη προσωπικού.

Βεβαίως, το έλλειμμα προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, δεν ανακύπτει ως διά μαγείας τους θερινούς μήνες στο καρδιοχειρουργικό τμήμα. Καταγράφεται σταθερά όλο τον χρόνο, επί σειρά ετών. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού αλλά και των υποδομών η αναμονή για τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά στον Ευαγγελισμό ξεπερνά τους έξι μήνες!

Μάλιστα, στο διάστημα αυτό δεν συνυπολογίζεται η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφηκε εφέτος σε όλα τα προγραμματισμένα καρδιοχειρουργικά περιστατικά κατά το διάστημα Μαϊου- Ιουνίου λόγω της έλλειψης υλικών από τους προμηθευτές και που είχε ως αποτέλεσμα όλο το προσωπικό του τμήματος να εργάζεται τις περασμένες εβδομάδες στην κυριολεξία και την νύχτα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας καρδιοπαθών.

Τους θερινούς μήνες, όμως, οπότε οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του δικαιώματος τους να λάβουν άδεια, ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος σε συνδυασμό με τις απουσίες των εργαζομένων αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

«Το κλείσιμο του καρδιοχειρουργικού τμήματος είναι επιβεβλημένο από αυτές τις συνθήκες » λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας, εξηγώντας ότι «με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες μέσα στο τμήμα θα ετίθετο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για το ίδιο αντικείμενο, οπότε η απουσία του ενός σημαίνει συνεχή και αδιάκοπη εργασία γα τον άλλο».

Σημειωτέον ότι το Καρδιοχειρουργικό τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας διαθέτει και μπορεί να λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι.

Έτσι, μέχρι και το τέλος του μήνα –αλλά και του… καλοκαιριού- το βάρος της αντιμετώπισης των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο πλαίσιο τουλάχιστον του ΕΣΥ καλείται να σηκώσει ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, το Ιπποκράτειο, το οποίο εφημερεύει εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : Everbody Knows- Leonard Cohen

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ:Το τεφαρίκι

Το τεφαρίκι

Θεωρεί ,τον εαυτό του, τεφαρίκι δηλαδή πολύ καλής ποιότητας πράγμα (tefarik από τα τούρκικα) και προφανώς δεν ξέρει ότι αυτό λέγεται κυρίως ειρωνικά. Βγαίνει στο διάδρομο και φωνάζει να ακούσουν όλη την μεγάλη του χαρά "ο επόμενος" πελάτης. Εκεί ,στο δημόσιο νοσοκομείο που ο κάθε πικραμένος εναποθέτει τις ελπίδες του στους γιατρούς του ΕΣΥ. Περιμένει την σωτηρία του από τα χρυσά χέρια των διευθυντών και κοιτάνε υποτιμητικά τους επιμελητές και τους ειδικευόμενους που στην ουσία κάνουν την δουλειά της κλινικής. Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι την χάρη. Πώς να μην νοιώσει σε πλεονεκτική θέση ο ασθενής όταν βλέπει ότι ο διευθυντής τον ξεχώρισε και τον βάζει να περιμένει στο διάδρομο. Τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής είναι για τους αλλοδαπούς και για τους φτωχούς.
Το τεφαρίκι δεν διανοείται να μην βγει στο διάδρομο και να μην ρωτήσει μεγαλόφωνα ποιος έχει σειρά. Νιώθει λίγο σαν τον τελάλη που διαλαλεί για την πραμάτειά του. Πιάτσα δεν είναι η Δημόσια Υγεία και σαν ελεύθερη αγορά δεν κερδίζει αυτός που κάνει καλύτερη διαφήμιση; Ηδονίζεται όταν προγραμματίζει ,την ίδια ώρα πολλούς μαζί .Πετάει την σκούφια του ,από την χαρά του, που μερικοί κάνουνε ουρά για να τους δει .Αυτός ο μεγάλος και τρανός. Η χειρουργάρα! Για τι να ντραπεί που μετέτρεψε το διάδρομο του νοσοκομείου σε λαϊκή αγορά Είναι περήφανος που ο κόσμος έρχεται και τον αναζητεί. Καμαρώνει που ο κόσμος μπαίνε ,στον κόποι, να υπομένει τόσες ώρες στην πόρτα του. Το σύστημα επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση του κοινού στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Δεν απαγορεύεται να στήσεις καρτέρι έξω από το γραφείο του διευθυντού .Άγνωστες οι συναλλαγές που γίνονται εντός.
Το σύστημα της Εθνικής Υγείας λέει ότι αν επιλέγεις έναν συγκεκριμένο ιατρό μπορείς να τον επισκεφτείς στα εξωτερικά ιατρεία. Τα καθημερινά ή τα απογευματινά. Για τα πρωινά πληρώνεις γύρω στα 3 ευρώ για τα απογευματινά 60-100 ευρώ ανάλογα με τους τίτλους που έχει συγκεντρώσει ο συνάδελφος. Οι αποδείξεις εκπίπτουν από την εφορία. Οι ασθενείς που στήνουν καρτέρι έξω από το γραφείου του γιατρού δεν πληρώνουν την επίσκεψη ,άρα κερδίζουν τα λεφτά από εκεί ,αλλά μήπως βγαίνουν κουρεμένοι; Τα φακελάκια δεν εκπίπτουν στην εφορία!