Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση, με την ευγενική χορηγία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, «αποχαύνωσης», δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας και τα ελλείμματα, με μοναδικό στόχο να πληρώσουμε εμείς τη νύφη. Έχει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια τις Βρυξέλλες αλλά και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Αυτοί που σιωπούσαν όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έδινε δισεκατομμύρια για να στηρίξει τις τράπεζες, έχουν συμμαχήσει για να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης και τα ελλείμματα στις πλάτες μας. Ανέχονται να δανείζονται οι τράπεζες με επιτόκια 1% ενώ η χώρα δανείζεται με 5% από τις τράπεζες. Πάνω από όλα τα κέρδη των Τραπεζών και του κεφαλαίου!

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να προχωρήσει στα ποιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, για τα οποία κατήγγειλε προεκλογικά τη ΝΔ. Δίνει όρκους πίστης και υποταγής στο Σύμφωνο Σταθερότητας που προεκλογικά δήλωνε ότι απαιτείται να γίνει ποιο ελαστικό. Η Ελλάδα φαίνεται ότι με κυβέρνηση «Σοσιαλιστών» θα αποτελέσει τον οδηγό για την εφαρμογή των ποιο συντηρητικών αντιδραστικών οικονομικών μέτρων στην Ευρωζώνη.

Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με μέτρα που έρχονται. Θέλουν να κάμψουν τις αντιστάσεις μας και να παραδοθούμε αμαχητί. Ανατροπές στο ασφαλιστικό, κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια, μείωση μισθών όπως στην Ιρλανδία, πάγωμα των προσλήψεων, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Εργασίας κάνει προτάσεις για το ασφαλιστικό, που θυμίζουν οικονομικά μέτρα της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή. Προτείνει το κράτος να μην εγγυάται τις συντάξεις, εκτός από ένα ελάχιστο ποσό 300 έως 400 €, δηλαδή την κατώτερη βασική σύνταξη. Τα υπόλοιπα θέλει να τα ρίξει στα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή οι εισφορές μας και οι συντάξεις μας να εξαρτώνται από τον τζόγο και τα χρηματιστήρια και οι παροχές να μην είναι διασφαλισμένες.

Μιλά για εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου. Έτσι λέγεται τώρα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, προωθούν την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών

Προτείνει την ενοποίηση των ταμείων με στόχο να περιορίσουν και εν τέλει να καταργήσουν τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Ετοιμάζουν, ταυτόχρονα, γενναίες περικοπές στις παροχές στην υγειονομική περίθαλψη.

Το εργατικό εισόδημα είναι ο δεύτερος στόχος. Το πάγωμα μισθών και των συντάξεων είναι προ των πυλών. Δεν έφτασε που πέρυσι οι μισθοί στο Δημόσιο πάγωσαν, τώρα ετοιμάζεται και νέα μείωση του εισοδήματός μας. Αν αυτό συνδυαστεί και με τις περικοπές σε πρόσθετες αμοιβές και τη νέα φορολογική καταιγίδα που έρχεται, αντιλαμβάνεται ο καθένας τις συνέπειες. Τα πρώτα δείγματα τα είδαμε με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ενώ από τον προϋπολογισμό προκύπτει ότι υπάρχει αύξηση της φορολογίας για τους μισθωτούς και του συνταξιούχους.

Οι προσλήψεις στην υγεία έχουν γίνει σλόγκαν. Η Υπουργός έχει γίνει περίγελος περιφερόμενη από κανάλι σε κανάλι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Συνεχώς οι ελάχιστες που εξαγγέλλονται μεταφέρονται για αργότερα, αργότερα, αργότερα…

Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, περιορισμός στις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.

Θα περίμενε ο καθένας από εμάς το Συνδικαλιστικό Κίνημα να ορθώσει ανάστημα, απέναντι στο τσουνάμι που έρχεται. Η πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, παραμένουν θεατές. Θα περίμενε ο καθένας η ΠΟΕΔΗΝ να βγάλει μια φωνή διαμαρτυρίας. Μην περιμένετε. Η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να έχει γραφεία στην οδό Αριστοτέλους, αλλά φαίνεται ότι πλέον έχει τη σκέψη της πως θα στηρίξει τις αποφάσεις που παίρνονται στο απέναντι κτίριο, στο Υπουργείο Υγείας.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της πλειοψηφίας απαράδεκτες. Δώσαμε, λένε, περίοδο χάριτος στην Κυβέρνηση της ΝΔ, το ίδιο θα κάνουμε και στη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ασχολούνται με την καταγγελία των αδιαφανών οικονομικών λειτουργιών στα νοσοκομεία και το χτύπημα της σπατάλης, όταν τα Νοσοκομεία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης έχουν καταρρεύσει οικονομικά. Τους ενδιαφέρει αν η ΝΔ έκανε κάποια ρουσφέτια στις προσλήψεις εκτάκτων, αλλά αδιαφορούν αν θα καλυφθούν τα τεράστια κενά στα Νοσοκομεία και την Πρόνοια με προσωπικό, αν παραμένουν ακόμα και σήμερα κλειστές οι ΜΕΘ, αν οι υγειονομικοί βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής και εργασιακής εξάντλησης. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έβγαζαν το κραυγές αγωνίας στις συγκεντρώσεις και στα ΜΜΕ για την κατάσταση στην υγεία. Σήμερα σιωπούν, παίζοντας το άχαρο ρόλο των Κυβερνητικών Συνδικαλιστών.

Συναδέλφισες συνάδελφοι

Δεν αποτελεί επιλογή μας να αντιμετωπίζουμε με τόσο σκληρές λέξεις τις διαφορετικές φωνές μέσα στο Συνδικαλιστικό κίνημα. Όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται και η επίθεση που θα δεχτούμε θα είναι πρωτόγνωρη. Απαιτείται αυτές τις στιγμές όλοι να πάρουν θέση, να βρεθούν δίπλα στους εργαζομένους, να μην βάλλουν μπροστά το κομματικό συμφέρον από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Καλούμε την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ έστω και αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψει αυτή την απαράδεκτη στάση. Να μπει μπροστά και να οργανώσει την αντίσταση και τον αγώνα των εργαζομένων. Να συμπορευτεί με όλα τα τμήματα του υγειονομικού κινήματος, γιατί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή κανένας δεν περισσεύει. Σε αντίθετη περίπτωση τα γεγονότα θα την ξεπεράσουν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία να μην υποχωρήσουν, να μην παραδοθούν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Από όποιο μετερίζι βρίσκεται ο καθένας. Στο χώρο δουλειάς, στο σωματείο του, να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης των αντιστάσεων. Όλοι μαζί εργαζόμενοι, νοσηλευτικό παραϊατρικό, ιατρικό προσωπικό πρέπει να γίνουμε ένα.

Η αυταπάτες ότι κάποιοι θα σωθούν πέφτουν καθημερινά. Δεν θα σωθεί ούτε αυτός που θα βγει στη σύνταξη, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία τα ναρκοθετούν, ούτε αυτός που νομίζει ότι έχει εξασφαλίσει μια δουλειά, γιατί και αυτή αμφισβητείται.

Απαιτείστε από τα σωματεία σας να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βγάλτε κραυγή αγωνίας για να αλλάξει στάση η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Ξεπεράστε τους αν επιμένουν να παραμένουν αδρανείς. Ο Λοβέρδος θα πρέπει να εύχεται να ήταν ο Γιαννίτσης γιατί αυτό που έρχεται θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την κινητοποίηση τους 2001 για το ασφαλιστικό. Το ίδιο πρέπει να αισθανθούν και ο Παπακωνσταντίνου και η Ξενογιαννακοπούλου.

Με μια φωνή όλοι μαζί να πούμε: δεν πάει άλλο! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που οι τράπεζες και το κεφάλαιο δημιούργησαν.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών