Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη απειλούνται να μείνουν, για ακόμη μία φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

08/07/2009
(ΕΘΝΟΣ)
Απλήρωτοι για 6 μήνες
Για άλλη μια φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη. Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν 4 σύλλογοι

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) δεν έχει πληρώσει τους τελευταίους έξι μήνες τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας για συνταγές ασφαλισμένων του. Το συνολικό χρέος αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής οφείλονται 120 εκατομμύρια.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Κρήτης προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα οφειλόμενα μαζί με τους τόκους. Εξετάζουν δε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον ΟΠΑΔ. Στην περίπτωση αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό από τον ΟΠΑΔ.
«Δανειζόμαστε»
«Αν καταγγελθεί η σύμβαση, θα πάψουν αυτομάτως να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, φαρμακοποιοί καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις: «Οι εταιρείες δεν μας δίνουν φάρμακα με πίστωση. Πληρώσαμε ΦΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2009, χωρίς στο μεταξύ να έχουμε πληρωθεί. Τις επόμενες ημέρες θα πληρώσουμε και για το δεύτερο τρίμηνο. Πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα;».
Με χθεσινή τους ανακοίνωση, οι διοικήσεις των παραπάνω Συλλόγων κάνουν λόγο για εντεινόμενη ασυνέπεια του ΟΠΑΔ απέναντι στους φαρμακοποιούς. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος -σημειώνουν- είχε ανακοινώσει ότι οι οφειλές θα εξοφλούνταν τον περασμένο Ιανουάριο. Επτά μήνες μετά, οι φαρμακοποιοί περιμένουν ακόμη να πληρωθούν.
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για ασυνέπεια, αφερεγγυότητα και έλλειψη προγραμματισμού από την πλευρά του κράτους. Το Δημόσιο -τονίζουν- κατά πάγια τακτική απαιτεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το ίδιο καταπατά τον νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξοφλούνται μέσα σε 45 μέρες.
Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΠΑΔ και φαρμακοποιών, στην οποία αναφέρεται ότι το Ταμείο θα πληρώνει «όταν και εφόσον έχει χρήματα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Απεργία και πορεία στη Βουλή από εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ

08/07/2009
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Παρά τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του υπουργού Υγείας, ο οποίος στις 25 Ιουνίου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ανακοίνωσε πως στις 29 του ίδιου μήνα θα εξοφλήσει μέρος του τεράστιου συσωρευμένου από χρόνια χρέους του υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα πως θα δοθούν περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ από τα 13 εκατομμύρια των χρεωστουμένων, μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

Γι' αυτό τον λόγο πανελλήνια προειδοποιητική απεργία και πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή (στις 10 π.μ.) προς τα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα πάψουν να αγωνίζονται ώστε να μη διαλυθούν τα Κέντρα, των οποίων το έργο για την ενίσχυση των αντιστάσεων της νεολαίας στις εξαρτήσεις έχει επιβραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά. Καταγγέλλουν ακόμη ότι δεν θα ανεχτούν -εκτός των άλλων που υφίστανται επί έτη- να πέσουν και θύματα απάτης και κοροϊδίας.

Σημειώνουν ότι η αθέτηση των υποσχεμένων για τις 29 Ιουνίου συνιστά πλέον και παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, καθώς η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε και στον αντιπρόεδρο του Σωματείου από εντεταλμένο του ΟΚΑΝΑ ενώπιον του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής κ.κ. Σιούφα και Σούρλα, οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετήθηκαν δημόσια υπέρ της χρηματοδότησης της πρόληψης με περιστολή άλλων, επικοινωνιακού τύπου, δαπανών.