11/04/2009 (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)
Στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) μπαίνουν οι προμήθειες στο χώρο της Υγείας, τα υπερκέρδη των προμηθευτών και οι διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ προμηθευτών-γιατρών-νοσοκομείων. Η αρχή γίνεται με τους βηματοδότες και αφορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή τη φάση στο μικροσκόπιο της ΥΠΕΕ βρίσκεται μια πολύ μεγάλη ελληνική αντιπροσωπία προμήθειας ιατρικών μηχανημάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, η οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- προωθούσε βηματοδότες σε τιμές ακόμα και 400% πάνω από τις κανονικές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε off shore εταιρία στην Κύπρο που διατηρούσε η ελληνική εταιρία-αντιπροσωπία βρέθηκαν περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία -όπως εκτιμούν καλοί γνώστες του χώρου των ιατρικών προμηθειών- είναι πολύ πιθανόν να προέρχονται από υπερτιμολογήσεις και από υπερκέρδη των πωλήσεων βηματοδοτών στη χώρα μας. Μένει, όπως είναι φυσικό, να διευκρινίσει η ελληνική εταιρία την προέλευση αυτών των χρημάτων. Πάντως, κοινό μυστικό στο χώρο των προμηθειών αποτελεί το φαινόμενο υπερτιμολογήσεων. Επανειλημμένως άλλωστε το έχει επισημάνει και το υπουργείο Υγείας, έπειτα από συγκριτικές έρευνες που έκανε για τις τιμές ιατρικών υλικών σε άλλες χώρες. Για τις υπερτιμολογήσεις χρησιμοποιούνται κυρίως ενδιάμεσες εταιρίες (οff shore) σε τρίτες χώρες, συχνά δε στην Κύπρο. Η κυπριακή εταιρία μεταπωλεί το υλικό σε εταιρία της Ελλάδας, πολλές φορές με τεράστιο μικτό κέρδος του προμηθευτή, και τελικά πωλείται στα ελληνικά νοσοκομεία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ποσό των €15 εκατ. αφορά μόνο μία εταιρία. Τα στελέχη των αρμόδιων διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι τα ποσά που θα προκύψουν από την επέκταση της έρευνας και σε άλλες περίπου δέκα εταιρίες που προμηθεύουν με τέτοια ή αντίστοιχα υλικά διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα είναι θεαματικά. «Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν λογαριασμοί με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται από υπερτιμολογήσεις και υπερκέρδη» αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση πως «πολύ πιθανώς θα προκύψουν και στοιχεία για προμήθειες που παίρνουν γιατροί, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα των εταιριών.
Αλλωστε», τονίζουν, «η στενή, διαπλεκόμενη σχέση κέρδους του προμηθευτή με τον ιατρό, αλλά και τις επιτροπές προμηθειών αποτελεί καθιερωμένη πρακτική. Ετσι, αποκλείονται εταιρίες οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερες τιμές και παράλληλα δημιουργείται καρτέλ εταιριών που καθορίζουν τις τιμές».
Πάντως, από τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν συγκεντρώσει ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους προκύπτει ότι οι τιμές πέντε προμηθευτριών εταιριών που ελέγχουν το 90% της ελληνικής αγοράς σε αναλώσιμα καρδιολογίας είναι πολύ υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μεταξύ των άλλων, για παράδειγμα, η τιμή των διεστιακών βηματοδοτών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περί τις 5.000-5.500, ενώ η μέση τιμή στην Ευρώπη είναι 2.500 ευρώ.