Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

SOS για νοσηλευτές

20/01/2010 (ΕΘΝΟΣ)

Πάνω από 2.500 αιτήσεις για μετατάξεις νοσηλευτών του ΕΣΥ έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας.Με αυτές ζητείται η μετακίνηση προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από πόλη σε πόλη, για οικογενειακούς λόγους.Η έλλειψη νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ωστόσο, είναι τόσο έντονη, που η συνυπηρέτηση δεν ισχύει στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι έξι προς 1.000!Τα παραπάνω επισημαίνει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, η διοίκηση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι -υπό τις συνθήκες αυτές- το έργο τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Οσο η χώρα μας δεν προσεγγίζει τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη -σημειώνουν- και η πολιτεία δεν επενδύει στο νοσηλευτικό προσωπικό, το ΕΣΥ θα είναι καταδικασμένο.

Η διοίκηση του Ομοσπονδίας εκφράζει τη συμφωνία της με την απομάκρυνση από το ΕΣΥ των εργαζομένων με συμβάσεις stage. Καλούν, όμως, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για την αντικατάστασή τους, καθώς 1.800 νοσηλευτές έχουν στο μεταξύ αποχωρήσει από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.

Η ήρα και το στάρι


Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει περιέλθει σε κατάσταση πανικού. Αντιλαμβανόμενη ότι οι γιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν σε Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν ανέχονται πλέον το ρόλο του υποζυγίου και ξεκινούνδιαδικασίες αυτονόμησης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία με ιταμό τρόπο κάνει λόγο για διαδικασία «επαπειλούμενης διάλυσης των Πανεπιστημιακών Κλινικών». Η σύγκλητος επικαλείται ακόμη και κινδύνους για την υγεία των πολιτών, θεωρώντας πιθανόν την αυτονόμηση των γιατρών του ΕΣΥ ως μολυσματικό νόσημα!

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο έτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αυτό του Ηρακλείου (κλικ εδώ), όπου τα έργα και οι ημέρες των πανεπιστημιακών έχουν προκαλέσει την επέμβαση του Υπουργείου Υγείας δείχνει παραστατικά ότι οδηγούμεθα σε έντονες εξελίξεις σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

Ώρα λοιπόν να ξεχωρίσει η ήρα απ΄ το στάρι…

(Διαβάστε εδώ την απάντηση της ΕΙΝΑ στο Δελτίο Τύπου της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Πατρών)

Απο το ygeianet.gr

100 ημέρες στο Υπουργείο Υγείας

Από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών της νέας Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αναφορικά με όσα έγιναν ή δεν έγιναν σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, η Ομοσπονδία μας απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικο καθώς και τους Αρχηγούς & Βουλευτές όλων των Κομμάτων

¨Αίτημα Παρέμβασης ¨

Προς:- Πρόεδρο Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.

Με όλο το σεβασμό που αρμόζει στο πρόσωπο και στο θεσμικό σας ρόλο, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να εκφράσουμε όσο πιο επίσημα γίνεται την κραυγή αγωνίας ενός ολόκληρου Κλάδου, που εδώ και δεκαετίες, κατά κοινή παραδοχή, σηκώνει στους ώμους του το δυσβάσταχτο άγος της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της μοναδικής – ίσως εναπομείνασας κοινωνικής κατάκτησης, που σήμερα καταρρέει συμπαρασύροντας τους λειτουργούς του στην ανυποληψία.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στους εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού Έθνους, τους Υπουργούς και Βουλευτές όλων των Πολιτικών Φορέων που νομοθετούν για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Λαού, σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

Κυρίες και Κύριοι, η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως εμείς ως εργασιακός Κλάδος καθημερινά τη βιώνουμε στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έφτασε δυστυχώς σε πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα, επίπεδα.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην υποστελέχωση, που τα τελευταία χρόνια μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των υπηρεσιών Υγείας.

Αναφερόμαστε στην καθημερινή απαξίωση που βιώνουμε μέσω της παραβίασης και κατάλυσης κάθε έννοιας νομιμότητας τόσο σε επίπεδο εργατικής νομοθεσίας, σε επίπεδο ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας, όσο και σε επίπεδο Συνταγματικών υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι σε Πολίτες.

Μας πληγώνει αφάνταστα το επιχείρημα που επικαλούνται ορισμένοι, πως το Νοσηλευτικό Προσωπικό του ΕΣΥ είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και απολαμβάνουν προνόμια. Τι σχέση μπορεί να έχει μια Νοσηλεύτρια με έναν Δημόσιο Υπάλληλο Διοικητικής ή Τεχνικής Υπηρεσίας, που το μεσημέρι της Παρασκευής κλειδώνει το γραφείο του ή μαζεύει τα εργαλεία του για να επανέλθει τη Δευτέρα…

Τα δικά μας ¨προνόμια¨ είναι οι χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και αδειών, είναι η μισθολογική εξαθλίωση με απολαβές καθηλωμένες σε επίπεδα δεκαετίας ΄90, είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών με πρόσχημα την υπέρβαση κονδυλίων την ώρα που Δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται και κατανέμεται ανορθόδοξα σε ¨ημετέρους¨, είναι η εργασιακή εξουθένωση της μίας και μοναδικής Συναδέλφου μας απέναντι σε 40 ασθενείς και τους συνοδούς των στα Νοσηλευτικά Τμήματα. Δικό μας ¨προνόμιο¨ είναι η έλλειψη αξιοκρατίας στο σύστημα των μετατάξεων ή της ιεραρχικής εξέλιξης όπου η κομματική διαπλοκή υπερέχει των ¨αξιοκρατικών¨ κριτηρίων, η αδυναμία να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή στα συρτάρια του ΥΥΚΑ στοιβάζονται περί τις 2.500 αιτήσεις μετατάξεων από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη, από το Κέντρο στην Περιφέρεια και αντίστροφα, με κάθε μια απ΄αυτές να κρύβει πίσω της από ένα οικογενειακό δράμα, καθώς η συνυπηρέτηση στον Κλάδο μας ισχύει μόνο στα λόγια…

Μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας αγχώνει το ότι η προσφορά του Κλάδου στην Ελληνική κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες όχι μόνο δεν επιβραβεύεται, αλλά κινδυνεύει να ¨τιμωρηθεί¨ με τη μη ένταξη έως σήμερα στα Βαρέα & Ανθυγιεινά, με αυξήσεις ορίων ηλικίας στην ισοπεδωτική λογική των Ευρωπαίων Εταίρων μας σε έναν Κλάδο που κατά 95% γυναικοκρατείται, στο φορολογικό και μισθολογικό μας στραγγαλισμό στο όνομα της μείωσης του Δημοσίου χρέους εντελώς άδικα και παράλογα για εργαζομένους των 1.000 ευρώ…

Μας πληγώνει αφάνταστα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Πολιτικές Ηγεσίες του ΥΥΚΑ χρησιμοποιούν τον Κλάδο μας προκειμένου να πλειοδοτήσουν σε ¨εικονικές¨ προσλήψεις ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις στα τηλεοπτικά τους διαγγέλματα, σπορ στο οποίο επιδίδονται συνεχώς και διαχρονικά προκειμένου να δομήσουν το προφίλ του δημοφιλέστερου…

Η χώρα μας, διαθέτει τη μικρότερη αναλογία Νοσηλευτών / κάτοικο, μόλις 2/1.000 τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 6/ 1.000. Αυτό όμως που κυρίως δε διαθέτει η χώρα μας, είναι το απαραίτητο ¨απόθεμα¨ ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορέσει κάποτε να προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όσο λοιπόν θα ισχύουν αυτοί οι συσχετισμοί, και όσο η Πολιτεία δεν θα επενδύει στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, το ΕΣΥ - και οι λειτουργοί του - στην Ελλάδα θα είναι καταδικασμένοι.

Μας πληγώνει το γεγονός, ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ, παρ΄όλο που πέρασαν οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, δεν βρήκε το χρόνο μέχρι σήμερα να συναντηθεί με τους Νοσηλευτικούς Φορείς και τους αιρετούς εκπροσώπους του Νοσηλευτικού Προσωπικού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, την ίδια στιγμή που ζητά δημόσια συμμαχίες και συστράτευση για τη σωτηρία του ΕΣΥ…

Μας ενοχλεί που η Νοσηλευτική στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη, απουσιάζει από τη χάραξη Πολιτικής για την Υγεία με χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα την παλινωδία με τον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1, όπου το ΥΥΚΑ δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους ίδιους τους λειτουργούς της Υγείας για την αναγκαιότητά του…

Μας πληγώνει η Κυβερνητική επιλογή εσπευσμένης στελέχωσης των ΜΕΘ με συμβασιούχους τη στιγμή που η - από τον Αύγουστο - έτοιμη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού καθυστερεί για τουλάχιστον 4 μήνες… Η βεβιασμένη απομάκρυνση 2.500 συναδέλφων μας που εργάζονταν στο ΕΣΥ με συμβάσεις stage (που επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους) και άλλων 1.800 που συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς εκ των προτέρων πρόβλεψη για την άμεση αναπλήρωσή τους…

Μας θυμώνει η απουσία εφαρμογής εμπνευσμένων πολιτικών τα τελευταία χρόνια και η υποκατάστασή τους από απλή διαχείριση της μίζερης καθημερινότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, το 2010, η Ελλάδα να κατρακυλά στην τελευταία θέση στους σχετικούς πίνακες αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Υγείας. Που χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία διεξάγει έρευνα αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας μας – προκειμένου σύντομα, και με μορφή πορίσματος να αποτυπωθεί η τραγική εικόνα που σας περιγράφεται και για μια φορά ακόμα, στο παραπέντε να αναζητηθούν λύσεις.

Μας εξοργίζει που το ΕΣΥ έχασε τον ανθρωποκεντρικό του στόχο και μεταλλάχτηκε σε άντρο διαφθοράς και πλουτισμού επιφανών λειτουργών του και λοιπών ¨επιτηδείων¨ με τις δικές μας πλάτες …

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.

Ζητούμε από εσάς, επικαλούμενοι την Πολιτειακή σας ιδιότητα, το εγνωσμένο κύρος που διαθέτετε σε πολιτικό επίπεδο, και με δεδομένη την αδυναμία πραγματοποίησης απευθείας διαλόγου με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ – με δική της υπαιτιότητα - να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες εκείνες που εσείς θα κρίνετε απαραίτητες ώστε επιτέλους να διαμορφωθούν συνθήκες συναίνεσης για τα ζητήματα της Υγείας γενικότερα και του Κλάδου μας ειδικότερα.

Συνθήκες, απαλλαγμένες από κομματικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικές εμμονές, που θα δώσουν ελπίδα σε όλους εμάς που υπηρετούμε την κοινωνία, που θα οδηγήσουν σε μια πραγματική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, με μεταρρυθμίσεις ουσίας και όχι για τους τύπους, με αναδιάταξη πόρων και δυνάμεων, με αληθινή αξιοκρατία, με έμπρακτη αναγνώριση του έργου και του ρόλου των λειτουργών της Υγείας, με πάταξη της διαφθοράς, με κοινωνική δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια.

Με Τιμή & Εκτίμηση

Για την Εκτελεστική Επιτροπή ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Γ. Καναβός Τηλέμαχος Πατηνέας

Πίνακας Αποδεκτών προς κοινοποίηση:

-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΠΑΣΟΚ

-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΝΔ

-Γ. Γραμματέας & Κοιν. Ομάδα ΚΚΕ

-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΛΑΟΣ

-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ