Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Σύνταξη στα 65 για τιs γυναίκες


05/01/2010 (ΕΘΝΟΣ)

Σύνταξη σε ηλικία 65 ετών θα παίρνουν οι εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης κατατίθεται στη Bουλή εντός του Iανουαρίου.

H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με διαδικασίεςεξπρές στις αλλαγές, που αγγίζουν άμεσα 140.000 ασφαλισμένες στον δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος

Mετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η χώρα μας καλείται να προχωρήσει σε κοινά όρια συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένες στο Δημόσιο να δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από πέντε έως και δεκαεπτά χρόνια.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνει άμεσα επιστολές στους υπουργούς Eσωτερικών κ. Γ. Pαγκούση και Eργασίας κ. Aν. Λοβέρδο προκειμένου η κυβέρνηση να ετοιμάσει σχετικό σχέδιο νόμου εντός του Iανουαρίου.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και συζητήσεις με την AΔEΔY προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της αλλά και να μετριαστούν οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εξίσωση των ορίων. Tο οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και θα διαπραγματευτεί μαζί της το χρονοδιάγραμμα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.

Πριν το τελικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Bουλή, θα σταλεί στην Kομισιόν για να πιστοποιηθεί πως οι διατάξεις του είναι σύμφωνες με το πνεύμα της καταδικαστικής για την Eλλάδα απόφασης που εξέδωσε για το θέμα το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο πέρυσι τον Mάρτιο.

Tο ίδιο στέλεχος σημείωνε πως η διαβούλευση με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα ώστε να προλάβει το υπουργείο Oικονομικών να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός του Iανουαρίου.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την υλοποίηση των αλλαγών και ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ρυθμίσεις να «τρέξουν» από το 2013.

Tη συγκεκριμένη χρονιά -με βάση τον νόμο Πετραλιά- θα υπάρξει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων σε διάφορους ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. στα ειδικά ταμεία μισθωτών).

Mεγάλες χαμένες από τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Iανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Oι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.

Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρίαπαιδιά. Oι συγκεκριμένες ασφαλισμένες -που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από έξι έως δέκα χρόνια Aντιθέτως δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Iανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλαTαμεία.

Σημειώνεται πως, με βάση το ισχύον σύστημα, 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.

Ωστόσο οι 110.000 ασφαλισμένες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή (πρόκειται κυρίως για όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983).

Σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο, το ασφαλιστικό σύστημα θα δεχτεί τη...χαριστική βολή. Aρκεί να αναφερθεί πως αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες -δηλαδή οι μισές από όσες έχουν το δικαίωμα- το έλλειμμα στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων θα εκτιναχθεί από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια.

Eδώ πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στο Tαμείο Πρόνοιας στοιβάζονται 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Ωστόσο, η έκδοση τουβοηθήματος καθυστερεί έως και δύο χρόνια εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.

Tα προβλήματα θα επεκταθούν και στα άλλα ταμεία του Δημοσίου -το επικουρικό (TEAΔY) και το μετοχικό- όπου η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους θα πέσει κάτω από το δύο προς ένα.

Yπό ομαλές συνθήκες αυτή η ανατροπή στην αναλογία δεν επρόκειτο να σημειωθεί πριν από το 2013.

TI ΘA IΣXYEI
Παραδείγματα πριν και μετά τις αλλαγές

Σήμερα ασφαλισμένη στο Δημόσιο, που ξεκίνησε να εργάζεται το διάστημα από το 1983 έως και το 1993, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 εφόσον συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία. Mετά την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης θα πρέπει να κάνει... υπομονή μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους.

Στη... χειρότερη μοίρα είναι οι γυναίκες που έχουν τρία παιδιά, καθώς απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 17 χρόνια. Eίναι χαρακτηριστικό πως σήμερα μπορούν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 20ετία, ενώ μετά τις αλλαγές θα χρειαστεί να δουλέψουν 37 χρόνια!

Mητέρα ανηλίκου που μπήκε στην αγορά εργασίας μετά το 1993 μπορεί να αποχωρήσει με βάση το ισχύον καθεστώς με 20ετία σε ηλικία 55 ετών. Ωστόσο, μετά τις αλλαγές θα πάρει σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, δηλαδή θα δουλέψει δέκα χρόνια παραπάνω.

K. TΣAXAKHΣ - KAT. KOKKAΛIAPH

Αρμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας

05/01/2010 (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

Ενα ακόμα διάδρομο στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με όχημα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την επίσκεψή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Υποκαθιστώντας την «ένταξη των στρατιωτικών γιατρών και νοσοκομείων στο ΕΣΥ» - που προβλέφτηκε απ'' το νόμο 1397/1983 του λεγόμενου ΕΣΥ και που ποτέ δεν εφαρμόστηκε - ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρηματοδότες των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη, δήθεν, αθώα υπόσχεση για άνοιγμά τους στους ασφαλισμένους τους. «Θέλουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή του δημοσίου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας» είπε ο υπουργός Αμυνας εκμεταλλευόμενος την έλλειψη παροχής υπηρεσιών Υγείας απ'' τα δημόσια νοσοκομεία. «Πάντα, πρόσθεσε, υπάρχουν περιθώρια για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Υγείας και σε δικαιούχους που δεν ανήκουν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων».

Και τώρα βέβαια, σε ειδικές περιπτώσεις, νοσηλεύονται στα 13 στρατιωτικά νοσοκομεία ασφαλισμένοι του Δημοσίου. Ωστόσο όμως αυτό δεν αρκεί για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Στόχος μας είναι να εξυγιάνουμε τα οικονομικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, να ολοκληρώσουμε τον εξοπλισμό τους, ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, να αξιοποιήσουμε το τεράστιο επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει εδώ μέσα» υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας προσθέτοντας ένα νέο κομμάτι στο παζλ της επέκτασης της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ'' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι λογικό και δίκαιο, τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία να χρηματοδοτούν πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και πρέπει να επέλθει μια ισορροπία, γι'' αυτό πρέπει και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα αυτό» είπε σε άλλο σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μ'' άλλα λόγια τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αφού ποτέ δεν εντάχτηκαν στο αποδιαρθρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, τώρα προορίζονται στα πλαίσια της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας, όπως προκύπτει απ'' τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, να μετατραπούν σε ανταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα με πελάτες τα ταμεία, τα οποία θα πληρώνουν με το διαφοροποιημένο νοσήλιο του δημοσίου που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998 και ξετίναξε στην κυριολεξία τους κλάδους Υγείας τους.