Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τελεσίγραφο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην κυβέρνηση

Κ. Κοκκαλιάρη 27/08/2009 (ΕΘΝΟΣ)

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να αλλάξει την οικονομική πολιτική στέλνουν τα συνδικάτα, που ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήμερα με τη ΓΣΕΕ και αύριο με την ΑΔΕΔΥ (σημειώνεται πως η ΓΣΕΕ συναντάται σήμερα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου).

Τα συνδικάτα έχουν ήδη «ενημερώσει» τον πρωθυπουργό με επιστολές για τα αιτήματά τους, προειδοποιώντας πως η... υπομονή των εργαζομένων έχει στερέψει. Στο επίκεντρο της «σύγκρουσης» κυβέρνησης και συνδικάτων βρίσκονται οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα.

Χθες η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε τρία «καυτά» θέματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

Ασφαλιστικό: Η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διπλασιασμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης, με το συνδικαλιστικό κίνημα να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την καταδίκη της χώρας μας. Σημειώνεται πως 140.000 γυναίκες -που κατά κύριο λόγο ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992- απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 17 χρόνια.

Επιπλέον οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως είναι αναγκαία η οικονομική στήριξη των ταμείων του δημοσίου (πρόνοιας και περίθαλψης), ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά τη λύση του δανεισμού.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 17.000 αιτήσεις για εφάπαξ εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.

Μισθοί: Η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε πάγωμα των αποδοχών ή τη χορήγηση βοηθημάτων.

Απόκλιση 47%

Στο μεταξύ η ονομαστική απόκλιση από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι στο 47%, ενώ η μείωση της αγοραστικής δύναμης το 2008 τείνει να προσεγγίσει το 4% στη χώρα μας.

Εργασιακές σχέσεις: Οι ελαστικές μορφές εργασιακών σχέσεων (όλων των μορφών οι συμβάσεις) και η ανασφάλιστη εργασία (stage) τείνουν να προσεγγίσουν το 20% «με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση και πρωταθλητή την αυτοδιοίκηση».

Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητά μεταξύ άλλων νέο μισθολόγιο με βασικό μισθό 1.350 ευρώ, εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών, κάλυψη των πάγιων αναγκών στο δημόσιο με μόνιμο προσωπικό και οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται πως αύριο συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις επόμενες πρωτοβουλίες.