Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σπασμένα φρένα

Σπασμένα φρένα

Ο Πρωθυπουργός θυμήθηκε πως στη χώρα υπάρχουν νόμοι και ζητά να εφαρμοστούν στους ιδιοκτήτες φορτηγών. Αυτός που για χάρη της τρόικας κατήργησε το σύνταγμα και τσαλαπάτησε όλο το εργατικό δίκαιο έγινε τώρα νομιμόφρων!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την τρίτη μόλις ημέρα απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών η κυβέρνηση, κάνοντας χρήση του χουντικού Α.Ν. 17/1974 τον οποίο ως αντιπολίτευση στηλίτευε, προχώρησε στην επιστράτευσή τους. Την επόμενη ημέρα αναγκάστηκε να καταφύγει στον στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Χθες χτύπησε με τα ΜΑΤ. Αύριο τι θα κάνει, θα κατεβάσει τα τανκς;

Οι χθεσινές εικόνες έρχονται από το άμεσο μέλλον. Ο δρόμος του αυταρχισμού είναι κατηφορικός και όπως φαίνεται η κυβέρνηση τρέχει με σπασμένα τα φρένα.

www.ygeianet.gr

«Καθαρίζουν» με «καπέλο» μέχρι και 400%

31/07/2010 (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«Aμαρτωλές» συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και της φύλαξης καθώς και κρούσματα διαφθοράς στο EΣY αποκάλυψε ο έλεγχος της 2ης Yγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Aιγαίου στα νοσοκομεία ευθύνης της. Aπό τον έλεγχο των συμβάσεων προκύπτει «φαγοπότι» εκατομμυρίων ευρώ, αφού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν ακόμη και κατά 400% οι δαπάνες για συμβάσεις των νοσοκομείων με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας και φύλαξης.

Mάλιστα, τέσσερις - πέντε εταιρείες, κομματικοί φίλοι, κάθε φορά μοιράζονται την «πίτα» που μόνο για ένα νοσοκομείο ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠA) το χρόνο και μόνο για την καθαριότητα! Eνδεικτική είναι η περίπτωση του Θριάσιου Nοσοκομείου: Eνώ η ετήσια δαπάνη για την καθαριότητα το 2004 ήταν 542.100 ευρώ, το 2009 το κόστος της ίδιας σύμβασης ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ! Δηλαδή μέσα σε μία πενταετία το κόστος για το Θριάσιο αυξήθηκε κατά 300%, χωρίς, μάλιστα, να καλυτερεύσει η καθαριότητα στο νοσοκομείο, όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι εργαζόμενοι.

Στοιχεία

Aπό τους ελέγχους των συμβάσεων, οι οποίοι συνεχίζονται και θα επεκταθούν σε όλα τα νοσοκομεία, προέκυψε ότι ο τρόπος ανάθεσης στις εταιρείες καθαριότητας ή φύλαξης και η υλοποίηση των συμβάσεων με άλλες εταιρείες μέσω υπεργολαβίας δίνουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν οι «ημέτεροι», οι μεσάζοντες και οι επιτήδειοι.

Tα στοιχεία είναι πλήρως αποκαλυπτικά για το τι συμβαίνει: Στο Aττικόν νοσοκομείο στο Xαϊδάρι το 2004 δαπανήθηκαν 702.435,28 ευρώ. Ένα χρόνο μετά το αντίστοιχο κόστος ανήλθε σε 830.719,40 ευρώ. Oι αυξήσεις, όμως, που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια είναι πέρα από κάθε λογική: Tο 2006 το κόστος ανήλθε σε 1.247.775,93 ευρώ για να φθάσει το 2007 στα 2.505.099,75 ευρώ και να καταλήξει το 2009 σε 2.749.289,12 ευρώ! Aντίθετα, το Γενικό Kρατικό Nίκαιας κατάφερε να συγκρατήσει τη δαπάνη περίπου στα ίδια επίπεδα: Aπό 1.474.351 ευρώ το 2004 στα 1.569.656,49 ευρώ το 2009.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Mεταξά το κόστος για το συνεργείο καθαριότητας ήταν 995.844,48 ευρώ το 2004, για να εκτιναχθεί στα 1.882.136,50 ευρώ το 2009.

Χωρίς φραγμό

«Ξέφρενη» είναι η πορεία της δαπάνης για το συνεργείο καθαριότητας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Aττικής, το Δαφνί: Aπό 1,4 εκατ. ευρώ το 2004 έφθασε τα 3,8 εκατ. ευρώ το 2009. Aνάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Έτσι, στο KAT, στις 16 -2-2003 το ετήσιο συνολικό κόστος με ΦΠA ήταν 1.660.050 ευρώ. Στις 13-12-2007, σύμφωνα με το απόσπασμα πρακτικού Nο 21, έγινε ανάθεση για δύο χρόνια αντί 5.582.500,00 ευρώ με ΦΠA (περίπου 2.791.250).

Aντίστοιχα, στο Παίδων «Aγλαΐα Kυριακού» η δαπάνη το 2004 ήταν -με ΦΠA- 650.802,84 ευρώ (ένα έτος) για να φθάσει το 2008 σε 1.338.664,32 ευρώ με ΦΠA (ένα έτος). Στο Παίδων «Aγ. Σοφία» στις 24-11-2003 η μηνιαία δαπάνη ανέρχονταν σε 107.340 ευρώ πλέον ΦΠA. Aπό 30-2-2009 η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 186.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠA.

H καθαριότητα στην Πολυκλινική στοίχιζε το 2004 -2005 με ΦΠA 351.734,40 ευρώ, το 2008 - 2009 με ΦΠA έφτασε στις 509.351,89 ευρώ. Aπό 368.160 ευρώ η ετήσια δαπάνη στις 15-12-2004 για το Aμαλία Φλέμινγκ στις 2-5-2006 και για ένα έτος ανήλθε σε 469.098,00 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας

Eξονυχιστικούς ελέγχους στις συμβάσεις καθαριότητας και φύλαξης σε όλα τα νοσοκομεία ετοιμάζει το υπουργείο Yγείας. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν όλες οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία που αφορούν τις αντίστοιχες ειδικότητες ώστε να αποκαλυφθούν οι ... αποκλίσεις τιμών. Όπως εξήγησε μιλώντας στην «H» ο υποδιοικητής της 2ης Yγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Aιγαίου κ. Σωτήρης Zώτος, «ψάχνουμε να δούμε πόσο θα κόστιζε στο νοσοκομείο η καθαριότητα και η φύλαξη μέσω της μισθοδοσίας που προκύπτει από τις οργανικές θέσεις και πόσο τελικά πληρώνουμε με τις ιδιωτικές εταιρείες». Aξίζει να σημειωθεί ότι νόμος του 1994 προέβλεπε ασφαλιστική δικλίδα για τις δαπάνες αυτές και συγκεκριμένα το κόστος τέτοιων συμβάσεων δεν έπρεπε να υπερβαίνουν το κόστος μισθοδοσίας των οργανικών θέσεων των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Οι νέες

O κ. Zώτος αποκάλυψε ότι από σαρωτικούς ελέγχους θα περάσουν και όλες οι προς έγκριση νέες συμβάσεις και διαγωνισμοί ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά με υπερτιμολογήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Yγείας εξετάσει νέο νομοθετικό πλαίσιο που να βάζει τέλος στις «αμαρτωλές» συμβάσεις, ενώ δεν αποκλείεται μετά τον έλεγχο να αποδοθούν και ευθύνες για ζημία του Δημοσίου. Ήδη, πάντως, από τους ελέγχους και στις συμβάσεις φύλαξης προκύπτει υπερδιπλασιασμός των δαπανών. Eνδεικτική είναι η περίπτωση του Aττικόν όπου διαπιστώθηκε τετραπλασιασμός της δαπάνης και συγκεκριμένα από 53.550 ευρώ που ήταν το 2005 έφτασε τις 214.200 ευρώ το 2009!

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ : Προσέφυγαν κατά του μνημονίου…


Αίτηση ακύρωσης του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσαν σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς. Συγκεκριμένα, ζητούν να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις...

Την αίτηση υπογράφουν ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως οι λόγοι της προσφυγής τους αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Όπως αναφέρουν, ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζουν οι ανωτέρω φορείς.

Μεταξύ άλλων, στην αίτηση υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, που θίγουν δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις. «Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα», υπογραμμίζουν οι φορείς.

«Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται», προσθέτουν οι διαμαρτυρόμενες πλευρές στην ανακοίνωσή τους.
(κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το δημοσίευμα)

ΕΘΝΟΣ :«Το έθνος είμαι εγώ!»

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ «E» 26/7


Υπάρχουν δύο θέματα με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει κάθε αύξηση αποδοχών φέτος και να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας αναδρομικά (!) που χορηγούν οποιαδήποτε αύξηση, έστω και συμβολικού χαρακτήρα της τάξης του 0,5% ή 1% ή 1,5%. Το πρώτο και σοβαρότερο θέμα είναι φυσικά η ουσία αυτής της απόφασης, η οποία, όπως είναι αυτονόητο, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Το δεύτερο όμως είναι οι απόψεις που μέσα στο κοινοβούλιο εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν ασχολίαστες, καθώς υποδηλώνουν μια πολύ επικίνδυνη εκτροπή πολιτικής σκέψης που αγνοούμε αν εκπορεύεται μόνο από τον υπουργό Εργασίας προσωπικά ή αν εκφράζει ολόκληρη την κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

«Δεν μπορεί να γίνεται μια εθνική προσπάθεια και κάποιοι να μη στοιχίζονται. Δεν μπορεί κάποιοι να κοροϊδεύουν τους υπόλοιπους» δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος σε όσες αποφάσεις του ΟΜΕΔ χορηγούσαν αυξήσεις, χαρακτηρίζοντας «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» το φαινόμενο.

Εν πρώτοις ανακύπτει το θέμα της υποτιθέμενης «εθνικής προσπάθειας», το οποίο σκοπίμως επιδιώκει να βαφτίσει την καθαρά κυβερνητική πολιτική του μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ, η οποία έχει αποκλειστικά και μόνο τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ συν της Ντόρας Μπακογιάννη, ως δήθεν «εθνική» προσπάθεια. Από πού κι ως πού αναγορεύεται σε «εθνική» πολιτική μια καθαρά κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και άνω του 40% των βουλευτών;

Επιχειρώντας να εισαγάγει την εξωφρενική για την εποχή μας αρχή... «το έθνος είμαι εγώ!», ο υπουργός Εργασίας έρχεται αντιμέτωπος με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η δήθεν «εθνική» προσπάθεια του Α. Λοβέρδου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κυβερνητική και μόνο πολιτική, στην οποία προσχώρησαν το ΛΑΟΣ και η Ντόρα. Πέραν τούτου, ουδέν.

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν τόλμησε καν να καταστήσει το μνημόνιο διεθνή συνθήκη που θα δέσμευε ισχυρότερα τη χώρα, παρόλο που το μνημόνιο έχει απείρως σημαντικότερες συνέπειες στη ζωή όλου του ελληνικού λαού από άλλες διεθνείς συνθήκες που έχει επικυρώσει η Ελλάδα, γιατί φοβόταν, απολύτως δικαιολογημένα, ότι δεν κατόρθωνε να βρει 180 από τους 300 βουλευτές για να την ψηφίσουν. Τα περί «εθνικής» προσπάθειας λοιπόν είναι παραμύθια, που αποσκοπούν στην παραπλάνηση των αφελών και στην αναζήτηση συνενόχων.

Το δεύτερο σημείο των δηλώσεων Λοβέρδου που προκαλεί ανατριχίλα είναι το ότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί αδιανόητο «κάποιοι να μη στοιχίζονται» με την... κυβερνητική πολιτική!

Αυτή η άποψη είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί αντιστρατεύεται ευθέως τη δημοκρατία. Στα δημοκρατικά καθεστώτα είναι αυτονόητο ότι ανά πάσα στιγμή κάποιοι αντιστρατεύονται ευθέως την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, μην αρκούμενοι απλώς να μη στοιχίζονται με αυτήν. Σταδιακά μάλιστα αυτοί οι κάποιοι γίνονται κάποια στιγμή τόσοι πολλοί, ώστε απομακρύνουν από την εξουσία σε κάποιες εκλογές τις κυβερνήσεις, ακόμη κι αυτές που ταύτιζαν τον εαυτό τους με το έθνος...

Το τρίτο σημείο των απόψεων Λοβέρδου που προκαλεί είναι ότι χαρακτηρίζει «υπονόμευση» τις αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που χορηγούν οποιαδήποτε αύξηση σε εργαζόμενους. Ο υπουργός Εργασίας υποκρίνεται ότι ξεχνάει πως ο ΟΜΕΔ δεν είναι κυβερνητική υπηρεσία, αλλά όργανο επίλυσης διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και ως εκ τούτου αδιαφορεί για την εκάστοτε κυβέρνηση και την πολιτική της, μην έχοντας στόχο ούτε την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής ούτε την υπονόμευσή της. Τελικά, απόλυτο δίκιο είχε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης, όταν επισήμανε την Παρασκευή πως «τέτοιες παρεμβάσεις μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας».

Ξεπεσμός
Σύνταγμά μας το... μνημόνιο

«Δεν ισχύουν και δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα» οποιεσδήποτε αποφάσεις της διαιτησίας «εφόσον χορηγούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις» πέραν του... μηδέν (!) τοις εκατό για το 2010, αναφέρει η τροπολογία Λοβέρδου. «Οι αποφάσεις αυτές είναι ξεκάθαρα εκτός πλαισίου... Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να αγνοούν το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα», είχε δηλώσει νωρίτερα. «Η προωθούμενη τροπολογία συνιστά κατάλυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτάσσει και του Συντάγματος τον νόμο 3845 που ενσωμάτωσε το μνημόνιο» διαπιστώνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. Υπέρτατο Σύνταγμα της Ελλάδας το μνημόνιο του ΔΝΤ!
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΕΘΝΟΣ : ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ