Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η πατρίδα


Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Χθες ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου μάθαμε οτι απολογήθηκε ο Διοικητής του νοσοκομείου στον ανακριτή, μετά την αναβολή που είχε ζητήσει και πάρει την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την παραβίαση του νόμιμου ωραρίου των εργαζομένων του νοσοκομείου μετά την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το Δ.Σ. του σωματείου μετά από απόφασή της γενικής συνέλευσης.
Μάθαμε ακόμη οτι στο Διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου έγινε συντονισμένη επίθεση στους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων από τον Διοικητή , τον Υποδιοικητή (νέο ανερχόμενο αστέρα) και τον διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας (αυτός είναι μέλος του Δ.Σ. ;),  περί καταχρηστικής άσκησης συνδικαλιστικού δικαιώματος, περί εκδικητικής συμπεριφοράς, περί προσβολής του ιατρικού σώματος (sic),  και μάλιστα ο υποδιοικητής ,πρώην συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, εκτόξευσε και απειλές λέγοντάς τους ότι με κάθε ευκαιρία θα τους περνάει πειθαρχικό για "υπηρεσιακούς" λόγους.
Χρησιμοποίησαν επίσης τον γνωστό "συνδικαλιστή" της προηγούμενης ανάρτησης σούρνοντάς τον στη συνεδρίαση του Δ.Σ. να μαρτυρήσει οτι "κάποιοι" και πιθανόν και οι κακοί εκπρόσωποι του πλαστογράφησαν την υπογραφή.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αγαπητή Διοίκηση, Αφήστε τα κόλπα μαγειρικής με πρόσωπα και νούμερα , προσπαθείστε να βάλετε το νοσοκομείο στις πραγματικές του διαστάσεις και δώστε του επιτέλους τον πραγματικό του ρόλο.Οι πρακτικές σας είναι πανάρχαιες και μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσουν.
Εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία της δικαστικής διερεύνησης για το καλό όλων.
Όσο για τις απειλές και τους λεονταρισμούς ένα να θυμάστε: Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!






Κουίζ

Ποιός είναι ο επαίσχυντος, ξεπουλημένος , γλύφτης καριέρας, παραδοσιακή μορφη κυβερνητικού συνδικαλισμού, ξεδιάντροπος ψεύτης με μισοκακόμοιρο υφάκι, θαμώνας των γραφείων της διοίκησης της "άλλης" κυβέρνησης, αδίστακτος αριβίστας, ξεφτιλισμένος προδότης των συναδέλφων του με πολλά προβλήματα όρασης και κανένα συνείδησης που επειδή μετάνιωσε για την υπογραφή του  στην μηνυτήρια αναφορά για την διοίκηση του νοσοκομείου, αφού πρώτα με δική του ομολογία είχε συμφωνήσει, την πήρε πίσω κατηγορώντας τους συναδέλφους του για λαθροχειρία ;

Όποιος τον βρει θα κερδίσει ένα κουβά ροχάλες για να τον ανταμείψει.
Η ναυαρχίδα προσφέρει στον ευρώντα τα πορτραίτα του Ιούδα και του Εφιάλτη κορνιζαρισμένα.

Μεταμεσονύκτιες γαργάρες

14/02/2011
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας που προκάλεσε η κυβέρνηση το προηγούμενο τριήμερο κρύβει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων σε πολλά επίπεδα, για το επόμενο τετράμηνο, που θα κληθεί να ανακοινώσει και παράλληλα φανερώνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αφού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις για «υποτελή στάση» απέναντι στους κατά τον Θ. Πάγκαλο «φούφουτους» είναι πλέον εμφανής.

Επίσης αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο για τους χειρισμούς του αλλά και για το ότι «κρύβει» από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση συζητήσεις και συμφωνίες που κάνει με την τρόικα. Υπουργοί μάς έλεγαν χθες το βραδυ ότι «δεν μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να κρατάει για τον εαυτό του τέτοιες συμφωνίες και να μην ενημερώνει όλους τους υπουργούς», ισχυριζόμενοι ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν για τα 50 δισ. και το έμαθαν από τους τροϊκανούς... Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τη συμφωνία εκτός του υπουργού Οικονομικών τη γνώριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τουλάχιστον. Εξαλλου το σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο, μετά τις δηλώσεις της τρόικας, αυτό αποδεικνύει.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σήκωσε τους τόνους επειδή η τρόικα της αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανακοινώσει αυτή τις συμφωνημένες αποφάσεις για την αξιοποίηση 50 δισ. της ακίνητης περιουσίας και επειδή με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εκπρόσωποι της στη συνέντευξη Τύπου δικαίωσαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δική της βούληση αλλά κάνει ό,τι της λέει η τρόικα. Το αποδεικνύει και η ίδια η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η κυβέρνηση», είπε. Επίσης, άλλος υπουργός, μένοντας μόνο στο ύφος των τροϊκανών και όχι στην ουσία, μας είπε χθες: «Ηταν απερίγραπτο το ύφος τους κι αυτά που είπαν. Η αλαζονεία τους ήταν πρωτοφανής, γι'' αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός».

Ξύπνησε αργά

Η κυβέρνηση άρχισε να ξυπνάει όταν μετά τις εννιά το βράδυ κι ενώ η συνέντευξη των τροϊκανών είχε τελειώσει από τις 4 το απόγευμα, υπουργοί, βλέποντας τη διάσταση που παίρνουν στον Τύπο αυτά που είπαν οι τροϊκανοί, άρχισαν να τηλεφωνούν στο μέγαρο Μαξίμου και να ζητούν παρέμβαση. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λίγο μετά τις εννιά σε ομιλία του στη Βέροια, είπε ότι είναι απαράδεκτη η στάση τους και ο λαός δεν τους έδωσε καμία εντολή να δίνουν μαθήματα. Ωστόσο, επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού τότε πήρε το ΟΚ από τον πρωθυπουργό. Μεγάλη η καθυστέρηση, την οποία κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν στη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αφού θα έπρεπε να αποδοκιμάσει ο ίδιος την τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ήταν απαράδεκτη και δεν τους ζήτησε κανένας να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

«Εχουμε ανάγκη, αλλά υπάρχουν και όρια, τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Αυτή ακριβώς η τελευταία φράση -«εντολές παίρνουμε μόνο από το λαό»- αναζωπύρωσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. Σενάρια που ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει εν μέσω αντιδράσεων:

1Να περάσει από τη Βουλή τον Μάιο το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ, που σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. σε κάτω από 3 δισ.

2 Να λύσει το θέμα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

3Να προσαρμόσει στις ελληνικές ανάγκες το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι στις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου οι πρόωρες εκλογές και υποστηρίζουν πως ο στενός κύκλος υπουργών και συνεργατών του έχει ταχθεί κατά των εκλογών. Για να πάει το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές δεν αρκεί μόνο η νίκη, αλλά θα πρέπει, όπως μας έλεγε χθες υπουργός, να έχουν εξασφαλιστεί άλλες δύο προϋποθέσεις:

* Να έχει και άνετη αυτοδυναμία.

**Να μη δυναμώσει ο Α. Σαμαράς.

Αν ένα από αυτά δεν επιτευχθεί, τότε από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βγει χαμένο και τίποτα δεν του εξασφαλίζει παράταση θητείας.

Στρος-Καν και Ολι Ρεν

Τη δυσαρέσκειά του για «την απαράδεκτη συμπεριφορά» των τριών εκπροσώπων της τρόικας ο πρωθυπουργός τη μετέφερε και στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν (του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Στρος-Καν), αλλά και στον επίτροπο για την Οικονομία, Ολι Ρεν. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, και οι δύο εξέφρασαν την κατανόησή τους και το σεβασμό τους προς την ελληνική κυβέρνηση και το λαό.

Το Σαββατοκύριακο μίλησαν κατά των εκπροσώπων της τρόικας μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Οξύτατη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου εξέδωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία - ΠΑΣΟΚ». Μίλησε για λεονταρισμούς της κυβέρνησης, για λεκτικά χάδια του κ. Πεταλωτή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα». Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει καθαρά τι ακριβώς υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Κυρίως όμως κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλογιστεί τις ευθύνες του γιατί εμπιστεύεται ένα οικονομικό επιτελείο «πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του».**

!Την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Κλίντον εξέφρασε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρας της. Συζήτησαν ακόμα και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.