Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



«Κλείδωσε» χτες η σύσφιξη των σχέσεων σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνοντας τους παράγοντες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή


Το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που απεργάζονται για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, σηματοδοτεί το περιεχόμενο των διήμερων συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα των επαφών Παπανδρέου - Νετανιάχου αφιερώθηκε στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνάντηση πήρε χαρακτήρα «επιχειρησιακού συμβουλίου», εν πλω προς Πόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γεύμα που έγινε στον Πόρο, πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, φανερώνουν, από τη μια, ότι είναι δεδομένη η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και, από την άλλη, ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιχειρησιακή εφαρμογή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών συμφωνήθηκε:

-- Η διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα προσφέρεται να καλύψει την ανάγκη του Ισραήλ (περιβάλλεται από Αραβικά κράτη) για αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, παραχωρώντας τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο της. Σημειώνεται πως ήδη έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κοινών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας και έχουν προγραμματιστεί νέες για το επόμενο διάστημα.

-- Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση ετήσιου προγράμματος. Πράγμα που σημαίνει διασύνδεση των στρατιωτικών επιτελείων και των αντίστοιχων προγραμμάτων εκπαίδευσης των δυο χωρών με ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού και εκπαιδευτών. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων.

-- Συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών των δυο χωρών που θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Σημειώνεται πως το Ισραήλ σε μόνιμη βάση ασκεί πιέσεις για την πώληση οπλικών συστημάτων (συστήματα αυτοπροστασίας μαχητικών αεροσκαφών, πύραυλοι αέρος - αέρος, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ.).

Είναι φανερό ότι η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί μέρος του Αμερικανο - ΝΑΤΟικού σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής». Στα πλαίσια αυτά προωθείται η ένταξη του Ισραήλ στις δομές του ΝΑΤΟ. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει μέσω του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου του «Μεσογειακού Διαλόγου», όπου πραγματοποιήθηκαν - υπό ελληνική διοίκηση - στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και Αραβικών χωρών.
Στρατηγική επιλογή

Ολα τα παραπάνω, αποτελούν μέρος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε χτες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στις «σταθερές αξίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής! Επικαλέστηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη από την περίοδο 1999-2004 είχε προχωρήσει σε «αρκετά και ουσιαστικά ανοίγματα προς την ισραηλινή πλευρά».

Δίνοντας ο ίδιος το στίγμα της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που όπως είπε «είναι και προς στρατηγικό όφελος της Ελλάδας», επισήμανε ότι στόχος αυτής της προσέγγισης είναι «μία συνεργασία ουσίας, σε όλους τους τομείς όπου έχουμε κοινά ενδιαφέροντα».

Εξειδικεύοντας παραπέρα, είπε: «Υπάρχει σχεδιασμός και στη συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο, την οποία εντατικοποιούμε και μάλιστα στις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ο κ. Μπεγλίτης, όπου βεβαίως θα συζητήσουμε και σε περισσότερο βάθος και λεπτομέρειες αυτή τη συνεργασία στο στρατιωτικό πεδίο».

Υπέρμαχος της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Μπ. Νετανιάχου.

«Καλύψαμε θέματα που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή, στη διασφάλιση της ύπαρξης του παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, αποκαλύπτοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρέχοντας ταυτόχρονα επί της ουσίας στήριξη στην εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ.

TVXS: Απαγόρευση των διαδηλώσεων με μικρή συμμετοχή;


Μέτρα για την απαγόρευση πορειών με μικρή συμμετοχή φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου.

Το άρθρο 11 του Συντάγματος ορίζει ότι "οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης, ήσυχα και χωρίς όπλα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι για να μην κριθούν αντισυνταγματικές οι αποφάσεις της, η κυβέρνηση θα προτάξει διάφορους λόγους προκειμένου να απαγορευτούν πορείες που πραγματοποιούνται από ομάδες λίγων ατόμων, όπως φόβοι για τη δημόσια ασφάλεια, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη της κοινής ειρήνης και ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων και της ελεύθερης πρόσβασης του καταναλωτικού κοινού.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ