Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/2010 9:00

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΛΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2009 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ-ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ !

ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. «Τέρμα πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία… »

Συνάντηση με την Υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου, την Υφυπουργό κ. Γεννηματά και το Γενικό Γραμματέα κ. Δημόπουλο σε τεταμένο κλίμα και μετά από εισβολή των απεργών Νοσηλευτών στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την 24ωρη Πανελλαδική απεργία του Κλάδου μας.

Το γεγονός ότι επί 5 μήνες, μάταια, ζητούσαμε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΟΝΟΠ με την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, αλλά και το ότι τη στιγμή που συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπουργείο, η Υπουργός επικαλέστηκε το βαρύ πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων με άλλους φορείς προκειμένου να αποφύγει τη συνάντηση, εξόργισαν το πλήθος των διαδηλωτών που ουσιαστικά εισέβαλαν στο ισόγειο του κτηρίου.

Η Υπουργός Υγείας, για άλλη μια φορά επανέλαβε μονότονα τις ίδιες χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις, τη λεκτική στήριξη στο δίκαιο αίτημα του Νοσηλευτικού Κλάδου για υπαγωγή στα ΒΑΕ, το ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των κονδυλίων για υπερωρίες και εξαιρέσιμα, ενώ για τη γενικότερη μισθολογική πολιτική, επικαλέστηκε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τα όσα σήμερα ακούσαμε από τα χείλη της Υπουργού, δε διαφέρουν σε τίποτα απ’ αυτά για τα οποία πριν έναν ακριβώς χρόνο ο προκάτοχός της κ. Αβραμόπουλος δημόσια ¨δεσμευόταν¨.

Για το Νοσηλευτικό Προσωπικό της χώρας, η συνέχιση των αγωνιστικών διεκδικήσεων αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η σημερινή συνάντηση της υπουργού Υγείας με την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., όχι μόνο απέβη άκαρπη αλλά ήταν και αποκαλυπτική για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Η Υπουργός Υγείας, πέρα από ευχές και δηλώσεις καλών προθέσεων, αρνήθηκε να απαντήσει και να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Αντίθετα επέμεινε στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δρομολογήσει και θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους.

Αν αυτό συνδυαστεί με την παραπέρα συρρίκνωση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και το εισόδημα των εργαζομένων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οδηγούμαστε σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και σε δραματική επιδείνωση της οικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής θέσης των εργαζόμενων στην Υγεία και την Πρόνοια.

Η Υπουργός Υγείας αρνήθηκε να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προκήρυξης των 2950 θέσεων που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά και για το χρόνο προκήρυξης των 3000 θέσεων που είχε εξαγγείλει. Ταυτόχρονα αρνήθηκε να απαντήσει αν είναι διατεθειμένη να ανατρέψει την απόφαση του παγώματος ουσιαστικά των προσλήψεων για το 2011 έως το τέλος του 2013 (αφού στο νόμο για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτονται μόνο οι συνταξιοδοτήσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού).

Η προσπάθεια της Υπουργού να εμφανίσει ότι δεν περικόπτονται οι δαπάνες για νυκτερινά Κυριακές και υπερωρίες είναι μια μεγάλη απάτη. Αποκρύπτει ότι στον προϋπολογισμό του 2010 ήδη οι δαπάνες έχουν περικοπεί σε σχέση με το 2009 σε ποσοστό πάνω από 10%. Αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα για το ελάχιστο, δηλαδή την περικοπή του επιδόματος μονάδων κατά 12%.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της Κρίσης που δημιούργησαν οι τράπεζες και το Κεφάλαιο. Απαιτούν μια άλλη πολιτική που θα μεταφέρει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που για χρόνια κερδίζουν τεράστια ποσά και σήμερα μένουν στο απυρόβλητό.

Καλούμε την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην Υγεία και στην Πρόνοια. Να συντονιστεί με τον αγώνα των Νοσοκομειακών Γιατρών, τον αγώνα όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική που θα διασφαλίζει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, με αύξηση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την στελέχωση και οργάνωση των νοσοκομείων, το χτύπημα της παραοικονομίας και την διασφάλιση και διεύρυνση των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

18-3-2010

Ενταση στην πορεία των νοσηλευτών

18/03/2010
(ΕΘΝΟΣ)

Ενταση επικράτησε στην πορεία των νοσηλευτών προς το υπουργείο Υγείας, όταν απεργοί προσπάθησαν να εισβάλουν σε αίθουσα του υπουργείου για να συναντήσουν την υπουργό Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Οι νοσηλευτές διεδικούν υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, πραγματικές, όπως αναφέρουν, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενιαία πανεπιστημιακή νοσηλευτική εκπαίδευση, κοινωνική δικαιοσύνη.

Καταβάλλονται τα δεδουλευμένα

Τη μη παρακράτηση του 10% επί των εφημεριών των γιατρών και επί των υπερωριών του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ θα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη, σημείωσε η υπουργός Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά το 2010, το πρόγραμμα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπεγράφη προχθές, από τον υφυπουργό Οικονομικών, η απόφαση για την καταβολή 36 εκατ. ευρώ για εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα πληρωμής των υπολοίπων ποσών των προηγούμενων μηνών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουλόπουλος υποστήριξε ότι «ενώ η πολιτική της ΝΔ εξουθένωσε τους γιατρούς του ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να τους εξοντώσει

Κινητοποιήσεις γιατρών στην Κρήτη

Αναταραχή επικρατεί στο χώρο της Υγείας, αφού από την Πέμπτη ειδικευόμενοι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου προχωρησαν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας στο ακέραιο τα δεδουλευμένα των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Μαζί με τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο προς τη Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Στο μεταξύ επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις έχει εξαγγείλει για σήμερα και αύριο, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» 17-3-2010

Η κυβερνητική οικονομική πολιτική, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, θα επιφέρει την πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης,

-Με την αναστολή προσλήψεων γιατρών - νοσηλευτικού - παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις

-Με την εφαρμογή περισσότερο ελαστικών σχέσεων εργασίας για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (πχ εντατικολόγοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών)

-Με τη μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών (μείωση του δώρου Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων κατά 30%, περικοπές επιδομάτων κατά 12%, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών με 20%, κατάργηση του αφορολόγητου επιδόματος βιβλιοθήκης, αύξηση του ΦΠΑ) και τη μείωση των αποδοχών των υπόλοιπων υγειονομικών.

-Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων

-Με τη μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Συγκεκριμένα, για το "Αττικόν" το κονδύλιο για τις εφημερίες του 2010 είναι μειωμένο κατά 30%. Το νοσοκομείο ακόμα μας χρωστάει περικομμένες εφημερίες από τον Φεβρουάριο 2008, ενώ απλήρωτες παραμένουν εξ ολοκλήρου οι εφημερίες Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010.

Με την συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική καταστρατηγείται κατάφορα η συλλογική σύμβαση γιατρών - πολιτείας αλλά και οι σχετικές διατάξεις του ίδιου του νόμου 37511-3-2009, ο οποίος υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ισχύει. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης και ευρωπαϊκής ένωσης ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ με την δωρεάν δημόσια περίθαλψη και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

Απαιτούμε

- Άμεση απόσυρση των κυβερνητικών οικονομικών μέτρων που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους και όλους τους υγειονομικούς

- Άμεση υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης όπως νομοθετήθηκε και από τον ν.3754/09.

- καμία περικοπή στις αποδοχές μας

- να γίνουν άμεσα οι 2000 προσλήψεις ιατρών σε νέες θέσεις και να δρομολογηθούν οι άλλες 2500 που προβλέπονται για το 2010, καθώς και οι 5500 προσλήψεις λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων που προβλέπει ο ν.3754/09.

- να ανασταλούν άμεσα οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ, με πρώτη την πρόσληψη γιατρών «με μπλοκάκι» στις ΜΕΘ.

- Καμία περικοπή στα κονδύλια εφημεριών. Άμεση επιπρόσθετη χορήγηση 100 εκ. ευρώ για τις εφημερίες όλων των νοσοκομειακών γιατρών και 2,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον για τις εφημερίες των γιατρών του "Αττικού", που θα εγγυηθεί την πραγματοποίηση και πληρωμή στο ακέραιο πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών. Άμεση καταβολή περικομμένων αλλά δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2008 (περικοπή για ειδικευόμενους και ειδικευμένους), Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου 2009 (περικοπές για ειδικευμένους) καθώς και των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2009, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 (για ειδικευόμενους και ειδικευμένους).

Καλούμε

τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας σε κοινό αγώνα ενάντια στην απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ευρωπαϊκής ένωσης.

Αποφασίζουμε

· Επίσχεση Εργασίας ειδικευόμενων και ειδικευμένων από την Παρασκευή 18-3-2010.
Για την αυτονοήτως προκύπτουσα αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου από την Παρασκευή και μετά, η ευθύνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας.

· Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη 17-3-2010 ώρα 12:30 με κατάθεση συλλογικών δηλώσεων επίσχεσης εργασίας και

· Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 18-3-2010 ώρα 9:00.

Η Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/3

Στο πλαίσιο του συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/3 Μαρτίου σύσκεψη στα γραφεία των σωματείων (Ανδρέα Λόντου 6).

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν είτε με αποφάσεις είτε ως παρατηρητές εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από τα σωματεία: Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου - Αττικής, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενών», Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Ψυκτικών, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Συνέλευση Ιατρών ΨΝΑ, Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Τηλεφωνικών Κέντρων ΟΤΕ, ΣΕΙΙΝΑΠ, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ Αττικής - Στερεάς - Νήσων, Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, Σωματείο Εργαζομένων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων(ΣΒΕΟΔ).

Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να συνεχιστεί, να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η προσπάθεια συντονισμού των ίδιων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας. Βασικές πλευρές αυτού του συντονισμού είναι ανάγκη να είναι:

· Η πάλη για τη συνολική ανατροπή του αντιλαϊκού «Προγράμματος Σταθερότητας».

· Η ανυπακοή απέναντι στις επιταγές της ΟΝΕ, της ΕΕ, του ΔΝΤ.

· Η προσπάθεια για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα, με πανεργατικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, συλλαλητήρια, μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης.

· Η κριτική στάση απέναντι στην κατεύθυνση και την πρακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τη σκοπιά της αναγκαίας αγωνιστικής ταξικής ενότητας των ίδιων των εργαζομένων και της κινηματικής απάντησης στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο η σύσκεψη προτείνει προς τα σωματεία:

· -Τη μαζική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, με κοινό μπλοκ, στο συλλαλητήριο την Τρίτη 16/3, στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια.

· -Τη στήριξη των κινητοποιήσεων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη ΔΕΗ, αλλά και σε όποιο άλλο κλάδο κινητοποιηθεί.

· -Την πραγματοποίηση την Κυριακή 21 Μάρτη 11.00 στο ΕΜΠ, Συνέλευσης Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες από όλη την Ελλάδα, από όλες τις πρωτοβουλίες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων που σήμερα ξεδιπλώνονται. Θέματα αυτής της Συνέλευσης χρειάζεται να είναι η συζήτηση των βημάτων κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η καλύτερη οργάνωση του συντονισμού των σωματείων και η διαμόρφωση κοινού διεκδικητικού πλαισίου απέναντι στην επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, να υπάρξει ενημέρωση και επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και με αντίστοιχες πρωτοβουλίες συντονισμού, έτσι ώστε να υπάρξει η πιο μαζική παρουσία και στη συνέλευση αλλά και συνολικά στο συντονισμό.

Τέλος, η σύσκεψη, προτείνει προς τα σωματεία να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες που να αναδεικνύουν το ζήτημα της απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης στο μπλοκ των σωματείων στην πανεργατική απεργία στις 11/3, που κατά δήλωση της αστυνομίας έγινε «για να περάσει πρώτα το πανό της ΓΣΕΕ». Να μην αφήσουμε να περάσει αναπάντητη μια τέτοια επίθεση στα σωματεία!