To ΠΑΣΟΚ διέλυσε τα Νοσοκομεία, αλλά για τα στελέχη του υπάρχουν τα μεταγωγικά αεροσκάφη!!!
Την ώρα που ο λαός μας στενάζει, ειδήσεις όπως η παρακάτω πουαποκαλύπτουν το καβάλημα και αυτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πολιτεύεται με όρους Μαρίας Αντουανέτας, την απόσταση που τους χωρίζει από τις αγωνίες και τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού μας, ουσιαστικά απογειώνουν την οργή και αγανάκτηση μας.
Ο γνωστός πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, Φ. Πετσάλνικος, σημερινός Πρόεδρος της Βουλής και σημαίνων στέλεχος των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη της παροιμιώδους διαπλοκής και διαφθοράς, που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα βάζοντας ΒΕΤΟ στο κλείσιμο που δαπανηρού Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της εκλογικής του περιφέρειας εξυπηρετώντας την εκλογική του πελατεία και το καθεστώς πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ της περιοχής, που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στόχος δημοσιευμάτων για την αδήλωτη πισίνα που διέθετε στο σπίτι του στην Καστοριά, Αρρώστησε!
Και φυσικά η περίπτωση του αντιμετωπίστηκε με το γνωστό «σοσιαλιστικό τρόπο»: αφού αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς, αργότερα με C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκε από το Άργος Ορεστικό στην Αθήνα στην 112Π.Μ. στην Ελευσίνα, για να ακολουθήσει η διακομιδή του στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ της Αθήνας.
Δηλαδή, στην περίπτωση του Πρόεδρου της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικου που προσβλήθηκε από πνευμονία, ο υπουργός ΥΠΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος και Υγείας Α.Λοβέρδος έκαναν ότι θα έκαναν για κάθε πολίτη, αποφασίζοντας την κατεπείγουσα μεταφοράμε αεροσκάφος C-27J, μία μεταφορά ιδιαίτερα υψηλού κόστους (κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ σε καύσιμα και ανταλλακτικά)!
Εδώ όμως τελειώνει το παραμύθι. Γιατί πνευμονία έχουν πολλοί αυτή την στιγμή στην Eλλάδα, αλλά C-27J δεν διαθέτουν! Για τους υπόλοιπους υπάρχει η θεραπεία στα Δημόσια Νοσοκομεία, που παρά τις ηρωικές προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μοιάζει με ρωσική ρουλέτα.
Και έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε ότι την ώρα που ο Πρόεδρος της περικυκλωμένης Βουλής από Αγανακτισμένους συμπολίτες μας, δέχεται την πρέπουσα φροντίδα, οι συνθήκες στα νοσοκομεία που έχει δημιουργήσει η αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το ΜΝΗΝΟΝΙΟ, που διαλύουν το κάθε τι δημόσιο και το ξεπουλούν, ιδιωτικοποιώντας και εμπορευματοποιώντας και το κοινωνικό αγαθό της υγείας, είναι η εξής:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν...
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μάριο Τζιάμαλη, το νοσοκομείο εκπέμπει SOS για τη λειτουργία της καρδιολογικής, της μαιευτικής και της ορθοπεδικής κλινικής. Σε κάθε τμήμα εργάζονται μόλις δύο ειδικοί γιατροί, οι οποίοι αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας για να μην αφήνουν το νοσοκομείο ακάλυπτο, ενώ απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, εκτων οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το νοσοκομείο Φλώρινας. Όταν ένα τμήμα διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, αναγκαστικά κάποιες μέρες υπολειτουργεί, ενώ, αν συμβεί τις νυχτερινές ώρες κάποια επιπλοκή σε ασθενή που νοσηλεύεται, δεν είναισίγουρο ότι θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα!
«Οι άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν.Ο ίδιος τονίζει ότι οι γιατροί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται,ωστόσο υπάρχουν κλινικές στα νοσοκομεία που είναι ανοιχτές μόνο για δύο ή τοπολύ τρεις εβδομάδες το μήνα! Για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών υπάρχουν μόλις δύο ακτινολόγοι, οι οποίοι εφημερεύουν 14μέρες το μήνα. «Τις υπόλοιπες μέρες μένουμε χωρίς ακτινογραφίες...», αναφέρει οκ. Καχλάν.
Ελλείψεις έχει και το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου.Υπάρχουν μόνο δύο παιδίατροι, οι οποίοι εφημερεύουν σχεδόν το μισό μήνα! Επίσης, οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Γρεβενών είναι τρεις, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν έχει αναισθησιολόγο 9 μέρες το μήνα. Την ίδια ώρα, η αναστολή λειτουργίας μίας κλινικής λόγω των «κενών» συμπαρασύρει και άλλες κλινικές. Η γυναικολογική - μαιευτική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν υπάρχει στο νοσοκομείο παιδίατρος ή αναισθησιολόγος.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. «Στο νοσοκομείο εργάζεται μόνο ένας παιδίατρος και φυσικά δεν μπορούμε νανοσηλεύσουμε μικρούς ασθενείς», επισημαίνει ο Γιώργος Στυλιαράς, μέλοςτου δ.σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας και τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ο υπεύθυνος και μοναδικός γιατρός της μονάδας απεβίωσε και οι 35 ασθενείς που παρακολουθούσε παραλίγο να μείνουν «στον αέρα». Για να αντιμετωπιστεί τοπρόβλημα προσωρινά, έγινε απόσπαση ειδικού από το νοσοκομείο Καστοριάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, και άλλα τμήματα του νοσοκομείου υπολειτουργούν, αφού υπάρχει μόλις ένας δερματολόγος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας νευρολόγος και έναςψυχίατρος, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να εφημερεύουν όλο το μήνα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χειρουργικό τμήμα. Υπάρχουν δύο χειρουργοί, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν όλο το μήνα (με εφημερίες ετοιμότητας) προκειμένουνα μην κινδυνεύσει η ζωή ασθενών.
Πολύ δύσκολα προσπαθούν οι γιατροί να κρατήσουν ανοιχτό και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Κατσίνας,αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, «προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, τη στιγμή που εργάζονται μόλις δύο παιδίατροι, ένας νεφρολόγος, τρεις καρδιολόγοι, δύο ουρολόγοι, τρεις αναισθησιολόγοι, δύο ωτορινολαρυγγολόγοι και δύο ακτινολόγοι».
Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κοζάνης αντιδρούν στις επικουρικού τύπου εφημερίες που αναγκάζονται να κάνουν. Όπωςλένε, η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει τα βράδια τους γιατρούς στα σπίτια τους, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν τηλεφώνημα αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό!
Στην Κοζάνη, η παιδιατρική και η ουρολογική κλινική υπολειτουργούν παραπάνω από δέκα μέρες το μήνα, η μαιευτική σχεδόν το μισό μήνα, η οφθαλμολογική γύρω στις εννέα μέρες το μήνα, ενώ οι γιατροί όλων των τμημάτων πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.
Επίσης, δραματική είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Ξάνθης, της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τωνεργαζομένων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Θεοδώρα Λεπτίδου - Κερεστετζή, από τον Αύγουστο μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 αποχώρησαν από το νοσοκομείο 16 γιατροί και μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί κανένας. Τα τμήματα με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το καρδιολογικό, αφού υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, και το παθολογικό, με τρεις γιατρούς -δύο τμήματα με τους περισσότερους ασθενείς. Μάλιστα, το νοσοκομείο φτάνει στο σημείο να «δανείζεται» ιατρικό προσωπικό από κέντρα υγείας ή από το νοσοκομείο της Δράμας.
Προβλήματα εμφανίζουν, επίσης, τα νοσοκομεία της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης. Στο νοσοκομείο της Δράμας κινδυνεύει να μπει λουκέτο στη μονάδα εντατικής θεραπείας, η οποία διαθέτει 7 κλίνες, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας εντατικολόγος, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, Σάββας Δευτεραίος, «οι τρεις γιατροί της μονάδας δεν επαρκούν και δανειζόμαστε άλλον έναν παιδίατρο από την αντίστοιχη κλινική, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται».Παράλληλα, 100 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κλειστές και τα 5 από τα 14χειρουργικά τραπέζια δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι, σύμφωνα με τον κ. Δευτεραίο, και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου υπάρχουν μόλις δύο αγροτικοί γιατροί (με 7 εφημερίες ο καθένας το μήνα). Το Κέντρο Υγείας, δηλαδή, λειτουργεί το μισό μήνα, ενώ λόγω της κατάστασης ο διευθυντής του Κέντρου αποφάσισε να παραιτηθεί.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ