Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Oι... αετονύχηδες του ζυγίσματος...


Τελικά, το παιχνίδι που παιζόταν με τα σκουπίδια στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι έγινε αντιληπτό... «Πιο πολλά κιλά, πιο πολλά λεφτά» ήταν η βασική αρχή, την οποία, όπως φαίνεται, τηρούσε απαρεγκλίτως η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την αποκομιδή των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, αυγαταίνοντας τις εισπράξεις, αφού μεθοδευμένα τα κιλά ήταν πιο πολλά όταν έφευγαν από το νοσοκομείο και πολύ λίγα όταν έφθαναν στον ΧΥΤΑ.
Έτσι οι εισπράξεις της ιδιωτικής εταιρείας γίνονταν όλο και περισσότερες. Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα λοιπόν που παράγει το νοσοκομείο Αττικό στο Χαϊδάρι, χρυσοπληρώθηκαν και μάλιστα, όπως λένε ορισμένοι, με ρήτρα... χρυσού.
Σύμφωνα με έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές Υγείας στο νοσοκομείο, η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της μεταφοράς τους, αντί να πληρώνεται με 45.000 ευρώ το τρίμηνο, όπως προβλέπει η σύμβαση, έχει καταφέρει να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από το 2007 μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές Υγείας, παρατηρήθηκαν και άλλα προβλήματα στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ιδιώτης με το νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την ημέρα λειτουργίας του, καθώς ακόμη δεν έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Απευθείας ανάθεση
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς ιατρικών αποβλήτων, οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις στα κιλά των αποβλήτων που ζυγίστηκαν από το νοσοκομείο στο όχημα μεταφοράς τους σε σχέση με αυτά που ζυγίστηκαν στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου πήγαν για θάψιμο. Ειδικότερα, τα κιλά που ζυγίστηκαν στο νοσοκομείο ήταν κατά πολύ περισσότερα από αυτά που ζυγίστηκαν στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις εισπράξεις της εταιρείας η οποία πληρώνεται με το κιλό. Αναλυτικά το πόρισμα αναφέρει:
«Όπως συνάγεται από τα στοιχεία που αναφέρονται αναλυτικά, παρατηρείται  μεγάλη  αύξηση  των  ποσοτήτων αποβλήτων που παρήγαγε το νοσοκομείο το διάστημα 2007-2010. Ειδικότερα οι ποσότητες των Μ.Χ. αυξήθηκαν σε ποσοστό 99,70%, ενώ οι ποσότητες των ΜΤΧ σε ποσοστό 37,93%. Η εν λόγω αύξηση δεν δικαιολογείται σε σχέση με τη μέση τιμή των ιατρικών αποβλήτων που παράγονται από κάθε ασθενή με βάση τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, ήτοι 0,7 kg την ημέρα ανά ασθενή.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με βάση τους νοσηλευθέντες ασθενείς το 2007 σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, ήτοι 33.456 ασθενείς, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων θα έπρεπε να ήταν 23.420 kg, ενώ η τελική παραγόμενη ποσότητα το ίδιο έτος ανέρχεται σε 219.972 kg.
Με βάση τους νοσηλευθέντες ασθενείς το 2010 σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, ήτοι 47.442 ασθενείς, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων έπρεπε να ήταν 33.209 kg, ενώ η τελική παραγόμενη ποσότητα το ίδιο έτος ανέρχεται σε 407.682,57 kg».
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει το έργο της μεταφοράς των ιατρικών αποβλήτων του Αττικού Νοσοκομείου με απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του έργου αξίας κάτω των 45.000 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι για τέτοια χαμηλής αξίας έργα δεν χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός. Ωστόσο η εν λόγω εταιρεία, που δουλεύει και με το Ωνάσειο, πήρε τη δουλειά για τρεις μήνες και στη συνέχεια έγιναν αλλεπάλληλες παρατάσεις της υπάρχουσας σύμβασης.
Το πόρισμα
Για το θέμα των χρημάτων που εισπράττει η εταιρεία, το πόρισμα του ελέγχου αναφέρει:
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται, ο συγκεκριμένος όρος δεν τηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια που ίσχυε η σύμβαση και η επ’ αορίστου χρονικού διαστήματος παράταση αυτής, ενώ από τον Μάιο του 2008 ώς τον Ιούνιο του 2010 υπήρξε συνεχής αύξηση της μηνιαίας δαπάνης που καταβαλλόταν από το νοσοκομείο στην ως άνω εταιρεία για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, δεδομένου ότι αυτή υπερέβαινε μηνιαία, σε αρκετές περιπτώσεις, κατά πολύ το ποσό των 45.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί για το τρίμηνο. Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το   νοσοκομείο   να   καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία στο διάστημα από 1.8.2007 ώς 31.1.2011 το συνολικό ποσό των 2.158.284,96 ευρώ . Επισημαίνεται ότι ο όρος της σύμβασης για καταβολή τριμηνιαίου τμήματος συνολικού ποσού 45.000 ευρώ δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί λόγω της παραγόμενης ποσότητας των νοσοκομειακών και το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διενέργεια ενός
δημόσιου διαγωνισμού».
Είναι πολλά τα λεφτά…
Την έρευνα παρακολουθεί στενά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, που συμφώνησε με τους επιθεωρητές Υγείας, οι οποίοι έστειλαν το πόρισμα στον εισαγγελέα για να διερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες που ενδέχεται να έχουν διαχρονικά οι διοικούντες το νοσοκομείο.
«Το θέμα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί» τονίζει ο επιθεωρητής στο «Π» και συμπληρώνει: «Δυστυχώς πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων κρύβονται πολλά εκατομμύρια ευρώ κέρδος, τα οποία καρπώνονται κάποιοι ιδιώτες αλλά και κάποιοι επιτήδειοι. Γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται το κράτος, που έχει δώσει χώρο σε αυτά τα συμφέροντα των σκουπιδιών, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με περιβαλλοντικά κριτήρια έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες».

Κύριε Ρακιντζή μας περάστε καμιά βολτούλα από το νοσοκομείο. Εχουμε για εσάς δουλίτσα μέχρι να πάρετε σύνταξη!!!

ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ


Έγγραφο πραγματικό … «μαργαριτάρι» έχει στείλει το υπουργείο στις ΥΠΕ για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών του επόμενου έτους (2012).
Καμαρώστε φρασεολογία :
«Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος εφημεριών του κάθε νοσοκομείου αρμοδιότητάς σας, και εν όψει της αλλαγής του τρόπου καταβολής των εφημεριών ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρακαλούμε να συγκεντρώσετε και να αποστείλετε στην υπηρεσία μας, λόγω του κατεπείγοντος μέχρι 15-12-2011, στοιχεία σχετικά με το κόστος των τακτικών εφημεριών ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με τον Ν. 3984/2011 για το οικονομικό έτος 2012, για όλα τα Νοσοκομεία της αρμοδιότητάς σας. Σημειώνεται ό,τι στα στοιχεία του κόστους των εφημεριών που θα αποστείλετε, θα πρέπει να λάβετε αυστηρά υπόψη την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και το κόστος των εφημεριών που θα προκύπτει να είναι βάσει της παρ. 27, του αρ. 66, του Ν. 3984/2011.»
(Έγγραφο Υ10α/Γ.Π. οικ. – 29/11/11, υπογραφή Δ. Τσαγδή) 
1)      Είναι πλέον ολοφάνερο ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη χρειάζονται κατεπειγόντως εντατικά μαθήματα ελληνικών (ειδικά εκείνο το «ό,τι» στην έβδομη αράδα βγάζει μάτια …) Βέβαια από μια κυβέρνηση που έχει ακόμα υπουργό παιδείας την κ. Διαμαντοπούλου, τι να περιμένει κανένας …
2)      Ποια είναι η «αλλαγή του τρόπου καταβολής» και γιατί την κρατάτε … μυστική; Υπάρχουν «κρυφές» οδηγίες του υπουργείου οικονομικών προς το υπουργείο υγείας; Εκτός αν το έγγραφο εννοεί εδώ την πρόθεση Σαχινίδη να καταργήσει από 1-1-12 τις σχετικές διατάξεις του ν. 3868/10 και να στέλνει και τις τακτικές εφημερίες στην «μέγγενη» των παρέδρων. Το θέμα αυτό είναι γνωστό από καιρό, και οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν απαιτήσει την έκδοση νέας υπ. απόφασης από το υπουργείο οικονομικών που θα ρυθμίζει το θέμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και για το 2012. Από πού προκύπτει το … «κατεπείγον»; Άλλωστε τι σχέση έχει η κατάρτιση των προγραμμάτων εφημεριών με τον τρόπο αποζημίωσής τους; Τόσα χρόνια πριν τον ν. 3868 του 2010, μέσω ΥΔΕ και παρέδρων δεν πληρώνονταν οι εφημερίες; Για να μην κοροϊδευόμαστε, εδώ υπάρχει έμμεση ομολογία ότι θέλουν να ξαναγυρίσουν τις εφημερίες στους παρέδρους για να μην τις πληρώνουν ποτέ …
3)      Αυτό με την «δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» που πρέπει να πάρουμε σαν … «μεζούρα» για να καταρτίσουμε τα προγράμματα εφημεριών (!) τι υπονοεί; Αν πραγματικά η κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομική πολιτική των 2 τελευταίων ετών που υπαγορεύτηκε από την τρόϊκα έχει οδηγήσει σε τόσο τραγικά αποτελέσματα ώστε να θεωρείται πολυτέλεια (!) να υπάρχουν στα νοσοκομεία εφημερεύοντες γιατροί, να βγει ανοικτά να το πει. Εκτός αν πρόκειται για «καρφάκι» Λοβέρδου ενάντια στον Βενιζέλο, ενόψει εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ («δεν φταίω εγώ για τα χάλια στα νοσοκομεία αλλά ο … μπένι»). Εν πάση περιπτώσει οι ασθενείς δεν φταίνε ούτε για την «δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας ούτε για τις δελφινομαχίες στο ΠΑΣΟΚ…
Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των τμημάτων και τα επιστημονικά συμβούλια πρέπει άμεσα και … «κατεπειγόντως» να καταστήσουν ξεκάθαρο ότι τα προγράμματα εφημεριών του 2012 –όπως αυτά όλων των προηγούμενων ετών – θα καταρτίζονται με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών. Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει διαφορετικό κριτήριο, να πάρει εκείνη την ευθύνη κατάρτισης και υπογραφής των προγραμμάτων με καταγεγραμμένη τη διαφωνία των γιατρών.
Αγώνας διαρκείας ενάντια στην καταστροφική πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών και για το σύνολο του ελληνικού λαού
  Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών
                           Α.Ρ.Σ.Ι

Γενική συνέλευση ΤΩΡΑ

Οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας είναι οτι τα χρήματα που υπάρχουν επαρκούν για την πληρωμή των υπερωριών των εργαζομένων μόνο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου!!
Αυτό βέβαια είναι λογικό επακόλουθο της άγριας περικοπής του κονδυλίου των βαρδιών και υπερωριών κατα 500.000 περίπου για το 2011.
Αν σε αυτό προστεθεί και η συνεχής τσαμπουκαλίδικη υπέρβαση των ορίων της κατανομής κάποιων "γνωστών" υπηρεσιών  η κατάσταση είναι μάλλον ζοφερή.
Εκβιαστική και τραμπούκικη η στάση της πράσινης διευθύντριας των μόνιμων υπερβάσεων που απαίτησε απο την εκπρόσωπο των εργαζομένων  να εγκρίνει  το μαγείρεμα της,  αλλοιώς δεν θα πληρωθεί κανένας "λογω έλλειψης χρόνου" και εξάντλησης της προθεσμίας υποβολής τους.!!! (Απο οσο γνωρίζουμε παντα το ίδιο κάνει.).
Απαράδεκτη και η στάση  της προστατευομένης της "υπο"και η προσπάθεια αμφισβήτησης των συμφωνιών και των αποφάσεων μεταξύ διοίκησης και σωματείου. (Πονηρούλα, τζάμπα ήσουνα το 1ο ΦΕΚ της ΥΠΕ; Χρωστάς !)
Αντί να ασχοληθούν με το πως θα μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των  υπόλοιπων μηνών,  εξαντλούν τις δυνάμεις τους με το πως θα αρπάξουν οσα μπορούν περισσότερα απο τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Απο την μια μεριά η πράσινη κυβέρνηση αρπάζει τα δεδουλευμένα με τις περικοπές και από την άλλη τα πράσινα φερέφωνά της με τις κατανομές.(Τους ψεκάζουν με κάτι εκεί στο ΠΑΣΟΚ;)
Αφήστε επι τέλους τις πονηριές εκεί στην Διοίκηση και πιέστε τα αφεντικά σας να πληρωθούν  δίκαια ΟΛΑ τα δεδουλευμένα.
ΠΡΟΣ Δ.Σ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:       Γενική συνέλευση ΤΩΡΑ


Μην ξαναγυρίσουμε στα παλιά και καταδικασμένα.




Μην ξαναγυρίσουμε στα γνωστά και καταδικασμένα τώρα που κάποιοι αποχώρησαν