Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Περί ιδιωτικών συνεργείων ο λόγος


Εδώ και χρόνια τα Νοσοκομεία εκχωρούν έναντι υψηλών αμοιβών βασικές υπηρεσίες σε ιδιωτικά συνεργεία, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η εστίαση, η συντήρηση του νοσοκομείου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις γίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες και το προσωπικό που έρχεται δεν καταλαμβάνει τις θέσεις για τις οποίες προορίζεται από την προκήρυξη, αλλά του ανατίθενται καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες, όπως διοικητικές ή νοσηλευτικές.

Το κόστος των συνεργείων, το οποίο είναι κατά βάση μισθοί, θα έπρεπε να καταβάλλεται από το κράτος. Εντούτοις πληρώνεται από πόρους του νοσοκομείου που προορίζονται για λειτουργικά του έξοδα. Σε αρκετά νοσοκομεία το κόστος είναι τεράστιο, προκαλώντας οικονομική ασφυξία και συσσώρευση χρεών.

Είναι προκλητικό ότι το κόστος ανά εργαζόμενο στοιχειώδους εκπαίδευσης φτάνει τα 2000 έως 2500 € το μήνα. Τόσα χρήματα δεν κοστίζει ούτε υπάλληλος Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας στο Νοσοκομείο. Είναι επίσης γνωστό από δεκάδες καταγγελίες σωματείων ότι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία πληρώνονται με το κατώτερο μεροκάματο, (στην καλύτερη περίπτωση παίρνουν 600 €), πολλές φορές είναι ανασφάλιστοι και σε αρκετές περιπτώσεις δεν τους καταβάλλονται ούτε οι νόμιμες αποδοχές. Επίσης έχει καταγγελθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προβλέπεται στις συμβάσεις, ένας συγκεκριμένος αριθμός ποτέ δεν εργάζεται.

Μέσα από αυτό τον μεσαιωνικό θεσμό που αποτελεί μια μορφή ενοικίασης κάποιοι κερδίζουν πολλά.

Το ερώτημα είναι εάν θα συνεχιστεί αυτή η εργασιακή βαρβαρότητα αλλά και το η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για περιορισμό της σπατάλης.

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην προκήρυξη των θέσεων βοηθητικού προσωπικού που διασφαλίζει σταθερή εργασία και έχει μικρότερο κόστος θέτοντας τέρμα σε αυτό τα απαράδεκτο καθεστώς;

Περιμένουμε απαντήσεις πολύ δε περισσότερο συγκεκριμένες ενέργειες.

Ygeianet