Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Η επόμενη ημέρα


Δηλώσεις κομμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα




Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα στις 22:00, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του κόμματός του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Δήλωση Γιάννη Ραγκούση, γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Η ευγνωμοσύνη που νιώθουμε είναι πολύ μεγάλη.
Η ευθύνη πολύ βαριά.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας.
Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να μετατρέψουμε αυτή τη μεγάλη εκλογική νίκη σε μία τετραετία δημιουργική και πολύ γόνιμη για όλους τους Έλληνες. Όχι μόνο για όσους μας ψήφισαν, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας.

ΑΚΟΑ: Νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η δεξιά πολιτική θα μας βρίσκει πάντα απέναντί της

Η κάλπη τιμώρησε αυστηρά τη Νέα Δημοκρατία και την πολιτική της. Στις εκλογές καταδικάστηκε η πολιτική της λιτότητας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, των διακρίσεων, του αυταρχισμού. Οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν δέχτηκαν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν δεμένοι στο άρμα ενός κόμματος που δεν δίστασε να ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο, να ερημώσει τη γη, να καταδικάσει στην αφάνεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Είναι ένα θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Ωστόσο, θα πρέπει με ειλικρίνεια να επισημάνουμε ότι ναι μεν ηττήθηκε κατά κράτος η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο δικομματισμός καλά κρατεί. Από σήμερα τις τύχες της διακυβέρνησης αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Και η μέχρι τώρα κυβερνητική του θητεία, η αντιπολίτευση που άσκησε, οι προγραμματικές του θέσεις, οι προεκλογικές του κατευθύνσεις, δείχνουν ότι θα περπατήσει δυστυχώς, στους ίδιους νεοφιλελεύθερους δρόμους, στα ίδια χνάρια με την ηττημένη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη και την κέρδισε. Την κέρδισαν τα μέλη του και ο κόσμος του. Που κράτησαν το ενωτικό εγχείρημα όρθιο, που μας υποχρέωσαν όλους να πορευτούμε ενωτικά, να επουλώσουμε πληγές. Αυτός ο κόσμος ήταν που έδωσε μάχες "εκ του συστάδην" σε γειτονιές, χωριά, χώρους εργασίας. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ των κινημάτων, της αριστεράς που σκέφτεται και δρα, των χιλιάδων ανένταχτων, της αριστεράς που είναι ανυπάκουη, μαχητική, κινηματική, ανταγωνιστική. Και έστειλε μήνυμα και για την επόμενη ημέρα.
Να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ παντού, ενωμένος, ανοιχτός, αναβαθμισμένος, με δημοκρατικές λειτουργίες.
Αυτός ο κόσμος είναι που θέλει να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση του δρόμου, να ανοίξει νέους ορίζοντες ανάχωμα σε συντηρητικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις και πρακτικές, που δυστυχώς, εκπροσωπούνται και στο κοινοβούλιο.

«Ο Καραμανλής έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» θεωρεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης

«Ο κ. Καραμανλής έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ας αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματός του λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών.
Σύμφωνα με εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα που ανακοίνωσε στις 21.00 το υπουργείο Εσωτερικών, ο ΛΑΟΣ έρχεται τέταρτο κόμμα με 5,6% και εξασφαλίζει 15 έδρες.

Αβραμόπουλος

«Η Ν.Δ. είναι μια ιστορική παράταξη στον τόπο. Αυτή η παράταξη θα βγει ακόμη πιο δυνατή, πιο αποφασισμένη ύστερα από αυτήν την εξέλιξη. Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Ζάππειο.
«Στεκόμαστε κοντά στον Κ.Καραμανλή, είμαστε περήφανοι που είχαμε έναν τέτοιο ηγέτη», πρόσθεσε και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που συνδέονταν με τις προθέσεις του για το μέλλον.

Σαμαράς: «αυτή η παράταξη ποτέ δεν ηττάται»

«Αυτή η παράταξη, η ΝΔ, ποτέ δεν ηττάται γιατί υπήρξε πάντοτε ο στυλοβάτης της πατρίδας» δήλωσε, μετά από την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος μάλιστα στον Κώστα Καραμανλή, χαρακτήρισε τη χειρονομία του συγκινητική, εκτιμώντας ότι δείχνει το μέγεθος και το εκτόπισμα του ανδρός.
«Το μόνο που έχω να πω στο Νεοδημοκράτη και τη Νεοδημοκράτισσα είναι ψηλά το κεφάλι», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Σημαντική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

«Είναι μικρή αλλά σημαντική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του πέτυχε αυτή τη νίκη παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα.
Τόνισε ότι η ψήφος που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος συνείδησης και εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι τη νίκη τη χρωστά στον κόσμο της Αριστεράς.
Ανέφερε ακόμη ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταξιωθεί ως δύναμη αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα δώσει διαρκή μάχη στο πλευρό των αδυνάτων.

Δήλωση του επικεφαλής της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκου Χρυσόγελου

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους σε αυτή τη δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.
Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο οι Ο.Π. καταθέσαμε συγκεκριμένες και συνεκτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Πιστεύουμε επιπλέον ότι δώσαμε και ένα παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση.
Φαίνεται ότι οι ΟΠ δεν θα είναι στη νέα Βουλή. Ο εκλογικός νόμος στερεί την κοινοβουλευτική έκφραση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Παρόλα αυτά οι ΟΠ υπερ-διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και αποδείξαμε οτι είμαστε μία πολιτική δύναμη που απευθύνεται σε ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζουμε πραγματικές ανάγκες και ανησυχίες της κοινωνίας σήμερα, οι οποίες συνδέονται με μία παγκόσμια και ευρωπαϊκή στροφή της πολιτικής προς πράσινες λύσεις. Είμαστε εδώ για να μείνουμε.
Συγχαίρουμε το ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του. Επισημαίνουμε όμως ότι η αυριανή μέρα βρίσκει τη χώρα μπροστά σε βαθιά κρίση και η νέα κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσει.
Οι Ο.Π. θα συνεχίσουμε όχι μόνο να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική αλλά να καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την κοινωνία πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων μας. Οι κεντρικές μας παρεμβάσεις θα αφορούν τη διαφάνεια, ένα δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας και την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.
Θέλουμε να είμαστε ο σπόρος που θα αλλάξει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Συνεχίζουμε.

ΚΚΕ: "Στην πρώτη γραμμή"

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας και νίκη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως και να καταγραφούν οι θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη συνείδηση του λαού στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ", τονίζοντας ότι "το αποτέλεσμα ήταν αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων".
"Υπήρξε αλλαγή καπετάνιου, αλλά η ρότα είναι στην ίδια πορεία " δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και "το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα ενωτικό μέτωπο που θα συμπεριλάβει τα εργατικά στρώματα, τους μικρούς αγρότες και τα μικρομάγαζα".
Επίσης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό και θα είναι "στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ματαίωση των χειρότερων και την διεκδίκηση λύσεων για την ανακούφιση του λαού".
Ακόμη υποστήριξε ότι στην κάλπη ο λαός δεν έδειξε τη δύναμή του, ευχαρίστησε όσους για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα επικοινωνήσει και με όσους ήθελαν να το ψηφίσουν αλλά υπέκυψαν στο δίλλημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης την τελευταία στιγμή.
Κατέληξε δε λέγοντας "Οι συνέπειες της κρίσης είναι μπροστά μας. Υπάρχει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση με πλήγμα στα κεκτημένα του εργατικού κινήματος και πρώτα από όλα με πλήγμα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και κατηγόρησε για "βαριές ευθύνες την ηγεσία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχει παίξει αρνητικό ρόλο έτσι ώστε το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην βρίσκεται σήμερα σε φάση αντεπίθεσης και αντίστασης.

Εκλογές 2009


Νίκη με διαφορά πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ποσοστό 43.94% έναντι 33.48% της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ κερδίζει το 7.54%, το 5.62% ο ΛΑΟΣ, 4.59% ο ΣΥΡΙΖΑ και 2.53% οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ακολουθούν, η Δημοκρατική Αναγέννηση με 0.45%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0.36%, ο Δημ. Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ με 0.29%, ο Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή με 0.28%, η Ενωση Κεντρώων με 0.26%, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 0.15%, το ΚΚΕ (μ-λ) 0.15%, οι Δημοκρατικοί 0.11%, το Μ-Λ ΚΚΕ 0.08%, το Εργατικό Επαναστικό Κόμμα 0.06%, από 0.02% τα Ο.Α.Κ.Κ.Ε., Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και ΧΑΡΙΖΩ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΧΑΡΙΖΩ ΧΡΕΗ, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑΕΚΕ) και τέλος το Φως. Αλήθεια. Δικαιοσύνη 0.01%.