Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

«Τρόικα» με δικαίωμα κατάσχεσης στο Δημόσιο!

Ειδικά προνόμια που καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης για στάση πληρωμών και επιβολή νέων όρων εξυπηρέτησης του χρέους παρέχει στην «τρόικα» η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο: η αλληλεγγύη του ΔΝΤ και των κρατών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, με τη χορήγηση του δανείου των 110 δις. ευρώ, εκδηλώνεται υπό τον όρο, ότι θα έχουν το δικαίωμα κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας σε κάθε περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά, το Δημόσιο παίρνει ένα δάνειο, το οποίο θα δεσμεύει το ελληνικό κράτος όπως περίπου δεσμεύεται ένας ιδιώτης, όταν λαμβάνει δάνειο από μια τράπεζα: αν δεν εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, η τράπεζα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, για να εξοφληθεί το χρέος. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, αλλά με έναν ακόμη χειρότερο όρο: η διαδικασία κατασχέσεων δημόσιας περιουσίας μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και αν η Ελλάδα φανεί ασυνεπής στις πληρωμές της σε ιδιώτες πιστωτές και όχι προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό, το διεθνές σύστημα «έδεσε» την Ελλάδα, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το δρόμο της Ρωσίας ή της Αργεντινής, λέγοντας πολύ απλά «δεν πληρώνω» και επιδιώκοντας να εκβιάσει μια ευνοϊκότερη συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους. Μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την «τρόικα», κάθε τέτοια προσπάθεια θα οδηγεί σε διαδικασίες κατάσχεσης κρατικών ακινήτων, μετοχών, ή άλλων περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων.

Ο όρος που «δαγκώνει» κρύβεται στο άρθρο 14, με τον τίτλο «Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία». Εκεί ορίζεται, ότι:

1. Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

2. Οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη.

4. Οι Δανειστές μπορεί να εκτελέσουν ή να επιδιώξουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στην παρούσα ή άλλα δικαιώματα κατά του Δανειολήπτη στα δικαστήρια της χώρας του Δανειολήπτη.

5. Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αν το Δημόσιο αθετήσει υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, αυτοί θα μπορούν να εκδώσουν, με βάση το αγγλικό δίκαιο, μια διεθνή «διαταγή πληρωμής», προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στη συνέχεια, με την απόφαση αυτή θα μπορούν να επιβάλλουν στα ελληνικά δικαστήρια την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, από δημόσια ακίνητη περιουσία, μέχρι μετοχές σε εταιρείες ή άλλα δικαιώματα! Το Δημόσιο, με τη σύμβαση δανειοδότησης έχει αμετάκλητα παραιτηθεί όλων των δικαιωμάτων του να εμποδίσει αυτές τις διαδικασίες, με τις οποίες η χώρα θα «βγει στο σφυρί» για την ικανοποίηση των πιστωτών της…

Ξεπουλημενοι . . . αυτά είναι τα αιτήματα των Υγειονομικών;

Τα χάλια μας

"Μεσα από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τη κοροϊδία που δεχόμαστε καθημερινά εμείς οι απλοί πολίτες αυτης της διαβρωμένης μέχρι το μεδούλι χώρας από τους ανίκανους να διαχειριστούν τον ίδιο τους τον εαυτό πολιτικούς και τις παρέες τους και βλέποντας την Ξενογιαννακοπούλου και τη παρέα της μετά από τόσους μήνες απραξίας στο Υπουργείο Υγείας και ...
Κ.Α. να μας λέει ότι οι δαπάνες στα Νοσοκομεία έχουν περιορισθεί,ντρεπόμαστε πραγματικά.Μάλιστα μας το επιβεβαιώνει και ο κ. Πολύζος Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου της δυστυχίας και της μίζας,που φαίνεται ότι ξέχασε την αποτυχημένη θητεία του ως Διοικητής στο Αττικό Νοσοκομείο με κάτι ανεφάρμοστα πληροφοριακά συστήματα που διπλοπληρώθηκαν και πολλά άλλα που αν υπάρχει Εισαγγελέας ας το ψάξει.Τα χάλια μας."

Λάθη ματαίωσαν διαγωνισμό ύψους 69 εκατ.

11/07/2010
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Στον αέρα η προμήθεια ιατρικών υλικών

Της Γαληνης Φουρα

Σειρά λαθών (είχαν μάλιστα επισημανθεί από την «Κ» σε σχετικό δημοσίευμα) οδήγησε, ένα μήνα μετά, στη ματαίωση του πρώτου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια καρδιολογικού υλικού από τα νοσοκομεία. Η ακύρωση της προκήρυξης για 36.000 stents και 24.000 μπαλονάκια, προϋπολογισμού 69. 000.000 ευρώ, συνιστά ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών. Ακόμη και αν γίνει επαναπροκήρυξη, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), θα απαιτηθεί χρόνος, με αποτέλεσμα την παράταση της αβεβαιότητας και τη σύγχυση ως προς τους κανόνες του παιχνιδιού, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι σαφείς.

Η προχειρότητα κατάρτισης του πρώτου διαγωνισμού για τον οποίο είχε υπάρξει τόση προβολή (λάθος επεμβατικά κέντρα, προϋπολογισμοί, προδιαγραφές) δημιουργεί επιφυλάξεις εάν η εννεαμελής επιτροπή προμηθειών με τη συγκεκριμένη σύνθεση μπορεί να διαχειριστεί όλους τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας. «Η ΕΠΥ θα μπορούσε να παίξει ρόλο εάν ήξερε το αντικείμενό της, όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες επιτροπές στη Βρετανία και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» έμπειρος βιοϊατρικός μηχανικός. «Δεν μπορεί π.χ. όλα τα νοσοκομεία να πάρουν τους ίδιους καρδιογράφους, αυτό εξαρτάται από την εξειδίκευση κάθε μονάδας. Μπορούν όμως να γίνονται μαζικές προμήθειες υλικών που είναι κοινά για όλους».

"Και αυθαίρετο και ..τσάμπα επιτροπή ο κύριος Πολύζος!"

"Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος, διατηρεί αυθαίρετο στην Κεφαλλονιά. Επίσης, το σοβαρότερο είναι ότι επιμένει να κρατα την ΕΠΥ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ.. ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) παρότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε δεσμευτεί να την καταργήσει, γιατί τη θεωρεί φωλίτσα για την πρόεδρο κ. Καστανιώτη. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Την γνώρισε ως νοσηλεύτρια στο Ωνάσειο όπου ήταν διευθυντής προ δεκαετίας περίπου, μετά την έκανε καθηγήτρια στο ΤΕΙ Καλαμάτας που ήταν πρόεδρος και τώρα πρόεδρο στην ΕΠΥ.

ΠΗΓΗ: www.inews.gr

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_4536.html